Tips mengurangkan sakit pinggang setelah duduk lama menjahit

Assalamualaikum dan hai semua .. apa khabar ? lama saya tak bersiaran kan , saya agak sibuk dengan order keluar masuk baju pra sekolah 2018. Fuh memang mendapat sambutan hangat .. testimoni banyakkk saya yang tak sempat update. Ya lah dengan tempahan jahitan pun banyak dan saya juga menanti hari nak besalin ni. Kalau ada masa memang saya tidur aje. Tapi ya lah .. letih pun kerja tetap jalan ya. Saya ni kerja tidak ber gaji bulanan , jadi tak boleh stop demi anak-anak tersayang. Suami saya masih belum dapat kerja laa .. huhuhu sadis.

Dugaan berbisnes macam-macam la hai .. menduga betui hati dan perasaan sensitif ibu mengandung .. haa tapi tak apa.. tetap cekal dan tabah demi mengharungi kehidupan gitu.

Tips mengurangkan sakit pinggang setelah duduk lama menjahit

Tips nya adalah , gunakan kerusi seperti di dalam gambar , ala-ala kerusi ceo di pejabat tu. Kerana kerusi jenis ini mempunya span tebal dan lapik belakang yang selesa dan sesuai dengan posture duduk. Kurang la lenguh.. bagi ibu mengandung .. hu hu hu toksah cakap la.. tak buat apa pun lenguh jugak. Tips ni mendapat feedback paling bagus di dalam group jahit yang saya join. Ramai tailor setuju dengan menggunakan kerusi jenis ini akan mengurangkan sakit pinggang dan tulang. Tukang jahit sepenuh masa kena jaga kesihatan juga ya ..

Kerja kerja juga , badan ni kalau tak sihat apa pun tak dapat dah. Ramai juga yang update emak dapat sakit saraf setelah sekian lama menjahit menggunakan mesin indstri tu kerana ada aliran elektrik di tapak penekan kaki tu. So tips dia sama ada balut segala tempat yang berhubung dengan kita , atau pun pakai selipar getah ketika menjahit.

Saya memang pakai dah selipar sekarang ni .. kaki selalu sakit la sejak2 mengandung ni. Kalau pakai selipar kurang sikit.Ayoyoyo sudah semakin tua ni. Macam-macam penyakit pula datang.

Okay lah .. nak tidur ..esok awal lagi dah kena pergi chekc-up perut .. waaaa ..2 minggu sekali dah sekarang.. bosan jugekkk .. tapi demi anak dalam kandungan kannnn ..

Nak beli baju pra ? tengok sini … tapi saya slow slow buat kerja , harap sabar yaaa ..

Open order baju PRA sekolah – Tshirt putih dan seluar sukan biru

 

Bag periuk Noxxa di jahit dengan penuh kasih sayang

Assalamalaikum dan hai semua .. meh tengok koleksi bag periuk noxxa keluaran saya sendiri. Jenama takdok la lagi… Saya jahit bag periuk noxxa setelah di beri oleh cikgu tempat saya belajar menjahit dahulu. Saya terima dan sahut cabaran untuk jahit bag periuk noxxa ini. Beberapa kali juga saya cuba buat sample meggunakan kain sendiri dahulu. Akhirnya dah di luluskan oleh cikgu baru lah saya jahit ke semua bag tempahan dari pelanggan. Kalau nak tempah juga jangan lupa hubungi saya di talian 011-32095406 . Whatsapp je tau … tak mau call. Saya tak kan angkat punya. Hihi


Allhamdulillah , ada tempahan sikit -sikit dari kawan di facebook dan juga dari blogger sendiri. Selain dari bag periuk noxxa ini saya bercadang untuk keluarkan sarung periuk noxxa dan juga bag periuk philips. Harga tidak lah mahal sangat setanding dengan kualiti kan. Kain japanese cotton yang terkenal dengan corak cantik dan berkualiti ini menjadi material utama dalam pembuatan bag periuk noxxa.

Awak… saya belum ada periuk noxxa .. saya masih simpan duit untuk dapatkan periuk noxxa . Ini periuk pinjam untuk demo . Tapi itu lah di harapkan berkat buat beg periuk noxxa dapat lah sebiji periuk nanti kan ?

Gigih tak saya ? Biasa lah perempuan dengan gadjet dapur ni berpisah tiada.

Akan datang saya akan jahit bag untuk periuk tekanan tinggi jenama philips pula. Permintaan kawan-kawan. Handmade kan apa pun boleh. Lagi best kalau bag periuk noxxa / philips di sedondon dengan lapik pet ais ,cover oven , lapik meja dapur. Awww .. saya bayangkan semua sedondon ..cantik tau.

Tukang jahit memang boleh bayangkan macam-macam. Masaalah nya nak jahit untuk diri sendiri tak lepas-lepas. Sibuk megalahkan apa. Sekarang pun banyak tempahan baju keduri.

Ciri-ciri kemasan bag periuk noxxa by Bee Hashim

  • Kain cotton – japanese cotton
  • 2 corak dalam dan luar. Dalam pun kain cantik tak nampak jahitan . Kiraya beg ni 2 lapis lah.
  • Tali beg tebal , tapi di lapiskan dengan kain corak tambah cute. Dan kukuh.
  • Ada tali jerut. Boleh letak benda lain juga.
  • Adapoket untuk di letakkan wayar.
  • Boleh di basuh.
  • Ada pengeras kain pada body beg
  • Harga RM85

Akan datang saya dalam cadangan nak buat beg letak span atau biasa tukang jahit panggil batting. Cuma harga kemungkinan lain sedikit kerana mengambil kira kos batting tersebut. Tapi saya percaya mesti lagi kemas terletak.

Sesiapa nak buat projek tempahan jahit pukal beg noxxa ni pun boleh whatsapp saya. Hahaha .. saya terima selagi belum beranak nih… Raya tahun ni tak boleh terima tempahan baju raya tauuu … jahit untuk anak sendiri je boleh lah kot.

Enjoy cuci mata tengok video di bawah na.. kalau rajin add facebook saya .

 

Ok byeeeee   🙂 Terima kasih membaca di sini. 

KOD jarum mesin yang sesuai dengan mesin

Rasa nak menjerit bila tersalah beli jarum  mesin jahit . Eh bukan salah beli. Memang tak tahu pun. Bila dah balik rumah tengok balik dengan bekas jarum yang lama baru lah tahu. Dan secepat kilat kita google kod dia. Kenapa lah tak google sebelum ke kedai. Bukan nya dekat … wuuuwuwuwu dan sebenarnya lagi tak sabar nak jahit blouse tu. Kain satin . Tak sabar tengok hasilnya. Dan pertama kali nak jahit satin pun.jarum mesin

KOD    Untuk    MESIN YG SESUAI Read More