Resepi Air Asam Taiping

Kelmarin kita beriya-iya je tayang resepi ikan kukus kan. Ikan kukus kalau tak diselitkan dengan air asamnya mana sedap , cehhhwahh .. meh nak bagi resepi air asam nya pula. Selain dari ikan kukus , air asam ni boleh di cicah dengan perut rebus , kerang rebus atau bakar , ikan bakar dan bermacam-macam lagi makanan yang direbus dan di bakar. Jika kelantan deme suka makan dengan budu kan , tapi orang utara suka cicah dengan air asam bukan sambal belacan ye.

resepi air asam taiping

resepi air asam taiping

Resepi Ikan Sungai kukus Ala-ala Thai

Bahan-bahan untuk dikisar :

Sebiji bawang merah besar
Segemgam cili padi
Air asam jawa Pekat (Asam jawa di perah menggunakan air masak , segemgem asam jawa bersamaan satu cawan air)
2 inci belacan

*Kisar semua bahan di atas ye.

Bahan untuk di potong dadu atau dipotong nipis.

2 biji bawang
2 biji tomato

*potong dan taburkan dalam bahan dikisar tambah sedikit garam.

Sedia di hidang bersama hidangan kukus atau bakar yang lain.

sekian :)

Search

Comments

  1. fuhhh, lapar..lapar.mak masak apa ye hari ini..
    titan recently posted..Aku sudah pulang.My Profile

  2. uii sedap.terliur tgok malam2..terus lapaq…:)
    puan kutu recently posted..Senarai Penuh Semua Peserta GA Sapa Nak Shawl Nie?My Profile

  3. Tu diaa… cik bee ajar masak memasak plak.. sempoiii
    nurmisnan recently posted..Biskut Munchy’s ada arak Hati-hatiMy Profile

  4. bertambah2lah keenakkan ikan yg dh enak tu Bee…..nyum..nyum..nyum…
    nza recently posted..Terlebih RajinMy Profile

  5. terliur walau melihat gambar sahaja

  6. Masakan ni ringkas tapi memang menyelerakan…
    Ha….esok bolehlah masak ikut resepi air asam ni.
    Kak Long Mawar Merah recently posted..Masa untuk memecutMy Profile

  7. Buka je blog ni terus nampak ikan yg sedap
    yummy~~~~~
    bEe recently posted..Keranamu RM2…My Profile

  8. Da putih melepak lak blog bee ni :D
    juanita recently posted..Kisah Orang perempuan #1 : Mary Kay CompactMy Profile

  9. pehhh fav ni…. kena pulak ikan kukus rupa cam tu. ayaq asam lak. tgh2 hari boleh cecah 4 pinggangh ni menikmati makanan cami ni .. pas makan trs landing tido hahahah

    Terangkat habis mengancam kak
    shah blogger recently posted..Maksud dan Fungsi PagerankMy Profile

  10. perghhh meleleh tu air liuq WR…:)

  11. sedapnya….nanti boleh suruh wife mask.hehehee

  12. pergh….! meleleh kak… haha… lapaq….
    orang tepeng rupanya akak ni….
    roti sayur yut sun satu…kihkih…
    Hazmin Hamudin recently posted..Raptai Perbarisan Hari Kemerdekaan Ke-54 dan Hari Malaysia 2011My Profile

  13. tak pernah makan dengan ikan kukus..
    selalunya ikan bakar je…
    diana recently posted..Petua untuk mengubati batukMy Profile

  14. air asam orang utara memang terangkat habis!
    ummiross recently posted..RAIKAN KASIH SAYANGMy Profile

  15. hoho sedapnyer bee

  16. aduhai..laparnya perut tgk resipi ni…huhu

  17. Pergghghh.. memang terangkat abes la..

    Sedapnya ikan kukus @ bakar cicah dengan air asam ;)
    Myra Jay recently posted..Wallet Baru – GUESSMy Profile

  18. Tetiba terasa lapar plak..hahaha
    UpProfits recently posted..Bermain dengan Google GravityMy Profile

  19. wohoho…ayaq asam mmg syiokkk …

    baru lepas makan perut tp masak lemak…nyum3x …

    hahah glemer tepen ekk bee..jgn jeless..ceq baru pi tepen sabtu lepas…ronda2 :p
    Ummi Hanie recently posted..ChurpChurp : Salah satu sumber pendapatan blog anda [Sticky Entry]My Profile

  20. aduhai..tetiba perut chii berbunyi2 plak ni..sedapnya

Trackbacks

  1. [...] itu angkat dan sedia di hidang bersama air asam taiping ni pula , memang terangkat lah [...]

  2. [...] korang yang tak ada idea nak memasak hari ni , boleh lah ikut saya masak ikan pari bakar bersama air asam , makan ni dengan nasi kosong panas-panas , meletop. Tapi nak beli ikan pari ni kena berjaga-jaga [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge