Assalamualaikum dan hai , tutorial mendaftar iklan ADSense bagi pengguna blog wordpress ini di minta oleh seorang rakan blogger iaitu ciktom. Saya sebenarnya agak malu nak berkongsi , ye lah blog saya tidaklah hebat mana , tapi allhamdulillah dengan tidak menghadiri mana-mana event atau menerima banyak iklan dari adsvertiser Malaysia ni , blog saya masih mampu menjana duit. Duit ini lah yang akan di gunakan untuk membayar kos hosting dan domain serta bil internet saya. Jadi lah tu. Hobi menulis di masa lapang masih boleh di teruskan tanpa perlu modal dari poket suami. Saya surirumah tetapi bukan jenis suka meminta minta dengan suami. Saya seorang yang .. jika saya mahu saya akan dapatkan sendiri. Sebab tu lah saya buat bisnes emas kerana saya nak simpan emas sendiri. Termelalut pula.

adsense

Allhamdulillah , bulan ni merasa lagi cashout ADSense , harap berkekalan lah hendaknya dengan ADSense ni. Seperti yang semua blogger dah tahu , ADSense membayar blogger dengan matawang USD . Jadi agak lumayan lah juga.. Ciktom meminta saya buat tutorial bagaimana saya memohon ADSense dengan menggunakan blog wordpress berbahasa melayu. Sebenarnya saya pun ingat-ingat lupa. Saya mohon dulu diam-diam semasa ramai blogger mula memohon setelah ADSense menerima blog bahasa melayu. Malu lah nak kecoh – kecoh takut tak lulus.

Kemudian setelah membuat pemohonan kali pertama , ADSense reject blog saya. Atas nasihat blogger kak yanmie , beliau meminta saya buang semua banner iklan lain dan mula memakai theme blog yang simple , kemudian cuba mohon lagi kali ke dua. Mana tahu ADSense telah menerima pemohonan saya.

Cara mendaftar Read More →

Nak buat photobook , custom sendiri tak ? boleh lah terjah Cheesebook.com.my . Kalau rajin ..  Saya dah plan nak buat sejak 2 minggu lepas , tak siap-siap .. punya la mood ibu mengandung ni teruk sampai bukan pergi ke laut , tapi ke mana pun tak tau . Asyik nak tidur jek .. kemas rumah , tengok tv rajin pula . Masak , buka laptop , tengok blog jadi malas ya amat.

cheesebook

Sekarang Cheesebook ada promosi sempena hari ibu. Boleh buat photobook sempena hari ibu. Letakkan gambar-gambar kita dengan ibu .. sweetnya kan .. tapi saya ambil pakej paling besar dan tebal tu … Konon-konon nak letak gambar banyak sikit .. bukan selalu nak buat photobook ni.. gambar pun banyak ..dari tahun 2009 pun ada ….  Satu album ada 40 page .. yang membezakan harga nya ialah saiz nya .

Nak tengok harganya sila ke – LINK INI 

Terima kasih 🙂

Nanti dah siap saya share hasilnya pula , sekarang nak pilih-pilih gambar dan masukkan dulu. 40 page / boleh letak 5 gambar di 1 page .. cer bayangkan ……..  tak sabar nak siapkan .. mood sila datang ke mama …

Kali ni terpaksa mintak tolong dari rakan blogger yang bijak pandai lagi. Saya memang dah buntu sangat-sangat. Jika sebelum ni saya pakai theme warna ungu tu dah memang puas hati sangat-sangat tetapi sejak update wordpress kepada versi terbaru , saya perasan theme atau blog saya ni ada masaalah lain.

Semasa pakai theme ungu tersebut saya lupa nak print skrin , tapi ini lah masaalah yang saya hadapi ..

Theme Ungu : Bila klik tajuk contoh lah link nya ini

Pasang Streamyx , Unifi Secara Percuma Seluruh Malaysia

tetapi untuk perengan pertama entri jadi ada link , kita boleh klik link tu tetapi akan dapat macam ni linknya

undefined

  • Kemudian broken link terjadi , memang banyak sangat . Walaupun sebenarnya saya tak letak link pada perengan pertama entri tu. Faham tak ? lupa nak print skrin.

Tapi saya tukar theme pulak , theme sekarang ni  theme thesis , dah tak ada undefined di entri , tetapi ada pada atas navigation.

Contoh tengok dalam gambar.

Yang ini Normal.
link http://puanbee.com/

blog error undefined

Kadang-kadang akan naik macam dalam gambar di bawah.

blog dengan error undefined

Bila klik disitu akan naik ERROR macam ni …

link nya

error blog

Buat ni untuk tatapan @anarmnet @yanmie @affanruslan . Terima kasih korang ..

  • Semalam , kelmarin dah minta tolong pada diorang ni
  • Kelmarin blog saya tak boleh update ke wordpress versi baru , tapi dah settel atas bantuan Affanruslan.
  • kak yanmie cakap delete di cpanel theme lama , install lain .. masaalah ni tetap timbul.
  • Seterusnya sajalah pergi Optimize Database secara manual , sebab lama tak optimize guna tutorial dari blog Anarm – Link (saya memang simpan link ni untuk kegunaan dalam masa panjang.) Pun selepas optimize , masaalah ni ada juga.

Tak sedap hati lah bila ada error macam ni. Tolong rekomen pada sapa2 yang pandai bab ni.

UPDATE : 29 JUN Error dah tak ada , punca dari iklan initty .. rasanya javascript tk boleh letak di atas header tu .

google + profile

Salam , terpaksa juga buat tutorial mengenai Google + ni memandangkan banyak nya permintaan dan pertanyaan untuk buat akaun google + dan page google + (susahnya nak taip Google+ ni kan ? patut buh nama best sikit hehehe )

INFO : Tayang Bentuk Page G+ Puanbee.com
Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google +

Sebelum kita bermula korang mesti ada gmail , buka lah email gmail dulu ya ! kemudian klik link di bawah untuk mula buat Google+

https://plus.google.com/i/vk_kzA9XJx4:mvooPNKG6n0 dan mula lah adakan satu profile Google +

Bila dah siap, baru boleh buat Google+ Page. Tengok gambar ya !

google + profile
google + profile

1 : KLIK BUTTON HOME
2 : KLIK HALAMAN GOOGLE dalam kotak merah.
3 : Mulakan buat Halaman Google+ ( Page G+ ) contoh dalam gambar di bawah . pilih kategori dan masukkan nama page

page Google+
page Google+

Jika ingin setting nama , pengenalan gambar atau apa-apa saja klik button biru “Edit Profile ” seperti di bawah.

klik untuk edit profile
klik untuk edit profile

Dah siap buat Page Google+

Untuk masukkan badge Google + di sidebar seperti dalam blog saya ni perlu klik butang “Home” semula.

Badge google + di sidebar
Badge google + di sidebar

Klik bermula seperti dalam gambar di atas , di tempat yang telah di kotak kan warna merah.

hubungkan tapak web
hubungkan tapak web

Klik hubungkan tapak web > klik dapatkan lencana > pilih default je > scroll bawah ada code seperti dalam gambar di bawah.

code badge google + untuk letak dalam blog
code badge google + untuk letak dalam blog

Cara letakkan code tu pula :

Tengok gambar :

  • Code dalam kotak warna biru letak dalam theme dekat < head >
  • Code dalam kotak warna merah letak di mana-mana sahaja yang korang nak badge tu nampak , saya pilih sidebar.
Ada info tambahan untuk pengguna blogspot :
utk blog yg dah ada letak button G+1 tu.. utk tampal badge x perlu letak kod yg 1st (kotak biru )tu , hanya masukkan kod yg Bee kotakkan merah tu sahaja (terima kasih kakyong.com untuk info ni )..

Dah selesai lepas tu korang godek-godek lah , nak ajar pun susah kalau yang lain-lain tu , saya pun masih baru 🙂
sambil-sambil je , saya dah buat KSRS , tapi dah delete , testing je , takut tak sempat nak manage semua 🙂

page G+ puanbee.com

Sejak saya buat entri G+ yang bertajuk Follower Widget Akan Di Mansuhkan Ganti Dengan Google + banyak soalan yang saya dapat melalui email , komen dan juga facebook , dan juga melalui page G+ saya sendiri , ramai yang masih tak tahu .. hahaha saya pun sama juga masih mencari arah , haluan untuk berkomunikasi di G+.

page G+ puanbee.com
page G+ puanbee.com

Antara soalan yang biasa di tanya :

  1. Macam mana nak buat G+ Page ?
  2. Macam mana nak buh gambar profile ?
  3. Macam mana nak letak kan widget G+ di blog ?

ok malam ni tak larat pula nak buat entri , esok saya jawab semua boleh ? letih betul lah jogging petang tadi … korang layan lah gambar tu dulu , saja nak kasi korang up sikit gelora untuk ber G+ dengan saya nanti. Cantik di profile boleh letak gambar yang di panggil Scrap Book.(kalau tak silap lah)

p/s : jogging kemas dapur 🙂