PERKEMBANGAN SAYA DI 38 MINGGU KEHAMILAN

38 MINGGU KEHAMILAN DAH !!!!! Rasakan .. nak menjerit.. dalam hati ni kadang-kadang berdoa semoga baby cepat keluar , kadang-kadang berdoa supaya baby lambat sikit keluar supaya ibu dapat menjahit dan siapkan tempahan sikit. Tapi kan .. ayah telah di offer kerja. Beriya iya bos tu nak ayah kerja dengan dia , walaupun bukan pilihan hati ayah sebab ayah suka kerja repair aicond je atau kata lain maintenence lah. Tapi dia kena kerja .. tak boleh mengada – ada la. Ni anak 4 nak suap makan + 1 lagi bakal di lahirkan. Ibu pun kena cuti lamaaaaaa …

Di sebabkan simptom kehamilan ibu kali ini lain sikit. Dulu-dulu beranak ke abang syamim. Di perhujung 39 minggu kehamilan ibu masih aktif boleh drive. Tapi kali ini. Jangankan drive ..nak angkat kaki tinggi sikit pun tak boleh. Dah duduk tak boleh bangun ,  dah baring tak boleh bangun. Merangkak-rangkak kalau nak bangun. So …ibu terpaksa bergantung dengan ayah sepenuhnya untuk di bawa ke mana-mana lagi-lagi hospital lah.

Jadi kami terpaksa minta hold kejap ayah masuk kerja tempat yang pertama offer ayah kerja . Di samping berharap ada kerja satu (kerja ke dua pilihan ayah ) lagi tu offer kerja. Dengar cerita orang dalam ada yang berhenti kerja. Kot kot ada rezeki kan.

Perkembangan ibu yang ibu rasa sekarang :

Kepala bayi dah betul-betul berada di lalan. Separuh dah dekat telinga nya kata doktor.

Kaki ibu bengkak 3 hari dah tak surut-surut , jadi kena pantau BP dah kena pergi ulang sehari sekali ke klinik. Takut darah tinggi naik tiba-tiba dan ibu sawan. Kerana baby dah besar jadi dia menekan urat-urat darah ibu yang besar katanya.

Dah semakin kerap rasa baby mengeras.

Semakin kerap ke tandas.

Ada keluar lendiran dah sejak dari kandungan 37 minggu.

Selain dari tu. Sakit bahagian vagina leeee.. sebab kepala betul betul engaged di bahagian bawah kan.

Dan ibu sangat susah nak tidur malam. Beralih kiri kanan tak kena. Jadi tunggu mengantuk betul baru tidur .

Jadi ..

Terkahir ..ibu sempat jahitkan sarung bantal dan sarung tilam baby je lah. Guna kain perca .. lebihan lebihan. Bantal dan tilam abam syamim punye ..

Ok .. siapa yang ada simptom sama dengan saya .. meh share .. komen di bawah.

Semoga para pembaca di blog saya happy selalu , dan di kurniakan rezeki yang pelbagai.

Nak siapkan beg baby pula lah.. Doktor sungguh sungguh yakin tu lagi 3 hari besalin.

Hahahaha … doktor doktor ..

 

MINUM TEH BOLEH MEMPERCEPATKAN BUKAAN BERSALIN

Bagi ibu ibu yang dah di trimester akhir memang akan mula mencari petua atau cara untuk mempercepatkan bukaan bersalin. Almaklum la.. Kontraksi tu sangat menyakitkan jadi tak ada yang sanggup menahan sakit kontraksi tu lama lama kan.

Kadang kadang ada orang sampai berhari hari terpaksa menahan sakit kontraksi tapi masih belum boleh bersalin kerana tiada lagi bukaan serviks. Dan akhirnya kalau terlalu lama mungkin doktor akan guna kaedah induce untuk membuka laluan atau terpaksa bersalin guna kaedah pembedahan.

Kebanyakkan wanita memang kalau boleh tak nak induce ataupun bersalin secara pembedahan. Yelah.. Agak rumit untuk menjaga pantang.. Induce pulak agak menyakitkan. Jadi mungkin tip tip & petua dapat membantu ibu ibu untuk mempercepatkan bukaan bersalin.

Antara tip yang ada boleh cuba lakukan ialah dengan meminum teh sehari secawan. teh yang di galakkan di minum adalah teh hijau & Jasmine. Dengan cara tu di katakan dapat membantu mempercepatkan bukaan serviks.

Selain tu petua yang kita biasa dengar dengan memperbanyakkan bergerak atau berjalan untuk mempercepatkan proses bersalin. Elakkan sembelit sekiranya berlaku sembelit kerana sembelit boleh menghalang kepala bayi untuk keluar. Jadi kalau mengalami sembelit elok la berjumpa doktor & dapatkan ubat untuk melawas.

Bersama suami jugak salah satu cara mempercepatkan bukaan servis & proses bersalin kerana air mani juga berperanan seperti ubat induce yang di gunakan untuk membuka pangkal rahim

Semoga tip ni membantu para ibu yang menanti hari bersalin supaya memudahkan proses bersalin nanti.

Kandungan mencecah 39 minggu ++

image

Sekarang ni kandungan dah mencecah 39 minggu ++ , kandungan sihat allhamdulillah , tak ada masaalah lain , cuma menunggu hari sahaja .. di saat ini tidur , bangun dan duduk memang semua dah tak selesa sangat-sangat.

