Resepi : Roti John Untuk Sarapan

Assalamualaikum dan hai hai hai .. Kali ni nak share resepi roti john paling senang nak buat di rumah. Guna bahan yang tersedia di rumah je. Tak payah nak ke kedai semata-mata nak buat roti john. Walaubagaimana pun boleh je tambah bahan lain seperti cheese , daging atau ayam. Tambah cheese jadi lah roti john cheese , tambah ayam jadi lah roti john ayam kannn .. dan begitulah seterusnya.. Lain kali kita tambah udang jadi roti john special udang pula. Tak begitu cik jah ?

Bahan – bahan untuk buat roti john :

  • ROTI SOSEJ : Jenis panjang tu ada 2 size kan , belilah yang muat kuali. Tak muat pun boleh potong. Nak guna roti biasa tu pun boleh je.
  • Bahan untuk inti : 6 biji telur ,  bawang besar potong dadu , telur , lada hitam dan garam.
  • Bahan untuk sayuran : kubis / salad dan bawang besar di potong dadu
  • Minyak atau metega untuk tumis. Ada mentega sedap sikit lah.

cara-buat-roti-john-telurCaranya : Pecahkan telur , masukkan lada hitam , garam , bawang merah dan kacau. Sukatan ada dalam gambar. Saya  main letak je . Rasa ok tak masin sangat dan tak pedas lada sangat sesuai untuk anak-anak , kalau suka lada hitam banyak boleh tambah lagi. Kalau nak tambah ayam atau daging boleh tabah , pastikan di kisar halus , nanti tak masak. Kalau suka boleh juga rebus atau tumis ayam dan daging dulu baru masukkan ke dalam adunan telur. Saya tak guna pak aji ye. Belah roti tetapi tak putus , macam biasa orang jual roti john buat tu.
roti-john-telur

Panaskan minyak , sikit je …  ambil sesenduk inti tadi tuangkan atas kuali biarkan masak sekeap , letakkan roti d atas telur.Boleh rujuk gambar di atas. Cara nak tekap tu. Kalau nak guna mentega masa ni ye . Letakkan mentega dan balik balikkan roti tersebut. Mentega sikit je , agak-agak lah ye.

cara-buat-roti-john-di-rumah

Ada orang letak sayur kemudian tuang sos dan mayonis kan ? tetapi saya gaul sayur dengan mayonis dan sos siap-siap. Bila roti john tadi dah masak. Angkat dan sejukkan sekejap terus letakkan sayur dan siap. Anak boleh makan terus. Dalam gambar saya gunaka kubis dan salad. Adunan telur saya ni boleh buat sebanyak 10 keping roti john. Banyak tak ?

Hah itu sahaja lah resepi paling mudah boleh di buat semasa sarapan atau pun semasa minum petang. Yang penting JIMAT. Anak saya memang suka makan. Lagi-lagi apa yang ibunya masak. Terharu mak ..

Resepi Kari Kepala Ikan Sentuhan Orang Utara

Dah lama tak masak kari kepala ikan , selalunya tunggu balik kampung di utara baru buat kari kepala ikan kerana faktor di sana , ikan lebih segar , kelapa mudah di dapati. Tetapi dah kerinduan kari kepala ikan di dapur sendiri maka saya buat la di KL , dengan apa yang ada. Suami suka sangat dengan kari kepala ikan. Tu pun atas faktor kesihatan dia tak boleh makan selalu. Susah nak dapatkan kepala ikan segar. Kena rajin bertanya bila ikan di potong dan sebagainya. Kalau dah jadi mak mulut memang kena ringan agaknya.

Tak mahu bercerita panjang , mari lah tengok langkah – langkah menyediakan kari kepala ikan. Saya rajin ambil gambar kali ni…

Resepi nasi minyak

Resepi Kari Kepala Ikan Sentuhan Orang Utara Read More

resepi sup kaki ayam

Resepi : Sup Kaki Ayam Istimewa

Hari-hari keyword resepi sup kaki ayam menyinggah di blog puanbee.com , walaupun sebenarnya resepi tersebut tak ada , yang ada cumalah entri ringkas mengenai cakap-cakap orang tua disini , diorang cakap .. kalau anak lambat berjalan elok di beri makan sup kaki ayam setiap hari. Tak tahu betul atau tidak… Sebenarnya sup kaki ayam ni selalu sangat saya buat , seminggu sekali mesti buat. Sebab anak-anak suka.. tak makan dengan nasi , hirup sup macam tu je.

Korang suka ? geli dengan kaki ayam ke macam mana ?

resepi sup kaki ayam

Untuk resepi sup kaki ayam versi saya.Sila sediakan beberapa bahan yang mudah di dapati. Read More

Laksa Buyong Dan Cendol Bakar , Kg Asam Jawa Selangor

JJCM kali ni perkena laksa buyong , gerai laksa kepunyaan sepupu sebelah suami. Tapi malangnya suami suka snagat buat kejutan .. kejutan sangat sampaikan laksa dia tinggal semangkuk sahaja. Baru je berangan nak makan laksa buyung taruk udang besar-besar , udang pun habis jugak. Alamak…  Nak tak nak kami terpaksa la order makanan lain. Masyallah ramai nya orang . Sampai nya di situ agak terkejut nampak kereta beratur untuk beli cendol , drive thru tau .. ingat MCD je ke ada drive thru ?

CENDOL BAKAR , KG ASAM JAWA SELANGOR 8

Istimewa nya laksa ni , laksa di perbuat dari tepung gandum , pulas sendiri guna mesin khas di rumah.Kuah Laksa pula di buat dengan ikan segar dari kuala selangor. Memang sedap dan sekali cuba mesti nak lagi punya lah. Lagi pun ayah sepupu tu memang menjual laksa bertahun – tahun lamanya di changkat jering. Kira nya resepi laksa buyong ni memang resepi turun temurun lah. Korang semua patut cuba.  Read More

petai

Sambal Ikan Bilis Dengan Petai

Published on: May 20, 2012 @ 17:12 : Satu lagi resepi minimalist , senang di masak sedap dimakan sambal ikan bilis petai , siapa yang tak makan memang rugi … banyak gambar dalam laptop/iPhone tak di buat entri lagi , pecut ..sambil buat bisnes , hal anak-anak dan masak-masak memang tak boleh tinggal.

petai

Semasa pergi beli barang , saya ambil petai , ternampak 2 orang pekerja disitu yang berasal dari Bangladesh bercakap-cakap sambil tunjuk ke dalam bakul tempat saya letak petai , saya pandang bakul dan pandang mereka semula.

Mungkin depa nampak saya pandang terus tanya saya ..

“U makan itu buah sedap ka ? , U buat apa dengan itu buah ? U masak apa dengan itu buah ? “

Saya pulak terfikir dan tanya pada depa tu balik

“Eh orang bangladesh tak makan petai ke ? , disana memang tak ada petai ? ”

“Tak de lah , tak pernah makan “

“Oh ini buah namanya PETAI ,boleh di makan begitu saja dengan sambal atau pun di masak sambal tumis , boleh campur ayam , udang , sotong , daging , ikan bilis , ikut suka U lah nak tambah apa “

Lepas tu dia tersenyum sambil cakap lagi dengan kawan dia…

Baru saya tahu orang Bangladesh tak tahu makan PETAI dan belacan.

Buat Sendiri : Resepi Popia Basah

Jul 27, 2012 @ 06:14 : Baru sekali buat sendiri popia basah di rumah menggunakan resepi di bawah. Sebelum ni asyik merengek pada kakak ipar untuk beliau buatkan popia basah setiap kali balik ke kampung. Resepi asli dari arwah mak mentua katanya. Suami selalu sangat sebut-sebut ,popia basah arwah mak nya sedap. Entah kenapa 10 tahun kawin , baru sekarang tergerak hati nak cuba resepi ini. Sebelum ni rasa macam tak akan jadi je kalau saya buat sendiri. Tapi tak .. resepi popia basah yang di beri sangat senang nak di ikut.

Sekarang simpan resepi di blog senang nak ingat. Nanti nak resepi sendiri cari di blog sendiri.

Langkah demi langkah buat popia basah.

Bahan untuk buat kulit popiah (A):

  • Setengah kilo tepung gandum
  • 4 sudu minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Air

Bahan untuk buat inti (B):

  • 1 biji lobak merah
  • 1 biji sengkuang
  • 15 biji kacang panjang/kacang buncis
  • 2 biji telur
  • 50 sen udang kering
  • 1 biji bawang besar-ditumbuk
  • 2 biji bawang putih-ditumbuk
  • Bawang goreng
  • kiub lembu 2 biji

Bahan untuk buat sos (C):

  • 15 tangkai cili kering
  • 30 sen gula merah
  • Garam
  • 1 sudu besar cuka
  • Sedikit belacan

Read More

Cara buat KIMCHI sendiri : Resepi KIMCHI

Salam , saya dapat resepi untuk buat kimchi sendiri ni dari group facebook , saya suka simpan resepi di blog , maklumlah kalau buku asyik hilang sahaja , ribuan terima kasih kepada kakak Nora Sabri kerana berkongsi resepi kimchi ini dengan begitu detail cara nak buat tu.

1 : kobis dibelah dua dan basuh. Toskankimichi

2 : Lumur kobis dengan garam kasar sehelai demi sehelai. Perap selama 6 jam atau lebih.

kimichi 2

3 : Bilas kobis dengan air dan buang sisa sisa garam. Tos kan. Read More

Resepi cendawan goreng tepung ranggup dan sedap

Resepi Cendawan Goreng & Tips Goreng Cendawan Agar Ranggup

Sebelum ni banyak kali saya cuba goreng cendawan dengan tepung dan rasanya tak ranggup , saya hendakkan cendawan goreng yang ranggup , ambiklah resepi cendawan goreng siapa pun , bila saya masak mesti tak ranggup .. korang tau kenapa ? Entah lah ,mungkin orang lain dah tahu pun tapi saya yang tak tahu menahu sampai sekarang sabar je lah.

Resepi cendawan goreng tepung ranggup dan sedap

Tips Goreng Cendawan Agar Ranggup
Rupanya untuk hasilkan cendawan goreng tepung yang ranggup , adalah dengan cara.. lepas basuh cendawan tu , kita mesti perahkan cendawan tersebut , lah nape tak terfikir.. hahah perah je guna tangan atau kalau suka boleh perah dalam kain bersih. Asalkan perah dan buang air-airnya .. lepas tu barulah celup dalam tepung dan goreng dalam minyak yang panas. Read More

THROWBACK : Resepi Kek Biskut Cheese

Entry throwback aje la mampu , saya suka ambil gambar , banyak gambar aktiviti harian tertanam dalam memori telefon , nak update blog tu saja yang kadang-kadang malas , eh .. selalu malas .. Ini dah lama dah buat .. cheese biskut , guna biskut meryy coklat .. letak pulak kacang nips di atas nya .. sedap .. simple … dan paling suka sekali senang nak buat.

Resepi kek biksut cheese  memang ambil di facebook saja .. sekarang senang dah .. ada internet semua jadi .. nama kek ni sebenar memang tak tahu la , saya letak sendiri je la .. memandangkan semua pun ingat-ingat lupa dah sekarang ni , jadi resepi ni kena tulis untuk jadi panduan saya sendiri esok ni.

IMG_7437

Resepi kek biskut cheese  : ( Pertama kali nak ucap terima kasih kepada empunya resepi , saya dah lupa nak bagi kredit pun , ambik di facebook )  Read More

Kari Kepala Ikan Kampung Attap KL ( Restoran ZK)

Ada orang tu rindu masakkan kari kepala ikan. Hari pertama balik dari Jakarta dia bawa keluarga makan kari kepala ikan di Restoran ZK di Kampung Attap Kuala Lumpur. Kalau dah telanjur singgah KL tu boleh lah pekena kari kepala ikan di sini. Mazidul Akmal Sidek pun pernah tulis tentang kari ni di dalam blog beliau.

Kari Kepala Ikan Kampung Attap KL ( Restoran ZK)

Sedap .. kata suami saya. Dia jarang suka dan puji makanan. Betul-betul sedap baru puji. So boleh guna lah rekomen dari dia kan. Suami cakap dari awal restoran ni di buka , dari kedai lama di sebelahnya yang menggunakan zink tu lagi , suami dah jadi pengujung setia. Saya ?? kurang gemar kedai ala-ala mamak. Read More