Tips Dapur : Simpan Tauge

Tips didapur khas untuk wanita surirumah , daddydirumah dan lain-lain. Kadang-kadang benda simple ni yang kita tak tau dan akibatnya menyebabkan pembaziran. Biasa kan ? bila beli taugeh terbanyak sikit , tapi guna sikit je .. dah tu bila simpan dalam peti ais cepat je busuk dan menjadi hitam atau lebam lebam.

tip di dapur simpan tauge

Sini saya kongsikan tips untuk simpan taugeh tanpa menyebabkan berbau masam dan lebam-lebam .. boleh lah tahan seminggu .. tak kan dalam seminggu tu kita tak boleh habiskan tauge ni kan ?

Ikut step dalam gambar di atas :

  1. Masukkan taugeh di dalam plastik tambah air agak-agak kasi tenggelam semua taugeh.
  2. Ikat ketat
  3. Letak dalam peti ais korang..

itu je .. hihihi … selamat petang 😛

Jom tengok khasiat macam-macam jenis makanan yang saya telah tulis di dalam entri lepas ..  Tips & Khasiat

Comments

  1. emmm simpan dalam peti beku ke puanbee??ke cukup letak kat luar tu je..hehe..tak pernah lagi buat mcm ni…

  2. nis slalu mak ajar rendam je dlm bekas berisi air… lebih kurang le tu… 😉

  3. Kalau seminggu tak habis alamatnya jadi pekasamla tauge tu hehe

  4. terima kasih kongsi tips ni.. 😀

  5. terima kasih, tips yang berguna

  6. taugeh sayur pelbagai masakan termasuk jemput2…memang marvelous.
    cara ni macam kat kedai simpan/letak/renadam dlm air, cuma kedai tak letak dlm peti ais kot.

  7. hoho..dah tahu. tapi biasanya, lepas beli..terus masak. ada rasa crunchy sikit..

  8. yupp… selalu juga buat begini tetapi aku tak letak
    air Bee… just keep with form box and rapping dgn
    plastik rap… tahan seminggu lebih juga..

  9. Puan Bardboo :

    dah lama tak beli taugeh..sebab memang tak suka makan pun..huhu..

  10. Biasanya akan rendam tauge didalam air dan kemudian baru simpan ke dalam peti ais.

  11. saya biasa buat: remdam tauge dlm air sejuk(air peti) & tambahkan garam

  12. betul ker nih puan bee

  13. Boleh la beli lebih sikit tauge nanti, ni dah tau bagaimana cara nak simpannya!. Selama ni Azie beli terus masak untuk 2 orang makan.

  14. Owh, senang je kan? Liza tak pernah simpan camni. Tp kalau beli, sket je la sbb takut rosak.

Speak Your Mind

*