Tutorial mendaftar iklan ADSense bagi blog wordpress

Assalamualaikum dan hai , tutorial mendaftar iklan ADSense bagi pengguna blog wordpress ini di minta oleh seorang rakan blogger iaitu ciktom. Saya sebenarnya agak malu nak berkongsi , ye lah blog saya tidaklah hebat mana , tapi allhamdulillah dengan tidak menghadiri mana-mana event atau menerima banyak iklan dari adsvertiser Malaysia ni , blog saya masih mampu menjana duit. Duit ini lah yang akan di gunakan untuk membayar kos hosting dan domain serta bil internet saya. Jadi lah tu. Hobi menulis di masa lapang masih boleh di teruskan tanpa perlu modal dari poket suami. Saya surirumah tetapi bukan jenis suka meminta minta dengan suami. Saya seorang yang .. jika saya mahu saya akan dapatkan sendiri. Sebab tu lah saya buat bisnes emas kerana saya nak simpan emas sendiri. Termelalut pula.

adsense

Allhamdulillah , bulan ni merasa lagi cashout ADSense , harap berkekalan lah hendaknya dengan ADSense ni. Seperti yang semua blogger dah tahu , ADSense membayar blogger dengan matawang USD . Jadi agak lumayan lah juga.. Ciktom meminta saya buat tutorial bagaimana saya memohon ADSense dengan menggunakan blog wordpress berbahasa melayu. Sebenarnya saya pun ingat-ingat lupa. Saya mohon dulu diam-diam semasa ramai blogger mula memohon setelah ADSense menerima blog bahasa melayu. Malu lah nak kecoh – kecoh takut tak lulus.

Kemudian setelah membuat pemohonan kali pertama , ADSense reject blog saya. Atas nasihat blogger kak yanmie , beliau meminta saya buang semua banner iklan lain dan mula memakai theme blog yang simple , kemudian cuba mohon lagi kali ke dua. Mana tahu ADSense telah menerima pemohonan saya.

Cara mendaftar  Read More

Comment Luv – Elakkan komen masuk ke kotak SPAM

Assalamualaikum dan Hai , Apa khabar semua ? Allhamdulillah sejak akhir-akhir ni saya rajin buka blog dan menulis , membaca dan membuat lawatan ke blog rakan blogger lain. Cuma ada yang saya tinggalkan komen ada yang tidak. Bukan tak nak komen , mungkin saya waktu tu blur sedikit jadi tiada kata yang sesuai saya boleh tinggalkan. Sekarang ni saya cuma nak kongsi kan sedikit info berkenaan comment luv. Dah ramai yang tahu sebenarnya .. tapi nak kongsi juga mana tahu ada blogger yang baru dan belum tahu. Jika anda berminat untuk tinggalkan komen di sini.

Tolong jangan letak link blog di bahagian kotak komen , kerana saya dah setting jika terdapat link di dalam kotak komen , komen tersebut akan terus ke kotak SPAM. Sehari ada lebih kurang 5000 ++ spam komen dengan link dari negara luar , termasuk Indonesia , US , India dan lain lain negara. Saya tak mampu nak semak satu-satu jadi saya terus tekan ” empty spam ” untuk delete semua komen tersebut. Akhir-akhir ni banyak betul SPAM. Jadi untuk kurangkan saya elakkan dengan cara begitu. Jika letak link di dalam kotak komen sistem keselamatan wordpress akan mentakrifkan anda sebagai seorang spammer secara automatik.

Jika anda komen hanya ikut cara biasa :

1. ” sila klik tajuk yang dsediakan .. atau klik “Comments “

2. Masukkan nickname kesukaan anda , email anda dan url blog dengan betul (jika tak ada , biarkan kosong ) ,

Kelebihan tempat komen dengan comment luv ini.
  • nickname kesukaan anda = dapat mempromosi produk atau blog anda contoh : blog premium beatiful , blog pemborong kain pukal ( nick name tidak terikat dengan nickname profile seperti yang disediakan oleh google )
  • email anda = dengan memasukkan email anda , membolehkan sistem thread komen wordpress menghantar email kepada anda ketika komen anda di balas oleh admin blog atau sesiapa sahaja.
  • url blog dengan betul = Memberi backlink secara terus untuk meningkatkan PR blog dan ALEXA anda.

LAKUKAN

  • Daftar blog anda di commenluv.com
  • Klik icon comenluv di bahagian bawah kotak komen dan anda boleh pilih 10 artikle paling terbaru di post untuk di paparkan , sekiranya anda ahli berdaftar commentluv , klik icon lov dan akan naik maklumat blog anda .
  • sekiranya tidak berdaftar di commentluv hanya post terbaru saja di paparkan tanpa boleh memilih mana-mana artikle untuk di paparkan.

