TIP PILIH TUALA WANITA AGAR SELESA SEPANJANG HAID

Tuala wanita atau kalau guna bahasa seharian kita sebut pad.. Memang satu keperluan buat semua kaum perempuan yang dah akil baligh. Kalau zaman dulu mereka menggunakan kain untuk mengalas tiap kali datang bulan @ haid tapi zaman sekarang dah tak ada orang guna kain. Cuma sekarang ada cloth pad yang boleh di cuci & di pakai semula cuma penggunaan dia tak berapa meluas lagi. Perempuan zaman sekarang terlalu sibuk jadi semua lebih selesa memilih tuala wanita pakai buang jer..

Ada pelbagai jenama tuala wanita di pasaran. Dan juga pelbagai size mengikut keperluan masing masing tapi kita perlu juga tahu tuala wanita yang macam mana & size apa bersesuaian dengan kita mengikut situasi.

3 Faktor utama untuk pemilihan tuala wanita iatu ;

  1. Kemampuan serapan (Yang ni paling di titik beratkan untuk elak kebocoran)
  2. Bentuk & size (Yang ni penentu keselesaan bila di pakai)
  3. Ketebalan (Yang ni lebih kepada untuk keyakinan diri)

Bila memilih tuala wanita.. Kena tahu juga kesesuaian dengan kita mengikut size badan. Sebab kalau yang berbadan kecil menggunakan tuala wanita yang tebal & lebar mungkin mengundang rasa tidak selesa sekaligus boleh menyebabkan kita hilang keyakinan untuk beraktiviti. Kalau terlalu besar maybe rasa macam pakai diapers pulak.

Tak semua tuala wanita yang nipis & tidak terlalu lebar tidak mampu menyerap cecair dengan baik. Sekarang ni banyak tuala wanita yang di reka dengan size yang nipis & tidak terlalu lebar mampu menyerap dengan baik tanpa menyebabkan kebocoran. Contoh macam saya guna Whisper ultra clean, 24cm Normal day wings. Memang nipis, kering & tidak bocor. Selain selesa di pakai untuk mereka yang bersize badan kecil seperti saya.

Untuk elak tuala wanita itu berubah posisi adalah lebih baik menggunakan jenis bersayap. Jadi kita lebih yakin untuk bergerak & tak risau tuala wanita berubah posisi walau beraktiviti lasak. Tuala wanita jenis bersayap pun ada dalam pelbagai size jadi tak perlu risau. Pilih size yang bersesuaian dengan size badan anda untuk menjamin keselesaan sepanjang hari.

Semoga perkongsian ni membantu anda memilih tuala wanita yang sesuai dengan anda. Kena ingat tak semestinya perlu memilih tuala wanita yang tebal & lebar semasa aliran haid banyak. Tak semua tuala wanita yang tebal & lebar mampu menyerap dengan baik. Ia bergantung pada kualiti & jenama sesuatu tuala wanita tu.

AWAS WANITA! INI MAKANAN ANDA PERLU ELAK KETIKA HAID

Bagi wanita atau perempuan yang dah akil baligh ni memang setiap bulan akan di datangi haid. Tapi ada juga orang perempuan ni yang haid dia tak teratur. Kadang kadang 3 bulan sekali baru ada tapi tak ada sebarang masalah kesihatan. Tak kisah la period tu regullar ke tidak kan.. Tapi bagi perempuan yang dah akil baligh dan di datangi haid tak kira tiap tiap bulan atau 2 – 3 bulan sekali penting juga untuk tahu perkara ni.

Saya sebelum ni memang tak tahu rupanya ada makanan & minuman yang perlu di elak ketika datang bulan ni. Yelah.. Makan tak pernah pantang. Asal rasa nak makan jer.. semua telan. Kecuali racun. Saya terbaca satu artikel yang berkongsi tentang makanan yang perlu kaum wanita elak ketika datang bulan. Antaranya..

  1. Daging berlemak – Makanan seperti daging yang berlemak boleh menyebabkan kekejangan dan rasa sakit di bahagian rahim. Ia boleh menambahkan kesakitan kepada senggugut anda. Jika anda ingin makan daging, gantikan daging berlemak dengan ayam atau ikan.
  2. Ais krim – Ais krim adalah makanan yang paling dicari oleh wanita semasa datang bulan tetapi tahukah anda, ia adalah salah satu makanan yang perlu dielakkan?
    Produk tenusu mengandungi lemak. Oleh kerana itu, ia memberi kesan yang sama seperti daging yang mempunyai lemak. Jika anda terasa seperti mahukan ais krim, anda boleh cuba ais krim yang tidak mengandungi susu.
  3. Snek / kerepek – Elakkan makan jajan atau snek seperti kerepek kerana ia mempunyai kandungan garam yang sangat tinggi. Kandungan sodium yang tinggi boleh menyebabkan perut kembung.
  4. Coklat, Biskut & kek – Makanan bergula dikatakan boleh meningkatkan mood seseorang tetapi ia hanya bertahan untuk sementara waktu sahaja. Kesan pengambilan gula dalam biskut atau kek boleh membuatkan senggugut menjadi lebih teruk.
    Sekiranya anda inginkan sesuatu yang manis, cuba mengambil buah-buahan seperti mangga dan buah pic.
  5. Kopi – Bagi pencinta kopi, memang amat sukar untuk meninggalkan minuman berkafein. Walau bagaimanapun, kafein merupakan salah satu penyebab senggugut.
    Untuk mengantikan keperluan kafein anda, anda boleh minum teh kerana kandungan kafein yang terdapat dalam teh adalah lebih rendah.
  6. Minuman Tenaga – Seperti kopi, minuman tenaga mengandungi kafein dan ia tidak bagus bagi wanita yang sedang datang haid. Selain itu, ia juga mempunyai kandungan gula yang tinggi dan ini boleh menambah kesakitan di perut.

Sumber info : Says 

Semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada kita semua. Moga boleh mengurangkan masalah senggugut & moody ketika datang bulan.

Bermula Dengan Premium Beautiful

Semalam punya cerita , akhirnya saya dah pun menjadi salah seorang pengguna Premium Beautiful , dari tahun lepas si ayu jamal ajak join bisnes ni , tapi al-maklumlah .. saya tak banyak duit kot nak beli Premium Beautiful ni.. Sampai lah ……. semalam , Ayu Jamal datang ke rumah tanpa cakap apa-apa , sekali dia beri saya guna Premium Beautiful dan tolong buat testimoni , sambil tu dia dah daftarkan nama saya sebagai pengedar , di sebalik semua tu .. saya rasa .. ermm tak pe lah .. saya cuba Premium Beautiful dan akan memberi testimoni paling jujur dan terbaik yang saya boleh cakap disini ..Insyallah ..

Kalau ada yang nak membeli tu syukur lah .. Rezeki tuhan bagi kan .. dari saya duk tulis benda-benda tak mendatangkan faedah untuk diri saya dan keluarga saya tu .. adalah lebih baik saya cuba berbisnes Premium Beautiful. Malas dah nak bergantung harap pada syarikat-syarikat iklan.

Semua semangat ni saya dapat dari Denaihati juga.. dia gunakan blognya untuk berbisnes .. saya pun nak buat gitu …

Setakat ni baru pakai 2 hari :

Hari pertama : Pakai jam 3 petang semalam , tak de rasa apa sangat pun … org kata ketat , senak dan susah nak pakai .. dan saya kata  memang susah nak pakai , senak sikit tang perut , untuk seluar tu tak rasa ketat apa sangat pun biasa saja. Untuk corset bahagian atas pun masih ok dan tak rasa sendat senak tu .. cuma corset bahagian pinggang memang agak senak .. lagi-lagi kalau nak duduk di bahagian memandu .. perghh tertekan perut …

Malam saya nak tidur , pakai juga 3 bahagian corset premium beautiful ni , tapi tak boleh tidur .. so saya buka corset tengah dan pakai corset atas dan corset seluar je , baru selesa tidur ….. tapi .. bila buka dah rasa tak sedap ..

Tak sangka sedap pulak badan pakai Corset Premium Beautiful ni , siyesss saya pernah pakai bermacam jenis corset , semasa saya dalam berpantang dan konon-konon nak jaga badan dedulu lah .. tapi rimas dan agak kecewa , bila corset yang di beli cepat sangat merenggang dan juga koyak …

Bangun pagi , saya buka nak mandi kan .. walaupun tak rasa apa2 kesakitan ketika pakai corset seluar tu … tapi bila buka peha rasa sengal-sengal .. Ok .. dalam kepala saya fikir … mungkin sebab fungsi FIR nya sedang bertindak ….

Hari kedua : Adalah hari ni ..Masih pakai lepas subuh tadi … sehingga sekarang , senang je pakainya .. cuma kalau nak terkucir kena rajin lah sikit .. orang yang kuat minum air macam saya ni , kejap-kejap nak pergi ke rest room , alahai ….

P/S: Nak ambik gambar tapi tak de jurugambar .. haha tunggu lah nanti-nanti .. tak berani promo lebih2 tunggu testimoni lain dari saya.

Apa pun terima kasih AYUJAMAL kerana sponsor yang telah di buat ..

Nak cuba Corset Premium Beautiful ?

Puanbee Email : tie2kay@gmail.com