Susu Apa Pilihan Korang ??

So far susu formula apa yg korang pernah bagi anak korang minum???

dan susu apa yg jadi pilihan..

mungkin dari segi harganya atau keberkesannan nya pada anak korang ???

Hurm bagi aku , mula-mula nak pilih susu tu kan agak susah , sebab..yer lah gaji bapaknya bukan lah mahal sangat orang biasa2 nih kan …

Mula-mula dulu semasa lahirkan baby tu , dia menyusu badan setakat 8 bulan je pastu dah tak nak susu badan  budak-budak nih lain – lain perangai jangan ingat anak no 1 menyusu badan sepenuhnya anak no 2 pun sama , tidak yer …

So masa baby dah taknak susu badan tu , terpaksa lah cari susu lembu orang kata….cari cari banyak jenis kitaorang try satu pun tak sesuai dengan dia , ada jenama yang langsung tak boleh ngam dengan baby , asal minum je naik tompok-tompok merah , bawak lah jumpa doktor …pastu ada jugak yang sakit perut cirit-cirit manjang …badan pun kecil je berat tak nak sangat ..setakat 0.5 gram setiap kali timbang…kerap pulak demam , dah kena bagi vitamin tambahan pulak , jumpa doktor lagi ..doktor cakap bagi vitamin untuk tambah selera ..bagi je lah..siapa nak tengok anak kurus keding ja kan..

Setiap kali pergi ke mall tu , mesti pilih2 susu ..alamak aihhh yang mahal ada..yang murah ada..jadi kalau nak beli tu fikir panjang lah…

Macam mana yer ? nak pilih susu terbaik ..memang lah tak boleh tandingi susu ibu tapi masaalahnya anak tak nak dah susu badan nih…Susu ni satu alternatif lain untuk anak-anak kita membesar dengan sihat dan kuat..

Bab rasa anak aku tak memilih sangat kot , asalkan lemak manis sudah ..hee lagi pun dulu akaknya minum susu biasa-biasa  tu ok je…nih kena tang baby

anak aku no 3 nih manja lebih …so bapak dia kena kerja kuat sikit lah…

susu pilihan puanbee.com

(Banyak nya pilihan susu …..haisshhh…)

Ok bab susu pulak , kandungan susu yang biasa terdapat dalam susu ..ICFOS , DHA ,AAA, KALSIUM , ZAT BESI , VITAMIN A , ARA , SA  , itu semua biasa terdapat dalam semua brand susu yer idok ?

Tapi tengok di kotak mamil gold nih lain sikit …boleh di katakan wow lah …nak di bandingkan dengan kandungan susu biasa nih ..korang perasan tak ? Nak puaskan hati nih , aku call pulak mamil gold careline  center ..huaaa..punya lah besemangat kan …Dan aku berpuas hati dengan penjelasan diberi …

Hurm apa lagi korang ?? bee suka lah dengar mamil gold ada wow! tu..dalam mamil gold ada immunofortis….Aku tertarik jugak kata-kata careline center..Mamil gold terdapat satu kandungan yang paling best katanya…IMMUNOFORTIS ?? macam best je kan ..suka lah dengar immunofortis ni untuk kuatkan sistem imun anak-anak …yer lah dah anak aku tu banyak sangat penyakitnya kan …sistem imun tak kuat lah tu .siapa tak nak anak kita sihat kan….erm rasa macam nak try lah..tapi fikir-fikir cam mahal jer..hakak …eh ko ..Pergi shopping beratus  tiap-tiap bulan boleh pulak ?? erk ?

Bak kata orang di careline tu lah , tak mahal jika di bandingkan dengan

apa yang kita dapat , Immunorfortis menguatkan sistem imun anak-anak , so tak perlu jumpa doktor lagi , tak perlu lah beli vitamin lagi , tak perlu nak paksa anak-anak makan vitamin sampingan kan dah lengkap semua tu ..cer kira balik ?? Pilih lah yang terbaik untuk anak-anak …

 

Nak informasi lanjut ?? call je…

Mamil Gold Careline 1800 38 1038
Club Nutricia website www.dumex.com.my- eh sini boleh dapat sample tau , aku dah hee…free kan!!…

Menulis sesedap rasa jerr !!

