Science Matters ! Program Berkenaan Fizik Untuk Orang Ramai Di Petrosains Suria KLCC

Science Matters petrosains

Tenang .. tahu semua orang masih dalam mood raya , tapi saya hendak war-warkan satu program best yang di lancarkan di Petrosains Suria KLCC ini pada 9 Julai – 9 September 2013 iaitu Science Matters . Nanti dah habis beraya marilah kita membuat lawatan bersama anak-anak ke Pusat Pameran Petrosains KLCC. Program pembelajaran didatangkan dengan fakta fizik yang mudah di fahami serta menyeronokkan dan dapat  di serap oleh anak-anak , sejak dari peringkat sekolah rendah lagi , bukkannya hafalan saintifik yang sukar di fahami. Pengenalan Petrosains. Petrosains ditempatkan di dalam bangunan berkembar tertinggi di dunia , PETRONAS Twin Towers, Kuala Lumpur.…

Continue reading

Pengalaman Cari Gali Untuk Anak-Anak Di PETROSAINS

Masih lagi cerita jalan-jalan di KLCC dan seterusnya masuk ke Petrosains , ibu bapa patut bawa anak pergi tengok dan meneliti semua peralatan untuk pembelajaran anak-anak di Petrosains KLCC itu , walaupun saya telah pergi sekali dan berada lebih kurang 6 jam di dalamnya. Tetapi ada benda yang saya ketinggalan nak cuba dan fahami. Rasa kena pergi sekali lagi kot. 6 Jam di dalam memang lah sangat menduga , anak yang berumur 5 tahun ke atas suka sangat , tapi anak berumur 4 tahun ke bawah .. selepas 2 jam mula banyak kerenah. Biasa lah. Tapi bila sampai tempat yang…

Continue reading

Nampak tapi tak boleh pegang (3D)

Masih lagi berkisar kepada cerita PETROSAINS KLCC , kami singgah di satu point bahagian 3D , selepas mengenal jenis tubuh badan ada pula pameran mengenai 3D ni , nampak jelas , real , bergerak dan seolah-olah kereta mainan betul. Tapi tak boleh pegang , tak real .. kerana ia adalah 3D Jenuh juga si kecil Laila bee fikir , kenapa nampak macam real , tapi tak boleh pegang ? Layan kan saja .. Bagi saya Blogger ada sisi 3D nya , nampak dalam blog begini , diluar dia mungkin begitu. Tapi part paling best , bila blogger terlalu rasa “I…

Continue reading

Gempar Suria KLCC terbakar (Gambar)

kebakaran di suria klcc - chinoz

Gempar sungguh pabila berita kebakaran Suria Klcc mula di hebohkan di twitter , siapa lagi ejen twitter kita kalau bukan supermak seorang tu , sambil goreng ayam pun dia boleh buat entri , dan saya tidak ketinggalan untuk hebohkan berita ni.Kebakaran kecil berlaku di sebuah restoran di aras bawah Suria KLCC petang tadi, menyebabkan orang ramai dan peniaga terpaksa dipindah keluar sebagai langkah berjaga-jaga. Bagaimanapun, tiada kecederaan dilaporkan dan kebakaran itu sudah dipadamkan. Seperti biasa cool dulu , tunggu je berita TV3 pasal kebakaran yang berlaku ni nanti yek .. Nasib sikit jek , kalau tak memang kecoh dunia , cuba…

Continue reading