Bersantai di teluk kemang port dickson

Menghabiskan cuti sekolah di tepi pantai teluk kemang port dickson , saja habiskan waktu disini , nak jalan jauh-jauh no bajet lorrr …
image

Kami 3 keluarga share duit sewa apartment , harga baik punya …

Nak info ke ? Nanti la ….

update live saja ni .. bye2 lepas maghrib nak bbq tepi pantai … siyokk …

anak-anak ketika cuti sekolah

11 Tips : Lakukan Bersama-Sama Ketika Cuti Sekolah Hujung Tahun

Cuti sekolah hujung tahun tiba lagi , selepas habis cuti anak-anak akan memulakan sesi persekolah untuk tahun baru , guru baru dan buku baru. Apa yang boleh di buat di waktu cuti sekolah panjang begini selain dari bercuti bersama keluarga , bangun lewat dan menonton kartun sahaja ? Sebelum ini di post Cuti sekolah bermula bermakna ? ramai juga ibu bapa memberi komen. Rata-rata ibu bapa membuat persiapan juga untuk melayan anak ketika cuti sekolah kan? walaupun tak nampak sangat.

anak-anak ketika cuti sekolah

Disini saya kongsikan 11 tips dan idea untuk dilakukan oleh ibu bapa dan anak-anak di rumah ketika waktu cuti sekolah yang panjang ini .

  1. Buat latihan untuk anak  bangun awal  , mandi dan solat seawal pagi. Susah nih sebenarnya ..
  2. Membuat latihan matematik , kuiz matematik sesama adik beradik . Dan ibu bapa boleh tawarkan hadiah sesudah anak berjaya menunjukkan peningkatan . Contoh hadiah : Pergi melawat legoland.. contoh je lah ehhhh ..
  3. Mengelakkan membeli barang keperluan sekolah di saat akhir. Lakukan pengiraan segera.. Melawat banyak kedai bagi mendapatkan harga terbaik.
  4. Mengemas almari pakaian bersama anak. Buat semakkan baju yang tidak lagi muat di pakai , rosak dan perlu di ganti. Apa yang masih boleh digunakan dan tidak boleh di gunakan. Susun atur pakaian untuk sepanjang hari ketika anak bersekolah nanti. Sediakan secukupnya ruang untuk menyimpan baju mengikut masa persekolahan anak. Ianya dapat menjimatkan masa anda nanti.
  5. Pastikan anak-anak mempuanyai baju untuk bersukan secukupnya. Anak selesa dan kita suka melihat mereka.
  6. Memberi tunjuk ajar untuk anak belajar membersihkan , mengatur almari pakaian mereka. Memberi rewards jika perlu.
  7. Membuat rancangan untuk kejayaan anak , memotivasikan mereka agar membuat dan belajar dengan lebih baik dari tahun lepas. Dibenarkan anak berkongsi idea mereka dan di pantau oleh ibu bapa.
  8. Sediakan tempat belajar anak dengan warna-warna yang segar dan selesa. Pastikan alat tulis dan peralatan anak-anak cukup ianya boleh mengubah mood belajar anak-anak anda bagi menyambut kedatangan tahun baru untuk alam persekolahan.
  9. Membuat sedikit latihan “lompat tikam” . Contoh beli kamus bahasa yang anak-anak lemah dan belajar sedikit-sedikit.. sehari 20 perkataan misalnya.Inyanya berguna untuk menambah pengetahuan dan menyegarkan minda anak-anak.
  10. Mengajar anak tentang makanan kesihatan. Mengajar agar anak dapat memilih makanan tengah hari yang menyihatkan. Membuat jadual makanan yang anak suka jika perlu. Membuat perbincangan dengan anak-anak untuk perancangan menu di waktu sekolah nanti.
  11. Kemaskini semua perancangan di atas selema beberapa minit setiap hari . Ianya tidak lah sesusah mana , pastikan ianya ringkas dan padat. Latihan ini dapat mengajar anak-anak disiplin dan pengurusan diri yang baik.

Sekian , selamat bercuti semua …..

P/S : Saya suka jika anda berkongsi entri ini dengan menekan butang di sebelah ..terima kasih …

lumut , hotel bajet

Hotel Bajet Di Lumut

Kali ni nak berkongsi hotel bajet yang terdapat di lumut .. selepas makan di restoran D’ Malee Classic tu kami tak segera pulang ke Taiping tapi singgah di hotel bajet yang terdapat berhampiran .. tidur hotel best .. ehem2

Masih mood bercuti tapi pelahan-lahan selesaikan kerja tertunggak , blog saya adalah kerja saya .. ada 2-3 email dari pengiklan yang ingin berkerjasama dengan blog puanbee .. Allhamdulilah rezeki kan …ada juga 2-3 yang pm di facebook berminat dengan bisnes premium beautiful .. boleh di uruskan kok ..

lumut , hotel bajet

Jadi harga nya untuk bilik yang kami sewa adalah RM 98 semalam , ada 2 katil besar .. TV kecik je .. ada Astro dan Wifi jugak .. tapi bagi saya dah selesa dah tu asalkan katil besar 2 bijik kira ok  sangat lah sebabnya famili kami besar kan..

