AWAS JANGAN TERTIPU! KENALI CIRI CIRI PRODUK ORGANIK

Sekarang ni sebab kontroversi produk produk yang di kesan merbahaya ramai yang mula claim produk mereka organic walau sebenarnya tidak. Itu taktik penjual nak melariskan jualan & meletakkan harga yang mahal sebab kita sedia maklum menghasilkan produk organik memang kos dia lebih tinggi kerana perlu penjagaan yang rapi kerana tidak menggunakan bahan kimia.

Penting untuk kita tahu bagaimana ciri ciri produk organik sebenar supaya kita tidak tertipu dengan penjual yang ingin meraih keuntungan dengan cara menipu.

Jadi jom kita semak bagaimana ingin mengenalpasti sesuatu produk itu organik atau tidak..

1. Semak label

Kita harus sentiasa memeriksa label sebelum membeli makanan, apatah lagi untuk keluarga. Makanan boleh dipanggil organik jika sekurang-kurangnya 90 peratus mengandungi bahan-bahan semula jadi. Oleh itu, jika dalam label bahawa masih terdapat banyak bahan kimia yang ditulis, anda harus membatalkan niat untuk membelinya walaupun terdapat setem organik. Mungkin boleh juga di guna pakai tip ni untuk produk lain selain makanan.

2. Semak perakuan

Produk organik dikehendaki lulus peperiksaan badan pensijilan. Di Indonesia, ada sijil label makanan organik Bio Cert yang diterbitkan oleh Kementerian Pertanian. Jika dari Amerika, terdapat sijil dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA).

3. Perhatikan paparan

Penampilan produk organik seperti buah-buahan dan sayuran tidak boleh ditipu. Sayuran dan buah-buahan organik lebih cerah dan segar dan tidak berkilat. Dan jika anda mendapati lubang gigitan ulat, itu bermakna sayur-sayuran atau buah-buahan bebas daripada racun perosak, kerana ulat tidak suka makan makanan yang terdedah kepada racun perosak.

Moga dengan perkongsian ini membantu anda dari ditipu oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab di luar sana.

 

MENJUAL PRODUK YANG BELUM DAPAT KELULUSAN KKM BAKAL DI DENDA SEHINGGA RM100,000

Ramai pengeluar & pengasas produk kesihatan & kecantikkan yang berani menjual produk mereka walaupun masih belum dapat kelulusan. Samada belum di mohon kelulusan kementerian kesihatan Malaysia atau masih dalam proses permohonan.

Ramai yang menggunakan alasan produk mereka sudah mempunyai keputusan lab test & telah di menghantar permohonan untuk mendapat kelulusan KKM jadi mereka cuba menyakinkan pengguna bahawa produk mereka selamat & sudah boleh di jual secara sah.

Sebenarnya.. adalah menjadi satu kesalahan bagi mana2 pengedar atau penjual menjual produk yang masih belum mendapat kelulusan KKM. Tak kira la sedang di proses permohonannya. Benda ni sangat penting terutama yang menjadi agent atau dropship sesuatu produk. Jangan sebab perkara ni anda di kenakan tindakkan undang undang pulak nanti.

Sebarang produk dalam bentuk ubat-ubatan, sama ada ubat-ubatan moden atau tradisional dan kosmetik yang digunakan untuk tujuan kecantikan perlu mematuhi keperluan undang-undang sebelum produk tersebut dihasilkan dan dipasarkan kepada pengguna. Di Malaysia, Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984 merupakan peraturan yang mewajibkan sebarang produk ubat-ubatan dan kosmetik, didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD). PBKD merupakan sebuah badan eksekutif di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia, yang ditubuhkan di bawah peruntukan undang-undang, yang berfungsi memastikan sesuatu produk samada ubat-ubatan atau kosmetik selamat, berkesan dan berkualiti untuk kegunaan pengguna. Mana-mana pihak yang ingin menghasilkan sesuatu produk atau mengimport masuk sesuatu produk untuk tujuan jualan di Malaysia perlu mendaftarkan produk mereka dengan PBKD. Apabila sesuatu produk ubat-ubatan atau kosmetik diluluskan pendaftarannya dengan PBKD, produk tersebut boleh dianggap sebagai suatu produk yang selamat untuk digunakan. – sumber Malaysian Medical

Jika di dapati bersalah anda akan di kenakan hukuman Di bawah seksyen 12(1) Akta Jualan Dadah 1952, individu yang disabit kesalahan boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi kesalahan kedua, boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya sekali. Bagi syarikat pula,  di bawah seksyen 12(2) Akta Jualan Dadah 1952,  hukuman denda tidak melebihi RM50,000 bagi kesalahan pertama dan denda RM100,000 bagi kesalahan berikutnya boleh dikenakan.

