Antara menu bulan ramadan 2016

Assalamualaikum , di minta para pembaca , tak tau ada ke tidak pembaca ni. Sabar kalau nak resepi insyallah akan di masukkan resepi perlahan-lahan. Tujuan saya upload gambar dahulu adalah supaya saya tak lupa tulis resepi muah ni. Sekarang anak saya sendiri yang rujuk blog ini kalau nak tahu apa-apa contohnya resepi. Jadi ibu kena rajin update resepi yang mudah anak nak sediakan. Mana lah tahu berguna suatu masa nanti. Sepanjang ramadan ni ada banyak yang saya masak .. ehem ehem .. tapi ada yang tak sempat nak bergambar pun. Al maklumlah kadang terlupa. Manusia. Tengok ajelah senarai sehingga puanbee ada masa nak karang resepi. Insyallah resepi sentiasa ingat dalam kepala.

Himpunan resepi puanbee klik sini :  LINK RESEPI

TOMYAM TAK PEDAS AYAM DAN CENDAWAN ENOKItomyam cendawan Read More

Pengalaman Sauna dengan FIR (Far Infrared)

Siapa suka ber sauna ? Saya suka sangat , jika di beri pilihan nak je bawak sauna balik rumah. Seronoknya ber sauna tu bila peluh keluar dengan banyak nya. Kemudian badan akan berasa segar bugar. Kali ni saya nak kongsi pengalaman ber sauna dengan FIR MALAYSIA ni. FIR bermaksud FAR INFRARED. Sauna yang meggunakan far infrared ini lain sikit dari sauna biasa. Saya pernah bersauna dalam bilik yang ada batu tu. Rasanya lain sikit. Yang tu nak kawal suhu dia kena simbah air .. Tetapi FIR ni senang .. suhu di kawal secara automatik. Dari permulaan dalam 38 darjah sahaja ke 44 darjah , sampai pertengahan suhu menurun balik. Duduk dalam kabin dalam 5 minit je dah rasa peluh keluar dengan banyak nya .. sampai nak bercakap pun susah .. menitik-nitik peluh. Tengok video di bawah nanti ekk.
sauna4

Kelebihan yang kita akan dapat dengan sauna FIR ini : Read More

Giveaway – Menang Gold Coin 0.5g dari blog puanbee.com

Assalamualaikum dan hai. Siapa nak menang GOLD COIN 0.5g dari blog puanbee.com boleh lah teruskan membaca. Maaf jika terpanjang buat intro sebab puanbee memang suka tulis panjang-panjang. Saya dah lama pasang niat nak buat giveaway di blog ini. Tapi asyik kelaut ja. Sekarang ada mood rajin sikit. Jadi mari lah tengok syarat-syarat untuk menyertai giveaway kecil ini. Read More

Laksa Buyong Dan Cendol Bakar , Kg Asam Jawa Selangor

JJCM kali ni perkena laksa buyong , gerai laksa kepunyaan sepupu sebelah suami. Tapi malangnya suami suka snagat buat kejutan .. kejutan sangat sampaikan laksa dia tinggal semangkuk sahaja. Baru je berangan nak makan laksa buyung taruk udang besar-besar , udang pun habis jugak. Alamak…  Nak tak nak kami terpaksa la order makanan lain. Masyallah ramai nya orang . Sampai nya di situ agak terkejut nampak kereta beratur untuk beli cendol , drive thru tau .. ingat MCD je ke ada drive thru ?

CENDOL BAKAR , KG ASAM JAWA SELANGOR 8

Istimewa nya laksa ni , laksa di perbuat dari tepung gandum , pulas sendiri guna mesin khas di rumah.Kuah Laksa pula di buat dengan ikan segar dari kuala selangor. Memang sedap dan sekali cuba mesti nak lagi punya lah. Lagi pun ayah sepupu tu memang menjual laksa bertahun – tahun lamanya di changkat jering. Kira nya resepi laksa buyong ni memang resepi turun temurun lah. Korang semua patut cuba.  Read More