 

Comments

  1. slm..anak saya berumur 1 tahun 8bulan,,,suka minum anmum 3 yang biasa..baru2 ni saya tukar ke lactogen sbb berak keras..ok suda..pas tu tukar balik anmum tapi perisa madu,,anak macam tak suka pulak ..rasanya mmg lain banding ngan anmum biasa tu..rasanya seperti bau minyak masak yang lama digunakan apabila susu tu diminum..saya tukar balik ke anmum biasa..

  2. Puanbee ank sy umo 6bln,dh sminggu cirit birit…doc suruh minum susu yg tanpa laktosa….any suggestion???

  3. assalamualaikum,

    dah mcm-mcm cuba utk susu bayi..S26 gold-sembelit teruk dan ruam..Bebelac-hidung baby jadi berair dan dada berbunyi..mamex gold-najis jadi warna hijau dan baby tak berapa nak minum..alhamdulillah, bila tukar ke Novalac Gold, baby suka dan tiada sembelit lagi..:-)

  4. baru terbaca blog nih..bby saya pon minum mamex gold coz prblem nk poo poo.baru nak masuk 3minggu minum.sebelum ni byk susu formula dah minum.S26-novalac IT-anmum infacare.now,mamex gold.badan dia pon nmpk naik banding minum anmum (reduce scope susu-wat cair2 jek sbb sembelit).

  5. nak tanyalah…susu lactogen ok tak?anmum?

  6. Susu S26 biasa takder DHA…sekarang ni nak tukar lactogen….
    zack recently posted..Hari Pertama dan Setelah 60 HariMy Profile

  7. :( bg bf ms tempoh pantang je, now bb minum s26 gold, sebulan abih 4 tin setengah (900g) 1 tin tu.. kopek fulus hu3 .nekad next baby nak xlusiv bf :)

  8. Heheh…anak saya minum fernleaf jer :)
    juanita recently posted..Saya Seorang BloggerMy Profile

  9. sy yang dah besar ni tak tahu nak minum susu apa..heheee

    *tak suka pun minum susu sis..
    achie recently posted..Aku Dan LautMy Profile

  10. Alamak tanya-tanya bab susu ni tak boleh nak jawab da. Sebab anita mana ada pengalaman. Ke nak tau susu yang Anita minum? susu F&N la..keh keh keh :P
    Anita recently posted..Perempuan chubby itu boleh menggugat orang lelaki keMy Profile

  11. Ye ke? Tu la. MM rs ianya bukn je terltk pd niat, tp juga pd diet yg diambil. Ikut je nasihat n petua org2 tua cmne nak bykkan susu bdn, kan?
    Mawar Merah recently posted..Mary Kay Brush Collection- A-Must-HaveMy Profile

    • yup ..ada satu kisah detail nya bee tak ingat tapi itu kisah zaman mariam mengandungkan nabi , kan waktu tu mariam tk de makanan lain selain kurma jer…tak silap bee ALLAH perintah kan mariam makan kurma utk banyak kn susu …detail memang bee tk ingat tapi bee memang amalkan makan kurma semasa mengandung , pantang dan juga sekarang nih..kuma juga boleh buat otak sihat dan cergas..

