Nak Jimat Bandwitdh APA ITU BANDWIDTH ????

Salam Bahagia Semua 🙂

Buat apa ? saya ??? mcm biasa tak de kerja saya berblogging ..hari ni saya tengok cPanel ..mak ehhh baru 4/6 dah guna 40% bandwidth ..saya tak sanggup lagi huhu..takut nanti tak sempat hujung bulan bandwidth dah habis…antara perkara yang perlu di risaukan apabila kita menggunakan hosting dan traffic nya makin tinggi adalah bandwidth … Dah lah baru je tukar hosting ke syarikat lain…

Tak di sangkal lagi traffic tinggi income pun masyuk juga …tapi itu lah bukan nya boleh dapat income tu on the spot bila kita memerlukan duit ..jika saya berkerja lain cerita ..saya seorang HOUSEWIFE ..iyer HOUSEWIFE ..tapi bukan desperate HOUSEWIFE hahaa…

Jadi saya terpaksa mengambil langkah drastik untuk menjalankan operasi jimatkan bandwidth

1- kurang update entri – sehari sekali memadai ..tapi kadang2 gatal tangan nak update byk kali
2- Ubah lagi theme , apa saja yang gunakan image saya remove , antaranya background, background title dan juga header huhu sadis…
3- sembunyi shoutbox , walaupun kadang2 rasa nak buang je ..sbb shoutbox juga pakai bandwidth agak banyak setiap kali page diselak ..
4- kurang kan entri di page depan ..jika tengok sekarang tinggal 3 je kalau dulu saya buat 5 entri..adeiii..
5- banyak juga plugin yang saya remove kan…terpaksa ..hehe top commentor bulan 5 saya lupa tengok tak pe nanti bulan 6 cover balik okeyhhhh..

Ada yang tanya apa itu bandwidth ?

Bandwidth adalah unit untuk mengukur bilangan data atau maklumat yang dihantar dalam satu jaringan (network) dalam tempoh masa tertentu. Selalunya dalam unit bit sesaat (bit/s) atau kbps

Dengan kuasa internet, saya dapat berhubung dengan anda semua hanya melalui komputer. Begitu juga dengan anda. Dengan internet, pertukaran data atau maklumat antara komputer mudah berlaku. Mungkin ada yang berkata, saya tidak berhubung secara terus pun dengan anda, hanya membaca blog ini saja.
Sebenarnya, blog ini juga berada di dalam komputer, cuma bukan seperti yang selalu kita guna, iaitu di server. Untuk memastikan anda semua (tak kiralah di mana anda) boleh membaca blog ini, saya telah menyewa sedikit ruang dalam server. Inilah yang kita panggil hosting. Bergantung kepada bayaran, setiap penyedia hosting telah menetapkan had penggunaan bandwidth pada setiap bulan.

Bandwidth akan digunakan sekiranya,

1-Membaca blog ini
2-Menulis komen di sini
3-Saya menulis artikel baru
4-Dan lain2 lagi cth selak2 page ini ..lagi besar saiz page lagi banyak guna bandwidth

kecurian bandwidth

Kejadian mencuri bandwidth juga ada berlaku. Ini terjadi dengan proses hotlinking. Contoh hotlinking, membuat link secara terus kepada website orang lain. Katakan anda copy gambar dari sesebuah website, dan anda letak pula gambar pada website anda. Gambar itu masih ada link dari website terbabit. Dengan ini, bandwidth yang diguna pakai oleh pelawat website anda, telah menggunakan had bandwidth tersebut.
Contoh mudah, curi bandwidth ini, orang lain gunakan plug elektrik anda untuk gunakan laptop. Yang perlu bayar bilnya siapa? Anda bukan? Jika terlebih dari had penggunaannya, apa yang terjadi adalah, blog saya tidak akan dapat dicapai (Page cannot be found) sehinggalah, sama ada bulan baru menjelma, atau saya upgrade pelan hosting saya. Begitulah lebih kurang cerita tentang bandwidth ini.

psssssttt : Saya tak kisah penggunaan bandwidth saya bertambah (bukan kerana hotlinking), kerana itu bermakna pelawat yang datang ke blog ini pun bertambah banyak yer …. Terima kasih kerana selalu membaca blog ini

Bilangan pelawat setakat ini, telah mencecah :

8162 UV sebulan di analitik nuffnang
23922 UV dari google analitik
23908 UV dari cPanel

UV adalah unik visitor bukan pageview ok !.. Betul lah ada yang menyatakan analitik di nuffnang terdapat sedikit keraguan ..tengok bezanya disitu dan fikir sendiri… nanti saya ada masa saya buat post mengenai analitik ni .. ramai yang cadangkan guna google analitik atau yang pakai hosting boleh rujuk cPanel …

Please follow and like us:
200

Nak beli domain Dan Hosting ? di mana ? Cara-cara daftar domain !!

Entri 1/2011 update 13/5- sewaktu enti ini di buat saya hanya berdomain ..saya baru lagi berhosting setakat ni memang berpuas hati..

Seperti yang korang semua tahu bee baru jer berdomain dan bee kecoh satu kampung kan..haahaa bukan per bee hanya nak berkongsi benda baik jer..apa salah nya kan..then ramai tanya kelebihan berdomain dan bee dah buat posting tentang kelebihan berdomain .. sekarang ada lagi yang bertanya kat mana nak beli domain pulak..maka keluarlah entry nih…terima kasih juga buat rafina mimi…

Untuk beli domain bee cadangkan beli dengan Netkl nih sebab ..proses pembelian senang giler..then kalo korang tak faham apa-apa korang boleh tanya kepada pihak NetKl secara live tau ! bee pun sebelum membeli domain nih dah banyak pikir, tanya sana sini dan tak puas hati lagi bee chat dengan pihak NetKl ..masa tuh bee borak dengan ENZUL. peramah orangnya..tengok foto di bawah

Lepas chat dengan ENZUL dia email semua detail masa kita borak tadi, sungguh ber etika tau!

nak daftar pun senang jer hanya pilih nama domain dan tempah domain..dah tempah sampai invois email , then kita bayar dan reply balik invois tu berserta detail pembayaran..

pastu tak sampai 5 minit blog kita dah pun bertukar nama..hihih eh ! tapi ini untuk domain sahaja tau..hosting still blogspot..kalau beli domain + hosting bee tak tahu lah proses nye mcm mana , tapi bee yakin lah mesti senang punya…

korang nak tempah klik jer banner nih tau…

dan kenapa bee asyik minta korang klik banner tu ? sebab lepas dah membeli kita boleh jadi agen affiliates NetKl ..setiap pelanggan yang kita rekomenkan pada pihak NetKl akan dapat bayaran…

Harga domain = RM31.60/tahun
Untuk pelanggan baru yang nak kan pihak NetKl settingkan pemasangan domain dikenakan harga RM3.00 sahaja.

jadi untuk pertama kali kita bayar RM 34.60 dan tahun-tahun berikutnya kita hanya bayar RM31.60 jelas tak ? erm kalau ada nak tanya klik jer kat livechat NetKl tu ..pasti korang dilayan..ok kalau berminat klik banner yer…


Jenama Kami yg sudah Tersohor!=
Pakej Webhosting yg Berbaloi!=
Layanan-Pelanggan yg Hebat!=
Komisyen dari 10% – 25%!=
Bonus Sign-up PERCUMA : RM2=
Peluang memenangi FREE webhosting!=
Paparan Statistik Komisyen Real-time!=
Minimum Payout Rendah (hanya RM50)=
Jangka-hayat Cookie : 60 hari=
Cara Payout: Cheque / Bank Transfer

Untuk Hosting pula terdapat pakej – pakej yang berlainan … pakejnya mengikut data dan bandwidth .. Dan ini adalah yang paling sesuai untuk orang yang baru nak cuba menggunakan hosting sendiri

RM70.00 MYR Annually (Free Domain)
RM130.00 MYR Biennially (Free Domain)

myWordpress
Buy hosting only, ( and you’ll get 1 domain for FREE )

We will automatically install WordPress in your hosting – for FREE, and import all your data (entries/comments) from your old blog, upon request. (ini penting semua set up akan di lakukan oleh pihak NETKL , )

500 MB Storage Space
10 GB Monthly Bandwidth
1 MySQL Databases
10 Sub Domains
NO Addon Domain (Quota)
1 Parked Domain (Quota)
3 e-mail Accounts
3 FTP Accounts
FREE Setup
FREE 1 Domain

FREE 1 Domain (valid for .com, .net, .org, .biz, .info, or, .name ONLY)?

Satu kelebihan NETKL ialah mereka boleh melayan segala pertayaan kita 24 jam , tk tidur depa ni kan..tapi itulah hakikatnya …

Semunya senang sahaja yang penting jika dah berniat nak berhosting sendiri tu teruskan je , saya sendiri pun tk pernah belajar apa-apa pasal domain dan hosting tapi boleh je , jangan risau tutorial belambak di google , kawan2 ramai boleh tolong ..

Kalau rasa nak senang lagi ? upah je saya hehehe ….. kautim kemudian eh !!

Please follow and like us:
200

Puanbee kembali , terima kasih fivio

Salam Bahagia Semua 🙂
huhu lega lah dapat bukak balik blog ni , dr petang semalam jiwa tersiksa je rasa hee, ku tak dapat bukak blog sebab limit bandwitdh , memang agak susah kalau pakai WordPress semua sendiri ok!..tetiba semalam rasa tak best je pakai wordpress kenapa ntah , pertama income blog tk lah banyak mana , tapi kena bayar banyak-banyak kan , fikir punya fikir berbaloi ke ?? ermmm ..pastu rasa nak topup bandwidht nak tranfer semua post ke blogspot dan nak pakai blogspot balik ..haha sebab bee memang tak suka nak bayar dan bayar tiap-tiap bulan cam ni , income tak banyak sangat pun…baiklah guna yang free ajer….TAPI hari ini bee tweet dengan kak yanmie minta tolong percepatkan proses nak top up bandwidth blog ni , tak tahan beb lama-lama tak bukak blog , rasa kosong je haha…ini blogger tegar tau !…

Dan tadi selepas borak-borak dengan kak yanmie tu , then aku offline lah nak pergi masak , karang anak-anak kebulur hehe…dah siap ku online balik tengok email balik dan tuptup email nya berbunyi begini

Assalamualaikum,

Saya sudah upgradekan blog Puan ke pakej yang lebih besar percuma untuk setahun.

Terima kasih,

————————————————–
Fadhlullah Abd Rahman
Fivio.com Management

Wah legaaaa…..allhamdulillah rezeki , haha sebenarnaya bee risau jugak , alamak berapa lah nak kena bayar ni !..erm rasa malas nak ber wordpress !..rasa tak layak nak berwordpress haha..macam-macam lah ..kalau percuma tu okey lah kan …terima kasih banyak buat En fadhlullah , suka sangat ..

Terima kasih jugak pada kawan-kawan yang perihatin siap ke fb , email , twitter , blog satu lagi , wah terharu sangat bee hargai semua tu 🙂

Please follow and like us:
200