CARA SELAMAT AMBIL UBAT KETIKA MASIH MENYUSUKAN BAYI

Bagi ibu ibu yang sedang & masih menyusukan anak perkara paling di bimbangkan bila terpaksa mengambil ubat. Mungkin ada masalah kesihatan.. even demam sekalipun. Risau kesan ubat tu di serap ke dalam badan anak melalui susu yang di minum & memudaratkan. Kebanyakkan ibu akan rasa was was tentang perkara tu. Cuma ada ketika tiada pilihan terpaksa ambil juga ubat.. Jadi penting juga kita tahu bagaimana cara pengambilan ubat – ubatan ketika menyusukan anak/bayi.. Saya ada terbaca satu perkongsian di Facebook tentang perkara ni. Ada tip yang di kongsikan untuk semua ibu ibu yang masih menyusukan anak.. antaranya ; Bagaimana pula…

Continue reading

Putus susu ibu atau bercerai susu ibu

Putus susu ibu atau bercerai susu ibu adalah masaalah biasa yang selalu menjadi pertanyaan ibu bapa di saat umur anak mencecah 2 tahun ke atas. Ada yang risau , bila anak baru berumur 1 tahun 8 bulan dah tidak mahu menyusu ibu mahupun susu formula. Ada juga yang tak sabar-sabar nak putuskan susu tersebut secepat mungkin walaupun anak baru berumur 1 tahun lebih , ada juga yang membuat keputusan , masuk je 2 tahun mesti putuskan susu ibu.   Saya tak ada petua khusus , tapi saya ada pegalaman melahirkan dan menyusukan 4 orang anak  .. tiap kali beranak kecil…

Continue reading