#MYTravelAdventure – Sehari di SAFARI PARK BUKIT GAMBANG

Hai semua. Cerita #MYTravelAdventure ini khas buat Traveloka , demi support contest mereka untuk blogger. Ampun terlewat agak sibuk. Gambar ni semua adalah hasil jalan-jalan dalam Malaysia pada tahun 2015. Tapi belum pernah di publish di blog. Saya pergi masa tu memang tak rancang. Jika korang semua jenis travel sesuka hati je boleh lah geng. Jam 11 malam macam tu suami cakap jom jalan. Kita pun terus pack baju masuk dalam kereta jalan.

#MYTravelAdventure kali ini kami pergi ke Gambang Waterpark dan Safari Park yang terletak di Bukit Gambang Kuantan Pahang. Kalau rajin nak tengok gambar boleh ke instagram tapi kena scroll ke belakang lah dalam 87weeks macam tu.

Safari Park Bukit Gambang adalah Safari Park Terbesar di Malaysia. Ia bertujuan untuk membawa anda bertemu dengan haiwan eksotik dari seluruh dunia secara tertutup . Terdapat lebih daripada 300 spesies haiwan, sebanyak 138 ekar hutan sekunder dan hanya 35km sebelum bandar Kuantan, Safari Park Bukit Gambang adalahZoo Safari Park yang terbesar di Malaysia.

Saya tak mahu cerita waterpark lagi , nak cerita pasal safari park. Sebab ini merupakan kali pertama saya ke sana. Waterpark dah pergi beberapa kali.

Semasa di menuju ke Gambang , memang tak sempat booking hotel pun. Kami terus menuju ke gambang dan cari hotel. Sehingga lah terjumpa hotel yang masih available biliknya iaitu Arabian Bay Resort , korang nak tahu maklumat tentang hotel ini boleh lah klik link Traveloka ini.

Maaf gambar tak ada sangat  , di instagram ada  satu ini  ( klik link ). Apa yang best nya tinggal di Arabian Bay Resort adalah , hotel ini seperti sebuah apartment , di dalam nya terdapat 2 bilik. Bilik master room di sertakan dengan bilik air. Bilik ke dua ada bilik air sendiri di luar. Ada ruang tamu dan ada pantry nya sendiri. Jika pergi berkeluarga dengan anak – anak kecil seperti saya dan inginkan privasi bersama pasangan tanpa anak tidur sekali boleh lah cuba menempah di Arabian Bay Resort. Harga sangat berbaloi.

Saya ambil pakej bilik dan waterpark + safari park. Termasuk makan  pagi dan malam. Weh .. makan malam tau. Makan pula sedap. Bukan macam hotel biasa. Berbaloi sangat lah.

Bergambar di pintu masuk Gambang Waterpark. Pintu masuk ke Safari Park sebelah nya sahaja.

Ada banyak gambar di hanphone saya , tapi handphone saya sudah arwah. Maaf .. ini yang tinggal gambar dari suami. Selamat sebab dah sync dengan laptop. Mari lah sama-sama melihat serpihan gambar yang tinggal.

Seronoknya pergi ke Safari Park adalah kerana dapat melihat haiwan yang boleh di katakan haiwan liar dan hidup di habitat asalnya. Mereka melepaskan haiwan di sini. Ada singa dan harimau yang hampir pupus juga.

Di Safari Park ada 2 bahagian , satu bahagian lagi haiwan jinak-jinak satu bahagian haiwan seprti singa dan harimau ni. Tapi penat sikit lah pergi dengan anak kecil macam syamim yang berumur 2 tahun pada ketika ini. Meragam.Mula-mula ya eksited.

Continue reading

View di Langkawi Hotels dan Borong Coklat

Hey you guys, i’m eating chocolate now. Hershey’s Kisses. Sedap sangat hahaha. Siapa-siapa yang hantu coklat macam i ni, mesti tahu kelazatan dan keenakan coklat ni. Ni adalah antara coklat favourite yang I memang akan beli kalau pergi langkawi. Rugi kalau datang langkawi tak shopping coklat coz harga dia murah la berbanding dekat KL tu.

COKLATKredit imej: Google Images

Well baru-baru ni I kena pergi langkawi for work purpose. So alang-alang pergi ke sana, borong la coklat sikit untuk souvenier kawan-kawan opis, family and keperluan diri sendiri. Dalam sedar tak sedar I punye borong coklat ni sampai la beratus-ratus ringgit jugak la haha. Antara coklat yang mesti dibeli kalau ke langkawi ni Hershey’s, Daim, Ferrero dan Cadburry. Kalau yang minat nak cari coklat lain dari lain yang tak dapat kat kedai-kedai biasa mahupun pasaraya dekat rumah tu, memang langkawi ni tempat yang terbaik la.

Selain tu shopping kat langkawi yang best kata orang shopping pinggan mangkuk. Tapi I takdela nak mengangkut barang-barang berat ni. Nak naik flight nanti ada yang kena tambah costing baggage pulak.

Kalau korang nak tau, coklat ni banyak kebaikkannya tau. Kalau dimakan secara betul la hahaha. Antara the goodness of eating coklat ni, coklat boleh buat kita dalam mood yang baik. So sebab tu la I selalu ceria je. Dah la makan coklat sedap, mood baik pulak kan. Lain-lain kebaikkan korang boleh google sendiri.

Bayview hotel langkawi yang selesa

Continue reading