Saya baru je aktifkan semula plugin comment luv , sebelum ni tak ada. Sebelum ni blog meragam .. sekarang dah okay nampaknya selepas menukar hosting blog ke serverfreak. Traffic blog pun dah kembali pulih dan tersenarai di dalam ranking alexa semula.

Contoh comment luv di bawah :

Hanya tick kan pada kotak kecil sebelah banner comment luv dan akan naik senarai artikle blog anda. Boleh pilih salah satu untuk di kongsikan sesuai dengan artikel saya. Contoh gambar ke dua. Read More

Hosting Terbaik Untuk Blogger 2016

Assalamualaikum dan hai, Malam-malam jam 2 pagi ni nak menulis tentang Hosting Terbaik Untuk Blogger 2016 . Saya seorang pelanggan ye. Bukan penjual tetapi jika berminat nanti boleh lah klik link di bawah. Nak cerita kan saya dah guna hosting serverfreak ni dulu tetapi saya tukar konon-konon nak murah sikit. Tetapi rupanya ada bias terhadap income blog saya. Dulu saya pernah beberapa kali menukar syarikat hosting , masaalah dan sebab tu pelbagai … Antara perkara yang saya tak suka tu blog selalu down , blog tak dapat akses , tak mesra google , blog slow , data tak cukup.Ada plugin / theme yang tak sesuai. Dan banyak lagi , tak tahu nak sebut sebab saya bukan seorang yang pandai bab ni. Saya tahu saya guna best dah cukup.
Malaysia Web Hosting

Di bawah adalah bill untuk 2012 – 2014 , kali pertama saya langgan hosting serverfreak. Kemudian saya tukar ke hosting lain murah sikit. Tapi di sebabkan beberapa perkara saya tukar kembali hosting saya ke serverfreak pada awal bulan 12  tahun 2015. Nampak tak ? tiba-tiba saya rasa menyesal sangat buat keputusan untuk pindahkan data dari serverfreak ke host lain dahulu.  Yang terpaling effect adalah jumlah pelawat semakin hari semakin sendu. Padahal semasa saya dengan serverfreak jumlah pelawat sangat baik.

sf 1
tengok tarikh je … lain jangan tengok .. itu harga domain

Selepas berfikir panjang saya langgan balik hosting serverfreak. Nasib baik lah proses nya sangat senang. Dan serverfreak pun memang terbaik buat kerja. Cepat dan pantas. Kita cuma perlu pergi web serverfreak , pilih pakej dan langgan. Buat bayaran dan tunggu pihak serverfreak email kita untuk proses pemindahan data. Mudah sangat – sangat. Sehari siap. Hari ke dua tunggu blog stabil dan boleh beroperasi seperti biasa. Read More

Azam 2016 – Saving Emas

Assalamualaikum dan hai .. Dah nak masuk bulan 3 2016 dah kan ? saya baru nak cerita pasal azam. Okay la.. dari tak ada azam langsung. Dulu-dulu tak berapa ada azam sangat. Sekarang  ni umur dah pun makin meningkat anak-anak makin membesar. Sekarang ni baru terasa , banyak nya nak pakai duit untuk sekolah anak-anak. Makan pakai boleh lagi lah ala kadar. Tapi makan dan perbelanjaan sekolah tak sanggup nak ala kadar. Anak masih lagi sekolah rendah aje . Belum sekolah menengah atau universiti.

Dulu .. tak lama sangat lah dulu pun. Saya mempunyai satu kegilaan dari pada gadjet ke handbag ke pandora. Semua yang orang jual di instagram saya nak beli. Tak dapat yang mahal dapat yang murah pun jadi lah. Duit boleh kata banyak ( tapi tak kaya ).. sebab saya buat bisnes sendiri kan. Lagi pula husband bukan jenis ambik tahu pasal duit saya. Eh nak beli apa suka hati la. JANJI … Duit yang dia bagi tetiap bulan tu saya boleh guna sehingga cukup sebulan.

Kemudian , masuk awal tahun 2016 .. eh macam tersentap ..banyak nya nak guna duit. Sejak bulan jun 2015 saya dah join powergold. Duit ahli tu saya bayar dengan guna duit kutu. Saya pelahan -lahan jual emas dan beli emas. Allhmdulillah. Ada emas baru dalam tangan. Bertambah. Tapi saya tinggalkan perangai shopping macam-macam tu. Saya kena pilih salah satu. Shopping baju atau beg atau pandora yang boleh puaskan hati saya tapi buatkan akaun menagis kekosongan atau saya biarkan akaun kosong juga tapi shopping emas sebagai simpanan saya.

saving 2016 Read More

Simple. Diy Sendiri Sarung Tablet Kesayangan.

Tablet samsung saya dah tua. Saya beli pada tahun 2013.. Masih berkeadaan elok sampai sekarang. Dulu – dulu ada meragam sikit-sikit. Tetapi sekali format pada 2013 tu terus elok sampai sekarang. Rezeki sungguh. Tetapi sekarang ni adalah zaman di mana , kau akan rasa kedekut sangat nak laburkan duit untuk beli sarung tab. Biasa nya golongan mak-mak akan rasa begini.

diy ppage

Anak-anak dah letakkan mural di sarung tablet yang lama , tengok pun dah tak lalu. So kita DIY menggunakan kain felt sahaja. Disebabkan tab ni hanya di gunakan oleh anak-anak. Kongsi 4 beradik. So begitulah coraknya. Biar kalau bawa bejalan pun orang tak syak itu adalah tablet. Tips juga ni. Elakkan di ragut.  Read More

Review Buffet Ramadan 2015 – CASA OMBAK AMPANG KUALA LUMPUR

Allhamdulillah , di jemput untuk merasa buffet di bulan ramadan pada tahun ini. Agak sedih tahun ni. Berpuasa dan berbuka tanpa suami kesayangan. Semoga tuan tanah yang jemput di murahkan rezeki. Anak-anak memang seronok dapat berbuka di buffet sekali sekala. Bukan tak boleh bawa , tapi memang susah dan tak selesa sikit keluar malam bersendirian dengan anak-anak semata-mata.

Review Buffet Ramadan 2015 - CASA OMBAK AMPANG KUALA LUMPUR

Jika anda berada di sekitar Kuala Lumpur dan mencari buffet yang sesuai untuk berbuka puasa besama keluarga , saya cadangkan cuba lah ke Casa Ombak bertempat di Banglo No. 22 Jalan Damai off Jalan Ampang. Ianya merupakan lokasi event yang berkonsepkan ala garden. Read More

Review : Baju renang baby dari CheeKaaBoo & Giveaway Ramadan Wishlist

Salam ramadan , kali ni nak review baju renang baby dari cheekaaboo , baju renang yang pastinya membuatkan ibu dan bapa di malaysia ni jatuh cinta. Saya sendiri terlebih suka bila tengok anak mandi manda dengan baju renang cheekaaboo yang dari pandangan kasar memang cantik sangat dah. Selain dari cantik ada banyak lagi kelebihan baju renang dari cheekaaboo ini.

cheekaaboo22

Baby syamim telah cuba sendiri , apa kata syamim .. main … hehehe … syamim tengah tidak sihat , cuaca sangat panas … hari – hari dia tak aktif .. saya bawa syamim ke kolam renang untuk biarkan syamim mandi bermain air dan menyejukkan badan. Di samping itu saya tak mahu dada syamim kesejukkan. Nasib baik ada baju renang cheekaaboo yang boleh menahan air dari sampai ke badan syamim. Fuhh .. walau dah sejam mandi manda , selepas saya buka baju , badan syamim masih suam suam gitu.

Tak sabar tunggu ayah balik , lepas ni boleh bawa baby syamim lepak tepi pantai lama-lama , comfirm tak sejuk , tak kena pasir di bontot tu , tak lah terkena sinaran uv secara direct. Read More

Pandora menghantui

Saya sekadar meluahkan rasa .. akhir-akhir ni tak boleh tahan … asyik tengok satu group PANDORA ORIGINAL & PRELOVED di facebook. Tak boleh tahan ………

Dah terbeli satu bangle LIMITED EDITION STAR dan satu charm huruf L. Dan cadang nak minta dana sikit dari suami tambah charm , murano ke apa-apa je la kasi penuh. Tapi dia nak beli lepas dia balik. OMG .. dia sekarang di Johor dan akan belayar ke Kalimantan pertengahan April ni. Agak-agak bila nak balik bang ? lambat …. huhuhu ~

Nak kena cari satu murano untuk hiasan , lepas tu tunggu suami belikan .. masa tu baru best .. boleh paw banyak-banyak .. kalau duit sendiri kedekut kedekut lah sikit ..duit suami takpa … ok falsampah hidup den ..

Eh dia kena belanja saya tau .. bertungkus lumus jaga anak sesorang ..

pandora promotion april

Eh lagi .. PANDORA luar negara buat promotion .. beli apa-apa charm berharga AUD150 dan akan dapat 1 bangle “always in my Heart” PERCUMA. Kalau convert ke duit Malaysia , sekarang ni dalam RM450.00 .. mungkin akan naik turun sikit kan. Adoiiiiii . nak beli promo ni , abang tak balik lagi … sabar je lah wahai hatiku yang suci murni ..

GST takde dalam promotion tu .. ada seller yang memang selalu ke Australia belikan .. tak beli di Malaysia .. Read More

BIODATA Mom Blogger di Malaysia : Review & Adsvertorial

Assalamualaikum & Hai

Pemilik blog di kenali sebagai puanbee . Nama sebenar Latifah bee … bukan C mahupun D. Berasal dan di lahirkan di Taiping dan kini menetap di Kuala Lumpur selepas mendirikan rumah tangga dengan Encik Kay. Puanbee kini di kurniakan empat orang cahaya mata. Aliya , Husna , Laila dan Syamim. Puanbee ibu muda , berkahwin muda , suka buat-buat sibuk dengan anak-anak , suka beleter dan suka juge makan. Kadang-kadang mood tah hape-hape .. Kebanyakan cerita di dalam blog merupakan rentetan kisah hidup suka duka seorang ibu muda dan kini berstatus surirumah dan juga sedang melalui fasa ” perkahwinan jarak jauh “. Kini puanbee juga aktif menjalankan bisnes online.

Kisah bagaimana mula menulis blog.

Puanbee mula menulis blog setelah berhenti kerja , ketika itu baru sahaja lepas melahirkan anak ke tiga [ Laila ] . Akibat kebosanan melampau puanbee mulalah menulis suka – suka  di platfom blogspot [ Tarikh tak ingat  ] Dulu blog di bertapak dengan nama Honeyvsbee.blogspot.com. Kemudian setelah setahun puanbee menang domain dari rakan blogger yang buat contest. Dari situ bermulalah domain bernama puanbee.com.

Pada September 2010 , puanbee mula belajar menulis blog menggunakan hosting berbayar di wordpress ini. Dari dulu hingga kini , minat puanbee dalam dunia blog masih belum bekubur. Blog merupakan satu tempat untuk puanbee mencurah rasa , menyimpan 1001 tips dan pengalaman. Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat dan dapat di jadikan rujukan buat semua pembaca.

Pengiklanan dan MEDIA SOSIAL puanbee

  • Google + : LINK – 7965 Follower +-
  • Fanpage Facebook   : LINK  – 2976 like +-
  • Profile FACEBOOK  : LINK  – 1569 friend +-
  • Twitter : LINK – 1185 follower +-
  • iNSTAGRAM : LINK  980 +-

Puanbee bukan lah seorang pengguna media social yang sangat aktif , Tetapi puanbee menerima pengiklanan review dan menulis iklan di blog contohnya seperti syarikat – syarikat besari di bawah yang telah pun bekerjasama dengan puanbee. Boleh klik untuk tengok contoh.

Jenama Bersama

  1. Sila hubungi saya untuk rundingan harga dan lain-lain.
  2. Kandungan dalam post berbayar { adsvertorial }  :
  • Sticky post  untuk tempoh 48 jam
  • 250 – 300 patah perkataan ( biasanya lebih panjang, rujuk  senarai entri di bawah )
  • Saya berhak mendapat contoh produk untuk tujuan pengenalan dan image.
  • 2 backlink ke laman web pengiklan
  • 2 image atau 1 video klip
  • Social sharing tidak melebihi 5 kali untuk setiap satu media social

** TIADA IKLAN BANNER DI TERIMA

*** TIADA IKLAN LINK DI TERIMA

Sekian ,

Terima kasih kerana sudi membaca di sini

xoxo

Puanbee

Hosting puanbee.com oleh :

Malaysia Web Hosting

Salam Media Berfungsi Sebagai Ejen Pengiklanan Blog & Pengguna Media Social

Salam buat Salam Media.

Terlebih dahulu siapa Salam Media ? Salam Media adalah satu tapak pengiklanan yang memfokoskan kepada penulisan di Blog atau media social lain seperti Facebook , Instagram , Twitter dan lain-lain media social yang tumbuh bagai cendawan pada masa kini. Unik nya Salam Media. Mereka adalah satu-satunya tapak pengiklanan yang mejadikan “patuh syariah” sebagai penunggak syarat untuk beriklan dan seterusnya memberi manfaat  yang baik kepada pengguna media social.

salam media adsvertising company malaysia Read More