Kelebihan domain sendiri

Share

– ULANG POST ENTRI –

ERm disebabkan bee mendapat pertayaan dari rafina dan lov you maka bee pun taip lah serba ringkas kelebihan memiliki domain percuma..dan insyallah bee pun akan menukar blog bee nih ke domain berbayar beberapa hari lagi..hikss suka nya..dah dapat kebenaran kan selalu dok join contest tak pernah bertuah nak dapat domain percuma nih…

domain jer lah hosting kemudian kot tunggu duit nuffnang masyukk dulu kalau tak setakat domain jer lah yang mampu pun haa!

Nama url yang pendek, mudah di ingati contoh :

dengan http://puanbee.com mana yang lebih mudah ?

Blogspot percuma boleh di musnahkan oleh pihak admin serta merta tanpa notis manakala domain berbayar tak boleh kerana kita mempunyai hak penuh ke atas domain tersebut.

Untuk jangka panjang jika satu hari anda dah tidak berminat untuk menulis blog lagi anda boleh jual nama domain anda dengan harga yang agak masssyukkk !!! dan nama domain haruslah praktikal dan mempunyai nilai-nilai unik.Setiap domain berbayar lebih mesra SEO berbandinga domain percuma, contoh jika anda menaip sesuatu dan search kebanyakkan artikle dari domain berbayar lebih cepat maka dapat menjana traffic dengan lebih lancar.Domain berbayar menunjukkan kita serius dalam dunia blog dan ini dapat menambah keyakinan pihak pengiklanan.

oh ! Tahu tak apa itu Domain ?

Domain dalah alamat tetap untuk blog anda.. contoh domain www.puanbee.com

manakala adalah alamat sementara blog anda!! contohlah …hehee puan bee tu nama domain bee yang akan datang hokeyyy!!!Sesiapa yang nak beli domain haruslah ringkas , mudah di ingati dah mempunyai nilai2 unik.erm bee pun tk pandai pilih nama so puanbee.com adalah yg paling ringkas.

apa itu Hosting ?

Hosting pula berfungsi untuk menyimpan segala data-data mengenai laman web anda.

Ia akan menyimpan fail, teks, gambar, dan segala kandungan dalam laman web anda supaya boleh dilawati oleh orang ramai.

Domain Dan Hosting mempunyai harga yang berbeza ok…

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini. Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

40 Comments:

  1. wah..lengkap penerangan..Like..!

  2. owh… br sy paham..
    thanks puan bee coz explain kn.. >_<

  3. sye amek sikit ayat puanbee..huhu..sbgi rujukan..
    ni link nye.tq yeee

  4. Pingback: Dulu Bee Pun Begitu…Berkenaan Domain dan Hosting | PuanbeeDOTcom

  5. masih membaca dan menambah pengetahuan…

  6. seronok ada domain sendiri nih. macam-macam ada.

  7. rasanya nak pakai gak hosting tp rasa diri ini x layak la pulak..tgok la di masa2 akan dtg.. 🙂

  8. bee bnyk masa nak review n mentelaah bab2 hosting ni or domain..mummy ni mana ada masa nak wat semua tu..hehe baca jerlah blog bee tahulah sikit pasal nie…hehe tapi kalau nak kuar duit tuk beli domain hehe kedekut plak..anyway gudjob bebeh

  9. gud info bee,thankz ya atas infonya..blogger tegar macam bee boleh!hehe..

  10. yap. sejak tukar ke domain sendiri 4-5 tahun lepas, memang macam-macam dapat. bukan mahal pun. rm30 aje setahun..

  11. kesungguhan & kepuasan dlm berblogging tu yg penting!
    happy blogging 2 all of us 🙂
    ehehehe…

  12. ooo FA da faham da kak..:) tq tau.. baca entri yg atas juga… agakny my fren maksudkan domain sendiri tp hosting blogspot kot… heheheh

    • yer domain saja , hosting nya blogspot atau domain dan hosting berbayar wordpress lain tu 🙂 kalau nk tukar tu tukar je ke wp baru adakelebihan2 lain kalau domain saja tk de 🙂

  13. domain itu satu keuntungan…tak rugi membeli

  14. yelh, risau gak tiba2 blogspot dimusnahkan…hu…byk kenangan kt dlm tu….

  15. ye, bee nama ringkas sng orang nak ingat kan..

    @ Bee nt shout ayu bape rm ye..ayu nak letak ayu shop tu di blog bee

  16. @ puanbee:

    aduh…berkobar2 ni nak tukar domain juga…heheheh

  17. @Atika Natashaboleh ika , sapa pun boleh jer..

  18. @LyNn'Azlinanuffnag lah sponsor apa lagi ?

  19. o0..mcm ika ni pun dh bleh btukar ke d0main ke?huhu..tenkiu ats pnerangan kak bee psal nuffnang tu yeh

  20. tq utk explanation ni yer puan bee..
    sangat berminat nak pakai domain sendiri ni..hope dapat sponsorla..hihi

  21. Be Simple Beb(BSB) - threeQ

    salam tahun baru Bee, Skg baru BSB faham maksud domain.tq bee 4 the info.

  22. gud2….:)
    moga2 kengkawan bee yg bertanya tntg domain ni semua paham nnti…:)

  23. @luvYOUmembebel pun kalau satu hari tiba2 kena delete uh sayang nyer..

  24. @aNnEbeli lah haa!

  25. @mayayeaayhh maya!

  26. @ch@oh nak seribu daya cha!

  27. oh…menarik lah bee

    Tapi dilla nye blog nih sume penuh ngn aktiviti membebel aje..takde fakta ataupun info utk pembaca… so mgkin satu hari nnti insyaAllah dilla akan cube buat ye.. nnti tgu puanbee.com direleasekan baru nak jadik mentee bee mntak tnjuk ajar ^_^

  28. anne nak domainnnnnnn!hahahaha;p

  29. maya setuju dengan n3 ni…memang tepat sekali kelebihan mempunyai domain sendiri ini..lagipun ia murah…bersama NETKL…

  30. oh begitu ke? mungkin satu hari itu akan tiba juga kepada ku, bee ok la surirumah boleh adap blog sepenuh masa, kita tak boleh, terikat kerja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *