Segmen Puanbee : Review Blog CELOTEH MJ

Hai selamat pagi , kembali bersiaran hehe..lama tak review blog nih , bee tahu ramai yang menuggu kan ..harap besabar yer..bee nih nak menreview mesti ikut mood baik dulu kalau tak nanti bee tertinggal tips2 penting untuk korang , siapa yang rugi tu ?

ehem kali nih kita review blog celoteh mj pula yer..entri MJ yang bee nak share kat korang Cara remove follower yang tak di ingini jom baca tambah ilmu buat sesiapa yang masih tak tahu kan 🙂

Ehee banyak nak tegur ni..erm …tak pe kan MJ , semua yang join segmen bee kena lah terima seadanya hehe….

mula bab header , header tu cantik , tapi tak sesuai dengan background , kedudukan juga tak sesuai , jarak antara header dengan main page juga tak sesuai , ini menampak kan blog MJ seolah-olah berserabut dan tak profesional …bee cadangkan MJ ubah kedudukan dan saiz heeder tersebut ..

Iklan heartbert tu MJ boleh center kan biar kedudukan sama tengah dengan iklan nuffnang , ianya akan nampak lebih comel dan menarik 🙂

Bee nampak ada tab page , HOME satu je ? MJ boleh tambah page tu lagi , Mj boleh buat kan tab untuk profile MJ contohnya , MJ boleh letakkan gambar perkahwinan MJ dan famili MJ disitu , atau MJ buat tab untuk award , network blog , asalkan mendatang kan kekemasan blog MJ . MJ boleh juga letak kan sitemap yang sangat penting untuk sesebuah blog yer dan di sukai google juga!!

sekarang nih kita nilaikan sidebar MJ pulak , ehehe….sidebar MJ juga nampak serabut sikit , MR ‘N’ MRS ADY ,DAISYPATH FRIENDSHIP TICKERS , boleh di letak kan dalam tab dia tas dekat home tu , MJ buat tajuk about me contohnya ,

BLOG AROUND THE WORLD , tak de faedah pun di letak kan di blog , bukan bee sorang cakap nih ramai lagi , lagi baik buangkan ajer..

Untuk banner contest tu MJ boleh kemaskan lagi dengan membuat scroll banner dan sama kan saiz banner tersebut , ini akan menampak kan blog MJ kemas dan lebih profesional ..

Bee rasa MJ ada tersalah coding yang membuat kan ruang antara entri tu terlebih besar , bee cadangkan MJ plih template lain , entah lah keterlaluan kah bee ? tapi bee nak tengok lepas nih blog MJ kemas dan lebih tersusun ..

Dari gambar alexa di atas bee percaya MJ tak masukkan langsung tag alexa , ehehe percaya atau tak ? alexa juga memainkan peranan untuk menunjukkan prestasi blog kita , lebih sikit kedudukan alexa lebih bagus , ini menunjukkan blog kita ni mempunyai potensi besar ,bagi bee ini adalah cabaran 🙂

blog MJ tersangat lah berat , melebihi 100kb dan hampir 200 kb dah tu , masa untuk loading pun 2.64 saat kena tunggu , so MJ kena lah berusaha sikit untuk kurang kan time loading , untuk kepuasan pengunjung , time loading blog memainkan peranan untuk pengunjung stay d blog kita , jika nak buka satu page kena tunggu lama-lama tak hairan lah MJ akan kehilangan pengunjung …Mungkin MJ boleh kurang kan Entri dari 6 menjadi 4 sahaja di page depan ..

ok dah siap menreview , bee cadangkan MJ baca dan praktiskan semua tutorial yg bee beri 🙂

1-cara untuk daftar alexa
2-cara masukkan meta tag
alexa

3-jadikan template mesra seo
4-kenali meta tag untuk blog anda
5-cara pasang sitemap di blog
6-cara buat banner dalam scroll dan banner

Untuk centerkan banner hanya tambah code <center> masukkan code iklan /banner /fb /network blog atau apa-apa disini </center>

Please follow and like us:
200

Segmen Puanbee : Review Blog Mamayung

Salam Bahagia Semua 🙂
Heheh lama bercuti review nih , alaaa mintak sorry lah yer puanbee sekarang ni mengalami kesakitan gigi yang tiada penhujungnya ceh! nak review nih bukan senang tau kena buat betui2 tak boleh emo2 hehe..nanti tertinggal pulak tips untuk semua kan ..rugi lah hihi….so nak bg tau segmen nih dah ditutup buat sementara bee akan buka balik bila tiba masanya nanti , jadi bee akan selesaikan yang mana telah buat post saja yer..terima kasih pada yang sudi menyertai segmen puanbee 🙂

kali ni bee review blog mamayung antara blogger yang terawal bee kenal semasa bee mula2 terjebak di dunia blogging ni 🙂 Hai mamayung hehee….

blog mamayung tak ada header tapi tak menjadi masaalah perkara tu , yang jadi masaalah benda lain , hehe mamayung sila lah ikut semua step yang bee beri yer moga mamayung lebih selesa nak berblogging dan blog mamayung lebih mesra pengunjung nanti 🙂

pertama bee tengok mamayung ada daftar alexa tapi tak masukkan meta tag dalam html tempalte so agak lambat lah alexa tu nk index blog mamayung rugilah , mamayung kan dah lama berblogging ni…

sini bee beri url untuk rujukan mamyung :

1– apa itu alexa ranking
2-cara daftar alexa ranking
3-cara masukkan meta tag alexa dalam blog

Antara kesalahan yang mamayung buat :

1- Widget follower tak sepatutnya di letakkan bahagian atas , kerana widget follower adalah widget yang paling banyak link dan gambar yang membuatkan blog lambat loading , dan juga melambatkan enjin carian crawl blog mamayung …bee cadang kan widget tu diletakkan di bahagian sidebar sebelah kanan , mungkin di tengah atau bawah tapi jgn atas..