Risau .. kena induce ke nanti  ? Segera mengimbau pengalaman melahirkan anak sulung kami , dulu kena induce sebab bayi kurang begerak semasa usia nya dalam kandungan 32 minggu. Masa tu .. ye lah anak sulung kan , semua pun tak tau … 6 hari juga di tahan di ward , 2 kali di masukkan ubat untuk membuka laluan rahim dan di masukan ubat melalui drip sebanyak 2 botol. Sakit nya la hai … bila belum masa tapi telah di paksa untuk besalin secara normal. Selaput ketuban pun doktor yang pecahkan.

Anak ke dua dan anak ke tiga , allhamdulilah senang sangat – sangat. Anak ke empat ni , belum tahu .. walaupun orang kata dah berpengalaman beranak sehingga 3 kali , maka kali ke empat kita akan lebih tenang. Tipu je la semua tu , setiap kali hendak melahirkan anak setiap kali tu lah pengalaman berbeza.

Semua anak tak pernah mencecah 37 minggu , tapi kali ini dah cecah 39 minggu , belum ada tanda nak besalin , perut pun makin berat.

Tapi syukur ada famili dan kawan-kawan yang mengambil berat dan mengisi masa saya ni dalam menanti hari. Kalau tak mau debar debar debar debar tak habis habis.

Rindu nak tulis kat blog. Hilangkan sikit gian , update dengan smartphone je .. hahaha nak duduk lama tak boleh lah .. senak semacam.

Oh skirt saya di beli dari instagram #bachplussize sedap pakai nya , lembut , kembang dan getah di pinggang tak menekan perut. Sangat berbaloi …

image

set besalin dan vitamin semasa dalam pantang pilihan saya

Posted from WordPress for Android

Berat badan tak naik semasa mengandung

Kali terakhir buat pemeriksaan mengandung di klinik kerajaan , berat badan tak naik-naik malahan turun 1g … hahah ini perkara luar biasa bagi saya … walaupun tak mengandung berat badan sentiasa naik … dan semasa mengandung anak yang bertiga tu berat naik bagai di pam-pam, tetapi kali ini berat tak naik … jururawat dah cemas terus rujuk ke doktor pakar…

“Hai puan , apa khabar ? “

“Hai .. baik saja .. sihat .. “

“Macam tak ok je puan , kenapa berat tak naik langsung ? naik sikit pun jadi la .. puan tak makan ke ? “

“Eh makan , tak pernah perut kosong cuma makannan yang saya makan tu lain sikit.. “
berat badan tak naik

catatan buku merah  Read More

14 Minggu kehamilan – ibu rasa apa ?

Diam tak diam , celik mata tutup mata , setiap hari , kerja nak tidur dan makan , sekali semak balik ..oh dah masuk 14 minggu usia kandungan bayi dalam perut ni. Tiba-tiba dari tak ada loya-loya muntah , sekarang dah ada . Oh serik la dengan muntah-muntah ni , pengalaman lalu memeritkan. Sekarang ni makan pun agak kurang berselera , nak makan macam-macam tapi sikit saja boleh masuk.

hamil 14 minggu

PERKEMBANGAN FETUS HAMIL 14 MINGGU – BABYCENTER.COM.MY

Dari mercu kepala ke punggung, panjang bayi anda adalah sekitar 3 setengah inci / 9 sentimeter, dan beratnya satu setengah auns / 43 gram. Sekarang, badannya membesar dengan lebih cepat daripada kepala. Di minggu ini, kulitnya yang halus senipis kertas itu menutupi badannya dengan lanugo (bulu halus dan lembut yang lazimnya gugur sebelum kelahiran). Walaupun bulu kening mula timbul dan rambut di kepala pun tumbuh, ianya boleh bertukar tekstur dan warna sebelum kelahiran.

Di masa ini, fetus boleh memegang, mengecilkan mata, mengerut dahi dan menyeringai. Ia juga mungkin boleh menghisap jarinya. Penyelidik percaya bahawa pergerakan-pergerakan ini dan yang lain mungkin berlaku beriringan dengan perkembangan impuls dalam otak. Baca lebih lanjut mengenai pergerakan bayi anda semasa kehamilan.

Jika anda belum lagi membuat janji temu untuk pemeriksaan serum maternal (juga dikenali sebagai ujian tiga serangkai), eloklah dilakukan sekarang. Ujian ini menyediakan informasi lanjut tentang bayi anda, dan menapis bagi sindrom Down dan kecacatan lain. Juga, doktor anda mungkin mengesyorkan amniosentesis antara minggu ke-15 hingga ke-18 bagi wanita berumur lebih dari 35 tahun dan mereka yang mempunyai sejarah kecacatan kelahiran. Jika umur anda lebih dari 35, lihatlah artikel kami mengenai bagaimana umur mempengaruhi kehamilan.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan – walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

 

Suka sangat tengok video 3D bayi dalam perut mengikut usia nya di babycenter. Kalau nak tengok sila ke LINK  . Sweet sangat-sangat . pengubat segela keresahan bagi menghadapi simptom kehamilan ni. 🙂

Susu tak boleh masuk langsung .. acaner ni ?