Tips ajar anak berhenti pakai diapers , Kongsi dari pengalaman.

Assalamualaikum dan Hai , yang baca post tips ajar anak berhenti pakai diapers ini mesti lah ibu bapa yang baru nak ajar anak supaya pandai ke tandas dan tak perlu pakai diapers buat kali pertama kan  ? Allhamdulillah saya ada empat  orang anak dan ini kali pertama saya nak beri tips pengalaman ni rasanya. Sebab sebelum ni rasa macam tak layak je. Syamim 3 tahun 3 bulan baru berjaya betul-betul kencing dan buang air besar di tandas sendiri.  Malu nak cakap , anak cik kiah hujung sana tu dah pandai kencing tak pakai pempers masa umur 1 tahun. Kan ? Alah sebenarnya…

Continue reading

Macam mana la ibu tak membebel ?

Assalamualaikum dan hai semua .. hurmmm nak luah perasaan lagi. Semoga bila anak dah besar nanti baca lah niat murni ibu. Di harapkan anak-anak faham dan maafkan ibu. Saya ni bukan lah sejenis perempuan yang suka membebel. Saya suka duduk diam diam dan buat hal sendiri. Dulu sebelum berkahwin , saya seorag yang happy go lucky orang kata. Mudah ketawa dan buat lawak bodoh. Tetapi sekarang .. jauh berbeza. Sekarang baru faham kenapalah mak kita dulu membebel jek kerjanya. Dulu mak saya start jam 6 pagi dah mula membebel.Saya jadi rajin pun sebab takut kena bebel. Tapi di sebabkan adik…

Continue reading

Apa itu Paedophilia atau paedophile atau PEDOPHILES.

Tengah sembang dengan kawan , terbaca satu petikan perkongsian dari Biru Laut  . Jadi saya terfikir untuk berkongsi di sini. Saya ada 3 anak perempuan , dan saya kurang update gambar anak-anak. Ini adalah salah satu sebab.. Terlalu banyak kes melibatkan kanak-kanak , hampir setiap hari. Saya tak sanggup tengok gambar kanak-kanak yang di sumbatkan dalam kotak , yang di bakar dan lain-lain. Bagaimana orang sanggup berkongsi-kongsi gambar tersebut di media social terutamanya facebook. Bacalah petikan di bawah , ada banyak kesalahan yang kita buat secara tak sengaja. Semoga masih belum terlewat. Saya pun pernah buat. Akan di usahakan delete. Oh…

Continue reading

Car Seat jenis Rocker & mak super berdikari

  Dulu semasa melahirkan anak dara betiga tu memang tak pernah beli car seat untuk diorang. Sebab satu jarang keluar tanpa ada ayah nya , jadi boleh pegang sendiri jee… tetapi sejak dah menjadi ibu yang super berdikari ni , terpaksa beli juga car seat ni. Tak harap la aliya mahupun husna apatah lagi laila pegang adiknya tu. Hari biru … karang kita drive pun tak senang … nak pandang jalan ke nak pandang anak-anak yang kecoh. Fikirkan keselamatan adik nya tu. Sekarang boleh dikatakan lebih banyak berada di dalam kereta dari berada di dalam rumah. Hantar ambil aliya dan…

Continue reading