TIP PILIH TUALA WANITA AGAR SELESA SEPANJANG HAID

Tuala wanita atau kalau guna bahasa seharian kita sebut pad.. Memang satu keperluan buat semua kaum perempuan yang dah akil baligh. Kalau zaman dulu mereka menggunakan kain untuk mengalas tiap kali datang bulan @ haid tapi zaman sekarang dah tak ada orang guna kain. Cuma sekarang ada cloth pad yang boleh di cuci & di pakai semula cuma penggunaan dia tak berapa meluas lagi. Perempuan zaman sekarang terlalu sibuk jadi semua lebih selesa memilih tuala wanita pakai buang jer..

Ada pelbagai jenama tuala wanita di pasaran. Dan juga pelbagai size mengikut keperluan masing masing tapi kita perlu juga tahu tuala wanita yang macam mana & size apa bersesuaian dengan kita mengikut situasi.

3 Faktor utama untuk pemilihan tuala wanita iatu ;

  1. Kemampuan serapan (Yang ni paling di titik beratkan untuk elak kebocoran)
  2. Bentuk & size (Yang ni penentu keselesaan bila di pakai)
  3. Ketebalan (Yang ni lebih kepada untuk keyakinan diri)

Bila memilih tuala wanita.. Kena tahu juga kesesuaian dengan kita mengikut size badan. Sebab kalau yang berbadan kecil menggunakan tuala wanita yang tebal & lebar mungkin mengundang rasa tidak selesa sekaligus boleh menyebabkan kita hilang keyakinan untuk beraktiviti. Kalau terlalu besar maybe rasa macam pakai diapers pulak.

Tak semua tuala wanita yang nipis & tidak terlalu lebar tidak mampu menyerap cecair dengan baik. Sekarang ni banyak tuala wanita yang di reka dengan size yang nipis & tidak terlalu lebar mampu menyerap dengan baik tanpa menyebabkan kebocoran. Contoh macam saya guna Whisper ultra clean, 24cm Normal day wings. Memang nipis, kering & tidak bocor. Selain selesa di pakai untuk mereka yang bersize badan kecil seperti saya.

Untuk elak tuala wanita itu berubah posisi adalah lebih baik menggunakan jenis bersayap. Jadi kita lebih yakin untuk bergerak & tak risau tuala wanita berubah posisi walau beraktiviti lasak. Tuala wanita jenis bersayap pun ada dalam pelbagai size jadi tak perlu risau. Pilih size yang bersesuaian dengan size badan anda untuk menjamin keselesaan sepanjang hari.

Semoga perkongsian ni membantu anda memilih tuala wanita yang sesuai dengan anda. Kena ingat tak semestinya perlu memilih tuala wanita yang tebal & lebar semasa aliran haid banyak. Tak semua tuala wanita yang tebal & lebar mampu menyerap dengan baik. Ia bergantung pada kualiti & jenama sesuatu tuala wanita tu.