Cara Buat Sambal Belacan Sedap

Published on: May 20, 2012 @ 14:19 : Mintak maaf pada yang bertanya di Facebook tu , saya cuma ambil dan nak share disini , Ibu-ibu bapa-bapa yang baca ni boleh share disini tips membuat sambal belacan sedap , asal korang makan sambal tu rasa sedap kira sedap lah tu , boleh lah share dengan kawan-kawan yang lain kan…

Biasalah perempuan semua nak masak sedap-sedap untuk suami kan, Bila suami komplen sambal belacan tak sedap , harus buat sesuatu … setakat ni sambal belacan saya memang hari-hari suami suruh buat …sebab tu guna cara cepat … Sambal belacan yang sedap banyak versi sebenarnya , janji cari belacan yang sedap dulu , kalau boleh lepas beli belacan tersebut , haruslah di bakar sikit sampai keluar bau , nanti bila dah buat sambal belacan ada rasa belacan yang telah di bakar , sedap wooo…

cara buat sambal belacan sedap

Kalau ikut cara saya buat sambal belacan versi cepat dan mudah sekali , malam2 blender je … ngengngeeenggg dah siap ! .. biasa saya nak buat apa pun kena cepat , sibuk.. ahaks…

  • belacan haruslah di bakar dulu , lepas beli bakar terus lepas tu simpan dlm peti ais. Bakar dalam kuali leper je.
  • guna asam limau / asam jawa.
  • cili padi + cili merah (cili padi segemgam + cili merah 4 biji)
  • sedikit garam

Saya biasa guna blender aje … kalau nak tumbuk lambat.

  1. Masukkan cili padi , air asam jawa pekat (sikit je agak-agak tenggelam cili)
  2. Masukkan belacan 3 inci lebarnya
  3. Blender sampai halus
  4. Masukkan cili merah
  5. Blender sikit je sehingga cili merah hancur tapi tak halus.

Sedapnya sambal belacan saya .. hehehe …

P/S : Nanti dah buat sambal belacan baru letak ye .. stok cili dah habis pulak waktu buat entri ni.. jom tengok resepi air asam pulak disini

40 Comments

  1. katon sumargi 28 February 2016 Reply
  2. titan 22 May 2012 Reply
  3. F@n@ 21 May 2012 Reply
  4. iza 21 May 2012 Reply
  5. onlajer 21 May 2012 Reply
  6. Denaihati 21 May 2012 Reply
  7. kesoma.rai 21 May 2012 Reply
  8. sweetkurma 21 May 2012 Reply
  9. ummiarissa 21 May 2012 Reply
  10. bardboo 21 May 2012 Reply
  11. Ummi Hanie 20 May 2012 Reply
  12. azman 20 May 2012 Reply
  13. Jebeng Otai™ 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
  14. ProfHariz 20 May 2012 Reply
  15. ummiross 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
  16. Hafizul 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
      • Hafizul 20 May 2012 Reply
        • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
          • Hafizul 20 May 2012 Reply
  17. Izzuddin Fauzi 20 May 2012 Reply
  18. diana 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
      • Hafizul 20 May 2012 Reply
  19. mie 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
  20. akubiomed 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
      • akubiomed 20 May 2012 Reply
        • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply
  21. zie fauzi 20 May 2012 Reply
    • akubiomed 20 May 2012 Reply
    • puanbeeAuthor 20 May 2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.