Tak Stress Ke Jadi Surirumah? | Segmen Aku Seorang Surirumah

Tak Stress Ke Jadi Surirumah? | Segmen Aku Seorang Surirumah

Lama eh tak join segmen , tetapi kali ni semcam tertarik nak join segmen blog bardboo.com ni. Dia cakap kawan beliau ada tanya Tak Stress Ke Jadi Surirumah? , kalau orang tanya saya .. saya sendiri pun akan jawab sama dengan apa yang bardboo.com cakap ” Gila tak stressssss ? stress pun tak gila macam ni ” .

Tapi jika di fikirkan dalam tenang .. dulu kita pun buat mak kita stress ni la makan dia. Dah la buat mak kita stress lagi hidup zaman dulu tak senang macam sekarang. Dulu-dulu mak kita basuh baju pakai berus dengan tenaga tangan. Kita sekarang ? pakai mesin jeeeee .. tu pun kalau mesin rosak riuh satu facebook , intagram , twitter dan sebagainya. Kata pada diri sendiri ni , bukan ngata orang lain ye.

Tak Stress Ke Jadi Surirumah? | Segmen Aku Seorang Surirumah Read More

Fatin Liyana Pakai Corset PB – Dapatkan Postur Badan Yang Cantik

Terkejut den bila seorang kawan bagitau Fatin Liyana pakai Pb , dah baca ke belum blog dia ? Ececehhh .. saya pun try lah google ..wahhh berderet blog tulis pasal ni. Ye .. betul kata Fatin Liyana tu … Selepas pakai PB (Premium Beautiful Corset ) postur badan akan nampak cantik dan menarik. Semua terletak je , tak kira lah korang kurus ke , tembam ke , chubby ke .. gemuk ke macam saya ni. Suka …

 Pengalaman Fatin Liayana Memakai Korset Premium Beautiful (PB)

fatin liyana pakai pb

Sebelum pakai PB 

Hari ni hari ke 6 aku pakai PB. Baru pakai hari ke-6 dah cerita pasal pengalaman elehh lorat ah. Yelah kalau aku tak cerita, nanti korang inbox aku sensorang pulak and tanya ‘Best tak kai PB, ada perubahan tak?’ ha… kalau sorang takpe..kot dah beratus-ratus orang tak kena kematu jari jemari I nak menaip? So baiklah aku tulis sensiang..

PB ni comprises 3 pieces. Long Bralong girdle dan waist nipper. Masa memula nak pakai long girdle, memang macam bertarung dengan nyawa sikit. Boleh bawak bergaduh haha maybe sebab first time kan. Tapi bila dah pakai ok je, selesa. Tak ketat sangat dan memang body hugging. Long bra ok. But my favourite is waist nipper. Bila dah pakai long bra and girdle, posture dah tegak tau. Tapi bila pakai waist nipper, bertambah-tambah tegak. Lagipon body nampak kemas je, without lemak lebihan tersembul sana sini 🙂

fatin liyana

Selepas pakai PB

 6 hari aku pakai, dah ada perubahan yang bagi aku ketara. Especially in terms of posture and curvature. Main concern aku pakai korset pon, adalah untuk menjaga posture & tulang belakang kan. Meh aku tunjuk gambar, posture aku duduk, before and after. Which I am so happy right now!

Sambung baca pengalaman Fatin Liyana disini –> http://honeykoyuki.blogspot.com/2012/09/menuju-ke-arah-postur-badan-yang-cantik.html

Bab posture tu memang betul , tak tipu … saya tau lah ..saya kan pakai PB … bila pakai PB jangan lah nak minum makan banyak-banyak ..senak perut .. makan pun beringat je .. ahaks… eii tambah semangat nak pakai PB .. tapi terpaksa di stop dulu atas sebab-sebab tertentu 🙂

Nak beli Pb sila ke — SINI

Related :

  1. Bengkung Paling Senang Nak Di Pakai Selepas Bersalin
  2. HOT ! SHORT BRA TERBAIK DI JUAL ONLINE , TERBAIK DI PASARAN.
  3. Testimoni Herba Maharani “Tersangat Best”
  4. Bio Ever Nano Cream | Krim anti penuaan , merawat symptom menopause dan megetatkan vagina wanita bersalin.
  5. Herba Maharani | Herba Untuk Wanita
  6. Kebaikkan memakai Premium Beautiful Korset semasa dalam pantang
  7. Lactolie : Sembelit ? Buang Air Besar Berdarah ?
  8. Lactolite – Ubat Sembelit , Kempiskan Perut & Buang Toksin
laila dan una

Sebutkan Agar Mereka Tahu

Tingkatkan akaun emosi kita , marah satu, puji sepuluh. Nak lembutkan hati sebenarnya dengan kata-kata manis.~ Dr Muhaya

Berapa kali dah cakap, tak jugak dia ni berubah perangai .

