Nov
2011

Tips Kurus Sihat : Guna Pedometer Untuk Pastikan Korang Sihat & Langsing

Pedometer adalah alat pengukur langkah daripada deria gerakan badan dan mengira jejak langkah anda. Kiraan ini ditukar kepada jarak dengan mengetahui panjang langkah biasa anda ketika anda berjalan . Memakai alat pengukur langkah dan kiralah langkah-langkah dan jarak perjalanan harian anda adalah alat yang hebat untuk memberikan motivasi kepada diri untuk tampil sihat dan langsing . Anda boleh memakai alat pengukur langkah sepanjang hari, setiap hari dan langkah-langkah anda akan direkodkan melalui pedometer . Atau anda boleh memakainya hanya apabila anda keluar untuk senaman berjalan kaki.

pedometer
pedometer

Langkah mudah Mengira Pedometers

Ada pelbagai jenis pedometers di pasaran .Pedometer yang paling mudah hanya mengira langkah-langkah anda dan memaparkan langkah-langkah dan jarak. Ini adalah semua yang anda perlu untuk mengesan dan memastikan diri anda bermotivasi. Tetapkan matlamat jarak atau langkah-langkah bagi setiap hari. Bilangan yang disyorkan melangkah sebanyak

  • 6000 untuk kesihatan,
  • 10,000 untuk menurunkan berat badan apabila anda kira semua langkah-langkah di siang hari.
  • Untuk penurunan berat badan, berjalan kaki tanpa gangguan setiap hari 4000-6000 langkah-langkah yang disyorkan.

Bagaimana Pakai alat pengukur langkah

Alat pengukur langkah perlu selesa untuk dipakai sepanjang hari dan akan diadakan dengan selamat oleh klip, . Paparan harus mudah untuk membaca tanpa mengeluarkan unit daripada ikatan pinggang anda. Ia perlu dilindungi bahawa tidak tertekan apa-apa butang dan mengira semula langakh jalan . Ia seharusnya mudah dan senang untuk bergerak antara. Pilihlah pedometer yang bersesuaian dengan anda.

p/s : Ada free gift pedometer untuk pengunjung blog ini , siapa nak ? ?sila tengok disini ?:)

Search

42 thoughts on “Tips Kurus Sihat : Guna Pedometer Untuk Pastikan Korang Sihat & Langsing

  1. Salam, lambat jumpe entri puan bee saya baru tau apa 2 pedomater cuma nak dapat kat mane dan berapa harga…nampak cam simple..senang nak pakai..tgh pasang niat nak diet nie..

  2. Pingback: CONTEST SINOPSIS NOVEL "TAKDIR ITU UNTUK AKU" | ABGTEROR HOTLINE NEWS

  3. Pingback: Contest Komen & Menang | Puanbee Blog

  4. Pingback: Tahniah ! Pemenang Survey Suka-suka

  5. Pingback: Nak Pecah Tabung , Nak Beli Haipad (iPad)

  6. kak sya kalau hari minggu mmg dh jalan jauh ntah berapa kilometer kejar dan main ngn 2 org budak aktif…he3…

    tk kira lagi turun naik tangga yg tak tahu berapa kali naik dan turun…sebab tu bila malam tido nyenyak…letak je kepala terus terlena…

  7. kak sya tk nak kurus..sedang berusaha utk tambah isi ni….he3…tp asyik berkumpul kt tgh jer….ntah bila nk merebak kt bhgn lain…huhuhuhu

  8. pergh…saya pun kat pedometer ni….yang bawah rm100 ada tak….ni la yang orang pakai g joging tu ke….dia cakap tak berape kilo kita dah lari (or jalan..=p)….haha…

    • tak tahu lak , sy dpt info harga yang ni je ..tp tengok di tnet ada mcm2 jenis.. tk lah cakap berapa tapi setiap kali kita gerak dia kira , agak2 dpt 6000 tu kira dah bagus lah hehe ..

  9. Pingback: (STICKY POST SELAMA SEMINGGU.POST TERBARU ADA DI BAWAH) CONTEST SINOPSIS NOVEL ‘TAKDIR ITU UNTUK AKU’ | rafinamimi.com

    • saya tahu pasal alat ni bila tengok rancangan kat tv .. apa ke benda nama rancangan tu lupa dah ..
      tp tak tahu nama dia apa , sampai lah halif dr blog untuqsemua tu beri saya alat ni baru saya tahu kak..

  10. aduh sejak kutu dok sp, pergi keje parking keta pun depan pintu opis..memang tak banyak berjalanlah..haha..

    dulu masa dijohor,paring jauh..naik tanggal agi..opis kat atas bukit..skang langkah boleh kira sendiri. Semua naik lemak.huhu..

    Apapun baru tahu tentang benda nie..bagus jugak yer..mahal tak ekk klu nak beli?
    puan kutu recently posted..A.N.A.KMy Profile

    • mahal juga kot , cth dalam gambar tu RM100 juga .. bee akan buat contest hadiah pedometer nak tak ? contest kak mimi pun bee sponsor pedometer g lah join …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge