Tahun 2016 untuk blog puanbee.com

Salam dan hai , ada ke pembaca blog puanbee.com lagi ni ? setelah tahun 2015 menjadi tahun paling sikit entri di update membuatkan saya terasa nak buat wish list dan sedikit perubahan lah pada tahun 2016. Memandangkan usia baby dah semakin meningkat , kemungkinan ragam dia semakin berkurangan. Maka saya ambil beberapa tindakan untuk megembalikan mood menulis. Menukar syarikat langganan hosting dan domain. Rasa tak manis pula saya ceritakan di sini , provider sebelum ini DataKL . Tidak ada apa-apa masaalah .. saya cuma tukar kerasa saya dahulu memang dah lama langgan hosting dan domain dari Serverfreak. Saya rasa Serverfreak…

Continue reading

Promosi hosting , sekuriti wordpress dan pembangunan theme wordpress

Diam tak diam dah dekat 2 minggu saya menukar syarikat perkhidmatan hosting dari syarikat lama kepada hosting Eizil Network. Kerana apa saya tukar ? sudah tentu tawaran harga yang berbaloi menjadi pilihan saya. Buat masa sekarang tak ada masaalah apa-apa ketika menggunakan hosting yang di sediakan oleh Eizil Network ini. Blog bertambah laju loadingnya adalah. Support pun sentiasa ada. Eizil Network sedang menjalankan prmosi bagi bulan Mac 2013. Siapa-siapa yang ingin menukar atau baru ingin menggunakan palatform wordpress harus ambil peluang ini. Atau korang yang baru ingin memulakan bisnes online dan inginkan sebuah website lengkap serba serbi nya. Korang boleh…

Continue reading

Nasib tak lupa renew domain

serverfreak

Nyaris saya lupa untuk renew domain saya. Nasiblah serverfreak hantar email peringatan untuk renew domain dan hosting. Tinggal lagi sebulan je domain akan tamat. Kalau tak renew blog kena lelong la jawabnya. Sayang wooo dengan domain puanbee.com ni , walaupun orang nampak tak seberapa , tapi banyak usaha , tenaga ..saya bangunkan blog ini. Hujung tahun bukan sahaja fikir yuran dan baju sekolah anak-anak malahan ada lagi , percutian keluarga , road tax kereta dan domain dan hosting ni juga , penting bagi saya . Nasib sekarang ni , raya dah tak jatuh di hujung tahun macam dulu-dulu kan ?…

Continue reading

Plugin Penting Setelah Berhosting – Part 2

Ekoran dari artikle lepas , saya buat lagi satu artikle untuk pengguna baru hosting berbayar , maklumlah benda berbayar ni hak milik kita , so kita je kena tentukan apa yang nak di masukkan ke dalam blog kita , saya beri contoh plugin yang agak penting untuk korang guna yang biasa saya guna di blog puanbee.com juga ..

kalau ada korang terbaca dimana-mana , lain dari apa yang saya tulis tu boleh lah share disini , untuk tambah ilmu saya yang tak berapa penuh di kepala ni 🙂

Seperti biasa untuk Add new plugin sila ke Dashboard > Plugins > Install Plugin

plugin penting setelah berhosting 1

plugin penting setelah berhosting 1

Part 1 – Plugin Penting Setelah Berhosting – Setting Permalinks

  1. Growmap Anti Spambot – sesuai untuk mengatasi komen berbentuk SPAM iaitu komen yang tidak diperlukan dan disukai
  2.  Akismet – Juga melindungi Blog dari SPAM
  3. Broken Link Checker – Untuk tengok mana-mana link yang dikenali sebagai dead link atau link yang telah rosak .. kemudian edit .. jadi blog kita bebas broken link .. untuk lihat lebih lanjut apa itu broken link sila kesini
  4. cbnet Favicon – Kalau-kalau korang nak letak favicon.
  5. CommentLuv – Membenarkan pengunjung mendapat backlink dengan meniggalkkan link update terbaru mereka ,
  6. Comment Reply Notification – Satu sistem yang memudahkan pengunjung dan owner blog berinteraksi , setiap kali owner blog membalas komen pengunjung , pengunjung akan menerima email pemberitahuan di email masing2 (ada banyak lagi jenis lain dengan fungsi yang sama , boleh search , try and error seseuka hati korang nak pakai yang mana ok!)
  7. Contact Form Plugin – Untuk memudahkan pengunjung beremail dengan admin blog dengan cara paling mudah , hanya perlu isi borang tersebut, nampak lebih pro orang kate…
  8. Efficient Related Posts – Related post di bawah artikle , paling mudah dan senang untuk setting .
  9. Sharebar – Button Share Facebook , Twitter , google + , email dan lain-lain , terdapat di sebelah kiri artikle saya untuk contoh , selain dari mudah untuk setting ianya juga nampak blog lebih kemas… (boleh menanbahkan traffic jugee…)
  10.  Subscribe To Comments – Membenarkan pembaca melanggan komen di blog melaui email mereka , dan ianya menudahkan untuk pembaca mengikuti apa-apa perbincangan di blog .

sekian ,
cukupkah 10 jenis plugin yang agak penting bagi saya .. dan jika ada sesiapa ingin menambah .. silakan 🙂

Please follow and like us:
200