  12. susu dutchlady 456..
    sedap

  13. fikri dulu s26 & seangkatan dgn nya.. gila mahal…
    lepas dah umur 1 tahun lebih tukor ke fernleaf.. mujur la okay jer.. minum sampai umur 4 tahun.. la ni dah tak mau susu.. nak milo jer..

    anis.. dia minum mamil gold.. pun sama gila mahal.. hahahha…. bila umur masuk 1 tahun, tukor ke fernleaf.. sampai la umur 3 tahun ni.. dah tak mau susu putih.. nak milo jer

    masa Anis & Fikri dulu, ibunya kerja.. apa nak kesah pasal harga.. janji anak2 tak alahan…

    aliya pula.. sampai la ni susu badan.. kdg2 jer nak minum milo… ;)
    kakyong recently posted..Anis dah beralih arah tak minat Dora dahMy Profile

  14. Tu la Bee. Bykkan pilihan susu formula skrg? btol ke org kata kalau ibu dh set dlm minda nak menyusu botol, nnt susu xkuar? MM mmg nak breastfeed je nnt. Hope nnt tercapai la hasrat MM nak breastfeed baby MM nnt. (^.^)
    Mawar Merah recently posted..Mary Kay Brush Collection- A-Must-HaveMy Profile

  15. anak saya sampai la ni minum anmum..x gula tambahan.. :)
    mok&sons recently posted..Cerita pendekMy Profile

  16. kak sya guna susu dutch lady aje…ahmad ok je…

    cuma ira mmg minum susu yg paling berkhasiat dan tk de jual pun kat pasaraya…special…sehingga la skrg ni…he3…
    syamila recently posted..Cara Mempercepatkan Loading Blog Self HostedMy Profile

  17. kalu bee nk tau semua anak2 akak jz minum susu dumex je..ttp alhamdulillah mrk sihat, jrg demam n perut pn xde meragam…ada gak kwn2 kutuk2 manja cz bagi susu murah kt anak ttp yg pnting serasi dgn mrk…

  18. susu pilhan?
    mestiler susu kambing…
    saya mesti piley!!!!
    hehehe
    shark recently posted..Anda Prihatin KalauMy Profile

  19. macam best aje susu nih… nak try lah nanti.. :)
    jangan lupa komen kat Isu Gula Tambahan di dalam Susu Tepung Bayi
    kid recently posted..Isu Gula Tambahan di dalam Susu Tepung BayiMy Profile

  20. boleh ke kalau nk bg anak umur 1+ minum susu anak2 3+?ada kesan tak?
    aina recently posted..Air Asia bakal ada pramugari berjambangMy Profile

  21. susu cap gantung la best… eh silap.. susu cap junjung… :)
    taufiq arifin aka topimagine recently posted..TAUFIQ ARIFIN DAH HILANG MOOD UNTUK BERBLOGMy Profile

  22. ooo..k.bee..baru awn tau xsume baby nak kan susu badan..hmm..bagus2 info ni..boleh buat persediaan awal tuk saya hehe…eh.comel la una gan baby k.bee..mak dorg pon comel sangat.. ^^
    aween recently posted..Pemuda Harapan Bangsa- Pemudi Tiang NegaraMy Profile

  23. Aiman minum susu badan 2bulan jer.pastu kutu keja sementara crikpengasuh tggal aiman kt kmpg.time tu bg susu anmum,sbb mspry pun minum anmum jugak, tak lma pastu bila aiman dok jhor,abah dia beli dutch lady jer.sbb mura kan.jimat sket.huhu..sip bek takde alah ape..skali jer bg terus minum dutch lady smp skang beli yg 456!tp aiman minum original jer,yg perisa dia tak mau.penah beli coklat,tp dia tak minum..
    puan kutu recently posted..Pagi Di KampungMy Profile

    • uit pelik jugak tk nk minum cokelat ingat aiman tk memilih hee….bee ingat aiman minum susu mahal dah , sbb badan dia semangat ..anak2 bee kurus je ntah lah depa ….yg una tu alah susu …tk boleh minum benda yg banyak laktosa..

  24. wah2 ni ker iklan nuff punye tue kak??ciktom belum kahwin so xtau le nak komen bab2 jenis susu ni..heheheh
    cik tom recently posted..Jangan Bersedih Jika Doa Tak di Makbul AllahMy Profile

  25. as salam, Bee dumex ok gak…kami adik-beradik semua minum susu dumex. Tapi mykid minum enfagrow jerr..
    BSB recently posted..Kilang BerlysMy Profile

  26. hai, just stop by to your nice blog
    pinky recently posted..Girls Bedroom Decor – Unique Pink Bedroom Decorations For Girls Who LOVE PinkMy Profile

  27. Ummi Hanie :

    ank2 hanie susu dutch lady jer biasenye…itu yg serasi pun..

  28. susu pilihan susu biasa2 je..harga yg berpatutan dan berkhasiat..masa ank2 tgah baby dulu hisap susu campo2 skejap susu badan skejap susu enfalag..tah btl ke tidak ejaan ni maklumlah dah 7 tahun x beli susu tin..kikiki
    mrs.sabri recently posted..LAIN KALI KALAU NAK MENGATA ORANG-CERMIN DIRI TU DULU!!My Profile

  29. tapi cam kak bee cakap tu, kena la ikut kesesuaian budak2 gak kan… lain budak lain jenis susu yang sesuai…

  30. Masa anak2 kecik dulu, ummi pun camtu Bee,susah jugak nak cari susu yang sesuai untuk anak, kadang2 menyebabkan cirit,kadang2 sembelit. Sekarang dah macam2 susu ada kan…
    ummiross recently posted..STOK BARU KAIN PASANG KPSMy Profile

  31. belum ada anak ~
    Nelly recently posted..Give Away dari Nelly dan Mas Untuk BloggerMy Profile

  32. bee,
    susu anak kite mmg dari dumex ler tapinye bukan yg immunofortis tu. yg murah sket regenye si DUGRO (bukan dugong). rase mau je amik yg ade imunisasi lebih ni. asik p klinik je. teruk poket mak ni ha… ;)
    mommy nana recently posted..Yeay! Menang! Yeay!My Profile

  33. nanti saya tanya mak saya
    lost kitty recently posted..Tengok depan semua- Cikgu tengah lukis gambar tak lucah!My Profile

  34. hehehe……… anak2 kaka sumi memang kuat minum susu.. walaupun dah sekolah rendah pun still minum susu tau…

    eh.. yg website dia tu kak sumi dh dpt pun free gift dia tau.. spray muka ko..hahaha

    • hee anak bee pom sampai kan meratah susu tu mentah2 pun ade..sabar je lah..naya nak beli susu je 2/4 gaji tau ekeke..

      amboi cepat dapat free gift tu..heh!

  35. alamak baby minum susu apa ye..hehe..cik sakura pun xtau..confirm mama geleng2 kepala ni..
    cik sakura recently posted..-khasiat sayur HIJAU-My Profile

  36. maaflah Pbee anak ct no 3 ada minum susu ni dulu,tapi beraknya keras,sekarang ni semua anak umur 6thn kebawah minum susu ducth lady aje..bby masih susu bdn.
    ct N honey recently posted..Perhatian!! untuk pengguna blogspotMy Profile

  37. SobriMansor :

    Anak saya masa kecik bagi susu dumex dupro….Bila dah besar skit, tukar susu dumex dugro plak. Tapi dia nak perisa coklat. Alhamdulillah, anak saya jenis tak alah dengan susu.

  38. uLan pun tengah bercadang nak cari susu untuk lila dah nie bie… susah toL dah start ada gigi nie… takleh nak breastfeeding sangat.. uLan sengsara kene gigit… huhu
    uLan recently posted..DEDICATED TO SIST FANTASTIC AJANEMy Profile

  39. kak puan bee,
    masa bEe BF dulu Danish tak cukup susu. so bEe tampung dgn MAmex Gold kaler pink (sekali sekala). Bagus susu ni likat mcm susu ibu (doc suggest sbb Danish masa tu baru ajar susu tepung then seminggu tak poo poo). Alhamdulilah, pas amalkan minum susu ni sampai 6mths Danish ok. Bila dah 7mnths bEe ganti pulak dgn Dumex. Dah sethn ganti Dugro (dimex). Anak lbh selesa dgn brand dumex pulak :-)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggers like this: