Pernah Tengok Blog Kena Hack ??? Apa nak buat bila blog di hack ?

Salam semua , erm ..tak de topik sangat hari ni ..ah pedulikan apa kata orang yang penting ..hati kita mau jaga ..hihihi…korang pernah tengok tak blog kena hack ? sebelum  ni bee tak pernah tengok , betul – betul rasa terkejut bila pergi satu blog tu akan keluar tulisan – tuliasan dari hackers …terkejut !..antara sebab utama blog di hack adalah security lemah , kata si hackers tu lah …erm ..tak tahu nak komen apa , mungkin si hackers tu boleh beri penjelasan disini 🙂

Tapi saya dah terjumpa satu blog kawan blogger kita di hack ! nk tengok ? sila ke sini aoiii !!! kesian ..berhari – hari owner nya bersedih mana tidaknya ..koleksi entri kesayangan semua nya telah lupus pada mulanya ..follower dan aktiviti giveawaynya semua hilang sekelip mata …

Tapi kelmarin owner nya datang dengan URL blog baru ,  Mood blogging dia down ..erm agak lama saya fikir cam mana nk buat selain dari beri sokongan padanya dan ucapkan perkataan “sabar”  ramai dah ucapkan perkataan “sabar” tu sebenarnya ….

Agak lambat saya berusaha , nak cakap tak nak cakap serba salah jadinya hahaha…yer lah tk pernah jugak mengalami situasi blog kena hack nih , nk bukak balik tu memang tak lah , memang tak pernah belajar selok belok hack2 ni…

Kemudian Ownernya tulis entri dia paling sayang , follower nya yang dah hampir mencecah 1000 tu , berharga woo follower kan , kalau tak kita tulis entri untuk siapa ? Dan juga entri – entri dia yang banyak terdapat dalam blog yang kena hack tu , memori kenangan , cerita dan sebagai nya lah …

So apa tindakan yang perlu di buat jika blog korang di hack ?

1- Bertenang ..jangan nagis dulu 🙂

2- Cuba login akaun korang boleh ke tidak , kalau boleh tukar password .

3- Blog tu memang tk boleh diselamatkan kecuali hackers tu pulangkan balik , so berserah je lah …

4-redirect follower lama ke blog baru . cara ni biasa guna bila tukar blogspot ke wordpress tk kira leh berbayar ke tidak selagi di bawah satu email gmail , tapi emai lain bee tk cuba lagi yer..( CARA REDIRECT FOLLOWER DARI SATU BLOG KE BLOG LAIN )

5- Import semua entri kalau boleh , then eksport semula ke blog baru ..( CARA IMPORT ENTRI DARI BLOG LAMA KE BLOG BARU ) cara ni pun biasa di gunakan oleh orang yang nak tukar blogspot ke wordpress..

done !…cuma …alexa ke PR blog ke memang tk boleh buat apa lah yer korang itu saja yg boleh buat …jadi lah kan asal kan entri kita semua masih selamat ..

Tapi ada juga blog yang memang tk boleh login , itu bee tak tahu cara nk pulihkan melainkan hantar email ke team blogger boleh  kot cubalah dulu..biasa nya blog di remove pun boleh dapat balik lepas hantar email ke blogger team ..cuba je lah eh !

 

Cara nk redirect follower tu tunggu entri lain 🙂