TERBONGKAR CARA KURUS SECARA SEMULAJADI TANPA PRODUK

Manusia tak kira lelaki atau perempuan ramai yang mengimpikan tubuh badan yang lansing, cantik, tegap & bergaya. Jarang nak jumpa orang suka berbadan gempal & gelebeh cuma kadang kadang benda macam tu bukan pilihan. Ada orang berbadan gempal di sebabkan keturunan.. Memang boleh kurus cuma perlu komitmen, usaha, sabar & semangat yang kuat. Tapi gemuk bukanlah malapetaka.. Cuma kalau boleh dapatkan berat badan yang ideal tu adalah lebih baik kerana ia melibatkan soal kesihatan.

Banyak lambakkan produk perlansingan badan di pasaran cuma kena berhati hati. Sebab dalam banyak produk yang di jual ada yang mengandungi bahan terlarang. Takut nanti bagi kesan pada kesihatan. Nak lansing lain pula jadinya. Jadi untuk mengurangkan risiko terambil produk yang merbahaya, Jom kita cuba berdiet & kurus secara semulajadi pula..

Ada beberapa cara untuk turunkan berat badan secara semulajadi tanpa perlu pengambilan produk pelansingan badan..

1. Jangan Tahan Lapar

Berdiet tak semestinya harus menahan lapar. Sebab makanan yang beri kita tenaga tapi bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar ‘muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila kita cuba tahan lapar & sampai masa kita tak boleh tahan lagi, kebiasaanya kita akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi. Jadi jangan biar anda kelaparan kerana ingin diet. Ia sesuatu yang tidak baik

2. Pahitkan mulut sebelum ambil makanan

Pahitkan mulut dengan mengambil minuman seperti kopi & selepas tu berkumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini akan membuatkan tekak terasa pahit & akan menghantar isyaray kepada otak bagi mengalakkan rembesan enzim& asid HCL. Sebab kekurangan enzeim & asid HCL dalam perut akan membuatkan ketidakcekapan penghadaman.

3. Banyakkan Minum Air Putih

Dengan cara tu boleh mengurangkan selera makan secara semulajadi & membantu memetabolisma simpanan lemak dalam tubuh. Di galakkan sebelum mengambil makanan berat, minumlah air. Insya Allah anda tidak terlebih makan.

4. Elakkan Minuman Bergas

Kita sedia maklum minuman bergas ni tinggi kandungan gulanya. Biasanya mengandungi 7 – 8 sudu gula. Dan sememangnya tidak baik untuk kesihatan. Jadi elakkan.

5. Kurangkan Garam

Kalau terlebih mengambil garam akan menggalakkan penakungan air jadi bila anda kurangkan garam maka secar tak langsung badan anda kurang menakung air. Jadi dapat mengurangkan berat air dalam badan.

6. Ambil sarapan setiap hari

Mengambil sarapan pagi sebenarnya mampu menurunkan berat badan. Ada satu kajian mengatakan orang yang tidak mengambil sarapan pagi lebih berisiko gemuk berbanding mereka yang mengambil sarapan setiap hari. Sarapan pagi ni mampu menstabilkan hormon dan paras gula dalam darag. Jadi kadar metabolisma juga akan meningkat untuk membakar kalori.

7. Makan & kunyah perlahan lahan

Dalam Islam pun ada ajar. Kita kena kunyah makanan tu sebanyak 40 kali sebelum menelan. Dengan cara makan & kunyah perlahan lahan boleh membantu mengurangkan masalah kegemukkan.  Ia dibuktikan dengan kajian moden tentang kunyahan yang lama boleh membantu dalam menangani masalah kegemukan atau obesiti. kita boleh mengurangkan kalori makanan hanya dengan mengunyah.

9. Makan dengan kerap

Jangan salah sangka. Makan dengan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit boleh membantu menurunkan berat badan berbanding makan sekali tapi di ambil dalam kuantiti yang banyak


10. Elak Snek / Makanan Ringan

Kita sedia maklum makanan ringan sememangnya tidak baik. Jadi untuk mengelakkan anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, berus gigi atau kunyah gula gula getah. Rasa mint akan membantutkan keinginan anda.

11. Kurangkan Marjerin dan Tepung

Salah satu perkara yang anda kena buat adalah mengurangkan pengambilan makanan yang bermarjerin, mentega. Selain nasi & makanan berasaskan tepung putih.

12. Minum Air Limau Nipis

Minuman masam boleh mengalakkan pembakaran lemak tapi kena kurang gula juga ok!

13. Ambil buah buahan & sayuran

Buah & sayuran ni adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral dan serat. Memang agak susah orang nak mengamalkan pengambilan buah & sayuran tapi cubalah.

14. Makanan Berempah

Rempah ratus seperti cili & kari mampu membakar kalori. Begitu juga dengan lada hitam bukan sahaja boleh melancarkan penghadaman ia juga meningkatkan pembakaran lemak.

15. Bijirin dan Kekacang

Bijirin penuh adalah sumber utama tenaga. Bijiran dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

16. Kurangkan Pengambilan Gula

Pengambilan gula perlu dikurangkan kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilo kalori.

17. Berjalan

Kalau malas sangat nak bersenam pun banyakkan berjalan & bergerak. Cara ini boleh membuatkan makanan turun. Kebiasannya berjalan jalan selepas makan akan membantu membuang sebahagian kalori dari makanan yang di ambil. Setiap 25 langkah, satu kalori akan di gunakan. Nak lebih berkesan naik tangga. Tak susah kan nak buat.

Jadi yang mana rasa nak kurus secara semulajadi boleh cuba amalkan tips ni. Insya Allah kalau di lakukan secara istiqomah, tiada yang mustahil.

Review Medina Essential selepas 3 bulan mengamalkan nya.

Ya ampun .. saya pemalas menulis sekarang dah lama berniat nak tulis pasal Medina Essential ni… Bukan malas sebab apa lah .. rata-rata dah tahu saya mak beranak 4 , suami lak jauh .. perkahwinan jarak jauh ni mencabar hokey … emosi  yang stabil dan semangat yang kuat memang kena ada , nak jaga 4 orang anak yang kecik2 belaka tu.

Weh .. tapi belum tahap menangis lah .. okay lagi.. Pastu sekarang saya buka bisnes online . jenuh lah study buat open cart .. hehe .. siapa friend di fb tau lah .. meroyan .. harap ampun la .. terpaksa korang layan saya kan.

medina

Ramai yang tanya .. rasa apa Medina Essential ni ?

Rasa manis , tak ada rasa fiber tapi mengenyangkan  , rasa macam epal , rasa manis  , rasa manis buah , rasa fresh. Dan itu je .. …  Manis lah .. kandungan nya kurma + delima dan pembagai lain bahan-bahan sunnah di masukkan.  Orang minum pagi dan malam semasa perut kosong kan. Saya minum apabila lapar , tak sempat nak makan , atau memang tak tahu nak makan apa.  Read More

BELVYA SCRUB UNTUK KURUS DENGAN MUDAH

Belvya Srub adalah satu – satunya produk untuk kurus dengan mudah dengan pelbagai manfaat untuk kulit yang boleh korang dapat. Produk ini sesuai untuk lelaki dan perempuan. Hanyak gosokkan di badan yang telah di basahkan terlebih dahulu selama dua minit. Kemudian mandi seperti biasa dan akan mendapat hasil yang menakjubkan. WOW !!!

belvya scrub untuk kurus dengan cepat Read More

Kenali Rawatan Liposonix Untuk Kembali Kurus Dan Langsing

Apa itu rawatan Liposonix ?   Liposonix adalah satu kaedah rawatan tanpa melakukan pembedahan bagi membuang lemak degil . Ia nya menggunakan kaedah Custom Contouring untuk mengenalpasti kedudukan kawasan sasaran yang mempunyai lemak berlebihan. Hanya 1 jam melakukan rawatan Liposonix ini dapat mengurangkan saiz pinggang sebanyak 1 inci ( 2.5 m ). Menakjubkan !!

Sila rujuk entri Kaedah Rawatan Liposonix dan kesan sampingan nya.

harga liposonix
Liposonix Media Launch

Jika anda seorang yang menjaga pemakanan dan melakukan senaman rutin , namun masih terdapat benjolan lemak di kawasan abdomen. Dan anda ingin membuang lemak tersebut. Rawatan ini sangat sesuai untuk anda kembali kurus dan langsing tanpa sebarang lemak berlebihan.

Rawatan selama lebih kurang sejam sahaja , menggunakan ultrasound termaju ini dapat menghapuskan lemak yang di anggap degil. Rawatan ini sangat sesuai untuk mereka yang telah melakukan senaman & diet namun masih terdapat lemak berlebihan di kawasan-kawasan tertentu. Read More

Jumpa Disana Hospital Prince Court

Yaa … takut ada yang terlupa nanti , petang ni kita jumpa di Hospital Prince Court yang sudi menaja Seminar Jom Kurus kerjasama antara Puanbee.com dan Kevinzahri.com.

Hari yang di nantikan telah tiba , saya mungkin akan bertolak dan berada disana awal sikit.Jam bermula 2 petang kan ? jangan lupa ya ..

Senarai Peserta disini  – semua yang tersenarai/atau ada yg email tp tk di masukkan disini datang tau .. jangan rasa was-was, boleh bawak partner juga.

Agenda Seminar Jom Kurus

  1. Arrival
  2. Seminar Bermula
  3. Camne nak kurus
  4. Bina sasaran realistik
  5. Apa nak makan
  6. Perlu ke bersenam
  7. Suplement dan lain-lain
  8. Bersurai
  • Boleh pergi twitter saya untuk pertanyaan
  • Twitter : @Puanbeedotcom

*Tetapi kalau tak de twitter boleh email dan drop mesej di fanpage k .. tengok sidebar.

  • Prince Court Medical Centre
  • 39 Jalan Kia Peng, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

 

Peserta Seminar Jom Kurus

Salam satu dunia… semoga berjayalah hendaknya program kita ni kan ..sini saya senaraikan peserta yang telah pun menghantar link dan comfirm berjaya mendapat tempat di Majlis Seminar Jom Kurus Itu Nanti. Ada yang tanya berapa puanbee dapat dengan membuat kerjasama dengan Kevin Zahri ni. Terus terang saya tidak mengambil upah apa-apa kecuali saya boleh sertai seminar tersebut dan mendapat E-Book percuma seperti blogger lain juga.

Tujuan saya tak lain tak bukan , hanya untuk mengajar blogger sama-sama belajar dan memahami cara untuk jadi lebih sihat , cara untuk memasak makanan lebih sihat dan mendapat sedikit nasihat , ilmu dari Kevin Zahri. Bukan apa .. saya faham .. kebanyakkan blogger memang berat badan melebihi pasas yang sepatutnya , tambah-tambah lagi perempuan dan suri rumah macam saya , ini lah masanya kita perbetulkan cara hidup kita sehari – harian. Lagi pun boleh bersuka ria , berjumpa dan luaskan lagi network kita ..ye dak ?

Puasa pun dah nak dekat kan .. hikhik ..korang ni ..suruh beli corset tak mau , buat program free pun tak mau … apa mahu mu ?

Disini saya senaraikan peserta yang telah hantar link dan comfirm lah akan sama-sama sertai Seminar Jom Kurus ini nanti. Terima kasih atas sokongan.

