Kotak Mivva ni tiba-tiba je sampai di depan rumah … terima kasih MIVVA … Diorang kasi untuk review , alahai mak budak tengah malas nak ber make up bagai … macam mana nak review ni ? hahhaa …  tapi jujur nih .. suka lip gloss , eye shadow dan mask dia … memang hari pertama sampai dah test ..

aliya

Bila ibu test … diorang pun nak test ..

Produk liese tu memang tak pakai … rambut tengah rosak .. buat rebonding punya pasal . Ubat tak sesuai kot .. terus rambut gugur tak henti-henti .. jadi kita lanting pada pembaca kita di facebook . Kemain suka diorang kan … Mivva beri pada saya , saya beri pada orang … berkongsi keseronokkan gitu …. Read More →

review samsung galaxy tab 2 7.0

Pengumuman , pengumuman saya ada gadget baru.. ececeh menayang haha .. bukan lah apa saja nak berkongsi perasaan selepas membeli dan menggunakan samsung galaxy tab 2 7.0 . Perasaan … best kah ?  selepas membeli dan menggunakan hampir sebulan saya dapati ada pelbagai sebab yang membuatkan saya tak suka gunakan tab samsung galaxy 2 ini. Erkhhh!

review samsung galaxy tab 2 7.0

Sebelum ini saya gunakan iPhone4s , dan ya … saya berpuas hati .. semua fungsi senang di gunakan dan gambar nya sangat cantik , mudah untuk di kongsi di instagram. Tak pernah sekali pun iPhone4s itu “hang” ketika hendak menggunakan kamera nya . Serius puas hati bangat.

Selepas saya beli tab samsung ni  , konon-konon memudahkan saya guna kerana iPhone4s kecik sikit dan tab besar sikit. Malang sungguh .. kamera nya selalu “hang” . Saya bawa ke kedai dan taukey kedai menyatakan kamera nya “hang” sebab saya guna instagram. Itu normal katanya … saya macam .. ” eh .. apakah ? boleh ke gitu ?  ” dan saya terpaksa redho .. jangan macam-macam , kang kena babap dengan somi i kang .. haha.

Tetapi bila dah biasa guna , bila tab ini “hang” anda cuma perlu “restart” dan tab akan okay semula. Tapi tu lah melambat kan kerja dan renyah sikit. Leceh….

new gadget samsung galaxy tab 2 7.0

Lepas tu .. kamera nya tak ada fungi auto fokos .. waaaaa .. sakit jiwa den .. asal nak ambik gambar jek kena ejas dulu nak fungsi apa .. ok salah saya tak selidik betul-betul sebelum beli.

Disebabkan tab ni besar sangat , kadang-kadang malas nak jawab panggilan hangit dengan tab ni , sebab itu lah gigihkan diri pergi low yat dan repair handphone N79 tu. Senang keje la .. dan untuk tab pakai simpack 1 malaysia , kemain murah dan puas hati. Nanti la kalau rajin kita cerita lain.

apa kata pengguna samsung galaxy tab 2 7.0

Selain dari kamera contohnya bateri tahan lama , puas hati beza iPhone4s tak tahan dan cepat panas. Sound kuat .. dan senang la nak online di mana-mana , update blog senang juga tetapi applikasi wordpress yang terdapat di samsung tak sama dengan iPhone4s jadi macam susah saya nak sesuaikan diri untuk gunakanya .. Hampir 20 kali cuba buat live update yang berjaya baru dua kali. Satu entri mini forum #sbb2013 dan yang lama di lupa jangan. Sampai ada yang pm di facebook tanya , kejap nampak entri tu , kejap hilang .. apa tidaknya dah tak jadi live update kita delete la ..

Dan …. satu kelebihan samsung galaxy tab 2 7.0 ini adalah senang nak buat video siap ada editor untuk video , nanti saya rajin saya cuba edit dan upload video dengan menggunakan samsung galaxy tab ini ketika saya shopping di GM . Dan selain dari kekecewaan di atas , tak ada apa yang tak best .. senang nak skype , senang nak video call dan senang nak masukkan lagu-lagu jiwang. Kalau orang yang tak gila bergambar macam saya . Samsung galaxy tab ni ok jek ..

Agak – agak jadi cam ne ? layan …  Banyak cerita tertunggak sebab laptop rosak kan ? meh kita maraton update .. Huuu ~ Eh dah baca ke senarai pembaziran dalam hidup ?  Lepas ni tak nak bazir masa dah .. Yo lah tu …

Update 4/2/2013 pada 8:02PM : Setelah sebulan menggunakan nya , kini saya hantar semula ke kilang untuk claim waranty , cip tempat letak simkad tak dapat baca sim kad .. waaaa~ dush dush .. kesepian sebab tak boleh gosip dengan AJK Kiah Propa..

food blog

Jika anda menjalankan perniagaan restoran , hotel , buffet , gerai , stimbot .. atau apa-apa jenis makanan yang korang jual korang boleh mula beriklan di Saji.my . Saji.my adalah sebuah website yang menyediakan review makanan dan lokasi terletaknya makanan dari Malaysia , makanan yang hebat-hebat , makanan yang sedap-sedap dari pelbagai kategori di satu tempat bagi memudahkan pengguna membuat rujukan bagi mencari tempat mana hendak dituju ketika mencari makanan sedap-sedap untuk di jamu kepada keluarga dan sahabat handai tak kira dari mana pun ia.

food blog

Bersempena kedatangan Ramadahn Al- Mubarak ni , saya pasti ramai orang sangat suka menjamu selera di luar , tak kurang juga ada yang membuat jamuan kepada anak-anak yatim , pekerja , golongan korporat , bisnesman , bisneswoman ingin mencari tempat makan dari pelbagai rasa , citarasa bukan ?

Jika jawapannya ya …sila ke website saji.my dengan klik pautan yang telah di sediakan di bawah.

Website Saji.My
Like Facebook Saji.My

Ini lah masanya semua hotel-hotel , restoran , gerai ingin melariskan pernigaan masing-masing , kebanyakkan lauk pauk untuk bulan ramadhan ini amat berbeza. Luar biasa kesedapannya .. (sambil senyum dan angkat kening).

Apa yang menarik lagi saji.my membenarkan pengiklan masukkan sendiri gambar-gambar , video sendiri sebagai alat untuk promosi anda. Penggunaan bahasa yang santai juga memberi anda kelainan ketika melayari website saji.my tersebut. Apa yang pasti .. korang harus ke website saji.my untuk melihat makanan – makanan , restoran yang lebih menarik bagai di kata.

Untuk Iklankan perniagaan anda secara percuma atau berbayar , anda boleh mula ikut aturan di bawah.

  • Klik link ini
  • Klik ” Add Place “

Isi kan borang selengkapnya , boleh masukkan jenis makanan yang ingin di iklan kan. Contoh sebahagian borang di bawah.

food review

Apa yang menarik , korang boleh masukkan gambar mahupun video di ruangan yang disediakan.

Dan setelah semuanya lengkap di isi boleh klik butang “Review Your Listing ” dan submit , ikut step-step yang di sediakan , semua amat mudah sekali dan korang akan dapat pengiklanan seumur hidup website saji.my tersebut. Bagus kan ?

Jadi ramai-ramai lah ke website Saji.My untuk melihat makanan dan tempat yang menarik untuk di lawati oleh kamu seisi keluarga. Jom join Saji.my dan kongsikan pengalaman best makan anda. Moga-moga boleh jadikan sebagai panduan tentang tempat makanan yang sedap di Malaysia untuk orang lain. Sharing is Caring kan ? 🙂

Ehemmmm lama tak buat segmen ni , sekarang bee buat segmen ni autopublish sementara bee berada di kampung , ada majlis kenduri kahwin sedara mara , so fokos ke aktiviti perkahwinan itu ok !..

Kali ni blog yang menjadi pilihan adalah lanabusybee , eh umur kita sama kan lana lagi 3 tahun ke 30 adoii dah main tua ni ….

Antara entri pilihan bee adalah :

Programe diet yang berkesan yang pernah lana buat

sila terjah ! hee…best juga baca blog lana ni , tujuan pergi blog lana nk review tapi bee terbaca semua entri lana ,ASB lah , blogshop lah … dekat sejam baca baru sedar diri , bee sebenarnya nk buat review haha… korang boleh lah berkenalan dengan lana org utara kot ! org utara ni memang peramah ..

header lana yang comel !

alexa blog lana .. erm masih tinggi tapi tak pe kalo nak setting alexa bee ada entri yang bersesuaian … tapi sesetengah orang tak pentingkan alexa sgt , bee suka nk share benda yang elok saja …

walaupun blog lana lebih 100 kb tapi speed blog lana masih ok … apa guna nya speed blog ni ? gunanya speed blog ni adalah untuk mengetahui tempah pengunjung perlu tunggu untuk loading page blog kita…itu saja lah kegunaan nya tapi bagi bee ok laju je load blog lana tu …

Sidebar lana sebelah kiri agak tak bagus untuk SEO apa kata lana ubah sidebar ke sebelah kanan , seperti yang semua orang dah tahu enjin carian akan mencari dari kiri kekanan , jadi lebih baik sidebar di sebelah kanan supaya entri blog akan sampai dulu di enjin pencari …

Kedudukan widget blog lana dah ok ! kemas dan tidak melampau kan, so tk de apa nk komen tang situ ..bee cuma harap lana masukkan sitemap untuk blog lana , sitemap nih sangat penting juga ..sitemap ni merupakan peta sesebuah blog 🙂

disini bee beri beberapa lin utk lana :

1- ketahui berat blog anda!
2- Breadcrume dan sitemap untuk seo
3- kenali meta tag untuk blog

ALEXA
1- CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
2 – CARA DAFTAR ALEXA
3- APA ITU ALEXA RANKING

Salam Bahagia 🙂 wee…puanbee kembali lagi dengan segmen review , semoga selepas di review blog korang bertambah baik , haha tapi kebanyak kan nya memang bertambah – tambah baik , lagi bertambah baik jika puanbee yang di tugaskan menabah baik kehkehkeh …dah mula puanbee merapu secukup rasa ni…korang yang terasa nak join boleh klik sini , lepas dah submit url tu tunggu je lah ye puanbee akan review ikut suka hati puanbee , tp tk de lah lama sangat , setakat nih dah review 18 blog yer kawan – kawan.. selain blog diorang berubah blog puanbee pun berubah ….haha ..apa kes ?

 

header baru syada hehe..tk pe tak nak komen pasal nih..

 

Kali nih tibalah masa untuk blog cik syada di review , bersedia kah ? jeng jeng jeng…Saya suka entri syada yang bertajuk Besarnya makna doa yang kita lupakan – duduk antara 2 sujud Meh pergi baca ramai2 ..

 

 

tapi nak komen pasal nih , awat time load syada besar sangat ??? berat blog melebihi 500kb , time load pulak 2.43 seconds… tudia ..kena kurang kan sikit nih syada ..akk yang tak penah ada masaalah load blog walau cam na sarat pun tetap kena tunggu untuk load blog syada..percaya tak ? meh nak tunjuk contoh …tengok gambar di bawah nih dan gambar header syada di atas , akk terpaksa tunggu blog syada loading lama sikit , sebab blog syada ni ada 2 background..akk cadangkan syada buang gambar background awan biru ni di template designer sbb syada tak pakai kan…buat apa nak load banyak – banyak ..orang yang line ok cam akk nih boleh lg tunggu tapi cer fikir orang yang pakai berukband ..cam no ? nkt unggu blog syada ni load satu – satu..

 

 

Tempat komen pun tak mesra pengguna , nak komen kena tunggu load page lagi , memang tempat komen jenis ini boleh tingkatkan page view tapi susah lah bagi orang2 nak cepat dan line internet slow , kalau wordpress ada tempat komen jenis pop up akk dah buat sebab akk suka tempat komen jenis pop up …

Blog syada semua dah ok , kemas dan tak de benda bling bling sangat ..cuma ….kalau boleh syda wujudkan button home di atas , dan letak kan sitemap untuk blog syada lebih mesra pengunjung dan seo …sebab apa button home tu penting ? cer bayang kan kalau kawan2 tekan next page pastu dia nak ke depan balik tak kan nak tekan previos tu pulak dah nak load pun ambil masa , bosan …dan mereka akan tekan pangkah , cam akk lah yang selalu baca 2 , 3 , 6 entri orang , tapi kalau ada button home kan senang …Banner tu syada boleh kemaskan lagi dengan letakkan scroll banner..boleh juga kurangkan time loading kan… sitemap memang sangat penting , ianya di ibarat kan peta untuk sesebuah blog tapi sayang nya ramai tak tahu kepentingan sitemap dan google juga menyukai blog yang ada sitemap…

Artikle untuk syada 🙂
Kenali meta tag untuk blog mesra SEO
Jadikan theme blog mesra SEO
Berat blog untuk mesra pengunjung
Buat tempat komen pop up window untuk memudahkan pembaca
Tutorial sitemap

sekian saja , harap syada tak kecil hati 🙂