Cara Buat Sambal Belacan Sedap

Mintak maaf pada yang bertanya di Facebook tu , saya cuma ambil dan nak share disini , Ibu-ibu bapa-bapa yang baca ni boleh share disini tips membuat sambal belacan sedap , asal korang makan sambal tu rasa sedap kira sedap lah tu , boleh lah share dengan kawan-kawan yang lain kan…

Biasalah perempuan semua nak masak sedap-sedap untuk suami kan, Bila suami komplen sambal belacan tak sedap , harus buat sesuatu … setakat ni sambal belacan saya memang hari-hari suami suruh buat …sebab tu guna cara cepat … Sambal belacan yang sedap banyak versi sebenarnya , janji cari belacan yang sedap dulu , kalau boleh lepas beli belacan tersebut , haruslah di bakar sikit sampai keluar bau , nanti bila dah buat sambal belacan ada rasa belacan yang telah di bakar , sedap wooo…

cara buat sambal belacan sedap

Kalau ikut cara saya buat sambal belacan versi cepat dan mudah sekali , malam2 blender je … ngengngeeenggg dah siap ! .. biasa saya nak buat apa pun kena cepat , sibuk.. ahaks…

  • belacan haruslah di bakar dulu , lepas beli bakar terus lepas tu simpan dlm peti ais. Bakar dalam kuali leper je.
  • guna asam limau / asam jawa.
  • cili padi + cili merah (cili padi segemgam + cili merah 4 biji)
  • sedikit garam

Saya biasa guna blender aje … kalau nak tumbuk lambat.

  1. Masukkan cili padi , air asam jawa pekat (sikit je agak-agak tenggelam cili)
  2. Masukkan belacan 3 inci lebarnya
  3. Blender sampai halus
  4. Masukkan cili merah
  5. Blender sikit je sehingga cili merah hancur tapi tak halus.

Sedapnya sambal belacan saya .. hehehe …

P/S : Nanti dah buat sambal belacan baru letak ye .. stok cili dah habis pulak waktu buat entri ni.. jom tengok resepi air asam pulak disini

39 Comments

  1. titan 22/05/2012 Reply
  2. F@n@ 21/05/2012 Reply
  3. iza 21/05/2012 Reply
  4. onlajer 21/05/2012 Reply
  5. Denaihati 21/05/2012 Reply
  6. kesoma.rai 21/05/2012 Reply
  7. sweetkurma 21/05/2012 Reply
  8. ummiarissa 21/05/2012 Reply
  9. bardboo 21/05/2012 Reply
  10. Ummi Hanie 20/05/2012 Reply
  11. azman 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
  12. ProfHariz 20/05/2012 Reply
  13. ummiross 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
  14. Hafizul 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
      • Hafizul 20/05/2012 Reply
        • puanbee 20/05/2012 Reply
          • Hafizul 20/05/2012 Reply
  15. diana 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
      • Hafizul 20/05/2012 Reply
  16. mie 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
  17. akubiomed 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply
      • akubiomed 20/05/2012 Reply
        • puanbee 20/05/2012 Reply
  18. zie fauzi 20/05/2012 Reply
    • akubiomed 20/05/2012 Reply
    • puanbee 20/05/2012 Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *