Tips Kurus Sihat : Guna Pedometer Untuk Pastikan Korang Sihat & Langsing

Pedometer adalah alat pengukur langkah daripada deria gerakan badan dan mengira jejak langkah anda. Kiraan ini ditukar kepada jarak dengan mengetahui panjang langkah biasa anda ketika anda berjalan . Memakai alat pengukur langkah dan kiralah langkah-langkah dan jarak perjalanan harian anda adalah alat yang hebat untuk memberikan motivasi kepada diri untuk tampil sihat dan langsing . Anda boleh memakai alat pengukur langkah sepanjang hari, setiap hari dan langkah-langkah anda akan direkodkan melalui pedometer . Atau anda boleh memakainya hanya apabila anda keluar untuk senaman berjalan kaki.

pedometer
pedometer

Langkah mudah Mengira Pedometers

Ada pelbagai jenis pedometers di pasaran .Pedometer yang paling mudah hanya mengira langkah-langkah anda dan memaparkan langkah-langkah dan jarak. Ini adalah semua yang anda perlu untuk mengesan dan memastikan diri anda bermotivasi. Tetapkan matlamat jarak atau langkah-langkah bagi setiap hari. Bilangan yang disyorkan melangkah sebanyak

  • 6000 untuk kesihatan,
  • 10,000 untuk menurunkan berat badan apabila anda kira semua langkah-langkah di siang hari.
  • Untuk penurunan berat badan, berjalan kaki tanpa gangguan setiap hari 4000-6000 langkah-langkah yang disyorkan.

Bagaimana Pakai alat pengukur langkah

Alat pengukur langkah perlu selesa untuk dipakai sepanjang hari dan akan diadakan dengan selamat oleh klip, . Paparan harus mudah untuk membaca tanpa mengeluarkan unit daripada ikatan pinggang anda. Ia perlu dilindungi bahawa tidak tertekan apa-apa butang dan mengira semula langakh jalan . Ia seharusnya mudah dan senang untuk bergerak antara. Pilihlah pedometer yang bersesuaian dengan anda.

p/s : Ada free gift pedometer untuk pengunjung blog ini , siapa nak ? ?sila tengok disini ?:)

(Visited 62 times, 4 visits today)

42 thoughts on “Tips Kurus Sihat : Guna Pedometer Untuk Pastikan Korang Sihat & Langsing

  1. ummiwaqqas

    Salam, lambat jumpe entri puan bee saya baru tau apa 2 pedomater cuma nak dapat kat mane dan berapa harga…nampak cam simple..senang nak pakai..tgh pasang niat nak diet nie..

    1. puanbee Post author

      wasalam , pedometer selalu nya ada di jual di farmasi dan tempat2 fitness tu .. harga dalam 50 ke atas , 50 tu sy jumpa online , tapi kalau di farmasi biasa dlm 100 jugak .

    1. puanbee Post author

      dekat farmasi ada kot , itu pun blogger yang kerja farmasi menaja .. :) tinggal mana ? kalau selalu ke JJ , ada kedai rm5 kan disitu ade juga jual pedometer ni

  2. Pingback: CONTEST SINOPSIS NOVEL "TAKDIR ITU UNTUK AKU" | ABGTEROR HOTLINE NEWS

  3. Pingback: Contest Komen & Menang | Puanbee Blog

  4. Pingback: Tahniah ! Pemenang Survey Suka-suka

  5. Pingback: Nak Pecah Tabung , Nak Beli Haipad (iPad)

  6. syamila

    kak sya kalau hari minggu mmg dh jalan jauh ntah berapa kilometer kejar dan main ngn 2 org budak aktif…he3…

    tk kira lagi turun naik tangga yg tak tahu berapa kali naik dan turun…sebab tu bila malam tido nyenyak…letak je kepala terus terlena…

    1. puanbee Post author

      sebab tu kak sya kurus huhu kalau nk ikutkan bee hari2 panjat tangga stil berat badan menggila naiknya ,,entah sbb ape.. keturunan kot ..

  7. syamila

    kak sya tk nak kurus..sedang berusaha utk tambah isi ni….he3…tp asyik berkumpul kt tgh jer….ntah bila nk merebak kt bhgn lain…huhuhuhu

    1. puanbee Post author

      kak sya jgn ler tambah cukup ler tu , jgn makan byk lemak2 sgt takut kolesterol tinggi .. bahaya … walopun badan kurus je ..

  8. Kakiwayang

    pergh…saya pun kat pedometer ni….yang bawah rm100 ada tak….ni la yang orang pakai g joging tu ke….dia cakap tak berape kilo kita dah lari (or jalan..=p)….haha…

    1. puanbee Post author

      tak tahu lak , sy dpt info harga yang ni je ..tp tengok di tnet ada mcm2 jenis.. tk lah cakap berapa tapi setiap kali kita gerak dia kira , agak2 dpt 6000 tu kira dah bagus lah hehe ..

    1. puanbee Post author

      bee pun ade satu dan ada banyak lagi nak kasi pd pembaca blog puanbee ..akan dtg lepas tamat contest herba maharani ni ..

  9. Pingback: (STICKY POST SELAMA SEMINGGU.POST TERBARU ADA DI BAWAH) CONTEST SINOPSIS NOVEL ‘TAKDIR ITU UNTUK AKU’ | rafinamimi.com

  10. kakyong

    1st time tahu pasal alat nih… rupanya ade alat sedemikian rupa ya..

    hari2 dok buat kerja rumah laju2.. sampai peluh lencun 1 baju.. tp x kurus2 jugak.. hahah.. kena g bersenam jugak nih..

    1. puanbee Post author

      saya tahu pasal alat ni bila tengok rancangan kat tv .. apa ke benda nama rancangan tu lupa dah ..
      tp tak tahu nama dia apa , sampai lah halif dr blog untuqsemua tu beri saya alat ni baru saya tahu kak..

  11. kakngah

    baru tau ada alat cenggini..
    hhmm.. menjak dah tak keje ni.. memang kurang berjalan la. keluar rumah pun sekali sehari kalau takde apa hal. tu pun sebab hantar anak g sekolah..

  12. puan kutu

    aduh sejak kutu dok sp, pergi keje parking keta pun depan pintu opis..memang tak banyak berjalanlah..haha..

    dulu masa dijohor,paring jauh..naik tanggal agi..opis kat atas bukit..skang langkah boleh kira sendiri. Semua naik lemak.huhu..

    Apapun baru tahu tentang benda nie..bagus jugak yer..mahal tak ekk klu nak beli?

    1. puanbee Post author

      mahal juga kot , cth dalam gambar tu RM100 juga .. bee akan buat contest hadiah pedometer nak tak ? contest kak mimi pun bee sponsor pedometer g lah join …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>