SYURGAKU, KISAH ANAK MENGKHIANATI IBU SENDIRI

Tinggal lebih kurang seminggu umat Islam bakal meraikan Hari Raya Korban ataupun di kenali sebagai hari raya Aidiladha. Mesti ramai yang mula buat persiapan, kan? tapi di Malaysia ni sambutan hari raya korban tidak la di raikan dengan meriah sangat kecuali di negeri pantai timur jadi kebanyakkan kalau raya korban ni memang tak ramai nak sibu beli baju raya atau buah kuih muih sangat. Jadi raya korban ni antara raya yang tak berapa sibuk. Boleh rilex tengok tv kat rumah. Biasa la bila menjelang cuti raya banyak rancangan menarik yang TV akan tayang. Salah satunya Telemovie yang saya rasa bakal…

Continue reading

SEJARAH SUKAN SEA YANG MESTI ANDA TAHU

Semua orang tahu sekarang tengah berlangsungnya Suka SEA yang ke 29 di Bukit Jalil, Malaysia ok. Banyak acara sukan di pertandingan dari berbagai negara. Tapi saya rasa masih ramai yang tak tahu sejarah sukan SEA ni.. Jadi elok la bersempena sukan SEA yang ke 29 di adakan di Malaysia ni saya kongsikan sedikit sejarah sukan SEA Sukan Asia Tenggara (juga dikenali sebagai Sukan SEA, boleh juga di panggil SEAG (“SouthEast Asian Games “)), merupakan sebuah temasya sukan dwi-tahunan yang membabitkan 11 negara Asia Tenggara. Sukan ini berada dipimpin oleh Persekutuan Sukan Asia Tenggara dengan kerjasama Komiti Olimpik Antarabangsa (IOC) dan Majlis Olimpik Asia. Pada asalnya, Sukan Asia Tenggara…

Continue reading

MERKURI DALAM PRODUK KECANTIKKAN UMPAMA MAKHLUK HALUS

Masih hangat di perkatakan tentang produk kecantikkan & kosmetik yang di kesan mempunyai bahan terlarang seperti merkuri. Merkuri termasuk logam berat berbahaya yang bersifat racun. Pemakaian produk berMerkuri akan menyebabkan perubahan warna kulit & menyebabkan bintik bintik hitam, alergi, iritasi kulit, kerosakkan kekal pada saraf, otak, ginjal dan gangguan perkembangan janin. Pemakaian produk bermerkuri dalam jangka pendek dengan dos yang tinggi akan menyebabkan muntah-muntah, dehydrate, kerosakkan ginjal dan yang paling berbahaya boleh menyebabkan kanser. Bagaimana merkuri dalam produk kosmetik & kecantikkan yang di gunakan pada kulit luar seperti muka boleh menyebabkan kerosakkan organ dalaman badan? Ramai yang masih keliru sebab…

Continue reading

JOM KENALI NAMA NAMA IKAN YANG ADA DI PASAR

Tak semua orang tahu nama nama & jenis ikan walaupun dia tahu memasak. Kadang kadang ada ikan yang nampak rupa macam sama tapi sebenarnya lain namanya. Penting untuk kita ambil tahu nama & jenis ikan ni sebab kadang kadang ada masakan yang tidak sesuai guna sebarangan ikan. Dia kena guna jenis tertentu saja. Mungkin cara masak & rasa dia mainkan peranan penting dalam sesuatu menu tu. Jadi hari ni bersantai santai hari minggu kat rumah jom saya kenalkan anda dengan jenis jenis ikan yang biasa kita nampak di jual di pasar basah atau di kedai2 runcit mahupun pasaraya. Cukup anda…

Continue reading