Sebenarnya senang saja hendak memberi nasihat. Bila kita mengambil tugas sebagai pemerhati dan penilai, memang, kata-kata berupa nasihat senang sahaja dihamburkan. Tanpa perlu ada skrip pun, kita boleh menyusun kata paling logik dan bernas pada fikir kita. Berbuihlah mulut kita memberi nasihat dan mengingatkan. Tapi, biasanya, perubahan jarang benar berlaku seperti yang kita harapkan, bukan begitu?

Awak patut buat macam ni, bukan macam tu.

Sebenarnya, susah hendak menjadi si penerima nasihat. Minda dan fikir si penerima adalah hak mutlak peribadi dan tidak mudah mengubah dan membetulkan walau atas logik akal sebagus mana pun. Tetap dia tidak akan berubah, kalau keputusannya mahu tetap begitu, biar pun kita ini adalah pasangan hidup yang dipilihnya atas dasar cinta dan kasih.

Hendak kan perubahan?

Yang hanya boleh berubah ialah kita sendiri. Perubahan mesti bermula dari diri kita.

Saya sungguh bersetuju dengan kata-kata Dr Muhaya. Merubah insan lain hanya berlaku dengan melembutkan hati terlebih dahulu, bukan semata dengan nasihat. Nasihat hanya menjadi , jika hati yang menerima itu sudah lembut.

laila dan una

Bagaimana merubah diri kita agar hati mereka di sekeliling menjadi lembut?

Memberi penghargaan terutama buat anak-anak dan pasangan kita. Sentiasa memuji tindakan serta usaha mereka yang baik dan mengucap kata terima kasih , agar mereka tahu nilai diri mereka sangat berharga di mata kita. Bukan hanya memarahi atau membebel atas kesilapan mereka sahaja, dan usaha baik mereka, kita anggap kecil dan remeh serta tidak dipedulikan.

Hanya kita yang mengenal kekuatan dan kelemahan mereka. Bila akaun emosi mereka meningkat, secara langsung lantunannya, akaun emosi kita pasti akan besar juga.

Dan semua ini hanya berlaku dengan izin Allah juga. Jadi , doa, doa dan doa agar hati mereka dan hati kita juga sentiasa dilembutkan Allah atas kebenaran.

Jadi hari ini, agaknya apakah yang baik tentang mereka ?

Mungkin senyum mereka sungguh manis di mata kita harini, jadi sebutkanlah agar mereka tahu.

🙂

Entri ini di tulis oleh penulis jemputan di puanbee.com , maaf ..sepatutnya keluar hari selasa , saya lupa hari lah .. maaf sekali lagi .. jom terjah blog~cikgunormah@klcitizen~dan baca entri terbaru beliau …

kek merry idaman hati

Antara Cabaran Ketika Hendak Turun Kan Berat Badan

Hendak tak hendak jika kita nak turunkan berat badan sedikit sebanyak semua orang akan ada cabaran yang tersendiri dan perlukan motivasi yang tinggi untuk kembali bersemangat dalam proses hendak turunkan berat badan.Diet senaman telah di lakukan ,jika berat badan masih tidak turun ke tahap yang diinginkan apa perlu buat ? hanya sediakan diri dengan sedikit ilmu supaya apabila kita tidak berjaya kita tahu mengapa dan kenapa.

kek merry idaman hati
kek merry idaman hati

RESEPI KEK MERRY IDAMAN HATI PUANBEE <---- Ada ka patut letak resepi dalam entri ni ? hahaha dasar blogger. Antara jenis-jenis cabaran yang biasa dihadapi oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan adalah seperti berikut:-

Pengurangan tidak seperti yg dijangka atau diinginkan

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pengurangan berat seharian. Antara faktor-faktornya ialah jumlah air, garam yang diambil, dan kandungan nutrien dalam badan. Ini merupakan faktor daripada pemakanan. Yang penting, jangan putus asa sekiranya kita harapkan dapat turun 0.5kg untuk minggu ini, tetapi tidak.Kita harus tetapkan semangat untuk terus menurunkan berat badan dan mencapai target berat yang diinginkan.

Tidak berpuas hati

Mudah terpesong Kadang-kala kita mudah terpesong daripada diet dengan mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak, terutama sekali dalam hari-hari perayaan atau perjumpaan keluarga dan rakan-rakan. Atau mungkin juga kita berjaya melawan nafsu dalam majlis bufet dengan mengambil makanan sedikit sahaja, tetapi pilihan makanan yang kita ambil itu kadangkala merupakan makanan-makanan yang tidak berkhasiat.

Akhirnya, kita mengambil keputusan untuk terus menghabiskan makanan dalam pinggan. Mungkin juga kerana sesal dengan diri sendiri kita terus mengambil keputusan untuk terus merosakkan diet kita untuk sepanjang hari, minggu, bulan atau tahun berikutnya. Kita seharusnya kembali insaf dan kembali ke pangkal jalan bermula pada waktu makan yang seterunya, supaya kita tidak terlalu jauh terpesong daripada pelan menurunkan berat badan

Sabotaj kawan dan rakan-rakan

Orang-orang yang rapat dengan kita merupakan orang yang paling mudah untuk menarik kita daripada perancangan kita menurunkan berat badan. Biasanya, bagi rakan atau ahli keluarga seperti ini, mereka tidak mahu untuk menurunkan berat badan, oleh itu mereka tidak suka untuk orang lain menurunkan berat badan. Apa yang kita perlu buat ialah untuk menahan pelawaan atau ‘paksaan’ kawan seperti itu.

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

 

Pilihan makan luar

Bagi mereka yang aktif, dan tidak berpeluang untuk masak dirumah, makan di luar merupakan pilihan yang paling mencabar sekali. Adalah penting untuk memilih restoran yang menyediakan pilihan makanan yang berkhasiat. Sekurang-kurangnya ita perlutahu bagaimana cara makanan yang ingin kita makan itu dimasak, dan kandungan di dalamnya. Kurangkan pilihan makanan bergoreng, dan berminyak dan elakkan daripada mengambil makanan segera yang tidak menyihatkan untuk badan kita.

Jemu dengan makanan yang sama

Biasanya kebanyakan orang selalu menganggap bahawa makanan yang sihat selalunya tidak sedap. Apabila kita selalu makan makanan yang sama dengan kerap, kita akan mudah menjadi jemu.Menyediakan makanan yang sedap, menarik dan dengan cara yang kreatif akan mengelakkan daripada perasaan jemu, dan tidak mudah berputus asa.Kita boleh menikmati makanan yang sedap dan istimewa sebagai ganjaran kepada diri sendiri dalam seminggu sekali.

SUMBER

apa kata wanita bersama zamzarina tv1

Apa Kata Wanita – Kenapa Anda Suka Rancangan Ini ?

Apa kata wanita TV1 , kini dan selamanya khas untuk penonton wanita , saya suka menonton rancangan ini jika ada kelapangan setiap ahad jam 3 petang di tv1 .. korang ada tengok tak ? saja survey ..

Sedikit sebanyak rancangan Apa Kata Wanita ini memberi banyak inspirasi kepada wanita untuk menambah keyakinan diri , memperbesarkan perniagaan , memotivasikan diri wanita itu sendiri ke arah pembebasan mutlak untuk berjaya dalam apa jua bidang ,kerjaya mahupun dalam mendidik anak-anak di zaman serba moden ini. Wahhh rasa macam tak percaya saya taip ayat tu …

Saya suka bila ke Portal Rasmi eMAK – sangat banyak info atau peluang untuk wanita memajukan diri mahupun perniagaan , tak percaya sila lah tengok sendiri di sini.Portal ini milik Zamzarina Zambri sendiri tau .. selain portal juga terdapat blog zamzarina sendiri sila ke pautan ini .

