Segmen Puanbee : Review Blog Lorna

Yuhuuu….selamat malam rindu tak review blog dari bee ? ahah ..meh nak review blog sahabat sorang ni , sebenarnya dah janji nak review blog lorna selepas lorna tukar theme ..erm bee nih diserang penyakit hati ni , tapi tak ler kronik sgt ..hee boleh lah lagi jenguk2 blog tu …

OK now bee review blog lorna ..jangan nangis erk lorna haha…..
Header lorna yang menawan , flash header best lah kan ..erm so tk nk komen header dia …
header lorna

Biasa bee akan cari tajuk terbaik , tapi kali nih bee promot giveaway yang sedang berlangsung di blog lorna , nak hadiah best jom join bee dah join dah nak hadiah no 2 lah lorna ekeke…izzalorna.com 1st special giveaway

Blog lorna ber hosting wordpress so dari segi seo lorna kena pandai guna keyword lah kan ..bee pun tk pakar lagi bab tu 🙂

so bee nak komen sikit ..kalau boleh lorna guna warna hitam untuk tajuk post dan sidebar sebab lorna guna jenis font romantik gitu , untuk orang bermata 4 cam bee nih memang tak boleh baca..main hentam baca entri je ..haaa…siyez tau lorna ..

erm bee tak tahu lorna dah masukkan meta tag alexa ke belum , ntah bee suka pesan bab alexa ni, kerana bagi bee ianya adalah penting untuk menilai sejauh mana blog kita boleh pergi …dan yang paling penting google suka ….

Bee tk nampak pula iklan nuffnang lorna untuk bahagian petikan tu …kenapa tak pasang yer lorna better pasangkan semua , ianya memberi kelebihan untuk blog lorna , mana lah tahu pengiklan akan tempek kan BE disitu…

Yang paling bee nak tegur adalah banner contest di sidebar lorna …kalau boleh lorna kemaskan lagi dengan cara letak scroll box dan juga samakan saiz gambar-gambar tersebut …

Banyak kali juga bee pesan dalam review sebelum ini ..widget traffic dari freedjit tu tak membawa apa-apa kebaikkan kepada blog kita so lorna tak letak pun tak apa bee rasa..dengan itu blog akan nampak lebih kemas dan tersusun 🙂

disini bee beri beberapa url untuk rujukan lorna 🙂

Cara untuk kemaskkan
banner blog

cara masukkan meta tag alexa dalam blog

ok ! itu saja speed test bee tk leg check kenapa ntah ler…harap lorna ikut panduan nih yer..nanti blog lorna meletop kebaaaabomm!!

Please follow and like us:
200

Malware Detected Di Blog , Apa tindakkan perlu di ambil ??

Salam Bahagia 🙂
Siapa disini guna google chrome ? bee tak tahu lah orang lain apa pendapatnya , bagi bee google chrome nih bagus walaupun ada sesetengah blog yang bee terpaksa masuk guna firefox , entah kenapa agak pelik ..Baru-baru ni bee BW ke blog kak pah sekali naik warning warna maroon nih blog kak pah ada malware katanya , Tapi jangan gelabah , macam blog rafina mimi dan ellen pun selalu juga kena malware kan , beberapa kali bee terserempak dengan warning ni di blog korang , tapi jika tak guna google chrome rasanya tak ada warning malware kan ..so eloklah guna google chrome , sesetengah orang naik warning ni pun dia terjah je masuk blog yang di jangkiti tu , memang boleh sebenarnya sebab kadang-kadang bukan blog itu yang di jangkiti tapi blog lain …Seperti kes kakpah ni , sila tengok gambar di bawah betul-betul , dibahagian yang bee bulatkan tu ..

Malware Detected

Malware Detected

Disitu di sebut blog kakpah mengandungi content dari blog dwexxuty.blogspot.com , bermakna blog tersebut yang di jangkiti malware tersebut , tindakkan yang kak pah perlu buat ialah cari url dwexxuty.blogspot.com tu dan remove segera , itu saja ..masaalah malware ni akan segera selesai , mula-mula cari di bloglist , then tengok lah gambar , banner , atau shoutbox/shoutmix yang mengandungi url malware tu , then kalau nak puas hati boleh ajer klik “safe browsing dianostic page ” yang tertera di warning tu , atau pergi ke akaun , dan klik di webmaster dan ikut cara di bawah

  1. Di Webmaster Tools Home page, pilih site yang korang nak di diagnostics
  2. Klik Diagnostics, Dan klik Malware.
  3. klik  Request a review.

