Pusat Bayi Tersembul

Kadang-kadang rasa takut juga bila jaga anak kecil sorang-sorang dan kuat menangis , lelaki pula tu .. almaklumlah biasa jaga anak perempuan saja. Lagi pun setiap anak lain ragam nya. Alhamdulillah ..dulu walaupun saya begelar ibu pada usia muda (sekarang pun muda lagi ) ketiga-tiga anak perempuan saya jenis tidak meragam. Sangat baik.. berbeza dengan anak lelaki seorang ni. 🙂

2013-12-12 19.55.13

Tak tahu apa yang tak kena. Baby syamim kuat menangis , minum susu pun muntah .. dan kadang-kadang mengamuk sampai tak nak meyusu. Pusat nya yang normal seperti di atas. Tapi bila baby syamim menangis kuat , pusat baby akan tersembul seperti gambar di bawah.

2013-12-12 19.55.22

Saya dah bawa jumpa doktor , tapi doktor  hanya buat temujanji sebulan akan datang .. mungkin tak ada apa-apa penyakit yang teruk kata mereka. Saya selalu tuam perut baby dengan bunjut herba yang di buat sendiri. Selalu juga sapu minyak telon dan minyak bawang putih. Rasanya baby syamim kembung perut ( masuk angin ). Jadi saya cuba beri sejenis ubat  di panggil GRIPP WATER. Pun baby masih menangis terutama bila cuaca sejuk. Saya pernah tulis cara elakkan bayi kembung perut , tapi semua tips saya sendiri tak berkesan. Kelakar pula. Jadi kena cuba tips dari orang lain.

2013-12-13 11.57.16

Mujur ada kawan ajar saya jaga anak lelaki. Kebanyakkan anak mereka lelaki.. petua yang di kongsi yang baru saya tahu adalah memulas pusat baby menggunakan jari. Lipat jari dan pulas ke pusat mengikut arah pusat. Susah sikit nak terangkan , kalau anak ada masaalah tanya pada orang tua atau bidan , diorang tahu.

Lega dah 2 hari saya buat , pusat syamim nampak cantik .. tak tersembul dan urat yang timbul semakin mengecil .. syamim kurang sikit menangis. Tapi kadang-kadang meragam tak nak tidur bawah. Tu ok la … setakat nak bermanja , ibu tak risau .. ini menangis sampai biru muka. Cuak wehhh …