Plugin Penting Setelah Berhosting – Setting Permalinks

Hai semua ,
Tiba-tiba mesej berduyun-duyun masuk dari rafinamimi.com yang rasa sangat teruja setelah berhosting sendiri .. saya yang mood entah kemana-mana pun kembali pulih ..

Setelah berhosting , theme dah tersedia .. apa lagi yang perlu buat ? haa itu soalan yang kebanyakkan kawan-kawan saya tanya pada saya .. ada yang tak faham terus minta saya set up kan ,so kali ni saya buat satu entri untuk korang .. apa yang perlu buat setelah berhosting .. umum semua orang boleh baca ok!

plugin penting setelah berhosting 1
plugin penting setelah berhosting 1

Mula-mula setelah berhosting tu sila jenguk-jenguk di dashboard masing-masing , telitikan .. perhatikan disebelah kiri semua nya telah tersedia .. untuk menambah atau membuat Page navigation atau kata lain menu , korang juga boleh klik di

Pages > Add new > dan tambah sesuka hati korang .

sesetengah theme wordpress ada extra fungsi iaitu menu , kedudukan nya sama macam pages jugak , cuma boleh setup terus dari senarai kategori yang ada dalam blog .. untuk settingnya korang hanya perlu pergi

Dashboard > Appearance > Menus > korang hanya perlu klik dan seretkan

1 – Setting Permalinks

Untuk setting permalinks pulak korang hanya perlu klik ..

Dashboard > Permalinks > Permalink Settings

permalink setting
permalink setting

Contoh dalam gambar di atas .

Hanya tandakan yang mana pilihan hati dan save.. dan saya tak guna kan permalinks yang biasa terdapat di situ , saya tambah kan di bahagian Custom Structure untuk mendapatkan kebaikkan SEO .. so hanya tambah code di bawah di tempat yang disediakan dan save.

/%postname%/

Secara default, wordpress telah setting URL dengan menggunakan setting nombor . Nombor atau angka tersebut diletakan setelah nama domain contoh :

Format urutan url ini adalah tidak mesra SEO, Google bot kurang memberi perhatian kepada setting URL begitu ,bagi Google format url seperti itu tidak ada erti apa-apa, kerana tidak memberi maksud yang jelas. Sehingga Google harus melakukan spider seluruh kontent saya untuk mendapatkan gambaran jelas kira-kira artikel saya tentang apa.

Namun lain halnya jika url saya seperti ini

http://puanbee.com/cara-buat-sitemap-wordpress/

Dengan format seperti ini, Google dan mesin pencari lainnya akan dengan mudah dan cepat meng index artikel saya. Format url lengkap seperti ini membantu blog saya untuk mendapat tempat di Search Engines.

Untuk mengubahnya saya yakin sebagian besar pengguna wordpress sudah mengetahuinya, Tapi saya telah pun beri contoh seperti diatas ya!

Namun ada lagi format yang lebih seo friendly yang dapat menempatkan keyword lebih banyak di sebelah nama domain anda, yakni dengan menyertakan kategori disetelah nama domain dan sebelum judul posting. Dengan format seperti ini:

.

Jadi jika saya meletakan kategori ‘Permalink’, Maka url nya adalah seperti di bawah :

http://www.kujie2.com/pengetahuan-am/buah-jentik-bukan-larva-nyamuk.html (contoh .. pinjam dari kak kujie ..sebab saya tak guna setting itu , mungkin akan datang)

Dengan begini semakin banyak keyword yang dapat membantu Google untuk mengindex blog secara cepat.

Untuk mendapatkan url seperti ini, Caranya dengan menambahkan sebuah kostum struktur kategori /%category%/ sebelum struktur /%postname%/ . Jadinya seperti ini:

/%category%/%postname%/

Atau hanya judul post saja, seperti ini:

/%postname%/

Hasilnya .. traffic yang tinggi dan blog mesra SEO.. terpulang lah nak pilih yang mana dulu kan ..

Selain itu untuk blog mesra SEO sila lah buat sitemap di blog anda ..

TUTORIAL BUAT SITEMAP UNTUK WORDPRESS DAN BLOGSPOT

—- > WordPress

—- > Blogspot

sekian ..

nanti saya update lagi yer..