Bila dah diagnostics kita tengok keputusan nya biasanya kalau blog kita sendiri ada malware , webmaster tu akan cadangkan beberapa langkah untuk remove malware tersebut 🙂 tapi macam kes kak pah tu , bukan blog kak pah yang di jangkiti cuma url blog yang di jangkiti ada dalam blog kakpah …faham tak ? bantai je lorh ..ngeh ngeh …

kak mimi sila lihat contoh didalam gambar yer 🙂

 

Please follow and like us:
200

Segmen Puanbee : Review Blog Mamayung

Salam Bahagia Semua 🙂
Heheh lama bercuti review nih , alaaa mintak sorry lah yer puanbee sekarang ni mengalami kesakitan gigi yang tiada penhujungnya ceh! nak review nih bukan senang tau kena buat betui2 tak boleh emo2 hehe..nanti tertinggal pulak tips untuk semua kan ..rugi lah hihi….so nak bg tau segmen nih dah ditutup buat sementara bee akan buka balik bila tiba masanya nanti , jadi bee akan selesaikan yang mana telah buat post saja yer..terima kasih pada yang sudi menyertai segmen puanbee 🙂

kali ni bee review blog mamayung antara blogger yang terawal bee kenal semasa bee mula2 terjebak di dunia blogging ni 🙂 Hai mamayung hehee….

blog mamayung tak ada header tapi tak menjadi masaalah perkara tu , yang jadi masaalah benda lain , hehe mamayung sila lah ikut semua step yang bee beri yer moga mamayung lebih selesa nak berblogging dan blog mamayung lebih mesra pengunjung nanti 🙂

pertama bee tengok mamayung ada daftar alexa tapi tak masukkan meta tag dalam html tempalte so agak lambat lah alexa tu nk index blog mamayung rugilah , mamayung kan dah lama berblogging ni…

sini bee beri url untuk rujukan mamyung :

1– apa itu alexa ranking
2-cara daftar alexa ranking
3-cara masukkan meta tag alexa dalam blog

Antara kesalahan yang mamayung buat :

1- Widget follower tak sepatutnya di letakkan bahagian atas , kerana widget follower adalah widget yang paling banyak link dan gambar yang membuatkan blog lambat loading , dan juga melambatkan enjin carian crawl blog mamayung …bee cadang kan widget tu diletakkan di bahagian sidebar sebelah kanan , mungkin di tengah atau bawah tapi jgn atas..

2-Jika mamayung nak blog mamayung mesra SEO eloklah mamayung buat blog dengan 2 layout sahaja , dengan sidebar disebelah kanan , kerana enjin perangkak akan menbaca content dari kiri ke kanan , kita tak nak lah ada apa2 yang menghalang enjin perangkak ni sampai ke kandungan blog atau post kita kan ? jika mamyung tak kisah tak apa lah …

3-Widget ikan dan widget live traffic feed tu adalah widget yang paling tidak berguna dalam blog mengikut kata mereka yang lebih berpengalam , jika difikirkan ada benarnya , apa kegunaanya ?? traffic kita boleh juga tengok di nuffnang kan ..ikan tu lagi lah tak ada makana apa-apa so mamayung boleh lah bunag widget tersebut , untuk meringan kan lagi blog mamyung.setiap kali bee masuk memang agak lama untuk blog mamayung loading tau!..

4-mamayung boleh kemaskan lagi bloglist dengan menampilkan hanya 5 blog di page depan , caranya senang saja mamayung boleh tanya bee nanti sebab bee tk buat tutorial untuk ini..lagi pun buat apa tampilkan sampai 10 blog ? nanti mamayung nak tengok just klik “tunjukkan semua”

5-mamayung juga boleh kemaskan banner-banner? banner backlink di bahagian bawah tu dengan memasukkan dalam scroll dan letakkan di sidebar sebelah kanan , ini akan menampakkan lebih kemas dan menarik ,

mamayung boleh baca artikle ini :

cara kemaskan banner , dan cara buat scroll untuk kemaskan sidebar

OK bee tak nak dera mamyung hehe tapi kalau mamyung rajin eloklah mamyung buat sitemap untuk memudahkan pengunjung melihat isi blog mamayung …

cara pasang sitemap pada blogspot

dan shoutbox mamayung bee tak nampak bee tak tahu lah kalau bee je yg tak nampak , hehe bee cadangkan mamyung guna shoutmix dan shoutmix nanti boleh buat website lock , fungsinya adalah mengelakkan org lain guna shoutmix kita , tahu tak shoutbox atau shoutmix ni org boleh salah gunakan jika kita tk pasang website lock ? ermm..try google..
erm itu sahaja untuk mamayung , kalau ada apa2 tak faham tanya je mamyung ..bee seboleh akan tolong mamyung 🙂

Please follow and like us:
200