Di lahirkan pada tahun lompat – 29 Februari

29 Februari merupakan hari ke-60 dalam tahun lompat menurut kalendar Gregory. Tinggal 306 hari sebelum memasuki tahun selepasnya. 29.2 merupakan tarikh lahir anak sulung saya. Nama nya aliya , dia di lahirkan awal dari tarikh janggan sebenar dulu doktor jangkakan aliya akan di lahirkan pada 28.3 tetapi di sebabkan beberapa masaalah maka saya di paksa besalin, kena pula hari tu jatuh pada 29.2. Makanya 4 tahun sekali lah baru muncul tarikh lahir aliya. Dulu semasa kecil aliya selalu sedih. Soalan biasa ..  ” kenapa tahun ni tak ada tarikh lahir kak ? ” dulu selalu juga cakap dia di lahirkan…

Continue reading

Cerpen : Al-Fatihah Buat Abah

The Motor Kap-Chai

“Abah balik .. abah balik … , cepat kemas semua ni , jangan bising .. syhhhh “ Kedengaran bunyi motosikal kepunyaan abah ku dari jauh , seperti biasa ketika itu juga aku dan adik beradik lain akan bersiap sedia , pura-pura tidur , berkelakuan baik , tidak sesekali membuat bunyi bising , adik yang kecil di pujuk agar diam. Perasaan takut maha hebat bermain di dalam kepala aku. Manalah tahu kalau-kalau mood abah tidak elok hari ini.Tidak pasal tubuh kecil aku di panah dengan tamparan dan sepak terajang abah nanti. Semua ini aku elakkan , asalkan abah tidak memukul aku dan…

Continue reading

Kawan Terhangat September

Share

Dah lama tk buat artikle penghargaan ini , asyik terlupa aje ..sibuk itu ini .. bulan ni betul-betul tekad nak buat sampaikan tak tukar setting tarikh untuk widget tu selagi tak buat artikle kawan terhangat ni .. ahakss .. lepas ni kita tukar setting balik lah ye .. jejak untuk kawan terhangat Oktober pulak ye ..

Topten September

Topten September

psstt : kalau tengok ada yang ada gambar muka dan ada yang tak de kan , so kalau tak de boleh lah tengok cara untuk daftar gravatar disini .. comel sikit nampak muka kan ..

Setakat letak gambar je apa barang kan , meh saya bagi backlink pula kat korang .. moga korang berjaya mencapai ranking blog terbaik.. perghhh perasannya puanbee … baru bagi backlink sikit je pun kan …

Tak de apa nak bagi selain ucapan terima kasih kerana memberi sokongan terhadap tulisan saya yang entah apa-apa ni .. tak jemu2 korang tinggalkan komen disini .. saya terharu ..

Ranking kawan terhangat

  • Hafizal
  • Puankutu
  • Akubiomed
  • UmmieHanie
  • Fakarepain
  • W.R
  • Kakngah
  • Rafinamimi
  • Mama Pipie
  • Huzaifah
Diorang memang peramah , komen tanpa jemu , moh ler berkenalan dengan mereka
sekian
psstt : gelap nak hujan , duk dlm gelap meraba2 keyboard , lampu tu meragam dah tua agaknya …

Segmen PuanBee : Review Blog LanaBusyBee

Share

Ehemmmm lama tak buat segmen ni , sekarang bee buat segmen ni autopublish sementara bee berada di kampung , ada majlis kenduri kahwin sedara mara , so fokos ke aktiviti perkahwinan itu ok !..

Kali ni blog yang menjadi pilihan adalah lanabusybee , eh umur kita sama kan lana lagi 3 tahun ke 30 adoii dah main tua ni ….

Antara entri pilihan bee adalah :

Programe diet yang berkesan yang pernah lana buat

sila terjah ! hee…best juga baca blog lana ni , tujuan pergi blog lana nk review tapi bee terbaca semua entri lana ,ASB lah , blogshop lah … dekat sejam baca baru sedar diri , bee sebenarnya nk buat review haha… korang boleh lah berkenalan dengan lana org utara kot ! org utara ni memang peramah ..

header lana yang comel !

alexa blog lana .. erm masih tinggi tapi tak pe kalo nak setting alexa bee ada entri yang bersesuaian … tapi sesetengah orang tak pentingkan alexa sgt , bee suka nk share benda yang elok saja …

walaupun blog lana lebih 100 kb tapi speed blog lana masih ok … apa guna nya speed blog ni ? gunanya speed blog ni adalah untuk mengetahui tempah pengunjung perlu tunggu untuk loading page blog kita…itu saja lah kegunaan nya tapi bagi bee ok laju je load blog lana tu …

Sidebar lana sebelah kiri agak tak bagus untuk SEO apa kata lana ubah sidebar ke sebelah kanan , seperti yang semua orang dah tahu enjin carian akan mencari dari kiri kekanan , jadi lebih baik sidebar di sebelah kanan supaya entri blog akan sampai dulu di enjin pencari …

Kedudukan widget blog lana dah ok ! kemas dan tidak melampau kan, so tk de apa nk komen tang situ ..bee cuma harap lana masukkan sitemap untuk blog lana , sitemap nih sangat penting juga ..sitemap ni merupakan peta sesebuah blog 🙂

disini bee beri beberapa lin utk lana :

1- ketahui berat blog anda!
2- Breadcrume dan sitemap untuk seo
3- kenali meta tag untuk blog

ALEXA
1- CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
2 – CARA DAFTAR ALEXA
3- APA ITU ALEXA RANKING