Bagi pengasas atau pengeluar produk mungkin dah kaya & amount tu tidak menjadi masalah besar pada mereka untuk membayar tapi bagi kita golongan tidak berkemampuan ni mungkin menjadi bebanan jugak. Jadi pastikan produk yang anda hendak jual itu ada kelulusan dari KKM

Apapun.. mampu atau tidak anda membayar denda bagi kesalahan tersebut tapi menipu pengguna bukan sahaja anda melanggar undang dunia malah anda bertanggungjawab untuk menjawab di hadapan Tuhan nanti.

Promosi VCO CATALYST ( Minyak kelapa dara ) Batch 1

Selain dari buat duit dengan blog dari servis iklan dan lain-lain , saya juga ada bisnes sendiri. Bisnes vco catalyst ( minyak kelapa dara ) ini bergerak diam-diam. Seronok pula sebab sentiasa mendapat pelanggan setiap masa. Allhamdulillah .. kebanyakkan nya pelanggan yang membeli untuk repeat order. Kebanyakkan nya juga pernah beli VCO dari orang lain dan berkesan lepas tu stokis / ejen tu berhenti jual , jadi rezeki saya la.Rezeki jangan di tolak. Satu sms bernilai bagi saya.

Di sebabkan saya rasa happy menjual VCO Catalyst ni , saya bercadang ingin membuat sedikit promosi untuk pelanggan terchenta. Jangan marah … semua pelanggan yang pernah membeli atau belum pernah membeli dari saya , di alu-alukan.

Semua gift di bawah di order khas dari kakak saudara saya yang tinggal di Korea. Produk mereka comel-comel. Jadi buat sebagai free gift untuk pelanggan vco saya.

gift 1 Read More

Virgin Coconut Oil - Softgel Capsules

Cara Pengambilan VCO Softgel

**HOT MARKET**
Virgin Coconut Oil – Softgel Capsules
60 Softgel Capsules / 500mg each
RM 39.90 (Semenanjung Malaysia)
RM 43.90 (Sabah dan Sarawak)

UNTUK ORDER SILA KE :    http://vcocatalystblog.blogspot.com/

ATAU : SMS / WHATSAPP : 011-32095406

Virgin Coconut Oil - Softgel Capsules
Virgin Coconut Oil – Softgel Capsules

1-2 kali sehari (1 x pagi dan 1 x malam)

2-Juga boleh diambil 2 biji kapsul sekaligus

3-Ia dalam bentuk kapsul lembut yang mudah ditelan

4-Boleh disapu ke muka 2 atau 3 kali seminggu sebelum tidur (dengan menyucuk kapsul lembut dengan menggunakan jarum)

5-Seelok-eloknya ambil bersama air suam/air kosong

6-Dan minum banyak air kosong

Jika anda konsisten mengambil kapsul ini, InsyaAllah kesannya akan diperoleh dalam masa yang singkat tetapi ia juga bergantung kepada sistem/hormon individu tersebut. Kesan-kesan sampingan juga adalah berlainan bagi setiap individu mengikut masalah yang dihadapi.

NFO VCO : AMAT SESUAI UTK IBU MANGANDUNG , ORANG YANG BERDENGKUR DAN JUGA YANG SEDANG DIET SEPERTI PB

( 1 )-APA ITU VCO ? ‘VIRGIN COCONUT OIL’

( 2 ) – KEBAIKKAN DAN KHASIAT VCO

( 3 ) – PENGAMBILAN VCO BAGI WANITA HAMIL

( 4 ) – CARA PENGAMBILAN VCO SOFTGEL

( 5 )- HARGA VCO SOFTGEL / ORDER VCO