MERKURI DALAM PRODUK KECANTIKKAN UMPAMA MAKHLUK HALUS

Masih hangat di perkatakan tentang produk kecantikkan & kosmetik yang di kesan mempunyai bahan terlarang seperti merkuri.

Merkuri termasuk logam berat berbahaya yang bersifat racun. Pemakaian produk berMerkuri akan menyebabkan perubahan warna kulit & menyebabkan bintik bintik hitam, alergi, iritasi kulit, kerosakkan kekal pada saraf, otak, ginjal dan gangguan perkembangan janin. Pemakaian produk bermerkuri dalam jangka pendek dengan dos yang tinggi akan menyebabkan muntah-muntah, dehydrate, kerosakkan ginjal dan yang paling berbahaya boleh menyebabkan kanser.

Bagaimana merkuri dalam produk kosmetik & kecantikkan yang di gunakan pada kulit luar seperti muka boleh menyebabkan kerosakkan organ dalaman badan? Ramai yang masih keliru sebab katanya kenapa di pakai di muka tapi effect kepada organ dalaman seperti buah pinggang?

Produk kosmetik & kecantikkan yang mempunyai merkuri yang tinggi walaupun di pakai di luar kulit tapi bahan tersebut boleh meresap melalui kulit terus ke saluran darah seterusnya pergi ke organ dalaman seperti buah pinggang, hati, jantung, saraf tunjang, dan otak.

Merkuri ni umpama macam makhluk halus la yang boleh meresap dalam tubuh kita melalui kosmetik yang kita pakai tanpa kita sedar. Kita hanya menyedari bahaya bila ia memberi kesan kemudaratan pada tubuh badan kita. Jadi rajin rajin la periksa sebelum menggunakan sebarang produk.

Jadi tak perlu pelik kenapa di pakai di muka tapi buah pinggang, otak,hati jantung mendapat kesan. Kulit wajah yang rosak boleh di rawat tapi kalau organ dalaman kita rosak memang tiada gantinya. Untuk menunggu penderma organ, bukan mudah. Organ manusia bukan sejenis benda yang boleh semai & tumbuh semula. Jadi jagalah ia sebaik mungkin. Jangan obses untuk cantik dengan segera sehingga sanggup mengambil risiko kepada kesihatan diri.

TERBONGKAR! DAUN SEMAMBU BUKAN UNTUK RAWAT DEMAM CAMPAK SAHAJA

Sekarang nampak ramai yang update anak anak kena demam campak @ chicken pox. Antara cara untuk merawat chicken pox ni adalah dengan menggunakan pokok herba trandisional iatu daun pokok semambu. Memang terkena sejak dulu lagi daun semambu untuk merawat demam campak @ chicken pox ni. Sebab daun ni boleh mengurangkan rasa gatal yang di alami pengidap demam campak ni.

Mungkin selama ni kita hanya tahu daun semambu hanya untuk merawat demam campak tapi tidak tahu sebenarnya daun semambu ni mempunyai banyak khasiat lain untuk merawat penyakit kulit yang lain juga.

Antara penyakit kulit yang boleh di rawat menggunakan daun semambu ni adalah Kurap,  panau, kudis, bengkak kelenjar & luka. Caranya mungkin sama macam kita rawat demam campak juga kot. Tumbuk & campurkan dengan bedak sejuk & sapu di bahagian kulit yang terkena jangkitan atau di gunakan sebagai mandian dengan meramas daun semambu dalam air mandian.

Selain merawat jangkitan pada kulit, daun semambu juga boleh menyelesaikan masalah kutu pada rambut. Insya Allah kutu tidak suka pada daun semambu & ia akan lari meninggalkan daerah kepala anda. hehehehe

Selain tu ia juga di gunakan untuk menghalau binatang berbisa untuk memasuki kawasan rumah. Jadi elok juga pokok ni di tanam berdekatan dengan rumah anda.

Daun semambu juga di gunakan untuk rawatan ibu sebelum bersalin. dapat membantu mengwujudkan kontraksi normal pada rahim dan dapat menggelakkan kemungkinan keradangan. Ia juga membetulkan pergerakkan perut dan mengawal demam dan dengan itu membantu bersalin secara normal. 

Boleh juga di gunakan untuk di jadikan air membersih bahagian intim wanita selepas bersalin. kerana mampu menyembuhkan luka & mengelakkan berlaku jangkitan kuman.

Masalah ibu ibu selepas bersalin ni adalah masalah rambut gugur. Boleh juga menggunakan air rebusan daun semambu untuk merawat masalah rambut gugur & membantu pertumbuhan rambut baru.