Bagi yang terlepas pandang atau belum lagi tahu mengenai rancangan Apa kata wanita sila lah beramai-ramai menonton rancangan ini Esok (setiap ahad) Jam 3 petang di TV1 atau siaran ulangan setiap Jumaat jam 1 petang di Tv2.

apa kata wanita bersama zamzarina tv1Rancangan Apa Kata Wanita ini di mengacarakan oleh Zamzarina Zambri seorang yang telah lama berkecimpung dalam dunia penyiaran. Untuk kenali lebih lanjut jom baca info yang di petik dari Facebook Zamzarina Zambri.

Zamzarina berpengalaman luas dalam mengacarakan rancangan bual bicara sejak hampir sedekad lalu beliau menyertai RTM. Beliau juga seorang wartawan penyiaran di Bilik Berita TV, RTM dan pernah menerbitkan rancangan pemberitaan dan program majalah tv. Kini beliau ditugaskan mengetuai meja Wanita di unit berita tv.

Berpengalaman membuat liputan khusus mengenai ekonomi, politik dan parlimen. Antara program tv terbitan RTM yang pernah beliau kendalikan sebagai pengacara dan perantara adalah Bisnes Malaysia, Selamat Pagi Malaysia, Galeri Perdana, Berita-berita utama dan acara-acara langsung peringkat kebangsaan.

Pencapaian tertinggi beliau di sepanjang bidang penyiaran ini adalah diberi peluang keemasan dan kepercayaan oleh pihak pengurusan tertinggi untuk menyediakan kertas konsep dan idea bagi penerbitan satu Rancangan bual-bicara untuk Wanita. Menamakannya ‘APA KATA WANITA BERSAMA ZAMZARINA’ , edisi pertama yang diterajui dan diterbit oleh beliau sendiri bermula pada 2 Januari 2009.

Selain sebagai ‘anchor’ Zamzarina juga merupakan penyelidik dan perunding kandungan dan terlibat sebagai penerbit bersekutu bagi program tersebut. Dalam program tersebut beliau telah berjaya membawa tokoh-tokoh Wanita ternama antaranya, Isteri Perdana Menteri Datin Paduka Sri Rosmah Mansor, Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat Dato’ Sri Shahrizat Abdul Jalil, Tun Dr Siti Hasmah, Usahawan berjaya Datuk Maznah Hamid, Budayawan negara Ibu Azah Aziz, Datuk Syarifah Aini, Datuk Khatijah Ibrahim, Datuk Sarimah Ahmad dan ramai lagi.

Sepanjang pengalaman di bidang penyiaran, beliau telah mengemudi beberapa rancangan bual bicara lain iaitu Bisnes Malaysia, Selamat Pagi Malaysia, Dari Parlimen dan menyampaikan berita-berita utama RTM.

Ibu kepada tiga anak yang berusia antara 15 dan 8 tahun ini sebenarnya berkelulusan perakaunan dan langsung tidak mempunyai latar belakang penyiaran. Lapan tahun pengalaman sebagai Akauntan di sektor korporat bagaimanapun menjadikan wanita tegas ini seorang yang berdisiplin tinggi dan sentiasa menjaga etika dalam tugasan.

Tidak pernah menyesal meninggalkan kerjaya tersebut, bagi Zamzarina bidang penyiaran adalah kerjaya yang paling memberi kepuasan diri dan kerjaya!

Ok .. saya dapat info dari pembantu Zamzarina , kini ada satu segmen bertajuk “Ada It” yang akan di perkenalkan di dalam rancangan tersebut , dalam segmen tersebut pihak rancangan akan menyiarkan URL blog personal atau blog perniagaan yang di lakukan oleh para wanita.

korang suka tak ? jika hendak blog korang terpapar selama beberapa minit ,ini adalah peluang baik untuk para wanita mempromosi apa jua bisnes korang , bukan mudah kan nak dapat tempat di TV … apa yang korang perlu buat tinggalkan komen disini .. nanti saya minta pembantu zamzarina pilih dari sini , perluang hebat ni ..

Nyatakan kenapa anda suka dengan rancangan Apa Kata Wanita ini ??

Oppp jangan lupa like Facebook Zamzarina disini. 🙂

Penafian : Tarikh tutup tak ada , tawaran di buka sehingga suka hati diorang bila ye .. entri ini bukan entri berbayar , sebaliknya suka-suka sahaja , tapi bab URL blog terpapar tu betul sehingga korang di hubungi sendiri nanti , dan jika nak buat rombongan cik kiah ke rancangan Apa Kata Wanita , boleh saya uruskan .. percuma je ..

cikgunormah

Saya Buat Ini Kerana ….

