TOP 50 Makanan paling sedap dunia & Asam Laksa peneng rank ke – 7

Share

Peneng assam laksa , Malaysia telah di nobatkan sebagai Makanan ke 7 yang paling sedap di dunia oleh CNN.Diatas survey yang telah di buat oleh CNN International food menyatakan Assam laksa peneng adalah makanan yang sedap dan di letakkan pada rank ke 7 di dunia. WOW !

Massaman curry, Thailand adalah raja segala makan di dunia kerana berada di rank yang pertama. Siapa sangka ? berikut adalah senarai makanan yang turut berada di dalam rankin yang telah CCN buat survey nya.

Apa pun jenis laksa , saya suka πŸ™‚

TOP 50 Makanan paling sedap dunia

50. Buttered popcorn, United States

49. Masala dosa, India

48. Potato chips, United States

47. Seafood paella, Spain

46. Som tam, Thailand

45. Chicken rice, Singapore

44. Poutine, Canada

43. Tacos, Mexico

42. Buttered toast with Marmite, Britain

41. Stinky tofu, Southeast Asia

40. Marzipan, Germany

39. Ketchup, United States

38. French toast, Hong Kong

37. Chicken parm, Australia

36. Texas barbecue pork, United States

35. Chili crab, Singapore

34. Maple syrup, Canada

33. Fish β€˜n’ chips, Britain

32. Ankimo, Japan

31. Parma ham, Italy

30. Goi cuon (summer roll), Vietnam

29. Ohmi-gyu beef steak, Japan

28. Pho, Vietnam

27. Montreal-style smoked meat, Canada

26. Fajitas, Mexico

25. Butter garlic crab, India

24. Champ, Ireland

23. Lasagna, Italy

22. Brownie and vanilla ice cream, global

21. Croissant, France

20. Arepas, Venezuela

19. Nam tok moo, Thailand

18. Kebab, Iran

17. Lobster, global

16. Egg tart, Hong Kong

15. Kalua pig, United States

14. Donuts, United States

13. Corn on the cob, global

12. Shepherd’s pie, Britain

11. Rendang, Indonesia

10. Chicken muamba, Gabon

9. Ice cream, United States

8. Tom yum goong, Thailand

7. Penang assam laksa, Malaysia

6. Hamburger, Germany

5. Peking duck, China

4. Sushi, Japan

3. Chocolate, Mexico

2. Neapolitan pizza, Italy

1. Massaman curry, Thailand

KUALA LUMPUR, 26 JULY, 2011
Sumber : Malaysian Digest.com

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

25 Comments:

  1. laksa belah utara mmg mabeles..hee

  2. wah…bangganya makanan Malaysia mendapat pengiktirafan dunia

  3. Boleh lah berbangga Asam Laksa Penang tersenarai makanan tersedap didunia. πŸ™‚

  4. maya mustwany

    kat rumah ni pun menu semalam n ari ni laksa..mak wat khas request utk my dy.hihihi nyum3

  5. Penang assam laksa terbaik. BW and follow here

  6. laksa png mmg setiap bulan buat,habiskan stok ikan kt rumah.hehe..br buat semalam,ada byk lg.jemputlah dtg rumah.hakhak..

  7. laksa penang mmg best !

    nis pun same bee.. semua laksa suka… laksa srwk je belum rasa walopun dah sampei ke sana.. ralattt weih

  8. fuhh PR 7 bukan senang tu…laksa memang terbaik perhh….

  9. errr…tggu puanbee spons semua 50 makanan tu lah..nak cuba…ekeke..boleh?… πŸ™‚

  10. waaaaaaaaaaaaaaaaa….tetiber perut rasa lapoo..huhuhu.. πŸ™

  11. sambal belacan ranking ke berapa plak agaknya ye??

  12. wow tak sangka yer no 7,laksa mmg simple dan sedap.

  13. fuhh…asam laksa mmg la sedap..tp roti canai dan nasi lemak yg top tu tak tersenarai plk..

  14. laksa penang memang terbaek.. laksa johor bila masuk ranking top 10

  15. Salam,

    Wahhhh laksa masuk dalam list tu heee πŸ˜€

  16. wahh..bangga sekejap..hehe

  17. nasi lemak tak masuk ya? .. πŸ™‚

  18. mia paling suka chocolateeeeee…….. heheheh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *