top blogger alexa

Top blogger di Alexa.com 2012 (kategori peribadi )

Dah lama sangat tak nampak mana-mana blogger membuat senarai Top blogger di Alexa.com ini , dulu rajin la buat senarai ni di keluarkan setiap bulan oleh blogger INI . Perbezaan paling ketara yang saya nampak , dulu ranking alexa.com ini di monopoli oleh blogger / penulis blog amatur.

Sekarang ni kemain banyak website perbankan , website kerajaan , blog/web artis , blog/web politik , web/blog surat khabar , web/blog peniagaan dan tidak ketinggalan blog/web lucah pun dah tersenarai di alexa.com untuk negara Malaysia .. dulu takde la ..  Apa yang dapat saya rumuskan ranking Alexa.com kini semakin di ambil kira dan di beri perhatian , berbanding dahulu.

top blogger alexa

Di bawah adalah ranking blog peribadi terkini yang tesenarai di dalam carta Alexa.com. Sebanyak 500 blog/website yang tesenarai .. hanya blog di bawah sahaja yang ada ? kemana blog yang tersenarai suatu ketika dulu ? Saya sendiri pun nyaris je tidak tersenarai 🙂

  1. Denaihati.com : 20,720 Global Rank / 111 Rank in MY
  2. Benashaari.com : 67,290 Global Rank / 380 Rank in MY
  3. Ciktom.com : 89,696 Global Rank / 388 Rank in MY
  4. eyriqazz.com : 78,293 Global Rank / 465 Rank in MY
  5. akubiomed  : 82,952 Global Rank / 472 Rank in MY
  6. Kujie2.com : 75,785 Global Rank / 474 Rank in MY
  7. Broframestone.com : 75,482 Global Rank / 487 Rank in MY
  8. Puanbee.com   : 67,101 Global Rank / 488 Rank in MY

Pada tarikh 04/07/2011 saya pernah buat satu entri Top Blog Melayu Mengikut Carta Alexa – Top Alexa Malaysia . Disini boleh tengok senarai blog sehingga 40 blog tersenarai. Tetapi di dalam ini kategori blog tidak di asingkan.

Pada tarikh 23/07/2012 saya buat lagi senarai

TOP 12 Ranking Blog Malaysia 2012 ( Mengikut Alexa) . Di sini boleh tengok ada blog yang tidak tersenarai di atas masih ada di dalam carta . Hanya dalam masa kurang dari 6 bulan je carta ini telah berubah.

Ranking website/blog yang memang ada nama  besar-besar tak perlu lah tesenarai disini.

Berkenaan Alexa ni ramai yang beri pendapat masing-masing , ada yang cakap tak kisah , ada yang kisah dan ada juga yang masih ingin melihat prestasi blog masing-masing kan ? Bagi saya ..saya suka 🙂 sebab pernah 2-3 pengiklan mengaku mencari saya setelah membaca entri blogger tentang top blogger di Alexa.com untuk beriklan. Bermakna ada kepercayaan dari pengiklan jika kita tersenarai itu je ..

Tapi tak kisah lah benda ni …

Suka2 je ..jangan sampai stress pulak  .. rezeki Allah yang bagi ..

Jika saya ada terlepas pandang mana2 blog sila tinggal kan komen di bawah yek .. Terima kasih ..

ALEXA

  1. CARA MASUKKAN TAG ALEXA DALAM BLOG
  2. CARA DAFTAR ALEXA
  3. APA ITU ALEXA RANKING