2-Jika mamayung nak blog mamayung mesra SEO eloklah mamayung buat blog dengan 2 layout sahaja , dengan sidebar disebelah kanan , kerana enjin perangkak akan menbaca content dari kiri ke kanan , kita tak nak lah ada apa2 yang menghalang enjin perangkak ni sampai ke kandungan blog atau post kita kan ? jika mamyung tak kisah tak apa lah …

3-Widget ikan dan widget live traffic feed tu adalah widget yang paling tidak berguna dalam blog mengikut kata mereka yang lebih berpengalam , jika difikirkan ada benarnya , apa kegunaanya ?? traffic kita boleh juga tengok di nuffnang kan ..ikan tu lagi lah tak ada makana apa-apa so mamayung boleh lah bunag widget tersebut , untuk meringan kan lagi blog mamyung.setiap kali bee masuk memang agak lama untuk blog mamayung loading tau!..

4-mamayung boleh kemaskan lagi bloglist dengan menampilkan hanya 5 blog di page depan , caranya senang saja mamayung boleh tanya bee nanti sebab bee tk buat tutorial untuk ini..lagi pun buat apa tampilkan sampai 10 blog ? nanti mamayung nak tengok just klik “tunjukkan semua”

5-mamayung juga boleh kemaskan banner-banner? banner backlink di bahagian bawah tu dengan memasukkan dalam scroll dan letakkan di sidebar sebelah kanan , ini akan menampakkan lebih kemas dan menarik ,

mamayung boleh baca artikle ini :

cara kemaskan banner , dan cara buat scroll untuk kemaskan sidebar

OK bee tak nak dera mamyung hehe tapi kalau mamyung rajin eloklah mamyung buat sitemap untuk memudahkan pengunjung melihat isi blog mamayung …

cara pasang sitemap pada blogspot

dan shoutbox mamayung bee tak nampak bee tak tahu lah kalau bee je yg tak nampak , hehe bee cadangkan mamyung guna shoutmix dan shoutmix nanti boleh buat website lock , fungsinya adalah mengelakkan org lain guna shoutmix kita , tahu tak shoutbox atau shoutmix ni org boleh salah gunakan jika kita tk pasang website lock ? ermm..try google..
erm itu sahaja untuk mamayung , kalau ada apa2 tak faham tanya je mamyung ..bee seboleh akan tolong mamyung 🙂

Please follow and like us:
200

Dah Siap juga akhirnya..eh ini sayur apa ?

Salam Bahagia semua , maaf lah Bw bee ni kurang memberangsangkan lah hee…apa tidak nya masih tak habis meng explore wp ni ntah bila nak siap sepenuhnya , tapi bee dah siapkan theme yang bee agak berkenan tapi tak berkenan pula tang tulisan nya tu , mcm serabut jer..ada cara nak tukar tak ?

ARE YOU THE ‘MOST WANTED?’

Eh cuba tengok ini sayur apa yer ? kelmarin bee pergi Jaya Jusco nampak sayur ni terus ambil haha, sebab di pasar biasa yang bee pergi tak da jual sayur ni, tengok macam sedap je tau terliur bee tengok sayur ni , tebayang sayur goreng separuh masak dengan udang besar..tau-tau bila masak je..semua ambil udang aje sayur letak tepi bee pun rasa lah sikit tau-tau punya lah pahitnya sayur ni..habis udang dan kuah pun pahit sekali dasyat penangan sayur nih huhuhu…

Tengok gambar menyelerakan bukan tapi pahit tuhan saja yang tahu si kay tu siap tanya “boleh makan ke sayur ni ?”
haaa macam beracun je kan , tapi tak da apa lah okey bee makan sayur tu cuma pahit tak tahan ngalah kan pucuk mengkudu tu !…

Please follow and like us:
200

Alexa Ranking Sebelum Dan Selepas Tukar Domain

RE-PUBLISH UNUTK YANG BERTANYA…pneumedic…menjawab pertayaan pnewmedic….jwapannya adalah yes ! semuapencapaian url sebelum ni akan jadi kosong dan perlukan masa unutk naik balik.TAPI sekejap saja..dalam sebulan dah nampak kesan nya..cuma PR blog tu memang susah sikit lah….tapi alexa sekejap jer kalau ikut cara yang betul 🙂
Ingat lagi bee pernah buat entry “apa itu alexa ranking” dulu ?? haha sekarang tengok sinambungan kisah alexa ranking untuk blog bee yer..Pendek kata Ranking blog akan jatuh setiap kali kita tukar URL blog…Panjang tak kata paper…Ini semua OTAI Tahu..hik2

sebelum bee tukar pakai domain..Dalam malaysia 2550..


Yang ini pulak selepas bee pakai domain..waaa jatuh menjunam! Dalam malaysia terus no data…tapi tak per bee tengah nak berusaha menaikkan ranking dalam alexa nih..alaa blog lama tu pun 2 bulan lebih jer ..hihihi…tapi waaaaa sedih jugak tengok ranking juta-juta nih….

Eleh bee nih tu pun nak kecoh kan???

UPDATE PADA 19/2 SELEPAS SEBULAN 19 HARI BERDOMAIN, INILAH HASILNYA..

Please follow and like us:
200