Assalamualaikum , hai ..cuti seminggu pergi mana ? Saya dah balik kampung , memang la seronok balik kampung enjoy makan makan ke hulu ke hilir . Tapi sayang ada makhluk buat onar sampai hilang rasa seronok tu. Last balik KL balik dalam keadaan stress .. Stress gila .. Rasa malas nak layan sapa-sapa menyembang. Maka dalam keadaan geram saya buka lazada.

Dasyat lah Lazada buat sale sempena birthday dia, murah juga . Geram sangat aihhhh … Tapi sayang awal sangat .. saya belum dapat gaji dari encik suami laaa … tapi  beli juga la milo tu . Tak tahan murah dia .. kebetulan nak beli handphone biasa-biasa untuk anak sulung sempena birthday dia bulan 2 kelmarin. Memang belum beli hadiah apa-apa lagi.

Ibu bagi handphone murah ja lah. `Asalkan boleh whatsapp simple-simple sudah la. Umur dah 13 tahun banyak aktiviti sekolah nak di update. Rimas jugak share-share telefon ni. So beli lah satu telefon Huawei yang biasa Huawei Y3C (Y336) Dual Sim – Black. Tak perlu kongsi tablet adik adik juga.

Di harapkan kakak suka hadiah ibu ni. Sikit tapi susah nak dapatkan ye sayang.

Selamat hari lahir Lazada dan Anak ku sendiri Nurul Aliya Shakira 

Assalamualaikum .. tajuk kali ini reward diri pula. Siapa suka reward diri sendiri ? atau siapa yang kata itu semua alasan je nak shopping ? Dulu saya jenis ada duit simpan untuk kecemasan konon nya. Kemudian duit habis juga. Lepas tu dah selalu sangat agaknya duk fikir kecemasan tu sampaikan macam doa pula. Malangnya di makbulkan. Sabar je lah dengan dugaan kan. Tahun 2017 ni tak nak dah macam tu. Tahun 2017 ni masa untuk enjoy dan fikir benda baik baik je. Selalu lah fikir kita ni akan kaya raya dunia akhirat dan dapat bantu orang.

Sempena pindah rumah baru dan blog ada job besar yang dapat RM 4 digit ,dah pasang niat nak shopping barang ikea. Saya dah puas hati dapat shopping barang ikea walaupun bukan untuk diri sendiri pun.

Mak mak sangat saya ni.

Itu hari seolah olah lupa ingatan sekejap , seronok lah shopping wehhh .. saya belikan katil untuk anak-anak dah lama mereka tidur beralaskan tilam biasa je. Memang hajat nak buat bilik mereka cantik cantik. Tapi sekadar mampu lah.

Beli 2 biji katil ( satu katil single dan satu lagi katil single bertingkat ) , beli satu set meja makan ( papan meja , kaki meja x 2 , dan kerusi x 4 biji ), 1 set rak buku , 1 kerusi malas untuk ayah nya dan lain lain benda kecil tupperware dan barangan dapur. Harga baru RM1200 ++ tak ingat pula.

Murah kannnnnn .. Read More →

Assalamualaikum , raya dah nak dekat. Masa ni semua orang sibuk ganti puasa dan juga shopping sikit-sikit dah untuk raya. Saya ni dah lama tak shopping apa-apa. Jadi di kesempatan nak sambut raya kita shopping lah sikit-sikit. Nak beli serentak semua mahal tak sanggup lah . Satu lagi saya tak sanggup juga usung anak-anak ramai – ramai ke pasaraya. Tahun lepas okay lagi syamim kecil lagi. Sekarang jangan laaaa .. boleh hilang anak nanti. Suami pun tak tahu boleh cuti ke tidak raya ni.

Kesudahan nya kita shopping online saja. Masih boleh di katakan awal lagi. Lebih kurang 53 hari lagi nak sampai ramadan tu. Jadi sesuai lah beli barang di Taobao. Murah berganda-ganda. Nak tengok kasut apa saya beli ? tengok bawah.Ala- ala Dr marteen boots untuk syamim , Laila dan Husna.
kasut raya 1

Ini untuk syamim. Di Malaysia pun ada ramai seller jual. Saya beli sendiri dapat murah sikit.  Harga RM17 tak masuk kos shipping. Kos shipingg dari seller ke warehouse baru 8 yuan. Bersamaan berapa tah. Malas kira pula. Read More →

Saya percaya semua peniaga online akan mengalami masaalah ini.Setiap kali gambar di upload , akan ada komen . PM .. PM .. PM ..Persoalan nya di sini , admin facebook nak PM apa ? semua detail dah ada pada gambar , code , saiz , harga , dan cara pembelian / penghantaran.Dia masih minta kita PM.

pm di facebook

Masaalah kedua , admin fanpage facebook memang tak boleh PM sesiapa pun ( PM = PRIVATE MESSAGE ). Dah memang di tetapkan untuk menjaga privasi pengguna.Setiap kali dia minta kita PM , setiap kali tu lah kita bagi tahu dia , tak boleh PM dan setiap kali itu lah dia tanya benda yang sama.Susah nya nak fahamkan .. saya dah add guna id profile dia tak approved pula.Kalau approved senang nak PM tu.Ini sampai 3 hari 3 malam pun tak selesai.

Tolong ye cik kak .. jangan minta admin fanpage pm , susah .. kalau id profile okay .. kalau tak tahu lagi jom baca info di bawah ni.

Apa beza fanpage dan personal profile ?

Personal profile: Hanya boleh dilihat oleh pengguna yang ada akaun fb sahaja.

  • Fanpage: Semua orang boleh melihat isi kandungan fanpage walaupun tidak memiliki akaun fb.

Personal profile: Jumlah rakan-rakan yang dibenarkan maksimum 5,000 orang sahaja.

  • Fanpage: Tidak boleh menambah rakan, tetapi boleh di’like’ oleh pengguna facebook tanpa had.

Personal profile: Post tidak boleh dijadualkan (schedule)

  • Fanpage: Post boleh dijadualkan.

Personal profile: Asalnya tidak boleh digunakan untuk tujuan perniagaan. Jika didapati oleh pihak fb, kemungkinan akaun boleh digantung.

  • Fanpage: Boleh digunakan untuk tujuan perniagaan.

Personal profile: Tiada fb ads.

  • Fanpage: Boleh menggunakan fb ads.

SEKIAN TERIMA KASIH. Lama tak update blog. sekali update gini pula ye ..   minta maaf kalau tekasar bahasa. Jom like page https://www.facebook.com/ButikBabyBoo shopping baju kanak-kanak di sini.

Syukur ada tesco online zaman sekarang , ianya memudahkan .. sebelum ni saya memang pelanggan setia tesco. Perut memboyot dengan tiga orang anak pun terjah ke tesco untuk beli barang. Tetapi sejak baby nombor empat di lahirkan terasa seolah tak cukup tangan dan tenaga lagi nak pergi shopping. Bukan maksudnya saya tak boleh pergi shopping …. no no .. saya tetap ke tesco tapi cuma tak beli barang berat-berat , contohnya berasa 10 kilo. Minyak 3 kilo. Sabun 8 kilo tu. Weiii berat .. mana larat nak angkat naik ke tingkat 4 semua barang tu sambil dukung baby. Shopping di tesco online benda berat-berat sahaja. Barangan lain saya tetap pergi ke tesco sendiri.

Ada kawan tanya .. macam mana nak shopping di tesco online. Saya cuma tunjukkan secara ringkas. Tak faham tanya je lah di komen tu tak pun di facebook saya ye. Teruskan menjawab soalan macam mana nak shooping di tesco online.

Klik pada “ sign in or register

Dan register ( daftar untuk pertama kali dengan menggunakan email anda.) Semasa daftar isikan borang yang di sediakan , alamat , no telefon , no kad ahli tesco jika ada.

tescotesco 2 Dah daftar .. boleh terus shopping … jangan lupa tengok email untuk verified sekali ye.  Pilih lah barang yang korang nak . Kemudian klik pada ” view full trolleytesco 3 Kemudian akan terpapar seperti di dalam gambar di bawah. Alamat penghantaran di sebelah kanan. Klik ” checkout ” dan ikut sahaja arahan yang di paparkan.

Oh ye .. jangan lupa pilih tarikh yang sesuai untuk penghantaran. Cas penghantaran RM10 . Saya rela bayar cas ini. Tapi mulai 1 mac 2014 , tesco tidak akan mengenakan cas untuk pembelian melebih RM150 ke atas. Yes !!!! i like . jimat lagi duit saya. Hehe..
tesco 4

Semasa barang hendak di hantar , driver  penghantar barang tesco akan call dulu. Dalam kes saya kelmarin , saya set masa dalam jam 4 petang , barang sampai 3.30 pm , dia call saya dan saya di luar . Cuba teka .. dia tunggu .. 🙂

Kemudian semasa saya beli , saya ada order minyak 10kg jenama Alif , Pekerja tesco cakap jenama tu tak ada dia gantikan dengan minyak jenama pilihan tesco. So saya tak nak . Takpe boleh cancel minyak tu. Kan bagus gitu.

Pembayaran di lakukan di depan pintu rumah menggunakan kad debit , boleh juga guna kad kredit. Saya guna kad debit saja. Tak boleh bayar guna tunai.

Yang paling best tingkat berapa pun diorang hantar. Terbaik lah …

Ini bukan entri berbayar .. siapa nak bayar blog tak glemer gini .. Ini entri sekadar perkongsian. Ada orang cakap .. siapa yang suka beli online ni pemalas. Wei ada banyak faktor kenapa nak beli online tau.

Masing-masing ada bahagian masing-masing. Awak tak duduk di dalam kasut orang tu , awak mana tahu .. tahu cakap je !

Untuk shopping online sila ke :   http://eshop.tesco.com.my/

Untuk check area terlibat , sila ke :  http://www.tesco.com.my/eshop/html/Check-Service-Availability.aspx

Lepas ni terasa nak beli kasut sekolah di bata online pulak. Pergi kedai bata asyik tak de stok dan menyakitkan hati dengan pekerja. Haishh ..