Makan ala shell out “seafood” di Melaka.

Allhamdulillah merasa maka shell out , saya sebenarnya cadang nak buat sendiri di rumah , konon-konon tunggu suami balik baru buat , tapi mana tahu suami yang berada di kejauhan pun merasa teringin nak cuba makan seafood ala-ala shell out ni. Tak pa lah kita pun … ” mata yang mengantung di sorongkan bantal , mana mungkin kita tolak “ Saya pergi berpandukan google maps , dari Johor singgah di Melaka kemudian singgah Port Dickson baru lah pulang ke Kuala Lumpur. Perjalanan satu hari sahaja. Please follow and like us:200

Continue reading

Kari Kepala Ikan Kampung Attap KL ( Restoran ZK)

Ada orang tu rindu masakkan kari kepala ikan. Hari pertama balik dari Jakarta dia bawa keluarga makan kari kepala ikan di Restoran ZK di Kampung Attap Kuala Lumpur. Kalau dah telanjur singgah KL tu boleh lah pekena kari kepala ikan di sini. Mazidul Akmal Sidek pun pernah tulis tentang kari ni di dalam blog beliau. Sedap .. kata suami saya. Dia jarang suka dan puji makanan. Betul-betul sedap baru puji. So boleh guna lah rekomen dari dia kan. Suami cakap dari awal restoran ni di buka , dari kedai lama di sebelahnya yang menggunakan zink tu lagi , suami dah…

Continue reading

Makan Ketam Kulit Lembut

Ermmm petang yang mendung ni sesekali makan ketam kulit lembut pun best juga!… korang pernah tak makan ketam kulit lembut ? alaa ketam yang diorang tangkap pastu potong kaki nya .. bila kaki ketam tu nak tumbuh balik , ketam akan salin kulit .. erm ntah betul ke tidak ni .. abang long yang cerita kan  .. saya pun OOOOOOO bulat aje .. hahaa.. bila ketam tu baru nk salin kulit .. kulit nya tu lembut .. haa masa tu lah depa ambik dan masakkan …

pernah tak makan ketam kulit lembut tu  ? Kami pergi lah mencuba makan , memang tak pernah pun .. tapi itu si abang ipor ber iya2 ajak p makan .. pergi lah try ..

Tempat : Kuala gula santuary resort ( try google lah alamat nya ye tapi kuala gula nih terletak di perak .. dekat 2 parit buntar dah ni .. )

Kitaorang pergi petang dapat makan malam .. percaya tak ? orang punya lah ramai disitu .. bukan salah diorang pun kami dapat makan lambat … masa kami sampai org tak ramai sepatutnya di order dulu .. tapi dah masuk waktu solat .. semua nk bersolat dulu .. tunggu2 punya tunggu lepas sorang .. sorang .. dah semua ada baru order .. memang dah gelap lah baru makan …. hehe .. lapar tak terkira dah le apa lagi … lepas je ketam kulit lembut tiga rasa terhidang apa lagi , terus membaham tak hengat punya.

Waktu sampai .. budak2 cam biasa lah semua lari bertempiaran ntah kemana .. ada yang tengok ikan , ketam yang ada di tepi2 kedai tu .. kedai makan ni letak tepi muara je .. apa lagi kan .. sampai ada yang pergi kutip petai kecik2 tu .. apa nama tah.. lupa nk snap gambar sibuk jaga baby ni .. macam nak terjun je dia tengok ikan BELACAK .. tak pernah tengok ikan BELACAK ? MEH KE SINI tu ..risau jugak hahaa…

Makanan dah sampai dah .. yang best nya kan .. saya beria – ia nak update kisah ni di blog tapi lupa nak snap gambar makanan tu .. adei kan lambat dapat makan .. lapar tak ingat apa dah bedal lah makan .. kikiki… ok tengok pinggan mangkuk kosong je lah erk korang .. sorry ..