Saya buat ini semua kerana suami saya, kerana anak-anak saya.

Saya berkorban ini semua kerana mereka, kerana kebahagiaan mereka.

Biasa, kan, kita baca atau dengar ayat-ayat yang begitu dari wanita-wanita yang tabah, wanita-wanita yang diuji dan wanita-wanita bahagia. Dalam keadaan apa pun wanita tersebut, sering kita dengar dan kita baca kata-kata tersebut.

Mungkin dalam skrip, petikan filem atau petikan dalam novel.

Dan bila mendengar, atau membaca ayat seperti itu, apa yang tergambar dalam kotak fikir kita?

Bangga ? Kagum ?

Nanti bila mana , pengorbanan itu tidak dibalas seperti yang diingini? Bagaimana?

Wanita.

Saya juga wanita. Kita punya kuasa emosi yang begitu besar. Tetapi , sering , dalam masa yang sama kita juga punya jiwa yang kecil.

Bila suami kita main kayu tiga, kita jadi sengsara dan tidak keruan. Bila anak-anak kita tidak menjadi seperti yang kita harap, kita malu dan lemah jiwa.

Ah, saya bukan mengata wanita lain kerana saya juga wanita biasa.

Women in Eyes of Allah – Dr Harlina (Twins Of Faith 2011, PICC)
“Submission to Allah is our focus. Women never submit to men. You don’t belong to your husband.
You don’t wear hijab because of men. If you do, then you are not doing it right. You can have the worst man as your husband (think Asiah & Firaun) OR have no husband (think Maryam), you still can be the best woman in the eyes of Allah. OR you can have the best man as your husband (think the wife of Prophet Lut a.s and Nuh a.s), and you still end up so screwed.
So your worth is not defined by men.
Men is just your ticket to Jannah.
But although u don’t need a man to attain Jannah, and you don’t need a man to be the best and reach your maximum potential, don’t close your heart to man. Allah has promised for every toyyibat, He will send a toyyibin. SO pray and believe He will grant you the toyyibin” sumber

Mari kita berubah bersama.

Kita besarkan jiwa sebesar emosi kita.

Perbetulkan semula kita buat ini semua kerana….

cikgunormah

~cikgunormah@klcitizen~

Memperkenalkan Cikgu Normah Penulis Jemputan Di Puanbee.com

untuk slot Motivasi

barang di pulangkan ..

Wanita , Pelanggan Dan Pos Laju

Arghhhh .. hari ni nak ke pejabat pos lagi .. kelmarin , bersusah payah saya nih nak pos 2-3 ketul barang .. dengan ramainya orang , bawak pulak anak-anak yang banyak ragam.. ok ragam anak tak boleh salahkan orang lain … tapi servis tu boleh kot salahkan pejabat pos tu .. sungguh tak efficient depa buat kerja ..

saya jenis tak boleh buat kerja kelam kabut mesti ada yang salah .. so saya salah isi address.. untuk pengirim saya letak kan add penerima , untuk penerima saya letak kan add pengirim so .. barang tu sampai ke saya semula.. aoyaiiiiiii.. salah sendiri sebenarnya .. tapi orang pejabat pos tu tak cek pun.. huwaa…. udahler masam je muka depa.. saya fikir nak buat kerja cepat je ..rimas si laila dan una duk wat hal panjat sana .. panjat sini.. minum air tumpah kan pulak.. nak tinggal bebudak tu tak de orang lak nak tolong jaga…

so kepada pelanggan VCO saya yang order 2 kotak dan penerima hadiah kontest hari raya saya minta maaf di atas kelewatan… hari ni pergi pos lagi ..

barang di pulangkan ..
barang di pulangkan ..

boleh nampak tak ? mula-mula dapat saya renyukkan kertas tu , dan campak ke tong sampah.. akbiat bengang tahap gaban .. pastu ambik balik .. nak tengok apa salah kita sampai barang tu di hantar semula kat saya ..sekali tengok memang salah saya daaa~

takut mamanajla tak sempat dapat hadiah tu dah balik ke doha , dan juga pelanggan yang order vco lama menunggu .. maaf sangat …

sekian,
Wanita , Pelanggan Dan Pos Laju —->> wanita tu saya ler…