Makan Ketam Kulit Lembut

Ermmm petang yang mendung ni sesekali makan ketam kulit lembut pun best juga!… korang pernah tak makan ketam kulit lembut ? alaa ketam yang diorang tangkap pastu potong kaki nya .. bila kaki ketam tu nak tumbuh balik , ketam akan salin kulit .. erm ntah betul ke tidak ni .. abang long yang cerita kan  .. saya pun OOOOOOO bulat aje .. hahaa.. bila ketam tu baru nk salin kulit .. kulit nya tu lembut .. haa masa tu lah depa ambik dan masakkan …

pernah tak makan ketam kulit lembut tu  ? Kami pergi lah mencuba makan , memang tak pernah pun .. tapi itu si abang ipor ber iya2 ajak p makan .. pergi lah try ..

Tempat : Kuala gula santuary resort ( try google lah alamat nya ye tapi kuala gula nih terletak di perak .. dekat 2 parit buntar dah ni .. )

Kitaorang pergi petang dapat makan malam .. percaya tak ? orang punya lah ramai disitu .. bukan salah diorang pun kami dapat makan lambat … masa kami sampai org tak ramai sepatutnya di order dulu .. tapi dah masuk waktu solat .. semua nk bersolat dulu .. tunggu2 punya tunggu lepas sorang .. sorang .. dah semua ada baru order .. memang dah gelap lah baru makan …. hehe .. lapar tak terkira dah le apa lagi … lepas je ketam kulit lembut tiga rasa terhidang apa lagi , terus membaham tak hengat punya.

Waktu sampai .. budak2 cam biasa lah semua lari bertempiaran ntah kemana .. ada yang tengok ikan , ketam yang ada di tepi2 kedai tu .. kedai makan ni letak tepi muara je .. apa lagi kan .. sampai ada yang pergi kutip petai kecik2 tu .. apa nama tah.. lupa nk snap gambar sibuk jaga baby ni .. macam nak terjun je dia tengok ikan BELACAK .. tak pernah tengok ikan BELACAK ? MEH KE SINI tu ..risau jugak hahaa…

Makanan dah sampai dah .. yang best nya kan .. saya beria – ia nak update kisah ni di blog tapi lupa nak snap gambar makanan tu .. adei kan lambat dapat makan .. lapar tak ingat apa dah bedal lah makan .. kikiki… ok tengok pinggan mangkuk kosong je lah erk korang .. sorry ..

Ok dah makan tiba waktu maghrib pulak .. nak balik tak boleh lah nanti lepas waktu .. budak2 punya lah rimas.. tepi laut / muara ni malam2 panas haba kan .. tak boleh tahan .. tapi kena juga lah tunggu lepas sorang .. sorang habis baru lah bertolak balik .. semua nya 2 biji MPV dan sebijik kereta muatan penuh .. bayangkan lah ramai tak ramai nya kami ke sana .. memang untung taukey kedai .. penat tukang melayan tu ..haha .. apa tidaknya .. seorang akan order air lebih kurang … lebih kurang ni 4 gelas.. heh ! panas dan dahaga …

Sementara menuggu budak2 pose ..tapi ni tak cukup 12 orang ni haaa.. layannnn .. malas nk menjerit panggil deme yang mana ada lah .. gambar byk lagi malas nk tempak pulak … adeiii …

Percaya tak .. punya banyak kami makan … tak sampai tiga ratus bil nya .. betul2 puas hati . harga lain saya tak tahu tapi ketam kulit lembut tu sekor RM6 .. sekor tau .. bukan 2 mahupun 3 .. heheh ! sajian ketam pulak banyak .. ada stim , masak merah , masak cili , masak 3 rasa , goreng tepung .. selain dari ketam ni ada jugak makanan laut lain .. mcm ikan siakap stim yang besar2 tu tapi kami tk pulak order .. memang niat nk makan ketam aje ..

diaorang ada juga sewakan resort , best dengar ceritanya boleh mancing2 juga.. nak cuba bercuti disana boleh sangat ..

Nak tengok gambar ketam kulit lembut yang masih segar sila ke LINK ini

k lah korang ..

nak format lappy , tapi tak pernah pun format lappy sendiri ..menggagau lah saya huhu..

Please follow and like us:
200

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

39 Comments:

  1. Pingback: Resepi Sup Ketam & Khasiat ketam | Puanbee.com | Diari Ibunda

  2. xpenah lg mkn ketam kulit lembut nie..rsa cam penah gi kuala gula tu..tp g jln2 je..

  3. akak biasa makan bee, memang sedap giler, akak biasa makan kat sri ayutthaya restaurant….tempat lain akak tak pasti kat mana kalau kat kl ni…

  4. aha..baruu je mkn ketam lunch tadi dan sebut2 kat cik abg pasal ketam lembut ni..ade tgk kat majalah 3 aritu..tringin gak ni tahap mngidam…takleh jadi nih kami org dekat pun xsampai2 lagik…aritu katenye sekilo RM30 yer? sekor rm6 … mahal tuuu…tp puas kann….

  5. wah tak penah tau pun ader ketam lembut….wah mesti sedap ni tgk hidangan pun habis semua kat atas meja tu hehe…

  6. naaakk…..!!

    naaakkk…!! nak join gak kelab surirumah sedunia tuu!!! 🙂

    nak lantik bee jadi president seumur hidup!!! (sokong..sokong… haaa..dgr tu?? ramai yg jerit sokong… hikkss..)

  7. fuhh.. sedap jer nampak… ni bila nak format laptop ni

  8. sokong2 … bee akak pun nak join kelab suri rumah sedunia..(KSRS) mai kita buat pembentukan…. hahaha…

  9. pernah mkn.ms dok jhor ketam sng dpt,pastu mura n fresh.klu beli 2 or 3kilo tu kira mkn smp allergic.haha..kt mana tpt tu,tak pernah dgr,sdgkan kmpg kutu nibong tebal dkt naa ngan p.buntaq.

    • kuala gula ni kawasan laut kutu memang tk de apa2 yg boleh buat petunjuk hee .. kena lah kutu tengok map hehee .. oh kampung dekat je tu dalam 1 jam je kottt

  10. bee..,seronoknya pegi makan ramai2, ummi tak pernah pulak rasa ketam kulit lembut ni, sedap ke bee?

  11. sedapnya ketam..dah terliur ni..hehe..puanbee cik sakura suka header yang terbaru ini..black n white..nampak oldskol..memang menarik..suka2..

  12. taufiq arifin aka topimagine

    hahaha.. saya memang suka makan ketam ni kak.. xkire la lembut ke , keras ke sumenye saya sental… hahaha

  13. kalau bawa anak mkn kat luar mmg cam tu lah Pbee,asyik tgkkan perangai dia orang aje,kdang2 sampai tercekik mkn sbb nak cepat,
    Pbee….nak join ksrs boleh tak? he..he..he..

  14. akak pernah tgk kt majalah TV3 ttg ketam nie bee…mesti sedapkan……yg biasa pn ketam mmg dh sedap apatah lg yg unik camtu….

  15. uishh..licin la…hahah

  16. uiii layan ketam ek. sian kite tak dpt tgk cik ketam dlm pinggan hehehe. eh puanbee, puanzai nie leh ke joint KSRS…hehehe…sbb sy nie KSRSM (kelab surirumah separuh masa-yo le koje kan hehehe)

    • Ketam tu tak dan nk snap lah lapar sgt dtg makanan terus bedal dah habis baru teringat hahaa..

      boleh boleh aje lah tk de kompromi hakhak…separuh masa pun sama je sepenuh masa kan .. buat juga kerja2 rumah

  17. salam senja bee~ wah2 memakan ketam ek? mommy ketam2 ni tak bape susah nak makan…anal2 suke la…..tapi lau dah ketam kulit lembut mau gak kot…lau dapat anak2 mommy makan ketam tu…..harus la mommy mencube untuk p[egi kan

  18. salam..
    ada tengok dalam majalah 3
    tempohari..nampak sedap je kan?
    tak tahu bila saya nak cuba

  19. tak pernah pun cuba makan ketam lembut ni…mesti sedap kan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *