Teleskop vs lebah dan sarangnya

Share

Setiap hari manusia berjaya merintis pelbagai teknologi terkini yang serba canggih untuk kegunaan kita. namun,pada hakikatnya segala ciptaan manusia menjadikan alam semula jadi sebagai sumber rujukan dalam rekaan mereka.

PANDORA CHARM QUEEN BEE STERLING SILVER

Tahukah anda…

Sarang lebah yang telah diciptakan oleh ALLAH sejak berjuta tahun yang lalu telah menjadi model ikutan dalam pembinaan bingkai teleskop , kanta teleskop angkasa yang direka untuk mengumpul sinar-X yang dipancarkan oleh objek angkasa lepas,sebenarnya di bina daripada cermin berbentuk heksagon dengan meniru bentuk sarang lebah.

Cermin berbentuk heksagon digunakan kerana ia dapat meminimumkan pembaziran bahagian dan berperanan mengukuhkan seluruh struktur binaan. Selain itu, tertib susunan heksagon dapat mambentuk sebuah medan penglihatan yang luas dan dapat menghasilkan teleskop yang berkualiti tinggi. Apa yang lebih menarik, permukaan teleskop yang berbentuk heksagon ini adalah serupa dengan mata lebah yang terdiri daripada lensa – lensa kecil berbentuk heksagon. Menerusi lensa matanya berbentuk heksagon itu,seekor lebah dapat melihat sesuatu lokasi ketika ia terbang diudara. Ini menunjukkan daya fokusnya sangat jauh dan luas….

sesungguhya ALLAH itu Maha Bijaksana bukan ??..

Akhir sekali… sebab tu saya suka BEE  =.=

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

10 Comments:

 1. Info yang sangat menarik, bagus sekali saya suka thanks for sharing, maju terus blog nya…..

 2. info yg menarikk.. terbaikk

 3. baca post ni baru perasan ada banyak benda saya baru tahu..heheh

 4. Allah Maha Berkuasa, cantik apa yang Allah buat 🙂

 5. uihh!!
  semua baru gue tau..
  eheheee

 6. salam..

  kita kena sentiasa bersedia untuk belaajr =)

 7. lebah mmg banyak indahnya sehinggalah ke madunya..
  akademik betul entri bee kali ni.. syabas

 8. salam ziarah tengahari bawak
  2 ole -ole…em….baru kali nie dapat dua yg berlainan..
  happy CNY…….ekekekkeke

 9. ..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::..

  subhanallah….sungguh kina kagum dengan ciptaanNYA

 10. Baguslah info ni Bee…thanks for sharing..terus ellen tersenyum2..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *