Tuan WAN NONG MUZAFAR – Ini Bisnes Bukan Propa ( IBBP2017)

Assalamualaikum dan hai.

Hai orang  sahabat .. dah bangun tidur ke belum ? 🙂

Akak dah bangun dah semalam. Semalam akak sempat lah jumpa dengan seseorang yang telah menjadi viral satu ketika dulu di The Vocket. Tajuk : 9 Perkara Saya Belajar Ketika Hampir Bankrap Akibat Berbisnes. Akak suka sangat dik … teruja sungguh. Maklumlah akak cita – cita nak jadi tukang jahit brjaya abad ini. Tapi tak tahu lah macam mana nak mula pun.

Jadi allhamdulillah , semalam akak telah di beri peluang bertemu dan bertentang mata dengan Tuan Wan Nong Muzafar. Pertemuan ini telah pun dapat membangunkan akak. Tuan Wan Nong Muzafar yang asalnya dari keluarga sederhana , belajar sampai keluar negara. Mempunyai banyak pengalaman dalam dunia bisnes kini berjaya hidup mewah senang , sampai duit banyak tak tau buat apa. Kalau dia boleh , kenapa kita tidak ?

Akak bukan nak mewah sangat dik .. Cukup la kalau akak dapat beli rumah , anak – anak pergi sambung belajar tanpa hutang. Boleh hulur duit denkat mak 2-3 ribu sebulan. sob sob sob .. belum mampu.

Ye lah kita tak belajar tinggi sangat. Tapi kita boleh belajar bisnes dengan orang yang ada PENGALAMAN dan telah terbukti. Tertimoni atas pengalaman Tuan Wan Nong Muzafar banyak. Bukan sedakar sifu pandai cakap sahaja ye. Hampir 2000 usahawan telah di latih oleh Syarikat ILM Legacy sendiri walaupun baru sahaja di tubuhkan pada tahun 2015. Sangat agresif. Continue reading

Apa beza fanpage dan personal profile ?

Saya percaya semua peniaga online akan mengalami masaalah ini.Setiap kali gambar di upload , akan ada komen . PM .. PM .. PM ..Persoalan nya di sini , admin facebook nak PM apa ? semua detail dah ada pada gambar , code , saiz , harga , dan cara pembelian / penghantaran.Dia masih minta kita PM.

pm di facebook

Masaalah kedua , admin fanpage facebook memang tak boleh PM sesiapa pun ( PM = PRIVATE MESSAGE ). Dah memang di tetapkan untuk menjaga privasi pengguna.Setiap kali dia minta kita PM , setiap kali tu lah kita bagi tahu dia , tak boleh PM dan setiap kali itu lah dia tanya benda yang sama.Susah nya nak fahamkan .. saya dah add guna id profile dia tak approved pula.Kalau approved senang nak PM tu.Ini sampai 3 hari 3 malam pun tak selesai.

Tolong ye cik kak .. jangan minta admin fanpage pm , susah .. kalau id profile okay .. kalau tak tahu lagi jom baca info di bawah ni.

Apa beza fanpage dan personal profile ?

Personal profile: Hanya boleh dilihat oleh pengguna yang ada akaun fb sahaja.

  • Fanpage: Semua orang boleh melihat isi kandungan fanpage walaupun tidak memiliki akaun fb.

Personal profile: Jumlah rakan-rakan yang dibenarkan maksimum 5,000 orang sahaja.

  • Fanpage: Tidak boleh menambah rakan, tetapi boleh di’like’ oleh pengguna facebook tanpa had.

Personal profile: Post tidak boleh dijadualkan (schedule)

  • Fanpage: Post boleh dijadualkan.

Personal profile: Asalnya tidak boleh digunakan untuk tujuan perniagaan. Jika didapati oleh pihak fb, kemungkinan akaun boleh digantung.

  • Fanpage: Boleh digunakan untuk tujuan perniagaan.

Personal profile: Tiada fb ads.

  • Fanpage: Boleh menggunakan fb ads.

SEKIAN TERIMA KASIH. Lama tak update blog. sekali update gini pula ye ..   minta maaf kalau tekasar bahasa. Jom like page https://www.facebook.com/ButikBabyBoo shopping baju kanak-kanak di sini.

Invoice serta terma dan syarat

Sebelum tu senyum dulu. Apa khabar ?

Saya ada mendapat beberapa pertanyaan berkenaan blog , invoice dan bagaimana untuk berurusan jika ada pengiklan ingin mendapatkan khidmat iklan di blog saya. Pengalaman saya yang lepas-lepas mengajar saya bahawa penting semua perancangan kerja yang terliti supaya tidak timbul perkara-perkara tidak sedap di kemudian hari.

Dalam kita duk berhati-hati , masih terkena juga ..itu adalah takdir dan ujian barangkali. Redho je la..

MITBCA_LOGO

Tips mitbca2013 : setiap urusan iklan antara blogger dan pengiklan mesti ada kontrak. – Denaihati.comContinue reading