Assalamualaikum dan hai , Siapa suka bawa anak kecil berenang ? berenang atau kata lain main air memang sangat menyeronokkan bagi kanak-kanak. Aktiviti ini memang dapat membuatkan anak leka sehingga jika tidak di pantau kanak-kanak mampu berendam lebih 6 jam sehari. Tetapi .. ada banyak perkara yang boleh dan tidak boleh di lakukan. Aspek keselamatan semasa bermain air tidak kira di mana sahaja perlu di titik beratkan. Didalam workshop Confident Swimming Babies & Water Safety yang di hostkan  BRYAN YAP bertempat di THE PARENTHOOD Sunway Pyramid  ini ada memberi ilmu tentang keselamatan anak-anak ketika berenang , di rumah , di waterpark.

Ilmu ini sangat berguna untuk ibu bapa terutamanya mereka yang baru sahaja menimang cahaya mata. BRYAN YAP mempunyai pengalaman lebih 23 tahun sebagai pengajar dan swiming instructor. Semasa bengkel ini berjalan ibu bapa di beri penerangan cara memandikan bayi baru lahir. Aspek keselamatan dan cara jika anak terjebak di dalam kemalangan air iaitu lemas.

Kata BRYAN YAP , kenapa bayi amat tertarik kepada bunyi air ? Dan kenapa terdapat begitu banyak kes bayi lemas di rumah sendiri atau kolam cetek ?Read More →

Assalamalaikum dan hai , Keputusan SPM 2016 akan keluar pada 16 Mac 2017 ini. Semua calon yang mendaftar SPM boleh mengambil keputusan SPM di sekolah masing – masing bermula 10 pagi.

Selain pergi ke sekolah , calon SPM juga boleh membuat semakan keputusan SPM melalui SMS ( mySMS 15888). Perkhimatan mySMS akan di buka pada 16 mac 2017 pada jam 10 pagi , dan akan di tamatka pada 22 mac 2017 , jam 6 petang

Cara untuk buat semakan keputusan SPM melalui sms adalah :

Taip kan

SPM <jarak > No kad pengenalan calon < jarak> masukkan angka giliran 

dan sms ke 15888

Selamat berjaya di ucapkan kepada 434,535 calon yang berdaftar bagi menduduki peperiksaan SPM 2016.

Anak sedara saya salah seorang calon. Nanti kami balik kampung. 🙂

Motivasi Keputusan SPM : belum berjaya ..

 

Assalamualaikum dan hai , apa khabar ? harap semua sihat lah kan .. selain sihat kita juga hidup tenang walaupun sesibuk mana pun. Sejak dah pindah rumah ni mood mendekorasi dan menatarias rumah menjadi-jadi. Sampai tahap guna drill berat tu sendiri , sebelum ni tunggu encik suami buatkan. Sekarang tak tunggu dah. Semangat berkobar kobar selepas tengok mat saleh buat sendiri.

Nak tau cara buat sendiri (DIY) tempat gantung kunci  atau gantung gunting  atau boleh juga di gantung peralatan lain termsuk lah pasu bunga kecil-kecil seperti gambar di bawah ?

Caranya senang sangat. Murah pun ye. Peralatan yang di perlukan semua ada di kedai hardware. Pergi je lah minta nanti dioranag akan tunjuk. Saya sumpah. Nama kayu pun tak tahu.

Peralatan yang di perlukan adalah seperti di dalam gambar di bawah.Read More →

Cendawan mekah , kambuchea tea atau mud mud ,  Korang panggil nama apa benda ni ? Siapa sini ada ternak mud mud ni ? saya adalah bela lebih kurang dalam 6 bulan. Dan minum setiap hari pagi dan malam. Selain dari amalan meminum cuka epal , teh hijau dan teh detox . Saya dah suka minum teh mud mud ini. Selain dari mudah  , murah dan ianya sangat mujarab untuk saya.

Saya ada join satu group facebook tentang cendawan mekah ini. Masyallah teruja banyak betul khasiat dan kegunaan cuka cendawan mekah yang telah di peram. Ada yang menjadikan sebagai baja untuk galakkan pokok bunga berbunga dan pokok cili berbuah. Seronok tengok. Saya hanya amalkan minum sahaja untuk detox. Saya ada masaalah penghadaman.

Cara saya menjaga menyediakan / membela cendawan mekah.

Saya sendiri dapat info dari sepupu saya yang mula-mula memberi benih cendawan ini kepada saya. Terima kasih diana .

Cendawan mekah harus di rendam dengan air teh bergula. Gula itu sebagai makanan untuk cendawan mekah tersebut. Saya pun masih lagi belajar dan mencari info tentang cendawan mekah ini.

Bancuh air teh seperti biasa  sejukkan dan rendamkan cendawan mekah di dalam balang kaca  tutup balang dengan kain je untuk beri pengudaraan kepada cendawan atau mud mud ini.

Kain dan balang haruslah bersih   kain di ganti selepas setiap kali buka tutup kalau rajin , biasanya peraman mengambil masa 2 minggu untuk khasiat yang lebih baik.

Jika air peraman terlalu lama tak sesuai lagi kita minum , kerana bertosik. Read More →

Ibu berpantang sangat digalakkan memakai bengkung , walaupun ianya amalan tradisional, tapi sangat membantu menghilangkan perut yg menggeleber. Paling best, selepas bersalin sekiranya nak pakai macam biasa pun masih boleh. Sangat selesa memakai bengkung .  Tidak boleh dinafikan betapa pahit-manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran. Namun begitu, amalan berpantang masih dilalui dengan tekun dan rela oleh sebilangan besar wanita Melayu. Sebabnya? Dikatakan wanita yang baru melahirkan anak dijamin akan mendapatkan kembali potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu menarik minat suami.

Terdapat beberapa amalan-amalan berpantang yang masih diamalkan secara meluas hari ini, tetapi berbengkung adalah amalan utama.

bengkong-opah-8

Bengkung biasanya tidak dipakai begitu sahaja.

Lapiklah bengkung dengan kain buruk supaya tidak kotor, kemudian alaskan dengan daun-daunan seperti daun pandan atau lengkuas. Emak saya lapik dengan daun beringin , daun manggis. Sapukan minyak dengan ramuan rempah dan herba; sapu juga di bahagian belakang. Baagian betis kaki. Baagian bahu. Jika sukar untuk mendapatkan daun-daunan herba, gunakanlah ubat krim bengkung yang boleh dibeli di kedai.

Read More →