May
2012

Cara Buat Sambal Belacan Sedap

Mintak maaf pada yang bertanya di Facebook tu , saya cuma ambil dan nak share disini , Ibu-ibu bapa-bapa yang baca ni boleh share disini tips membuat sambal belacan sedap , asal korang makan sambal tu rasa sedap kira sedap lah tu , boleh lah share dengan kawan-kawan yang lain kan…

Biasalah perempuan semua nak masak sedap-sedap untuk suami kan, Bila suami komplen sambal belacan tak sedap , harus buat sesuatu … setakat ni sambal belacan saya memang hari-hari suami suruh buat …sebab tu guna cara cepat … Sambal belacan yang sedap banyak versi sebenarnya , janji cari belacan yang sedap dulu , kalau boleh lepas beli belacan tersebut , haruslah di bakar sikit sampai keluar bau , nanti bila dah buat sambal belacan ada rasa belacan yang telah di bakar , sedap wooo…

cara buat sambal belacan sedap

Kalau ikut cara saya buat sambal belacan versi cepat dan mudah sekali , malam2 blender je … ngengngeeenggg dah siap ! .. biasa saya nak buat apa pun kena cepat , sibuk.. ahaks…

  • belacan haruslah di bakar dulu , lepas beli bakar terus lepas tu simpan dlm peti ais. Bakar dalam kuali leper je.
  • guna asam limau / asam jawa.
  • cili padi + cili merah (cili padi segemgam + cili merah 4 biji)
  • sedikit garam

Saya biasa guna blender aje … kalau nak tumbuk lambat.

  1. Masukkan cili padi , air asam jawa pekat (sikit je agak-agak tenggelam cili)
  2. Masukkan belacan 3 inci lebarnya
  3. Blender sampai halus
  4. Masukkan cili merah
  5. Blender sikit je sehingga cili merah hancur tapi tak halus.

Sedapnya sambal belacan saya .. hehehe …

P/S : Nanti dah buat sambal belacan baru letak ye .. stok cili dah habis pulak waktu buat entri ni.. jom tengok resepi air asam pulak disini

39 thoughts on “Cara Buat Sambal Belacan Sedap

  1. Pingback: Cara buat sambal belacan paling senang | ~ Ini lah FaMiLi @ Puanbee.com ~

  2. Pingback: Sambal Ikan Bilis Dengan Petai | Puanbee.com | Diari Ibunda

  3. makcik sy dok kt melaka.. rasa sambal belacan dia pon sedap.. maybe belacan melaka power kot.. hehe.. kalau kumpul ramai2, mmg dia sorang kena kerah buat sambal belacan.. cara dia lbh krg sama mcm kak bee buat, cili padi + cili merah, buh gula siket..
    F@n@ recently posted..Koleksi Biskut Comel – Sedapnya!My Profile

  4. Assalam..
    Saya hari2 kena buat sambal belacan, wajib ada untuk hubby. Tak suka guna blender, tumbuk dengan lesung batu je rasa puas sikit. Macam tu juga dengan sambal tumis, mesti tumbuk. Kalau blend, sedapnya kurang la..
    Belacan tu kalau bakar memang sedap dan orang yang dah terbiasa makan belacan bakar memang kena bakar selalu la…
    iza recently posted..Cermin Dan Lelaki KacakMy Profile

  5. aku suka sangat sambal belacan yang aku tak suka tiap pagi lepas makan sambal belacan mesti nak mengesek hidung.apa2 pun sambal terasi ini memang pembuka selera
    onlajer recently posted..Esok RejabMy Profile

  6. kak bee..saya memang buat mcm ni..tapi yg tricky nya adalah portion bahan bahan tu..kalau tak kena, tak sedap jugak..tapi kalau tangan dah biasa..cekut je pun jadi sedap kan..macam makcik kawan saya tu.. kalau makan sambal dia memang tak boleh nak berenti..
    kesoma.rai recently posted..Undang-undang anti obesitiMy Profile

  7. pagi ni baru berkesempatan baca entry2 puanbee, semalam busy sesangat, kakak datang rumah pastu kawan dan family pun datang rumah, so pagi ni baca cerita makan je lah ni huhu…rindu sambal belacan arwah emah…al-fatihah buat emak
    sweetkurma recently posted..manisnya lah hidup ini…..My Profile

  8. ada orang buat sambal belacan bubuh bawang,..
    pelik kan??sebab yang saya belajar dari kecik sambal belacan tak bubuh segala mak nenak bawang le,serbuk pak aji la..tapi bila ada yang buat gitu rasa nak makan pun tak nostalgia dah..heheh
    diana recently posted..WISHLIST::kekasih hatiMy Profile

  9. sambal belacan mkn dgn masak lemak putih tu dgn nasi panas mmg sedap… kalauzie buat tak guna cli merah dah..pakai cili padi saja..baru pedas tu mengamcam… belacan lak, guna yg ayah mentua jual… mmg sedap.. hihi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge