Tahun 2016 untuk blog puanbee.com

Salam dan hai , ada ke pembaca blog puanbee.com lagi ni ? setelah tahun 2015 menjadi tahun paling sikit entri di update membuatkan saya terasa nak buat wish list dan sedikit perubahan lah pada tahun 2016. Memandangkan usia baby dah semakin meningkat , kemungkinan ragam dia semakin berkurangan. Maka saya ambil beberapa tindakan untuk megembalikan mood menulis.

Menukar syarikat langganan hosting dan domain.

Rasa tak manis pula saya ceritakan di sini , provider sebelum ini DataKL . Tidak ada apa-apa masaalah .. saya cuma tukar kerasa saya dahulu memang dah lama langgan hosting dan domain dari Serverfreak. Saya rasa Serverfreak memenuhi citarasa saya , jadi saya telah pun tukar pada awal disember 2015 lepas. Harga pun lebih kurang sahaja.

Menukar theme blog

Kot lah lepas ni rajin update .. semoga rajin update dan dapat menambah income blog ni. Dapat juga la saya gunakan duit untuk menaik taraf hidup. Gitu .. kan pak menteri minta kita cari kerja ke dua. Ayoyoyo … banyak kerja saya , surirumah .. peniaga emas kecilan .. driver sampngan anak doktor hantar ambik dr sekolah dan menulis.

New-Year-Eve-Clip-Art-2016-14

Umur makin tua , anak dah 3 orang bersekolah .. anak sulung saya akan menduduki UPSR pada tahun 2016 , kalau dulu UPSR perlu skor 5A , sekarang perlu skor 6A. Tak ada mata pelajaran di tambah , tapi sebaliknya matapelajaran Bahasa english di pecahkan kepada dua bahagian.

Antara fokos 2016 adalah untuk anak tahun 6 tu lah.

Diharapkan tahun 2016 ni ALLAH memberikan tuah , keberkatan dan kisihatan yang baik. Semoga semua urusan bejalan dengan lancar .. gembira selalu .. begitu juga lah hendaknya .. saya doakan buat semua pembaca blog saya ni.

Babai 2015.

Promosi hosting , sekuriti wordpress dan pembangunan theme wordpress

Diam tak diam dah dekat 2 minggu saya menukar syarikat perkhidmatan hosting dari syarikat lama kepada hosting Eizil Network. Kerana apa saya tukar ? sudah tentu tawaran harga yang berbaloi menjadi pilihan saya.

Buat masa sekarang tak ada masaalah apa-apa ketika menggunakan hosting yang di sediakan oleh Eizil Network ini. Blog bertambah laju loadingnya adalah. Support pun sentiasa ada.

Eizil Network sedang menjalankan prmosi bagi bulan Mac 2013. Siapa-siapa yang ingin menukar atau baru ingin menggunakan palatform wordpress harus ambil peluang ini. Atau korang yang baru ingin memulakan bisnes online dan inginkan sebuah website lengkap serba serbi nya. Korang boleh hubungi Eizil Network dan mulakan perbincangan untuk website korang.

Promosi mac 2013

Read More

serverfreak

Nasib tak lupa renew domain

Nyaris saya lupa untuk renew domain saya. Nasiblah serverfreak hantar email peringatan untuk renew domain dan hosting. Tinggal lagi sebulan je domain akan tamat. Kalau tak renew blog kena lelong la jawabnya. Sayang wooo dengan domain puanbee.com ni , walaupun orang nampak tak seberapa , tapi banyak usaha , tenaga ..saya bangunkan blog ini.

serverfreak

Hujung tahun bukan sahaja fikir yuran dan baju sekolah anak-anak malahan ada lagi , percutian keluarga , road tax kereta dan domain dan hosting ni juga , penting bagi saya .

Nasib sekarang ni , raya dah tak jatuh di hujung tahun macam dulu-dulu kan ? Kalau tak .. lagi la macam-macam nak fikir tentang bajet keluarga ni.

Kipas susah mati serverfreak. Setakat ini berpuas hati dengan serverfreak. Allhamdulillah ..

Malaysia Web Hosting

plugin penting setelah berhosting 1

Plugin Penting Setelah Berhosting – Part 2

Ekoran dari artikle lepas , saya buat lagi satu artikle untuk pengguna baru hosting berbayar , maklumlah benda berbayar ni hak milik kita , so kita je kena tentukan apa yang nak di masukkan ke dalam blog kita , saya beri contoh plugin yang agak penting untuk korang guna yang biasa saya guna di blog puanbee.com juga ..

kalau ada korang terbaca dimana-mana , lain dari apa yang saya tulis tu boleh lah share disini , untuk tambah ilmu saya yang tak berapa penuh di kepala ni 🙂

Seperti biasa untuk Add new plugin sila ke Dashboard > Plugins > Install Plugin

plugin penting setelah berhosting 1
plugin penting setelah berhosting 1

Part 1 – Plugin Penting Setelah Berhosting – Setting Permalinks

  1. Growmap Anti Spambot – sesuai untuk mengatasi komen berbentuk SPAM iaitu komen yang tidak diperlukan dan disukai
  2.  Akismet – Juga melindungi Blog dari SPAM
  3. Broken Link Checker – Untuk tengok mana-mana link yang dikenali sebagai dead link atau link yang telah rosak .. kemudian edit .. jadi blog kita bebas broken link .. untuk lihat lebih lanjut apa itu broken link sila kesini
  4. cbnet Favicon – Kalau-kalau korang nak letak favicon.
  5. CommentLuv – Membenarkan pengunjung mendapat backlink dengan meniggalkkan link update terbaru mereka ,
  6. Comment Reply Notification – Satu sistem yang memudahkan pengunjung dan owner blog berinteraksi , setiap kali owner blog membalas komen pengunjung , pengunjung akan menerima email pemberitahuan di email masing2 (ada banyak lagi jenis lain dengan fungsi yang sama , boleh search , try and error seseuka hati korang nak pakai yang mana ok!)
  7. Contact Form Plugin – Untuk memudahkan pengunjung beremail dengan admin blog dengan cara paling mudah , hanya perlu isi borang tersebut, nampak lebih pro orang kate…
  8. Efficient Related Posts – Related post di bawah artikle , paling mudah dan senang untuk setting .
  9. Sharebar – Button Share Facebook , Twitter , google + , email dan lain-lain , terdapat di sebelah kiri artikle saya untuk contoh , selain dari mudah untuk setting ianya juga nampak blog lebih kemas… (boleh menanbahkan traffic jugee…)
  10.  Subscribe To Comments – Membenarkan pembaca melanggan komen di blog melaui email mereka , dan ianya menudahkan untuk pembaca mengikuti apa-apa perbincangan di blog .

sekian ,
cukupkah 10 jenis plugin yang agak penting bagi saya .. dan jika ada sesiapa ingin menambah .. silakan 🙂

Broken Link Checker , Database Dan Cache

Hai… hari ni saya sibuk.. sibuk buat apa ? sibuk menyelesaikan masaalah blog , mungkin ambil masa sehingga hujung bulan , bila lah nak selesai ni… Ummie hanie tanya saya Macam mana nak cek broken link ?

So sekarang saya beri tahu serba sedikit lah … Apa tu broken link ? broken link ada lah link yang telah rosak ..

Cara remove not found link

Sebelum ni , sebelum pakai wordpress saya tak tahu dan tak hiraukan broken link langsung .. betul-betul tak tahu .. sehinggalah saya memakai wordpress selama 2-3 bulan , saya terbaca satu entri pasal broken link..

Menurut pakar SEO , broken link memberi kesan buruk kepada sesebuah blog dimata Search Engine . Sebab itulah pemilik blog disarankan memeriksa link yang terdapat di dalam blognya dari masa ke semasa. Sekiranya berlaku link yang telah mati ( bila klik dah tak ada lagi sumbernya ) link tersebut perlu dibaiki atau dibuang.

Boleh baca lagi di blog kujie2.com Di kujie2.com ada tutorial untuk buang broken link juga … untuk wordpress dan blogspot.. saya ingat nak buat full tutorial , tapi rasa lemau sikit sekarang ni.

Blog saya banyak broken link , kesalahan saya ialah tak tahu .. semasa mula-mula import post dari blogspot ke wordpress , setting permalinknya lain, elok dah sebulan saya tukar setting permalink lain , so link yang sedia ada dah jadi broken link atau link mati .. jenuh nak edit satu2 .. ada 300 link waktu tu .. di blog senang ..cuma di google master agak susah … hurmm.. kesian..
Read More

Nak beli domain Dan Hosting ? di mana ? Cara-cara daftar domain !!

Entri 1/2011 update 13/5- sewaktu enti ini di buat saya hanya berdomain ..saya baru lagi berhosting setakat ni memang berpuas hati..

Seperti yang korang semua tahu bee baru jer berdomain dan bee kecoh satu kampung kan..haahaa bukan per bee hanya nak berkongsi benda baik jer..apa salah nya kan..then ramai tanya kelebihan berdomain dan bee dah buat posting tentang kelebihan berdomain .. sekarang ada lagi yang bertanya kat mana nak beli domain pulak..maka keluarlah entry nih…terima kasih juga buat rafina mimi…

Untuk beli domain bee cadangkan beli dengan Netkl nih sebab ..proses pembelian senang giler..then kalo korang tak faham apa-apa korang boleh tanya kepada pihak NetKl secara live tau ! bee pun sebelum membeli domain nih dah banyak pikir, tanya sana sini dan tak puas hati lagi bee chat dengan pihak NetKl ..masa tuh bee borak dengan ENZUL. peramah orangnya..tengok foto di bawah

Lepas chat dengan ENZUL dia email semua detail masa kita borak tadi, sungguh ber etika tau!

nak daftar pun senang jer hanya pilih nama domain dan tempah domain..dah tempah sampai invois email , then kita bayar dan reply balik invois tu berserta detail pembayaran..

pastu tak sampai 5 minit blog kita dah pun bertukar nama..hihih eh ! tapi ini untuk domain sahaja tau..hosting still blogspot..kalau beli domain + hosting bee tak tahu lah proses nye mcm mana , tapi bee yakin lah mesti senang punya…

korang nak tempah klik jer banner nih tau…

dan kenapa bee asyik minta korang klik banner tu ? sebab lepas dah membeli kita boleh jadi agen affiliates NetKl ..setiap pelanggan yang kita rekomenkan pada pihak NetKl akan dapat bayaran…

Harga domain = RM31.60/tahun
Untuk pelanggan baru yang nak kan pihak NetKl settingkan pemasangan domain dikenakan harga RM3.00 sahaja.

jadi untuk pertama kali kita bayar RM 34.60 dan tahun-tahun berikutnya kita hanya bayar RM31.60 jelas tak ? erm kalau ada nak tanya klik jer kat livechat NetKl tu ..pasti korang dilayan..ok kalau berminat klik banner yer…


Jenama Kami yg sudah Tersohor!=
Pakej Webhosting yg Berbaloi!=
Layanan-Pelanggan yg Hebat!=
Komisyen dari 10% – 25%!=
Bonus Sign-up PERCUMA : RM2=
Peluang memenangi FREE webhosting!=
Paparan Statistik Komisyen Real-time!=
Minimum Payout Rendah (hanya RM50)=
Jangka-hayat Cookie : 60 hari=
Cara Payout: Cheque / Bank Transfer

Untuk Hosting pula terdapat pakej – pakej yang berlainan … pakejnya mengikut data dan bandwidth .. Dan ini adalah yang paling sesuai untuk orang yang baru nak cuba menggunakan hosting sendiri

RM70.00 MYR Annually (Free Domain)
RM130.00 MYR Biennially (Free Domain)

myWordpress
Buy hosting only, ( and you’ll get 1 domain for FREE )

We will automatically install WordPress in your hosting – for FREE, and import all your data (entries/comments) from your old blog, upon request. (ini penting semua set up akan di lakukan oleh pihak NETKL , )

500 MB Storage Space
10 GB Monthly Bandwidth
1 MySQL Databases
10 Sub Domains
NO Addon Domain (Quota)
1 Parked Domain (Quota)
3 e-mail Accounts
3 FTP Accounts
FREE Setup
FREE 1 Domain

FREE 1 Domain (valid for .com, .net, .org, .biz, .info, or, .name ONLY)?

Satu kelebihan NETKL ialah mereka boleh melayan segala pertayaan kita 24 jam , tk tidur depa ni kan..tapi itulah hakikatnya …

Semunya senang sahaja yang penting jika dah berniat nak berhosting sendiri tu teruskan je , saya sendiri pun tk pernah belajar apa-apa pasal domain dan hosting tapi boleh je , jangan risau tutorial belambak di google , kawan2 ramai boleh tolong ..

Kalau rasa nak senang lagi ? upah je saya hehehe ….. kautim kemudian eh !!

Kelebihan domain sendiri

– ULANG POST ENTRI –

ERm disebabkan bee mendapat pertayaan dari rafina dan lov you maka bee pun taip lah serba ringkas kelebihan memiliki domain percuma..dan insyallah bee pun akan menukar blog bee nih ke domain berbayar beberapa hari lagi..hikss suka nya..dah dapat kebenaran kan selalu dok join contest tak pernah bertuah nak dapat domain percuma nih…

domain jer lah hosting kemudian kot tunggu duit nuffnang masyukk dulu kalau tak setakat domain jer lah yang mampu pun haa!

Nama url yang pendek, mudah di ingati contoh :

dengan http://puanbee.com mana yang lebih mudah ?

Blogspot percuma boleh di musnahkan oleh pihak admin serta merta tanpa notis manakala domain berbayar tak boleh kerana kita mempunyai hak penuh ke atas domain tersebut.

Untuk jangka panjang jika satu hari anda dah tidak berminat untuk menulis blog lagi anda boleh jual nama domain anda dengan harga yang agak masssyukkk !!! dan nama domain haruslah praktikal dan mempunyai nilai-nilai unik.Setiap domain berbayar lebih mesra SEO berbandinga domain percuma, contoh jika anda menaip sesuatu dan search kebanyakkan artikle dari domain berbayar lebih cepat maka dapat menjana traffic dengan lebih lancar.Domain berbayar menunjukkan kita serius dalam dunia blog dan ini dapat menambah keyakinan pihak pengiklanan.

oh ! Tahu tak apa itu Domain ?

Domain dalah alamat tetap untuk blog anda.. contoh domain www.puanbee.com

manakala adalah alamat sementara blog anda!! contohlah …hehee puan bee tu nama domain bee yang akan datang hokeyyy!!!Sesiapa yang nak beli domain haruslah ringkas , mudah di ingati dah mempunyai nilai2 unik.erm bee pun tk pandai pilih nama so puanbee.com adalah yg paling ringkas.

apa itu Hosting ?

Hosting pula berfungsi untuk menyimpan segala data-data mengenai laman web anda.

Ia akan menyimpan fail, teks, gambar, dan segala kandungan dalam laman web anda supaya boleh dilawati oleh orang ramai.

Domain Dan Hosting mempunyai harga yang berbeza ok…

Traffic Blog Mencanak Dengan WordPress ?????

Salam Bahagia Semua 🙂

hurm pagi-pagi ni , mcm biasa puanbee akan tengok dashboard saja , google ilmu SEO , banyak nak belajar untuk improve blog nih , Tapi sesambil tu tengok lah cPanel , bee memang tak tahu nak tengok statistik di cPanel nih , ada yang pandai tak ? boleh ajar bee ? sedikit hairan kenapa jumlah traffic di cPanel dan di akaun nuffnang lain sangat yer ?cuba tengok carta di bawah ..pelik sungguh , erm mungkin …. mungkin lah nuffnang tak kira traffic yang datang dari luar negara kot….jumlah page view pun tak sama , unik tu lagi ler tak sama…tolong help me!..siapa yang pandai bab nih explain sikit , bee dah google tak ada jawapan ..hehe mana satu nak percaya ni erk ?? bee tak boleh lah lagi tak faham benda alah ni hehee..

ini statistik blog puanbee tengok di cPanel , di bawah tengok di nuffnang akaun ..erm beza bukan…

Allhamdulillah , sejak bee guna blogspot tak pernah walau sekali jumlah visitor mencapai 25 orang dalam satu2 masa tau , tapi dengan wordpress bee dapat jumlah itu , erm berbaloi guna wordpress ni percayalah ..walaupun agak mencabar guna wordpress ..hahaha..tak tahan betui…

Perasmian blog baru..hadiah berupa sebuah hosting dari yanmieonline.com

Salam bahagia semua…haa semua ? ramai ke yang baca blog ini ? apa-apa lah yo..kepada yang datang menjengah blog ini bee ucapkan terima kasih..dengan ini maka tertunailah hasrat hati untuk berhosting dan melangkah setapak lagi dalam dunia penulisan melalui blogging ini 😛

Dengan ujudnya blog berbayar penuh ni bee berharap bee dapat menyampai kan gaya penulisan yang lebih mantop haha….tapi blog ini masih dalam kategori blog peribadi…banyak cabaran nak guna wordpress ni..banyak lagi yang perlu bee belajar..huhu..ni pun tak tahu nak post cam mana bee bedal je nih kalau keluar di page depan tu kira jadi lah ek…

Harap kawan-kawan tak lupakan bee…huhu sedih tinggalkan blogspot maka bee buat lah blog bee yang lama tu sebagai blog contest..moga kita ceria bersama hehee….nak header cantik pulak lah…..teeettt! nak tempah dari siapa ni ?