Semua orang tahu sekarang tengah berlangsungnya Suka SEA yang ke 29 di Bukit Jalil, Malaysia ok. Banyak acara sukan di pertandingan dari berbagai negara. Tapi saya rasa masih ramai yang tak tahu sejarah sukan SEA ni.. Jadi elok la bersempena sukan SEA yang ke 29 di adakan di Malaysia ni saya kongsikan sedikit sejarah sukan SEA Sukan Asia Tenggara (juga dikenali sebagai Sukan SEA, boleh juga di panggil SEAG (“SouthEast Asian Games “)), merupakan sebuah temasya sukan dwi-tahunan yang membabitkan 11 negara Asia Tenggara. Sukan ini berada dipimpin oleh Persekutuan Sukan Asia Tenggara dengan kerjasama Komiti Olimpik Antarabangsa (IOC) dan Majlis Olimpik Asia. Pada asalnya, Sukan Asia Tenggara …
Masih hangat di perkatakan tentang produk kecantikkan & kosmetik yang di kesan mempunyai bahan terlarang seperti merkuri. Merkuri termasuk logam berat berbahaya yang bersifat racun. Pemakaian produk berMerkuri akan menyebabkan perubahan warna kulit & menyebabkan bintik bintik hitam, alergi, iritasi kulit, kerosakkan kekal pada saraf, otak, ginjal dan gangguan perkembangan janin. Pemakaian produk bermerkuri dalam jangka pendek dengan dos yang tinggi akan menyebabkan muntah-muntah, dehydrate, kerosakkan ginjal dan yang paling berbahaya boleh menyebabkan kanser. Bagaimana merkuri dalam produk kosmetik & kecantikkan yang di gunakan pada kulit luar seperti muka boleh menyebabkan kerosakkan organ dalaman badan? Ramai yang masih keliru sebab …
Tak semua orang tahu nama nama & jenis ikan walaupun dia tahu memasak. Kadang kadang ada ikan yang nampak rupa macam sama tapi sebenarnya lain namanya. Penting untuk kita ambil tahu nama & jenis ikan ni sebab kadang kadang ada masakan yang tidak sesuai guna sebarangan ikan. Dia kena guna jenis tertentu saja. Mungkin cara masak & rasa dia mainkan peranan penting dalam sesuatu menu tu. Jadi hari ni bersantai santai hari minggu kat rumah jom saya kenalkan anda dengan jenis jenis ikan yang biasa kita nampak di jual di pasar basah atau di kedai2 runcit mahupun pasaraya. Cukup anda …
Siapa kata artis je boleh terkenal di dunia. Roti pun ada yang terkenal jugak ok. Selama ni kita hanya tahu makan roti tapi tak ramai yang kenal jenis jenis roti yang di makan. Bagi dia, semua jenis roti adalah roti jer hehehehe Tapi tak salah kita ambil tahu serba sedikit pasal roti ni. Ia juga salah satu cabang ilmu juga lebih lebih lagi bagi mereka yang nak sambung belajar dalam bidang masakan. Maybe dalam pastri ke kan. So penting juga untuk tahu jenis jenis roti yang ada Kalau nak cerita semua jenis roti yang ada kat dunia ni memang terlalu …
Kayu manis antara bahan herba yang di gunakan dalam masakan kita seharian. Kita jarang ambil tahu sangat jenis jenis kayu manis yang ada dalam pasaran. Yang kita tahu kayu manis je kan. Termasuk la saya.. Memang selama ni tak pernah tahu & ambil tahu rupanya kayu ni ada beberapa jenis jugak. Ingat kayu manis semuanya sama jer. Jom kita berkenalan dengan jenis jenis kayu manis.. Kayu Manis Cassia – permukaan kayu manis cassia kasar. kayu manis cassia tebal dan keras. kayu manis cassia coklat tua kemerah-merahan. kulit kayu manis cassia yang kering tidak menyebabkan bergulung sepenuhnya dan membentuk ruang kosong. Kayu manis …