Anak ku Syamim , jadi lah lebih lagi ..

Assalamualaikum dan hai semua, tetiba keluar tajuk macam tu kan? Bukannya apa, semua ni terjadi gara-gara tertengok iklan terkini Dugro di Youtube dan televisyen baru-baru ini. Tajuk iklan tuh ” Dear Mom ” dan saya rasa budak comey tu seperti anak sendiri ja. Memang tersentuh kalau anak kita buat sesuatu yang sweet sangat tu. Sebagai ibu, mesti setiap orang ada pengalaman moment terindah bersama anak kecil kita kan? Jom share moment indah tu dengan saya.

Saat saya menulis ni teringat pula gelagat si Syamim, agak susah nak luahkan dengan kata-kata, tapi saya cuba lah yer. Syamim ialah satu – satunya anak lelaki , yang 3 lagi perempuan dan dah besar. Boleh dikatakan semua orang dalam rumah ni sayang sangat dengan Syamim. Syamim ni pula jenis kanak – kanak yang suka berceloteh. Dia punya bodek memang boleh buat orang cair. Pandai memujuk dan sangat-sangat berterus terang. Dalam nakal dia, dia boleh agak masa mana ibunya tengah marah dan masa mana ibunya tengah mood baik.

Kadang-kadang geram juga. Di saat kita tengah naik angin puting beliung dan marah si kakak bertiga, dia datang dengan senyuman sambil buat suara sengau “sayanggggg ibu”… kemain pandai membodek. Sampai ayah dia selalu ajuk cara dia punya sayang tu. Kadang-kadang bila Syamim sendiri sepahkan mainan dan ibu buat muka garang sikit, Syamim terus kemaskan mainan dia. Dia punya jujur tusiap boleh tanya, “Kenapa marah amim tadi? Ibu tak sayang amim ke?” Masa dia tanya soalan macam tu, memang cair lah awakkk … cair sungguh-sungguh.Continue reading