Ok dah makan tiba waktu maghrib pulak .. nak balik tak boleh lah nanti lepas waktu .. budak2 punya lah rimas.. tepi laut / muara ni malam2 panas haba kan .. tak boleh tahan .. tapi kena juga lah tunggu lepas sorang .. sorang habis baru lah bertolak balik .. semua nya 2 biji MPV dan sebijik kereta muatan penuh .. bayangkan lah ramai tak ramai nya kami ke sana .. memang untung taukey kedai .. penat tukang melayan tu ..haha .. apa tidaknya .. seorang akan order air lebih kurang … lebih kurang ni 4 gelas.. heh ! panas dan dahaga …

Sementara menuggu budak2 pose ..tapi ni tak cukup 12 orang ni haaa.. layannnn .. malas nk menjerit panggil deme yang mana ada lah .. gambar byk lagi malas nk tempak pulak … adeiii …

Percaya tak .. punya banyak kami makan … tak sampai tiga ratus bil nya .. betul2 puas hati . harga lain saya tak tahu tapi ketam kulit lembut tu sekor RM6 .. sekor tau .. bukan 2 mahupun 3 .. heheh ! sajian ketam pulak banyak .. ada stim , masak merah , masak cili , masak 3 rasa , goreng tepung .. selain dari ketam ni ada jugak makanan laut lain .. mcm ikan siakap stim yang besar2 tu tapi kami tk pulak order .. memang niat nk makan ketam aje ..

diaorang ada juga sewakan resort , best dengar ceritanya boleh mancing2 juga.. nak cuba bercuti disana boleh sangat ..

Nak tengok gambar ketam kulit lembut yang masih segar sila ke LINK ini

k lah korang ..

nak format lappy , tapi tak pernah pun format lappy sendiri ..menggagau lah saya huhu..

Please follow and like us:
200

Char Kuey Teow Best Di Gombak

Salam Bahagia 🙂

Nak share dengan korang tempat paling best tuk layan char kuew tiaw ..memang sedap lah makan disini , tapi tu lah …saya tahu makan dan order je tak ingat pulak jalan nk kesana dan nama kedai tu haaa mcm mana nk share ni , tp tk pe nanti saya pergi lagi saya ambik detail nya erk…. tapi tau kedai tu area gombak je..

UPDATE : ALAMAT KEDAI NI TAK TAHU , TAPI BERDEKATAN LRT TAMAN MELATI GOMBAK …

Lagi pun ni singgah sebelum kitaorang balik kampung , malam dan gelap tempat tu … memang sedap char kuew tiaw dia ..bayangkan lah kan …tempat gelap tk de lampu ..lampu ada di bahagian order dan masak je..tempat duduk tk de lampu ..gelap dan romantik je gitu ..tapi orang tetap berpusu – pusu mengorder char kuew tiaw ni …

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

Layan gambar nih sat ..sedapnya nk pergi lagi …oh selama ni kay p makan situ diam2 erk haaa.. tak bawak org rumah kesian puanbee kehkeh mintak simpati kat kay jap ..la nih kay pandai jenguk blog saya dah dulu tk nak langsung …

Paling saya suka tengok betapa pro nya perkerja dia masak char kuew tiaw ni , ada 5 tukang masak … diorang masak open …pastu tk berenti ..sekejap2 tukar tukang masak … dan yang paling saya suka perkerja yang ambik order ..tak berenti mulut dia order dan aturkan ..tukang masak nih masak special , tukang masak tu masak biasa ..

Bab air pulak , diorang dan stanby air dalam gelas separuh2 bila ada yang order je diorang tambah lah air panas atau ketul ais ..memang cekap ..pelanggan ramai kalau diorang tk cekap lambat lah jawabnya ..tapi lambat juga lh memang ramai sangat disitu ..nasi lemak pun ade tp tk try pulak , saya suka char kuew tiaw…

Ada 2 jenis char kuew tiaw . biasa pinggan kecik sikit udang ada 4 ekor , special pinggan besar udang 7 ekor ..adei sedap! sedap! sedap ..tu pun order pinggan kecik kat budak2 ni tak habis … mak ayah lah tukang habiskan dah ler kami order pinggan besar tuk kami ..adoiyaiii…

Layan gambar lah …

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

char kuew tiaw gombak

memang sedap dan di cadangkan tuk korang try 🙂 lepas makan kitaorang bertolak balik kampung ..saya tidur kekenyangan dalam keta hahah… buruk perangai !!!

Please follow and like us:
200