Dulu pernah sewa hotel bajet area ipoh tapi amat tidak berpuas hati .. RM 125 semalam tapi katil satu je ruang kecil , bawah tangga pulak tu .. dengan nyamuk banyaknya .. waktu tu nak cepat tidur je .. dah malas cari hotel lain sebab penat sangat .. dah tu nyesal tal sudah lah jawabnya …

Tapi hotel ni ok laaaaa …. asal katil ada 2 , ruang besar dah ok .. nak tidur je kot ..

lumut , hotel murah

Maklumat seperti dalam gambar ya …….

Kalau korang le .. suka sewa hotel bajet ? hotel mewah ? atau homestay ye ?

Jadual Cuti Umum Dan cuti sekolah di Malaysia mengikut Negeri 2011

Yeayy cuti !! selitkan juga jadual cuti umum Di Malaysia bagi tahun 2011 untuk kegunaan bee sekeluarga dalam blog buruk nih!..hikss …bukan apa supaya mudah bee nak merancang program-program keluarga..dulu sebelum anak bersekolah jadual cuti umum nih bee kurang nak ambil berat sebab bila-bila masa bee boleh bercuti hanya tunggu ayah nya dapat cuti tapi sekarang tak lagi…..mesti ikut cuti sekolah yer…selamat merancang percutian anda! enjoy !

Date Holiday Applicable to
1 Jan New Year All except Johor, Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu
14 Jan Yang di-Pertuan Besar
Negeri Sembilan’s Birthday
Negeri Sembilan only
17 Jan Sultan of Kedah’s Birthday Kedah only
30 Jan Thaipusam Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Negeri Sembilan, Perak, Penang & Selangor only
1 Feb Federal Territory Day Federal Territory of Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya only
14 Feb Chinese New Year National
15 Feb Chinese New Year (2nd Day) National except Kelantan and Terengganu
26 Feb Prophet Muhammad’s Birthday
(Maulidur Rasul)
National
4 Mar Anniversary of Installation
of Sultan of Terengganu
Terengganu only
30 Mar Sultan of Kelantan’s Birthday Kelantan only
31 Mar Sultan of Kelantan’s Birthday Kelantan only
2 Apr Good Friday Sabah & Sarawak only
15 Apr Declaration of Malacca as
a Historical City
Malacca only
19 Apr Sultan of Perak’s Birthday Perak only
1 May Labour Day National
7 May Hari Hol Pahang Pahang only
17 May Raja Perlis’ Birthday Perlis only
28 May Wesak Day National
30 May Harvest Festival Sabah & Labuan only
31 May Harvest Festival Sabah & Labuan only
1 Jun Hari Gawai Sarawak only
2 Jun Hari Gawai Sarawak only
5 Jun Agong’s Birthday National
19 Jun Hari Hol Almarhum Sultan Johor Johor only
10 Jul Penang Governor’s Birthday Penang only
10 Jul Israk & Mikraj Kedah, Negeri Sembilan & Perlis only
20 Jul Sultan of Terengganu’s Birthday Terengganu only
11 Aug Awal Ramadan * Johor, Kedah & Malacca only
27 Aug Nuzul Al-Quran Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Selangor & Terengganu only
31 Aug National Day National
10 Sep Hari Raya Puasa * National
11 Sep Hari Raya Puasa * National
16 Sep Malaysia Day & Sabah Governor’s Birthday National/Sabah
9 Oct Malacca Governor’s Birthday Malacca only
23 Oct Sarawak Governor’s Birthday Sarawak only
24 Oct Sultan of Pahang’s Birthday Pahang only
5 Nov Deepavali National
17 Nov Hari Raya Haji * National
18 Nov Hari Raya Haji (2nd Day) * Kedah, Kelantan, Perlis & Terengganu Only
22 Nov Sultan of Johor’s Birthday Johor only
7 Dec Awal Muharram (Maal Hijrah) National
11 Dec Sultan of Selangor’s Birthday Selangor only
25 Dec Christmas

Jadual Cuti Umum Dan cuti sekolah di Malaysia mengikut Negeri 2011 : Sumber onestopMalaysia.com

Jadual Untuk tahun 2012 –

  1. Jadual Cuti Umum 2012 & Cuti Sekolah 2012 | Malaysia School Holidays & Public Holidays 2012 Calendar.
  2. Download Calendar 2012 Template Microsoft | Download Kalendar 2012