Jom baca post mereka , boleh buat kita tersenyum …

  1. http://sephiasayang.blogspot.com/2012/06/jom-kurus.html- Tarik diri
  2. http://zanasukahidup.blogspot.com/2012/06/jom-kurus-dengan-kevin-zahri.html
  3. http://www.ciklilyputih.com/2012/06/aku-nak-kurus-dengan-kevin-zahri.html
  4. http://iswatie.blogspot.com/2012/06/projek-seminar-jom-kurus-percuma-untuk.html
  5. http://cik-lily.blogspot.com/2012/06/jom-kurus-bersama-kevin-zahri-secara.html
  6. http://thegossipgirlie.tumblr.com/post/25404966923/http-thegossipgirlie-tumblr-com-jom-kurus-kevin-zahri
  7. http://shilazizi.blogspot.com/2012/06/seminar-jom-kurus-bersama-kevin.html
  8. http://lov-note.blogspot.com/2012/06/jom-kurus-bersama-kevin-zahri.html
  9. http://ainshazrin.blogspot.com/2012/06/seminar-jom-kurus-bersama-kevin-zahri.html
  10. http://akubiomed.com/2012/seminar-seminar-jom-kurus-bersama-kevin-zahri/#axzz1yttN0VPi
  11. http://www.kujie2.com/events/seminar-jom-kurus-bersama-kevin-zahri-khas-untuk-blogger.html
  12. http://namakuintan.blogspot.com/2012/06/jom-kurus-bersama-kevin-zahri.html
  13. http://apabilaazambercerita.blogspot.com/2012/06/jom-kurus-dengan-kelvin-zahri.html
  14. http://nadot.my/2012/06/jom-kurus-dengan-kevin-zahri-percuma-untuk-blogger.html
  15. http://daddydee.net/2012/06/saya-mahu-kurus-seminar-jom-kurus/
  16. http://fatiyahh.blogspot.com/2012/07/small-project-kevin-zahris-seminar.html

P/S : Yang mana tersenarai ni kira boleh pergi lah .. setiap entri akan disemak oleh saya dan KevinZahri , kalau hari ni ada entri nya ,esok tak ada kemungkinan peluang tu akan di beri kepada orang lain.

Harap maaf..

tips kurus dari ieda moin

Ieda Moin Kurus Lepas Buang Lemak 20kg

Tadi terbaca website murai.com , ada kisah Ieda Moin yang telah pun berjaya menurunkan berat badan sebanyak lebih kurang 20kg. Wow .. itu benar-benar memberi inspirasi kepada wanita-wanita berbadan besar lain termasuk lah saya , tips kurus dari Ieda Moin yang dapat saya highlightkan ialah :

  • Ambil banyak buah-buahan.
  • Minum air kosong dengan banyak.
  • Buat senaman pembentukan badan.
  • Jaga dan amalkan pemakanan sihat.

tips kurus dari ieda moin

Read More

kek merry idaman hati

Antara Cabaran Ketika Hendak Turun Kan Berat Badan

Hendak tak hendak jika kita nak turunkan berat badan sedikit sebanyak semua orang akan ada cabaran yang tersendiri dan perlukan motivasi yang tinggi untuk kembali bersemangat dalam proses hendak turunkan berat badan.Diet senaman telah di lakukan ,jika berat badan masih tidak turun ke tahap yang diinginkan apa perlu buat ? hanya sediakan diri dengan sedikit ilmu supaya apabila kita tidak berjaya kita tahu mengapa dan kenapa.

kek merry idaman hati
kek merry idaman hati

RESEPI KEK MERRY IDAMAN HATI PUANBEE <---- Ada ka patut letak resepi dalam entri ni ? hahaha dasar blogger. Antara jenis-jenis cabaran yang biasa dihadapi oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan adalah seperti berikut:-

Pengurangan tidak seperti yg dijangka atau diinginkan

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pengurangan berat seharian. Antara faktor-faktornya ialah jumlah air, garam yang diambil, dan kandungan nutrien dalam badan. Ini merupakan faktor daripada pemakanan. Yang penting, jangan putus asa sekiranya kita harapkan dapat turun 0.5kg untuk minggu ini, tetapi tidak.Kita harus tetapkan semangat untuk terus menurunkan berat badan dan mencapai target berat yang diinginkan.

Tidak berpuas hati

Mudah terpesong Kadang-kala kita mudah terpesong daripada diet dengan mengambil makanan dengan kuantiti yang banyak, terutama sekali dalam hari-hari perayaan atau perjumpaan keluarga dan rakan-rakan. Atau mungkin juga kita berjaya melawan nafsu dalam majlis bufet dengan mengambil makanan sedikit sahaja, tetapi pilihan makanan yang kita ambil itu kadangkala merupakan makanan-makanan yang tidak berkhasiat.

Akhirnya, kita mengambil keputusan untuk terus menghabiskan makanan dalam pinggan. Mungkin juga kerana sesal dengan diri sendiri kita terus mengambil keputusan untuk terus merosakkan diet kita untuk sepanjang hari, minggu, bulan atau tahun berikutnya. Kita seharusnya kembali insaf dan kembali ke pangkal jalan bermula pada waktu makan yang seterunya, supaya kita tidak terlalu jauh terpesong daripada pelan menurunkan berat badan

Sabotaj kawan dan rakan-rakan

Orang-orang yang rapat dengan kita merupakan orang yang paling mudah untuk menarik kita daripada perancangan kita menurunkan berat badan. Biasanya, bagi rakan atau ahli keluarga seperti ini, mereka tidak mahu untuk menurunkan berat badan, oleh itu mereka tidak suka untuk orang lain menurunkan berat badan. Apa yang kita perlu buat ialah untuk menahan pelawaan atau ‘paksaan’ kawan seperti itu.

ternak lemak di KFC
ternak lemak di KFC

 

Pilihan makan luar

Bagi mereka yang aktif, dan tidak berpeluang untuk masak dirumah, makan di luar merupakan pilihan yang paling mencabar sekali. Adalah penting untuk memilih restoran yang menyediakan pilihan makanan yang berkhasiat. Sekurang-kurangnya ita perlutahu bagaimana cara makanan yang ingin kita makan itu dimasak, dan kandungan di dalamnya. Kurangkan pilihan makanan bergoreng, dan berminyak dan elakkan daripada mengambil makanan segera yang tidak menyihatkan untuk badan kita.

Jemu dengan makanan yang sama

Biasanya kebanyakan orang selalu menganggap bahawa makanan yang sihat selalunya tidak sedap. Apabila kita selalu makan makanan yang sama dengan kerap, kita akan mudah menjadi jemu.Menyediakan makanan yang sedap, menarik dan dengan cara yang kreatif akan mengelakkan daripada perasaan jemu, dan tidak mudah berputus asa.Kita boleh menikmati makanan yang sedap dan istimewa sebagai ganjaran kepada diri sendiri dalam seminggu sekali.

SUMBER

Kawan-kawan

Aku Jeles

Kawan-kawan

Tengok je gambar tu semua , sambil-sambil borak dengan si kay (suami saya ) , dia cakap ..

depa semua pandai jaga badan .. sayang ?

wuuuuuuuuuuuuuuuuu terasa sentap sekejap ..

so korang tahu kan ..

saya dah diet , saya dah amalkan hidup cargas ,

tapi badan asyik naik ..

orang cakap sebab saya ambil perancang jenis suntikkan .. so saya dah pun berhenti perancang tu …

lepas ni rasa nak mula jebakkan diri dalam pemakain corset pula lah .. lepas tu nak main badminton , setiap petang kalau boleh ..

Azam Tahun Baru ke ni ?

Nak kurus untuk kay .. mueheheh …..

p/s : Corset tak beli lagi , badminton pun tak beli lagi kahkahkah .. banyak impian .. semoga terlaksana ..ada yang boleh share ada yang tak boleh share 🙂 harap maklong ..