Allhamdulillah – Mohamad Adam Rizqi

Allhamdulillah , memori tercipta apabila selamat mehairkan anak ke lima kami. Selamat datang Mohamad Adam Rizqi.

Masa berlalu cukup pantas . Petang sakit pinggang sikit , ibu sempat menjahit lebih 50 getah rambut. Kemudian pergi hospital sungai buloh. Esoknya adam selamat di lahirkan. Normal dan ada sedikit jahitan. Allhamdulillah selamat walaupun ada sedikit kompilasi. Adam terlalu besar sehingga sangkut bahunya.

Sekarang usia adam dah pun masuk 41 hari dah. Allhamdulillah ibu dan anak sihat. Ibu dah mula nak menjahit semula. Dan kerja kerja blog pun di teruskan seperti biasa.

Gambar2 di instagram banyak ..  🙂


Update di fb pada 12/3 .. haa lawak.. sakit sikit saja ..tu lupa.

sempat lagi update jahitan terakhir .. hik2

Dan taraaa  dah selamat … banyak sangat doa dan ucapan dari kawan. Terima kasih kerana doakan kesihatan saya dan anak.  Sokongan kawan-kawan sangat bermakna pada saya.

Adam suka menangis tau .. kalau dia tidur tu kira untung lah .. tapi masih lagi ibu cuba menyesuaikan diri dengan anak kecik dan kerja menjahit ibu. Cuba curi masa.. amat payah rupanya. huwaaa .. adam nangis.. ibu nangis jugakkk ..

 

Mendaftar anak masuk sekolah tahun 1 ( 2020 ) dan pra sekolah tahun ( 2019 )

Akhirnya … ibu dah ada line internet untuk mendafatra syamim ke PRA sekolah tahun 2019 serta daftar untuk masuk ke tahun 1 pada tahun 2020. Ya Ampun susah kemain tak ada internet yek. Nak update blog. Bayar bil , submit link ke client , update bisnes ibu.

Kewangan ibu tengah tenat-tenat sangat-sangat. Ayah dah kerja dengan orang tapi makan upah sikit je lah. Lepas tu kalau kereta tu ok boleh lah tangkap projek sendiri. Masaalahnya kereta pun sangkut macam-macam. Ibu pula kalau dapat menjahit banyak ok juga. Tapi dengan keadaan megandung dah masuk 38 minggu ini. Faham je lah kan.

Tapi tak apa. Masih bertahan dengan ekonomi sekarang. Anak cukup makan pakai walaupun tak mewah mana. Kita ajar anak kita bersederhana je lah kan. Dah tak mampu.

Br1m ? macam tak nampak bayang je. Samar-samar.

Tak kisah lah part tu.

Malas fikir banyak lorrrr…

Berbalik kepada permohonan kemasukkan anak ke sekolah pada tahun 2020 nanti. Bagi kawasan yang padat eloklah daftar awal. Saya memang usaha daftar awal sebab nya sekolah tu sekolah paling dekat dan paling senang nak pergi. Anak-anak yang lain pun sekolah di situ. Jadi kita takdak lah risau sangat kan nanti. Kalau sekolah tu penuh susah juga. Nak kena sediakan van pergi ke sekolah. Duit lagi. Aihh pening oiii fikir duit. Jadi mana dapat di kurangkan tu kita kurangkan lah.

Untuk PRA sekolah pun sama je ah. Ibu tak mampu nak hantar anak ke sekolah lain. Mampu PRA sahaja. Tahun depan 4 orang masuk sekolah. Wah wah wah. Tapi harap ayah dapat kerja lah dalam masa terdekat ni. Waaa nangis air mata darah lah kalau tak dapat kerja lain lagi.

 

Permohonan Kemasukan Ke Prasekolah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) Tahun 2019 Secara Dalam Talian Dibuka Mulai 1 Mac 2018 Hingga 30 April 2018.

Syarat Permohonan Kemasukan Prasekolah 2019

 

Tahun 1 Ambilan 2018/2019


Maklumat mengenai permohonan kemasukan Tahun 1 ambilan 2018/2019 adalah seperti berikut:

Permohonan melalui Sistem Pendaftaran Atas Talian (SPAT) KPM – hanya untuk seluruh negeri di Semenanjung Malaysia sahaja. Manakala bagi Negeri Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan, permohonan adalah secara manual melalui sekolah.

Dibuka mulai 1 Mac 2017 hingga 30 April 2017 , 

Hanya ibu/bapa/penjaga sahaja yang dibenarkan membuat permohonan bagi murid tersebut

Layari https://public.moe.gov.my/ untuk akses ke sistem permohonan dalam talian bagi pengguna berdaftar.

Manakala bagi pengguna baharu, sila layari https://public.moe.gov.my/?kpm=daftarpenggunauntuk pendaftaran pengguna baharu.

Kemasukan Tahun 2018 adalah bagi kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2011 hingga 1 Januari 2012.

Kemasukan Tahun 2019 adalah bagi kanak-kanak yang lahir pada 2 Januari 2012 hingga 1 Januari 2013.

 

OK .. itu saje ..gatai nak update … rindu nak berblogging .. tapi masa sangat cemburu dengan saya .. kenapa ye ?

Hurmm … dunia sekarang pun berputar sangat cepat.

Salam semua. TQVM siggah membaca di sini.

Apa yang di takuti semasa mengandung – klinik gigi kota damansara

Assalamualaikum , hai .. apa khabar semua ? haaa siapa setuju jika saya katakan .. salah satu masaalah atau sakit yang akan datang semasa mengandung dan sangat di takuti oleh ibu mengandung biasanya …. ialah sakit gigi. Ya ampun … semasa mengandung kalsium amat di perlukan oleh ibu megandung untuk pembentukan tulang janin. Jika tak cukup. Ini lah salah satu effect nya … gigi reput wehhh .. sakit nya azabbb bagai nak mati.

Setiap kali mengandung mesti ada gigi kena cabut , sebab tu masa di awal kandungan ada satu temujanji kena jumpa dengan doktor gigi. Saya dah pergi jumpa doktor gigi dan dah tampal semua gigi bermasaalah. Kiranya boleh tarik nafa lega lah.

Tau-tau ada gigi reput lagi. Terus ke akar gusi. Sakitnyaaaaaaaaaaaaaa tuhan aje yang tahu. Jadi sakit gigi ni memang perlukan rawatan. Segera lah pergi jumpa doktor gigi ya. Takut nanti sakit nak beranak + sakit gigi mau kena penerajang siapa-siapa yang duduk sebelah tuh.

Di atas aalah jadual klinik gigi kota damansara , Biasalah klinik kerajaan kena ikut jadual lah. Tapi kenapa saya share jadualnya ni  ? Sebab klinik kota damansara klinik baru. Memang kemas dan besar … serta orang tak ramai sangat. Boleh lah kita terima rawatan dengan keadaan selesa sikit.

Saya pernah pergi klinik kampung pandan tak ada aircond , klinik kelana jaya pun tak ada. Tapi kota damansara ada .. haa tengah sakit gigi tu duduk dlm ruang panas dengan sesak dengan orang mau lah stress kan.

Jadi klinik gigi kota damansara ni ok sikit lah. Murah dan selesa .. penting tu zaman sekarang .

Tapi kalau ada duit lebih pergi swasta lagi cepat lah.

Ni duk tunggu hari nak pergi buat rawatan jenuh telan panadol dengan sapu balm tok syed tu haa .. Balm yang konon2 untuk baby baru pun habis ibu pakai…

 

Muka baru je baik demam selama 2 minggu , tak makan apa-apa minum air masak je .. eh bukan tak makan la … makan tapi semulut dua .. sehari sekali gitu je lah .. atau minum air milo aje .. memang tak ada selera dan kekuatan semasa demam tu.

Demam yang paling teruk dalam sejarah .. mungkin sebab penat sangat… jadi untuk sembuhkan diri memang sekarang tengah rilek , makan minum tidur cukup2 dan nak start menjahit balik dah. Dah la tu .. suami anak-anak semua demam. Syamim yang kecik tu siap kena ulang ambik darah .. di syaki ada denggi.. adoiyai teruk bukan main2 … Tapi allhamdulillah semua dah sihat kembali. Syukur dengan nikmat sihat yang satu ni.

Semua jahitan tempahan orang yang delay kena siapkan sebelum besalin anak ke 5 nanti .. sekarang dah 33 minggu usia kandungan saya.

Kerja sendiri. Tak kerja tak de RM …

tak sanggup pula saya catu makan anak-anak ni. 🙂

Blog ini sebahagian dari diari saya … kalau bosan harap di ampunkan yaaa …

Terima kasih kerana membaca …

Apa pun .. saya doakan kalau ada yang kurang sihat dapat sihat seperti sediakala ya … makan ubat dan minum air kosong banyak2

Tips mengurangkan sakit pinggang setelah duduk lama menjahit

Assalamualaikum dan hai semua .. apa khabar ? lama saya tak bersiaran kan , saya agak sibuk dengan order keluar masuk baju pra sekolah 2018. Fuh memang mendapat sambutan hangat .. testimoni banyakkk saya yang tak sempat update. Ya lah dengan tempahan jahitan pun banyak dan saya juga menanti hari nak besalin ni. Kalau ada masa memang saya tidur aje. Tapi ya lah .. letih pun kerja tetap jalan ya. Saya ni kerja tidak ber gaji bulanan , jadi tak boleh stop demi anak-anak tersayang. Suami saya masih belum dapat kerja laa .. huhuhu sadis.

Dugaan berbisnes macam-macam la hai .. menduga betui hati dan perasaan sensitif ibu mengandung .. haa tapi tak apa.. tetap cekal dan tabah demi mengharungi kehidupan gitu.

Tips mengurangkan sakit pinggang setelah duduk lama menjahit

Tips nya adalah , gunakan kerusi seperti di dalam gambar , ala-ala kerusi ceo di pejabat tu. Kerana kerusi jenis ini mempunya span tebal dan lapik belakang yang selesa dan sesuai dengan posture duduk. Kurang la lenguh.. bagi ibu mengandung .. hu hu hu toksah cakap la.. tak buat apa pun lenguh jugak. Tips ni mendapat feedback paling bagus di dalam group jahit yang saya join. Ramai tailor setuju dengan menggunakan kerusi jenis ini akan mengurangkan sakit pinggang dan tulang. Tukang jahit sepenuh masa kena jaga kesihatan juga ya ..

Kerja kerja juga , badan ni kalau tak sihat apa pun tak dapat dah. Ramai juga yang update emak dapat sakit saraf setelah sekian lama menjahit menggunakan mesin indstri tu kerana ada aliran elektrik di tapak penekan kaki tu. So tips dia sama ada balut segala tempat yang berhubung dengan kita , atau pun pakai selipar getah ketika menjahit.

Saya memang pakai dah selipar sekarang ni .. kaki selalu sakit la sejak2 mengandung ni. Kalau pakai selipar kurang sikit.Ayoyoyo sudah semakin tua ni. Macam-macam penyakit pula datang.

Okay lah .. nak tidur ..esok awal lagi dah kena pergi chekc-up perut .. waaaa ..2 minggu sekali dah sekarang.. bosan jugekkk .. tapi demi anak dalam kandungan kannnn ..

Nak beli baju pra ? tengok sini … tapi saya slow slow buat kerja , harap sabar yaaa ..

Open order baju PRA sekolah – Tshirt putih dan seluar sukan biru