Resepi ayam masak halia untuk ibu berpantang timbul bila saya masakkan untuk adik saya sendiri yang baru sahaja melahirkan cahaya mata ke dua beliau. Awal tahun lagi keluarga kami dah terima 2 orang kelahiran orang baru. Di taiping adik bongsu juga melahirkan seorang baby boy anak sulung beliau. Seronok bau baby … ┬ásedap…┬áSekarang beralih ke cara masa ayam masak halia resepi khas dari saya . Masaakan ini mudah , bahan tak terlalu susah nak cari , ada je di ceruk dapur kita. Suami-suami pun boleh cuba masaakan untuk isteri tersayang. Bahan : Ayam setengah ekor Halia sebesar penumbuk , ricik …
Siapa yang tak pernah mengalami sengugut ? anda memang bertuah .. sakit sengugut ialah sakit di bahagian peranakkan , perut atau sesetengah orang sakit di bahagian keliling pinggang ketika seseorang wanita di dalam keadaan Haid . Sengugut atau pun Period Pain ini kebiasaannya akan di alami pada beberapa hari semasa awal kedatangan Haid. Sakit sengugut ni juga ada tahap-tahap tertentu, memang susah nak bayangkan , saya pernah kena yang paling teruk , rasanya seperti mahu beranak semula , Oh orang lelaki tetap tak tahu bagimana rasa sakit sengugut ni kan. Kalau nak di gambarkan sakit sengugut ni untuk orang lelaki …
Teh halia untuk kesihtan..jom tengok khasiat halia untuk kesihatan korang dan saya juga..s ebenarnya dulu saya selalu amalkan teh halia nih..entah kenapa sejak akhir-akhir nih saya lebih suka kepada indocafe..sehari tak perkena indocafe tuh ibarat macam tak lengkap lah hidup saya nih.. Tapi.. sekarang badan dah terasa sengal-sengal dan selalu juga kaki terasa kebas , letih-letih…kemudian ada nenek kat rumah nih cakap..darah tak mengalir dengan baik..itu pasal lah kaki tu selalu kebas sejuk-sejuk katanya…nenek tu cadangkan pada saya untuk minum air halia kaw kaw punyer campo daun pandan sikit ..wah saya tak sanggup lah nenek hahaaa! tapi saya boleh minum …