Tutorial mendaftar iklan ADSense bagi blog wordpress

Assalamualaikum dan hai , tutorial mendaftar iklan ADSense bagi pengguna blog wordpress ini di minta oleh seorang rakan blogger iaitu ciktom. Saya sebenarnya agak malu nak berkongsi , ye lah blog saya tidaklah hebat mana , tapi allhamdulillah dengan tidak menghadiri mana-mana event atau menerima banyak iklan dari adsvertiser Malaysia ni , blog saya masih mampu menjana duit. Duit ini lah yang akan di gunakan untuk membayar kos hosting dan domain serta bil internet saya. Jadi lah tu. Hobi menulis di masa lapang masih boleh di teruskan tanpa perlu modal dari poket suami. Saya surirumah tetapi bukan jenis suka meminta…

Continue reading

Photobook Bikin Sendiri – Say Cheeseeeee ~

Nak buat photobook , custom sendiri tak ? boleh lah terjah Cheesebook.com.my . Kalau rajin ..  Saya dah plan nak buat sejak 2 minggu lepas , tak siap-siap .. punya la mood ibu mengandung ni teruk sampai bukan pergi ke laut , tapi ke mana pun tak tau . Asyik nak tidur jek .. kemas rumah , tengok tv rajin pula . Masak , buka laptop , tengok blog jadi malas ya amat. Sekarang Cheesebook ada promosi sempena hari ibu. Boleh buat photobook sempena hari ibu. Letakkan gambar-gambar kita dengan ibu .. sweetnya kan .. tapi saya ambil pakej paling…

Continue reading

Minta Tolong

Kali ni terpaksa mintak tolong dari rakan blogger yang bijak pandai lagi. Saya memang dah buntu sangat-sangat. Jika sebelum ni saya pakai theme warna ungu tu dah memang puas hati sangat-sangat tetapi sejak update wordpress kepada versi terbaru , saya perasan theme atau blog saya ni ada masaalah lain. Semasa pakai theme ungu tersebut saya lupa nak print skrin , tapi ini lah masaalah yang saya hadapi .. Theme Ungu : Bila klik tajuk contoh lah link nya ini Pasang Streamyx , Unifi Secara Percuma Seluruh Malaysia tetapi untuk perengan pertama entri jadi ada link , kita boleh klik link…

Continue reading

Cara Buat Google + Page Dan Masukkan Badge G+ Disidebar Blog

Salam , terpaksa juga buat tutorial mengenai Google + ni memandangkan banyak nya permintaan dan pertanyaan untuk buat akaun google + dan page google + (susahnya nak taip Google+ ni kan ? patut buh nama best sikit hehehe )

INFO : Tayang Bentuk Page G+ Puanbee.com
Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +

Sebelum kita bermula korang mesti ada gmail , buka lah email gmail dulu ya ! kemudian klik link di bawah untuk mula buat Google+

https://plus.google.com/i/vk_kzA9XJx4:mvooPNKG6n0 dan mula lah adakan satu profile Google +

Bila dah siap, baru boleh buat Google+ Page. Tengok gambar ya !

google + profile
google + profile

1 : KLIK BUTTON HOME
2 : KLIK HALAMAN GOOGLE dalam kotak merah.
3 : Mulakan buat Halaman Google+ ( Page G+ ) contoh dalam gambar di bawah . pilih kategori dan masukkan nama page

page Google+
page Google+

Jika ingin setting nama , pengenalan gambar atau apa-apa saja klik button biru “Edit Profile ” seperti di bawah.

klik untuk edit profile
klik untuk edit profile

Dah siap buat Page Google+

Untuk masukkan badge Google + di sidebar seperti dalam blog saya ni perlu klik butang “Home” semula.

Badge google + di sidebar
Badge google + di sidebar

Klik bermula seperti dalam gambar di atas , di tempat yang telah di kotak kan warna merah.

hubungkan tapak web
hubungkan tapak web

Klik hubungkan tapak web > klik dapatkan lencana > pilih default je > scroll bawah ada code seperti dalam gambar di bawah.

code badge google + untuk letak dalam blog
code badge google + untuk letak dalam blog

Cara letakkan code tu pula :

Tengok gambar :

  • Code dalam kotak warna biru letak dalam theme dekat < head >
  • Code dalam kotak warna merah letak di mana-mana sahaja yang korang nak badge tu nampak , saya pilih sidebar.
Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (kotak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com untuk info ni )..

Dah selesai lepas tu korang godek-godek lah , nak ajar pun susah kalau yang lain-lain tu , saya pun masih baru 🙂
sambil-sambil je , saya dah buat KSRS , tapi dah delete , testing je , takut tak sempat nak manage semua 🙂