Nasib tak lupa renew domain

serverfreak

Nyaris saya lupa untuk renew domain saya. Nasiblah serverfreak hantar email peringatan untuk renew domain dan hosting. Tinggal lagi sebulan je domain akan tamat. Kalau tak renew blog kena lelong la jawabnya. Sayang wooo dengan domain puanbee.com ni , walaupun orang nampak tak seberapa , tapi banyak usaha , tenaga ..saya bangunkan blog ini. Hujung tahun bukan sahaja fikir yuran dan baju sekolah anak-anak malahan ada lagi , percutian keluarga , road tax kereta dan domain dan hosting ni juga , penting bagi saya . Nasib sekarang ni , raya dah tak jatuh di hujung tahun macam dulu-dulu kan ?…

Continue reading

Tutorial Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

Tahu tak kita boleh mengimport dan meng export blog kita dari blog A – ke blog B.. sini nak ajar korang buat Mengimport Blog Dan Export Blog Dari Blog Lama ke Blog Baru

Misalnya jika kamu nak buat blog baru untuk contest sahaja , maka kamu boleh import entry contest dari blog lama ker blog baru.. dengan ini blog anda tidak lah becampur- campur kan..sebenarnya entry nih di tujukan khas buat has_ishak kan has baru buka blog..hehee..

jadi ikut step nih yer..

Step 1 : Pergi ke Dashboard Blog yang nak dipindah kan entry nya klik > setting > EXport blog > klik Download dan simpan dalam folder komputer..contoh tengok gambar yer..

Step 2 : untuk meng import ke blog pilihan ..Setting > import blog > pilih file folder yang dah export tadi dan boleh pilih sama ada nak autopublish atau tak.. jika tak auto publish, kta boleh pilih entry mana yang nak di publish kan di Edit Post.Tengok gambar untuk contoh..itu saja .. senang kan ? selamat berjaya…

suka ? kalau suka like2 jer yer..

Please follow and like us:
200

Nak beli domain Dan Hosting ? di mana ? Cara-cara daftar domain !!

Entri 1/2011 update 13/5- sewaktu enti ini di buat saya hanya berdomain ..saya baru lagi berhosting setakat ni memang berpuas hati..

Seperti yang korang semua tahu bee baru jer berdomain dan bee kecoh satu kampung kan..haahaa bukan per bee hanya nak berkongsi benda baik jer..apa salah nya kan..then ramai tanya kelebihan berdomain dan bee dah buat posting tentang kelebihan berdomain .. sekarang ada lagi yang bertanya kat mana nak beli domain pulak..maka keluarlah entry nih…terima kasih juga buat rafina mimi…

Untuk beli domain bee cadangkan beli dengan Netkl nih sebab ..proses pembelian senang giler..then kalo korang tak faham apa-apa korang boleh tanya kepada pihak NetKl secara live tau ! bee pun sebelum membeli domain nih dah banyak pikir, tanya sana sini dan tak puas hati lagi bee chat dengan pihak NetKl ..masa tuh bee borak dengan ENZUL. peramah orangnya..tengok foto di bawah

Lepas chat dengan ENZUL dia email semua detail masa kita borak tadi, sungguh ber etika tau!

nak daftar pun senang jer hanya pilih nama domain dan tempah domain..dah tempah sampai invois email , then kita bayar dan reply balik invois tu berserta detail pembayaran..

pastu tak sampai 5 minit blog kita dah pun bertukar nama..hihih eh ! tapi ini untuk domain sahaja tau..hosting still blogspot..kalau beli domain + hosting bee tak tahu lah proses nye mcm mana , tapi bee yakin lah mesti senang punya…

korang nak tempah klik jer banner nih tau…

dan kenapa bee asyik minta korang klik banner tu ? sebab lepas dah membeli kita boleh jadi agen affiliates NetKl ..setiap pelanggan yang kita rekomenkan pada pihak NetKl akan dapat bayaran…

Harga domain = RM31.60/tahun
Untuk pelanggan baru yang nak kan pihak NetKl settingkan pemasangan domain dikenakan harga RM3.00 sahaja.

jadi untuk pertama kali kita bayar RM 34.60 dan tahun-tahun berikutnya kita hanya bayar RM31.60 jelas tak ? erm kalau ada nak tanya klik jer kat livechat NetKl tu ..pasti korang dilayan..ok kalau berminat klik banner yer…


Jenama Kami yg sudah Tersohor!=
Pakej Webhosting yg Berbaloi!=
Layanan-Pelanggan yg Hebat!=
Komisyen dari 10% – 25%!=
Bonus Sign-up PERCUMA : RM2=
Peluang memenangi FREE webhosting!=
Paparan Statistik Komisyen Real-time!=
Minimum Payout Rendah (hanya RM50)=
Jangka-hayat Cookie : 60 hari=
Cara Payout: Cheque / Bank Transfer

Untuk Hosting pula terdapat pakej – pakej yang berlainan … pakejnya mengikut data dan bandwidth .. Dan ini adalah yang paling sesuai untuk orang yang baru nak cuba menggunakan hosting sendiri

RM70.00 MYR Annually (Free Domain)
RM130.00 MYR Biennially (Free Domain)

myWordpress
Buy hosting only, ( and you’ll get 1 domain for FREE )

We will automatically install WordPress in your hosting – for FREE, and import all your data (entries/comments) from your old blog, upon request. (ini penting semua set up akan di lakukan oleh pihak NETKL , )

500 MB Storage Space
10 GB Monthly Bandwidth
1 MySQL Databases
10 Sub Domains
NO Addon Domain (Quota)
1 Parked Domain (Quota)
3 e-mail Accounts
3 FTP Accounts
FREE Setup
FREE 1 Domain

FREE 1 Domain (valid for .com, .net, .org, .biz, .info, or, .name ONLY)?

Satu kelebihan NETKL ialah mereka boleh melayan segala pertayaan kita 24 jam , tk tidur depa ni kan..tapi itulah hakikatnya …

Semunya senang sahaja yang penting jika dah berniat nak berhosting sendiri tu teruskan je , saya sendiri pun tk pernah belajar apa-apa pasal domain dan hosting tapi boleh je , jangan risau tutorial belambak di google , kawan2 ramai boleh tolong ..

Kalau rasa nak senang lagi ? upah je saya hehehe ….. kautim kemudian eh !!

Please follow and like us:
200

Kelebihan domain sendiri

– ULANG POST ENTRI –

ERm disebabkan bee mendapat pertayaan dari rafina dan lov you maka bee pun taip lah serba ringkas kelebihan memiliki domain percuma..dan insyallah bee pun akan menukar blog bee nih ke domain berbayar beberapa hari lagi..hikss suka nya..dah dapat kebenaran kan selalu dok join contest tak pernah bertuah nak dapat domain percuma nih…

domain jer lah hosting kemudian kot tunggu duit nuffnang masyukk dulu kalau tak setakat domain jer lah yang mampu pun haa!

Nama url yang pendek, mudah di ingati contoh :

dengan http://puanbee.com mana yang lebih mudah ?

Blogspot percuma boleh di musnahkan oleh pihak admin serta merta tanpa notis manakala domain berbayar tak boleh kerana kita mempunyai hak penuh ke atas domain tersebut.

Untuk jangka panjang jika satu hari anda dah tidak berminat untuk menulis blog lagi anda boleh jual nama domain anda dengan harga yang agak masssyukkk !!! dan nama domain haruslah praktikal dan mempunyai nilai-nilai unik.Setiap domain berbayar lebih mesra SEO berbandinga domain percuma, contoh jika anda menaip sesuatu dan search kebanyakkan artikle dari domain berbayar lebih cepat maka dapat menjana traffic dengan lebih lancar.Domain berbayar menunjukkan kita serius dalam dunia blog dan ini dapat menambah keyakinan pihak pengiklanan.

oh ! Tahu tak apa itu Domain ?

Domain dalah alamat tetap untuk blog anda.. contoh domain www.puanbee.com

manakala adalah alamat sementara blog anda!! contohlah …hehee puan bee tu nama domain bee yang akan datang hokeyyy!!!Sesiapa yang nak beli domain haruslah ringkas , mudah di ingati dah mempunyai nilai2 unik.erm bee pun tk pandai pilih nama so puanbee.com adalah yg paling ringkas.

apa itu Hosting ?

Hosting pula berfungsi untuk menyimpan segala data-data mengenai laman web anda.

Ia akan menyimpan fail, teks, gambar, dan segala kandungan dalam laman web anda supaya boleh dilawati oleh orang ramai.

Domain Dan Hosting mempunyai harga yang berbeza ok…

Please follow and like us:
200