Science Matters petrosains

Science Matters ! Program Berkenaan Fizik Untuk Orang Ramai Di Petrosains Suria KLCC

Tenang .. tahu semua orang masih dalam mood raya , tapi saya hendak war-warkan satu program best yang di lancarkan di Petrosains Suria KLCC ini pada 9 Julai – 9 September 2013 iaitu Science Matters . Nanti dah habis beraya marilah kita membuat lawatan bersama anak-anak ke Pusat Pameran Petrosains KLCC. Program pembelajaran didatangkan dengan fakta fizik yang mudah di fahami serta menyeronokkan dan dapat  di serap oleh anak-anak , sejak dari peringkat sekolah rendah lagi , bukkannya hafalan saintifik yang sukar di fahami.

Science Matters petrosains
‘Physics Thematic Program’ , Petrosains, Suria KLCC , 6 July – 29 September 2013

Pengenalan Petrosains.

Petrosains ditempatkan di dalam bangunan berkembar tertinggi di dunia , PETRONAS Twin Towers, Kuala Lumpur. Tingkat 4 dan 5 bagi kedua-dua Menara 1 dan Menara 2 Menara Berkembar, Petrosains meliputi kawasan pameran sejumlah lebih daripada 7,000 meter persegi. Masuk ke Petrosains adalah melalui Level 4 daripada pusat membeli-belah Suria KLCC. Pusat membeli-belah boleh diakses melalui pelbagai mod pengangkutan awam.

Unik nya pameran Science Matters kali ini membawakan tema yang di yang diilhamkan oleh saintis fizik yang terkenal. Mereka ialah Isaac Newton, Albert Einstein, Marie Curie dan Michael Faraday.

Petrosains_Geotime Diorama

Datanglah membawa anak-anak bagi melihat sendiri dan belajar bagaimana sainstis terkenal bereksperimen di dalam bidan fizik masing-masing. Anak-anak pasti teruja.

Antara jadual aktiviti yang di jalan kan sepanjang waktu program Science Matters  ini di jalan kan. Read More

Pengalaman Cari Gali Untuk Anak-Anak Di PETROSAINS

Masih lagi cerita jalan-jalan di KLCC dan seterusnya masuk ke Petrosains , ibu bapa patut bawa anak pergi tengok dan meneliti semua peralatan untuk pembelajaran anak-anak di Petrosains KLCC itu , walaupun saya telah pergi sekali dan berada lebih kurang 6 jam di dalamnya. Tetapi ada benda yang saya ketinggalan nak cuba dan fahami.

cari gali di petrosains klcc

Rasa kena pergi sekali lagi kot. 6 Jam di dalam memang lah sangat menduga , anak yang berumur 5 tahun ke atas suka sangat , tapi anak berumur 4 tahun ke bawah .. selepas 2 jam mula banyak kerenah.

cari gali di petrosains

Biasa lah.

Tapi bila sampai tempat yang budak-budak betul-betul suka , memang elok perangainya , bekerjasama , tak ade gaduh-gaduh ..senyum jek mak pak tengok ..

layan video laila , una , damia (anak adik) dan kakak buat kerja cari gali. Macam tak nak balik je diorang tu.

Buat kenangan bila tua-tua nanti boleh tengok balik hehehe …
Bayaran cuma RM30 untuk satu famili (2 dewasa , 2 kanak-kanak , budak bawah 4 tahun percuma )

Nampak tapi tak boleh pegang (3D)

Masih lagi berkisar kepada cerita PETROSAINS KLCC , kami singgah di satu point bahagian 3D , selepas mengenal jenis tubuh badan ada pula pameran mengenai 3D ni , nampak jelas , real , bergerak dan seolah-olah kereta mainan betul.

Tapi tak boleh pegang , tak real .. kerana ia adalah 3D

Tekonologi 3D

Jenuh juga si kecil Laila bee fikir , kenapa nampak macam real , tapi tak boleh pegang ? Layan kan saja ..

petrosains

Bagi saya Blogger ada sisi 3D nya , nampak dalam blog begini , diluar dia mungkin begitu. Tapi part paling best , bila blogger terlalu rasa “I am Perfect” , Update twitter/facebook begini , tulis pula di blog begitu ..

ada tak ?

kadang-kadang lah saya rasa begitu .. kerana tak semua boleh di tonjolkan dalam media sosial kini.

P/S : Hari saya ke Majlis sepetang bersama blogger #jumpadenaihati . Seronoknya ..

kebakaran di suria klcc - chinoz

Gempar Suria KLCC terbakar (Gambar)

Gempar sungguh pabila berita kebakaran Suria Klcc mula di hebohkan di twitter , siapa lagi ejen twitter kita kalau bukan supermak seorang tu , sambil goreng ayam pun dia boleh buat entri , dan saya tidak ketinggalan untuk hebohkan berita ni.Kebakaran kecil berlaku di sebuah restoran di aras bawah Suria KLCC petang tadi, menyebabkan orang ramai dan peniaga terpaksa dipindah keluar sebagai langkah berjaga-jaga. Bagaimanapun, tiada kecederaan dilaporkan dan kebakaran itu sudah dipadamkan.

kebakaran di suria klcc - chinoz

Seperti biasa cool dulu , tunggu je berita TV3 pasal kebakaran yang berlaku ni nanti yek .. Nasib sikit jek , kalau tak memang kecoh dunia , cuba bayangkan … dongak kepala dan bayangkan sendiri.

Sumber gambar : Yanmie