Tips agar baju wangi tahan lama dan lembut hanya dengan cuka dan softener biasa

Share

Saya nak share tips cuci baju guna softener murah je tapi bau nya semerbak , tahan lama dan kain super duper lembut. Ehemm baru tahu sebenarnya. Baru je cuba buat dua tiga kali. Eh menjadi lerrr .. kenapa lah tak tahu dari dulu. Puas fikir … benda apa yang mereka guna sehiggakan bau tu kekal lama dan semerbak. Caranya adalah menggunakan cuka masakkan di campur kan dengan softener yang biasa korang guna. Saya biasa guna daia atau pun downy sahaja.

tips baju wangi

cuka masakkan dan softener .. apa jenama pun boleh… gambar hiasan dari google.

Caranya , masukkan  cuka masakkan (30ml  ) dalam bekas kecil . Kemudian masukkan softener sesuai untuk size mesin basuh korang. Saya 11kg tu sekali basuh .. kacau2 dan tuang kedalam mesin basuh pada bilasan terakhir. Hasilnya selepas baju di keringkan … bau sangat wangi .. kain baju lembut. Memang lembut dari biasa.

Cuka juga dapat menghapuskan sisa sabun yang menenempel pada baju dan kain. Baju dan kain yang berwarna kusam akan jadi lebih putih. Tak nak ke ? paling suka bahagian ni. Baju sekolah atau tudung sekolah anak berseri seri.  Bau tu akan tahan lama . Bau lembab memang tak ada langsung. Walaupun pakai sabun murah dan dah si basuh sehari baru nak sidai. Ini pengalaman saya …

Semoga bermanfaat tips ini.. sebarkan lagi ..

puanbee.

puanbee

Penafian : Ini adalah blog peribadi . Selain di nyatakan sumber image dan video adalah hak milik penulis. Penulis tidak akan bertanggngjawap jika terdapat kerosakan / kesan sampingan jika menggunakan info di dalam blog ini. Anda perlu berjumpa dengan pakar bertauliah terlebih dahulu. Admin juga tidak akan bertanggungjawap jika kesan pemakaian / penggunaan anda tidak sama seperti perkongsian review/pengalaman admin sendiri. Admin juga tidak akan bertanggungjawa atas semua komentar yang di tinggalkan di blog ini. Pembaca / komentar harus bertanggungjawap ke atas perbuatan atau penerimaan di atas pembacaan di blog ini.

Admin megucapkan ribuan terima kasih kerana singgah meluangkan masa membaca di sini. Semoga sihat dan ceria selalu :)

3 Comments:

  1. Info yg sangat berguna

  2. Makasih banyak infony

  3. Oooo… baru tahu tips ni.. terima kasih di atas perkongsian info…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *