TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa)

Salam dari kejauhan , dah agak lama tak tengok ranking blog malaysia mengikut carta alexa sejak rakan blogger kita sorang tu sibuk saja.. oleh kerana itu .. saya buat lah satu entri nak tengok blog mana yang masih kekal dalam carta alexa dan tidak kekal. Kali terakhir saya buat senarai ranking mengikut alexa ni pada tarikh 4/7/2011 – sekarang ni 23/7/2012 dah setahun kan ? Nak tengok entri lalu ? boleh tengok di entri bertajuk :

Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia

  1. http://denaihati.com/ – PR4 ( Alexa 124 -20,780 )
  2. http://www.borakkosong.com/ – PR3 ( Alexa 243 -45,057 )
  3. http://www.ciktom.com/ – PR3 ( Alexa 296 – 69,326 )
  4. http://jebengotai.com/ – PR2  ( Alexa 298 – 52,647 )
  5. http://www.eyriqazz.com/ -PR3 (Alexa 322 – 78,373 )
  6. http://puanbee.com/ – PR2 – ( Alexa 374 -51,957 )
  7. http://www.broframestone.com/ -PR3 ( Alexa 402 – 66,228 )
  8. http://www.kujie2.com/ -PR3 ( Alexa 465 – 78,934  )
  9. http://ariffshah.com/ – PR4 ( Alexa 475 – 54,948 )
  10. http://earncent.com/ – PR1  (Alexa 475 – 69,414 )
  11. http://wanwidget.com/ -PR2 ( Alexa 474 – 69 ,159 )
  12. http://www.lyssasecret.com/ – PR2 ( Alexa 484 – 83,242 )

Setahun macam-macam dah terjadi. Ada yang tak kisah sangat pun dengan ranking bagai ni , tapi benda ni lah yang membuatkan kita sentiasa bersemangat untuk terus berblogging. Saya pilih blog yang betul-betul personal dan tak ada niche tertentu , kalau blog niche politik dan hiburan , toksah cakap lah .. memang cepat je tersenarai dalam ranking alexa ni.

Apa itu alexa ?

Alexa is the leading provider of free, global web metrics. Search Alexa to discover the most successful sites on the web by keyword, category, or country. Use our analytics for competitive analysis, benchmarking, market research, or business development.

Apa target untuk alexa korang ?

p/s : nak copy paste di benarkan dengan backlinks 🙂

70 thoughts on “TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa)”

  1. Puanbee,apa maksud nak copy paste di benarkan dengan backlinks??tak berapa fhm lah mana ni..haha..wow memang otai-otai blaka ni…mana pondok kecil???haha

  2. owh, blog saya pula niche teknologi perkomputeran, pesaing hebat buat Amanz.my .. setakat ni Alexa iAwani untuk global baru 285,280 .. ranking Malaysia baru 1,651. Start aktif berblog dari Disember 2011. Jauh lagi berbanding blog-blog di atas. I’m a newbie!

    1. within time, pasti akan tercapai juga ranking di bawah 100,000. saya juga masih berusaha mencapainya.

  3. Hebat betul.. Banyak perubahan.. hehe.. Insyaallah nanti saya pulak. ekeke..

    p/s: 23/7/2012 bukan 2011 😀

  4. Tahniah buat semua blogger yang tersenarai dalam ranking Top 12.. Teruskan berkongsi info dan cerita dengan pembaca..

  5. Camne blog saya ble keluar tu? Umm, itulah penangan Cabaran SEO Eyriqazz vs Denaihati..Dah habis cabaran ni ,mesti jatuh balik ..hik3…

  6. alooooo Bee, entri ni mcm motivasi nak kena gigih lagi ni. bila dah tua-tua ni,dah lama berblogging – rasa mcm dah cukuplah , masa utk slow down.

    dalam tempoh setahun, ranking kelaut, banyak benda yg nak dibuat offline
    bercuti sakan tak ingat pasal blog

    nak kena kejar mengejar Bee lah lepas ni…hehehe

  7. pr tak berganjak2 pun…
    konsep blog.. sukati tuan tanah. ikut mud. agak2 giler traffik up n3 sokabar-majalah-mangga…. 😛

  8. lama dah tak komen kat sini…sebab bila baca entri tempat komen tak kuar2….mcm ne nak komen….baca jerk lah apa yang boleh….hhehehehe…selamat berpuasa…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *