Membeli belah di ikea – reward diri

Assalamualaikum .. tajuk kali ini reward diri pula. Siapa suka reward diri sendiri ? atau siapa yang kata itu semua alasan je nak shopping ? Dulu saya jenis ada duit simpan untuk kecemasan konon nya. Kemudian duit habis juga. Lepas tu dah selalu sangat agaknya duk fikir kecemasan tu sampaikan macam doa pula. Malangnya di makbulkan. Sabar je lah dengan dugaan kan. Tahun 2017 ni tak nak dah macam tu. Tahun 2017 ni masa untuk enjoy dan fikir benda baik baik je. Selalu lah fikir kita ni akan kaya raya dunia akhirat dan dapat bantu orang. Sempena pindah rumah baru…

Continue reading

Mitos tentang sengugut benar tak benar berdasarkan pengalaman.

Sengugut adalah penyakit yang sangat istimewa khas untuk wanita sahaja. Sesetengah wanita sahaja akan merasai sakit sengugut ketika datang bulan. Saya yang dah tua masih lagi merasa sengugut dari zaman sekolah dulu sampai lah sekarang. Ada banyak sangat mitos atau pendapat orang tua-tua mahupun doktor pasal sengugut ni. Hampir ke semuanya tak betul pun. Kenapa tak betul ? sebab mengikut dari pengalaman saya semua apa mereka katakan tak benar. Yang benar… sengugut akan hinggap pada sesiapa sahaja. Yang mana tak terkena tu kira bernasib baik. Antara mitos dan pendapat yang tak benar tu saya senaraikan di bawah .. kalau ada…

Continue reading

Belajar menjahit merupakan impian lama dulu

Assalamualaikum dan hai … Akhirnya .. saya dah beli mesin jahit. Bagaikan mimpi tercapai. Dah lama teringin sangat nak belajar menjahit tapi suka sangat bertangguh tangguh. Dari anak seorang sehinggalah kini anak dah pun empat orang. Bayangkan… Sekarang ni saya mulakan langkah sangat drastik. Perlukan masa tak sampai seminggu saya buat keputusan nak belajar menjahit , terus order mesin jahit. Buat survey di facebook mesin mana ok untuk di beli. Ada banyak pendapat. Terima kasih kawan kawan. Akhirnya saya menghubungi guru untuk saya belajar menjahit. Agak jauh dari tempat tinggal. Itu lah .. macam mimpi. Semua nya di lakukan dengan…

Continue reading

Nak kurus dan nak dapat bentuk badan cantik itu bukan penentu

Ini lah yang saya cari selama ini.. saya nak kurus tetapi saya salah selama ini.  Bentuk badan cantik langsing BUKAN penentu samaada ianya akan dapat berfungsi sepeuhnya dalam aktiviti harian. Terlebih dahulu saya minta maaf keraa print skrin status facebook Puan karolina wan hassan. Ya ampun terjumpa video terkini Puan karolina , menunjukkan bagaimana nak gerak kan semua bahagian badan dengan betul. Saya baca dan hadam kan. Saya baca ke bawah lagi dan lagi .. akhirnya semua video saya tengok dan baca. Kalau sebelum ni asyik salahkan diri sendiri sebab tak sempat ke gym. Mulai hari ini tak lagi. Dah…

Continue reading