Tangkuban Parahu Bandung. Tangkuban parahu bermaksud parahu terbalik . Ada kisah dongeng merujuk kepada bukit yang berbentuk perahu tebalik. Bukan gunung berapi itu. Tetapi saya lebih tertarik untuk melihat dan merasai suasana berada tempat gunung berapi dan melihat sendiri .

” Sesungguhnya ALlah Maha Mencipta dan alam ciptaanNya ini sungguh indah dan unik sekali. “

Hanya itu yang dapat di ungkapkan. Cantik sangat .. Dengan udara yang nyaman walaupun ada bau busuk dari lava gunung berapi tapi itu tidak dapat menggugat kecantikan pemandangan gunung berapi ni. Gunung berapi di Tangkuban parahu masih aktif .. kali terakhir meletuskan lava pada bulan october 2013.

Saya kongsikan beberapa gambar di bawah. Diharap kawan-kawan dapat melihat melalui pandangan saya.

tangkuban parahu Udara sejuk nyaman. Matahari memancar tapi ada kabus. Ya Allah .. rasa nak menjerit sampai kesini. Tiba-tiba rasa nak berterima kasih sangat pada suami sebab bawa isteri nya ke Tangkuban Parahu ni.tangkuban parahu

Asap itu di katakan beracun jadi tidak di galakkan berada dekat dengan asap lava tersebut.tangkuban parahu

Gunung berapi , lava , kabus , awan dan bukit semua indah. Yang tak indah adalah orang yang di sana. Sedih juga tak dapat singgah lama di situ. Terlalu …

Semasa di Tangkuban Parahu ni . Kami sekeluarga di himpit dekat dekat oleh penjual menjual cenderhati. Takut ya amat .. ya lah mereka semua lelaki. Semua mereka lebih dari 10 orang lelaki datang menjual. Berkali-kali menolak masih juga memaksa untuk membeli dengan mereka. Sayang nya keadaan macam tu lah buat kami rasa tak selesa dan cepat-cepat masuk dalam kereta lalu pulang.
tangkuban parahu

Rugi lah .. sepatutnya tidak ada penjual memaksa begitu. Membuatkan pengunjung tak selesa .. dan mungkin tak akan kembali melawat ke tempat yang sangat menarik dan berpotensi menarik lebih ramai pelancong. ERM ~
tangkuban parahu

Kalau boleh tengok dalam gambar di atas ada laluan penjalan kaki untuk turun ke kawah 12. Tapi saya tak pergi … ye lah sebab bawa baby .. baby pula tak berapa sihat. Jadi eloklah tengok dari atas je.

tangkuban parahuKami sekeluarga…. seronok berkumpul … 🙂

TANGKUBAN PARAHU BANDUNG

Oh terlupa .. nak naik di sini pengunjung dikenakan sebanyak 75,000 rupiah seorang. Baby  percuma !

menungang kuda

Ada aktiviti lain di sini seperti mandi lumpur , mrebus telur dan menunggang kuda. Saya melawat sahaja . Anak-anak sempat juga menunggang kuda.  Naik kuda dan aktiviti di sini di kenakan bayaran asing-asing. Jadi siaplah duit rupiah dahulu. Duit Malaysia di terima juga.

Akhir sekali .. salam kenalan buat pembaca Bandung dari blogger Malaysia.

Salam , kini pemenang untuk peraduan detik bersama sunlight telah pun di ketahui. Seperti biasa kalah menang dalam sesuatu pertandingan adalah adat biasa ketika bertanding. Tahniah di ucapkan kepada pemenang dan terima kasih kepada peserta lain yang tidak menang. Akan datang insyallah .. kita akan buat lagi contest sebegini dan harap penaja dapat memberi hadiah yang lebih lumayan kepada peserta. Amin..

Tak membuang masa lagi saya umumkan … pemenangnya adalah …

Ya Tahniah di ucapkan .. Di harap Akubiomed segera beri alamat , no telefon , dan jika akubiomed bercuti dan tidak ada di rumah sila maklumkan bila akubiomed akan berada di rumah untuk memudahkan pihak sunlight menghantar hadiah nya nanti.

Email kan alamat ya .. di tie2kay@gmail.com

Kepada semua peserta yang lain, Terima kasih banyak di ucapkan.. Terima kasih juga pada pihak sunlight tersebut kerana memilih saya untuk menganjurkan contest ini. 🙂

P/S : Saya dah cuba berunding untuk mendapatkan hadiah bagi tempat ke 2 dan ke 3 namun tidak berjaya.

contest detik bersama sunlight

Kepada pihak sunlight , tengok sini aje lah .. kalau tengok di facebook nescaya akan pitam lah pekerja sunlight tersebut selama 48 jam. Banyak sangat update ..

Nama peserta dan URL untuk peserta yang menggunakan facebook untuk upload gambar.

1 : Su Ajib Hashim – URL Gambar di Facebook –

contest detik bersama sunlight

2 : Ema Bellezza AbdGhani – URL Gambar di Facebook

contest detik bersama sunlight

3 : Ariessa Irdayu : – URL Gambar di Facebook

peserta facebook : contest detik bersama sunlight

4 : Aishahbee : – URL Gambar di Facebook

peserta facebook : detik bersama sunlight

5 : Bentara Comel – URL Gambar di Facebook

peserta facebook contest detik bersama sunlight

Sekian akan di update lagi .. selagi ada masa kan .. malas nak bebel dah biarlah gambar bercerita. Konon!

Kepada yang lain , jika berminat untuk sertai contest ini sila tengok maklumatnya di [ LINK ] ini. Submit sebelum jam 11.59 malam ni ya ..

contest detik bersama sunlight

Ya .. peserta ke 9 dari blogger juga . Beliau merupakan pengomen tetap blog puanbee.com , terima kasih ya owner blog Oh!Budu.com. Sungguh unik nama blog kamu.

Kepada yang lain , jika berminat untuk sertai contest ini sila tengok maklumatnya di [ LINK ] ini. Submit sebelum jam 11.59 malam ni ya ..

contest detik bersama sunlight

bangun-bangun. drama sudah pun tamat. hehe. macam mana? best tak script yang aku tulis. ekceli, gambar kat atas tu masih baru tau. aku hampir lupa yang contest detik bersama sunlight tamat malam ini. jadi, aku cepat-cepat pergi ke PKT Besut harini, baru tadi. semata-mata nak beli produk sunlight yang dikatakan sangat berkesan membasmi kuman di pinggan mangkuk. dan kalau boleh tengok kat resit pembayaran tu, number of item yang dibeli adalah 1 sahaja iaitu pencuci SUNLIGHT. SUNLIGHT CUCUMBER to be exact! phew!

Baca entri sepenuhnya disini –> http://ohbudu.com/2012/07/29/contest-brought-to-you-by-sunlight-detik-bersama-sunlight/

p/s : Semua peserta saya akan update disini dan di letakkan di bawah labelDetik bersama sunlight.

detik bersama sunlight

Peserta 8 pula , syukur allhamdulillah semakin bertambah orang yang menyertai contest ini dan di taja sepenuhnya oleh sunlight. Terima kasih di ucapkan kepada owner blog alamhati.com. Singgah lah di blog beliau … saya terkejut juga apabila singgah di blog beliau ..sungguh minimalist. Salam kenalan Zifa dan terima kasih banyak ya 🙂

Kepada yang lain , jika berminat untuk sertai contest ini sila tengok maklumatnya di [ LINK ] ini. Submit sebelum jam 11.59 malam ni ya ..

detik bersama sunlight

Hujung minggu selalu jugak pergi Kuala Muda beli ikan. Macam-macam jenis ikan ada. Harganya pun murah. Orang memang ramai la. Biasa Hubby beli ikan direct atas bot nelayan. Plastik jangan lupa bawa sendiri. Kalau tak da bayar 20sen untuk plastik.

Selalunya Hubby beli banyak ikan. Dan Zifa la mangsanya nak siang ikan banyak-banyak dan kena bau hanyir ikan. Tapi mujur ada Sunlight. Kurangla bau hanyir ikan lepas siang ikan. Sinki pun shiny balik dan tak hanyir. Sebelum ni dah macam-macam pencuci pinggan yang guna, saja nak test lagipun Sunlight mahal cikit. Tapi tak ada setanding Sunlight. Ma kat kampung memang pakai Sunlight. Dari kecik yang tu je dia beli. Bila boring beli brand lain tapi tak lama. Sunlight datang singgah jugak.

Ni gambar yang Zifa pertaruhkan bagi Peraduan Detik Bersama Sunlight.

Baca entri sepenuhnya disini –>> http://www.alamhati.com/blog/2012/detik-bersama-sunlight/

p/s : Semua peserta saya akan update disini dan di letakkan di bawah label Detik bersama sunlight.