Jadi pada anda yang menghadapi masalah yang di sebut tu boleh la cuba ikhtiar dengan daun semambu ni. Insya Allah dengan izin Allah mampu menyelesaikan masalah yang kita hadapi.

Bagi yang mempunyai halaman rumah tak salah kalau tanam sepohon pokok semambu ni. Banyak khasiat & kegunaanya.

Makan Ketam Kulit Lembut

Ermmm petang yang mendung ni sesekali makan ketam kulit lembut pun best juga!… korang pernah tak makan ketam kulit lembut ? alaa ketam yang diorang tangkap pastu potong kaki nya .. bila kaki ketam tu nak tumbuh balik , ketam akan salin kulit .. erm ntah betul ke tidak ni .. abang long yang cerita kan  .. saya pun OOOOOOO bulat aje .. hahaa.. bila ketam tu baru nk salin kulit .. kulit nya tu lembut .. haa masa tu lah depa ambik dan masakkan …

pernah tak makan ketam kulit lembut tu  ? Kami pergi lah mencuba makan , memang tak pernah pun .. tapi itu si abang ipor ber iya2 ajak p makan .. pergi lah try ..

Tempat : Kuala gula santuary resort ( try google lah alamat nya ye tapi kuala gula nih terletak di perak .. dekat 2 parit buntar dah ni .. )

Kitaorang pergi petang dapat makan malam .. percaya tak ? orang punya lah ramai disitu .. bukan salah diorang pun kami dapat makan lambat … masa kami sampai org tak ramai sepatutnya di order dulu .. tapi dah masuk waktu solat .. semua nk bersolat dulu .. tunggu2 punya tunggu lepas sorang .. sorang .. dah semua ada baru order .. memang dah gelap lah baru makan …. hehe .. lapar tak terkira dah le apa lagi … lepas je ketam kulit lembut tiga rasa terhidang apa lagi , terus membaham tak hengat punya.

Waktu sampai .. budak2 cam biasa lah semua lari bertempiaran ntah kemana .. ada yang tengok ikan , ketam yang ada di tepi2 kedai tu .. kedai makan ni letak tepi muara je .. apa lagi kan .. sampai ada yang pergi kutip petai kecik2 tu .. apa nama tah.. lupa nk snap gambar sibuk jaga baby ni .. macam nak terjun je dia tengok ikan BELACAK .. tak pernah tengok ikan BELACAK ? MEH KE SINI tu ..risau jugak hahaa…

Makanan dah sampai dah .. yang best nya kan .. saya beria – ia nak update kisah ni di blog tapi lupa nak snap gambar makanan tu .. adei kan lambat dapat makan .. lapar tak ingat apa dah bedal lah makan .. kikiki… ok tengok pinggan mangkuk kosong je lah erk korang .. sorry ..

Ok dah makan tiba waktu maghrib pulak .. nak balik tak boleh lah nanti lepas waktu .. budak2 punya lah rimas.. tepi laut / muara ni malam2 panas haba kan .. tak boleh tahan .. tapi kena juga lah tunggu lepas sorang .. sorang habis baru lah bertolak balik .. semua nya 2 biji MPV dan sebijik kereta muatan penuh .. bayangkan lah ramai tak ramai nya kami ke sana .. memang untung taukey kedai .. penat tukang melayan tu ..haha .. apa tidaknya .. seorang akan order air lebih kurang … lebih kurang ni 4 gelas.. heh ! panas dan dahaga …

Sementara menuggu budak2 pose ..tapi ni tak cukup 12 orang ni haaa.. layannnn .. malas nk menjerit panggil deme yang mana ada lah .. gambar byk lagi malas nk tempak pulak … adeiii …

Percaya tak .. punya banyak kami makan … tak sampai tiga ratus bil nya .. betul2 puas hati . harga lain saya tak tahu tapi ketam kulit lembut tu sekor RM6 .. sekor tau .. bukan 2 mahupun 3 .. heheh ! sajian ketam pulak banyak .. ada stim , masak merah , masak cili , masak 3 rasa , goreng tepung .. selain dari ketam ni ada jugak makanan laut lain .. mcm ikan siakap stim yang besar2 tu tapi kami tk pulak order .. memang niat nk makan ketam aje ..

diaorang ada juga sewakan resort , best dengar ceritanya boleh mancing2 juga.. nak cuba bercuti disana boleh sangat ..

Nak tengok gambar ketam kulit lembut yang masih segar sila ke LINK ini

k lah korang ..

nak format lappy , tapi tak pernah pun format lappy sendiri ..menggagau lah saya huhu..