Tips Kurus Sihat : Guna Pedometer Untuk Pastikan Korang Sihat & Langsing

Pedometer adalah alat pengukur langkah daripada deria gerakan badan dan mengira jejak langkah anda. Kiraan ini ditukar kepada jarak dengan mengetahui panjang langkah biasa anda ketika anda berjalan . Memakai alat pengukur langkah dan kiralah langkah-langkah dan jarak perjalanan harian anda adalah alat yang hebat untuk memberikan motivasi kepada diri untuk tampil sihat dan langsing . Anda boleh memakai alat pengukur langkah sepanjang hari, setiap hari dan langkah-langkah anda akan direkodkan melalui pedometer . Atau anda boleh memakainya hanya apabila anda keluar untuk senaman berjalan kaki.

pedometer
pedometer

Langkah mudah Mengira Pedometers

Ada pelbagai jenis pedometers di pasaran .Pedometer yang paling mudah hanya mengira langkah-langkah anda dan memaparkan langkah-langkah dan jarak. Ini adalah semua yang anda perlu untuk mengesan dan memastikan diri anda bermotivasi. Tetapkan matlamat jarak atau langkah-langkah bagi setiap hari. Bilangan yang disyorkan melangkah sebanyak

  • 6000 untuk kesihatan,
  • 10,000 untuk menurunkan berat badan apabila anda kira semua langkah-langkah di siang hari.
  • Untuk penurunan berat badan, berjalan kaki tanpa gangguan setiap hari 4000-6000 langkah-langkah yang disyorkan.

Bagaimana Pakai alat pengukur langkah

Alat pengukur langkah perlu selesa untuk dipakai sepanjang hari dan akan diadakan dengan selamat oleh klip, . Paparan harus mudah untuk membaca tanpa mengeluarkan unit daripada ikatan pinggang anda. Ia perlu dilindungi bahawa tidak tertekan apa-apa butang dan mengira semula langakh jalan . Ia seharusnya mudah dan senang untuk bergerak antara. Pilihlah pedometer yang bersesuaian dengan anda.

p/s : Ada free gift pedometer untuk pengunjung blog ini , siapa nak ? ?sila tengok disini ?:)

Comments

  1. Salam, lambat jumpe entri puan bee saya baru tau apa 2 pedomater cuma nak dapat kat mane dan berapa harga…nampak cam simple..senang nak pakai..tgh pasang niat nak diet nie..

  2. Mana nk dpt pedometer nie ye..
    tgh mencari benda nie..huhu
    any suggestion..
    mcna recently posted..BLOGLIST BLOGFYNA 2012.My Profile

  3. baru tahu ape menda pedometer ni…
    cikpuanhady recently posted..Budu dan KhasiatnyaMy Profile

  4. menarik ni.. mmg tak pernah tau ada alat ni
    ciksembang recently posted..Wordless Wednesday #9 Camwow di Iphone4My Profile

  5. ooh ummi pun duk tertanya apa pedometer ni, dah tau lah sekarang…
    ummiross recently posted..KIMONO COTTON DAN CORAK ETNIK SARAWAKMy Profile

  6. mmg bes klau pkai pedometer nie..senang nak bajet bape lgkah yg kte nak utk capai target ..
    syu90 recently posted..malas nak update blogMy Profile

  7. Wah baguslah alat ini sebab premis saya bekerja tidak lif. Jadi sehari lebih 5 kali turun naik tangga :-)

  8. kak sya kalau hari minggu mmg dh jalan jauh ntah berapa kilometer kejar dan main ngn 2 org budak aktif…he3…

    tk kira lagi turun naik tangga yg tak tahu berapa kali naik dan turun…sebab tu bila malam tido nyenyak…letak je kepala terus terlena…

    • sebab tu kak sya kurus huhu kalau nk ikutkan bee hari2 panjat tangga stil berat badan menggila naiknya ,,entah sbb ape.. keturunan kot ..

  9. kak sya tk nak kurus..sedang berusaha utk tambah isi ni….he3…tp asyik berkumpul kt tgh jer….ntah bila nk merebak kt bhgn lain…huhuhuhu

  10. pergh…saya pun kat pedometer ni….yang bawah rm100 ada tak….ni la yang orang pakai g joging tu ke….dia cakap tak berape kilo kita dah lari (or jalan..=p)….haha…

    • tak tahu lak , sy dpt info harga yang ni je ..tp tengok di tnet ada mcm2 jenis.. tk lah cakap berapa tapi setiap kali kita gerak dia kira , agak2 dpt 6000 tu kira dah bagus lah hehe ..

  11. wow..teruja jugak dengan alat camni…ingat bee punya sndiri tadi

  12. elok jugak kan bole tgk langkah camnie… free gift sempena apa tu puanbee? kalau harga 100 dpt free sapa taknak kalu puanbee tanya hehehe…
    Jendela Hati recently posted..Johan Piala Malaysia 2011 – Negeri SembilanMy Profile

  13. nak…nakk…pedometer itew… :p

  14. 1st time tahu pasal alat nih… rupanya ade alat sedemikian rupa ya..

    hari2 dok buat kerja rumah laju2.. sampai peluh lencun 1 baju.. tp x kurus2 jugak.. hahah.. kena g bersenam jugak nih..
    kakyong recently posted..MASALAH TINGKAH LAKU & SALAH LAKU JUVANAMy Profile

    • saya tahu pasal alat ni bila tengok rancangan kat tv .. apa ke benda nama rancangan tu lupa dah ..
      tp tak tahu nama dia apa , sampai lah halif dr blog untuqsemua tu beri saya alat ni baru saya tahu kak..

  15. nor nabilah :

    nak join!

  16. koz kurus dah mmg suka berjalan…x suka merangkak…hihihi
    Budak Nakal recently posted..Tips Rahsia Trafik Budak Nakal BlogspotMy Profile

  17. baru tau ada alat cenggini..
    hhmm.. menjak dah tak keje ni.. memang kurang berjalan la. keluar rumah pun sekali sehari kalau takde apa hal. tu pun sebab hantar anak g sekolah..
    kakngah recently posted..aiskrim potong perisa kacang merahMy Profile

  18. Semoga memberi manfaat utk semua org. bagus entri ni. I Like!
    pharmalif recently posted..Terapi Warfarin I Siapa yang perlu tahu?My Profile

  19. aduh sejak kutu dok sp, pergi keje parking keta pun depan pintu opis..memang tak banyak berjalanlah..haha..

    dulu masa dijohor,paring jauh..naik tanggal agi..opis kat atas bukit..skang langkah boleh kira sendiri. Semua naik lemak.huhu..

    Apapun baru tahu tentang benda nie..bagus jugak yer..mahal tak ekk klu nak beli?
    puan kutu recently posted..A.N.A.KMy Profile

    • mahal juga kot , cth dalam gambar tu RM100 juga .. bee akan buat contest hadiah pedometer nak tak ? contest kak mimi pun bee sponsor pedometer g lah join …

Trackbacks

  1. [...] Tempat kedua : Satu alat pedometer + Mouse pack = Nak tahu apa itu pedometer? jom baca sini KLIK SINI  [...]

  2. [...] dan pedometer sebagai hadiah saguhati boleh lah ikut syarat-syarat di bawah. Apa itu pedometer ? rujuk sinisamsung galaxy s||Syarat-Syarat :1 – Klik Banner di atas. 2 – Klik Button Tweet jika ada [...]

  3. [...] keikhlasan , saya hargai sangat Jadi kepada Syamilamohd sila berikan maklumat penuh untuk saya pos pedometer , saya perlukan nama , alamat dan no telefon. Email saya ye ! Terima kasih banyak buat semua. Share [...]

  4. [...] korang ??? Orang pertama komen dengan jawapan model dan harga paling menarik akan memenangi satu ? pedometer .. selamat berjaya !! [...]

  5. (STICKY POST SELAMA SEMINGGU.POST TERBARU ADA DI BAWAH) CONTEST SINOPSIS NOVEL ‘TAKDIR ITU UNTUK AKU’ | rafinamimi.com says:

    [...] Tempat kedua : Satu alat pedometer + Mouse pack = Nak tahu apa itu pedometer? jom baca sini KLIK SINI  [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge