LESUNG BATU HELLO KITTY VIRAL

Lesung batu ni di gunakan untuk menumbuk bahan bahan rempah atau bahan bahan untuk di jadikan pes dalam masakan. Kalau guna lesung batu tu kiranya cara tradisional la sebab ramai orang dah beralih arah menggunakan blender eletrik kalau nak menghancurkan bahan bahan untuk masakan.

Tapi penggunaan lesung batu sehingga kini masih di pratikkan. Sebab ada beza dari segi rasa kalau kita blend bahan bahan guna lesung batu dengan blender elektrik tu. Terutama kalau nak buat sambal belancan serius memang sangat berbeza kalau guna blender elektrik dengan di tumbuk dengan lesung batu. Sudah semestinya cara tradisi lebih sedap berbanding yang moden walau kaedah moden lebih cepat berbanding kaedah lama.

Sampai sekarang rasanya setiap rumah masih ada lesung batu.. sebab memang menjadi keperluan juga termasuk di rumah saya. Penggunaan lesung batu masih relevan mungkin sebab tu ada yang kreatif membuat lesung batu berbentuk hello kitty.

Almaklum la.. orang perempuan kan sinonim dengan kerja kerja di dapur & suka sesuatu yang comel. Ni kalau anak dara dapat maybe rajin sikit kot masuk dapur hehehee.

Agak kreatif & memang comel. Saya tak tahu maha di jual.. Tapi terbaca dari viral yang tersebar di media sosial. Jadi kalau berminat pandai pandai la google yer.

FENOMENA TAIP ‘SELAMAT’ KELUAR BELON DI FACEBOOK

Pagi pagi lagi penuh status di facebook bercakap pasal sesuatu yang baru sedang berlaku. Bagus kat pengasas facebook Mark Zuckerberg ni. Ada saja dia nak buat pengguna facebook ceria di pagi hari.

Walaupun benda nampak ni simple & tak ada apa keuntungan sangat pun setakat masing – masing mencuba taip perkataan ‘Selamat’ & akan keluar belon sementara perkataan tu akan di bold & berwarna jingga tapi benda tu at least menghiburkan. Sedikit sebanyak menjadi terapi untuk kecerian.

Bagi yang nak mencuba fenomena baru kat facebook hari ni boleh la try taip di wall atau komen dengan perkataan ‘Selamat’ & akan berlaku seperti yang saya katakan tadi.

Tapi untuk pengguna FB lite tiada fungsi ni. Kalau taip pun dia akan keluar paparan macam biasa. Cuma untuk mereka yang menggunakan facebook full version atau web version sahaja.

Semoga permulaan hari anda yang cerita dengan belon yang berterbangan mampu memberi mood yang baik untuk anda sepanjang hari ini