PERKEMBANGAN SAYA DI 38 MINGGU KEHAMILAN

38 MINGGU KEHAMILAN DAH !!!!! Rasakan .. nak menjerit.. dalam hati ni kadang-kadang berdoa semoga baby cepat keluar , kadang-kadang berdoa supaya baby lambat sikit keluar supaya ibu dapat menjahit dan siapkan tempahan sikit. Tapi kan .. ayah telah di offer kerja. Beriya iya bos tu nak ayah kerja dengan dia , walaupun bukan pilihan hati ayah sebab ayah suka kerja repair aicond je atau kata lain maintenence lah. Tapi dia kena kerja .. tak boleh mengada – ada la. Ni anak 4 nak suap makan + 1 lagi bakal di lahirkan. Ibu pun kena cuti lamaaaaaa …

Di sebabkan simptom kehamilan ibu kali ini lain sikit. Dulu-dulu beranak ke abang syamim. Di perhujung 39 minggu kehamilan ibu masih aktif boleh drive. Tapi kali ini. Jangankan drive ..nak angkat kaki tinggi sikit pun tak boleh. Dah duduk tak boleh bangun ,  dah baring tak boleh bangun. Merangkak-rangkak kalau nak bangun. So …ibu terpaksa bergantung dengan ayah sepenuhnya untuk di bawa ke mana-mana lagi-lagi hospital lah.

Jadi kami terpaksa minta hold kejap ayah masuk kerja tempat yang pertama offer ayah kerja . Di samping berharap ada kerja satu (kerja ke dua pilihan ayah ) lagi tu offer kerja. Dengar cerita orang dalam ada yang berhenti kerja. Kot kot ada rezeki kan.

Perkembangan ibu yang ibu rasa sekarang :

Kepala bayi dah betul-betul berada di lalan. Separuh dah dekat telinga nya kata doktor.

Kaki ibu bengkak 3 hari dah tak surut-surut , jadi kena pantau BP dah kena pergi ulang sehari sekali ke klinik. Takut darah tinggi naik tiba-tiba dan ibu sawan. Kerana baby dah besar jadi dia menekan urat-urat darah ibu yang besar katanya.

Dah semakin kerap rasa baby mengeras.

Semakin kerap ke tandas.

Ada keluar lendiran dah sejak dari kandungan 37 minggu.

Selain dari tu. Sakit bahagian vagina leeee.. sebab kepala betul betul engaged di bahagian bawah kan.

Dan ibu sangat susah nak tidur malam. Beralih kiri kanan tak kena. Jadi tunggu mengantuk betul baru tidur .

Jadi ..

Terkahir ..ibu sempat jahitkan sarung bantal dan sarung tilam baby je lah. Guna kain perca .. lebihan lebihan. Bantal dan tilam abam syamim punye ..

Ok .. siapa yang ada simptom sama dengan saya .. meh share .. komen di bawah.

Semoga para pembaca di blog saya happy selalu , dan di kurniakan rezeki yang pelbagai.

Nak siapkan beg baby pula lah.. Doktor sungguh sungguh yakin tu lagi 3 hari besalin.

Hahahaha … doktor doktor ..

 

KENAPA PERLU ELAK BAGI PUTING KOSONG PADA BAYI

Perkara ni bukan hanya sekarang masih di pratikkan malah sejak dari dulu lagi. Ada tu saya tengok siap buat rantai gantung kat leher anak mereka supaya tidak hilang. Ramai kanak kanak susah untuk berpisah dengan puting kosong seolah olah macam ketagih.

Saya yakin ramai ibu bapa tahu penggunaan puting kosong pada bayi bukan la sesuatu yang baik tapi atas alasan untuk memudahkan mereka melakukan rutin harian, supaya anak tidak merengek.. Penggunaan puting kosong ni membantu anak lebih rilex & tidak meragam.

Kat sini saya nak kongsikan beberapa keburukkan penggunaan puting kosong pada bayi.. Antaranya adalah

1. Penggunaan puting kosong mendedahkan si manja kepada jangkitan yis pada mulut yang boleh dipindahkan kepada puting ibunya sekiranya masih menyusu badan. Jangkitan ini boleh berlaku berulang kali.

2. Kajian menunjukkan ada perkaitan rapat antara penggunaan puting kosong dengan peningkatan insiden jangkitan pada telinga.

3. Mendedahkan si manja kepada risiko tercekik.

4. Mengganggu penyusuan susu ibu di mana si kecil tidak mengenali waktu laparnya dan boleh menyebabkan jarak waktu antara penyusuan menjadi panjang. Ini sekaligus memberi kesan kepada kenaikkan berat badannya.

5. Penggunaan puting dalam masa yang lama boleh menyebabkan pertumbuhan gigi yang tidak teratur dan seterusnya mengakibatkan masalah pertuturan serta pembentukan lelangit lembut.

Sumber: Pa & Ma

Jadi sebelum membiasakan anak anda dengan menghisap puting kosong fikirlah kesan jangka panjang. Bila anak anak mula ketagih dengan puting, ketahuilah agak sukar untuk menghentikan tabiat tu. Mungkin dia berlarutan sehingga besar.

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua.

TANDA TANDA BAYI ANDA LAPAR

Hari ni saya nak kongsi tip keibubapaan lagi. Lebih lebih bagi pasangan yang baru pertama kali menimang cahayamata. Tentu serba serbi menjadi pengalaman baru & banyak perkara yang perlu belajar.

Bayi yang baru di lahirkan mustahil boleh menyatakan keinginan & perasaan mereka melalui kata kata. Jadi sebagai ibu bapa kita kena memahami bayi melalui reaksi & gerak tubuh mereka.

Jadi saya nak kongsikan di sini.. Bagaiman reaksi & bahasa tubuh bayi anda ketika mereka lapar & waktu yang anda perlu menyusukan mereka.

Untuk lebih mudah memahami saya kongsikan melalui gambar di bawah

Jadi pada ibu ibu yang baru menjadi title ‘Mama’ tu semoga perkongsian ni membantu anda handle baby untuk pertama kali. Semoga memberi manafaat kepada semua.

AWAS! INI SEBABNYA BAHAYA BEDAK TALKUM KEPADA BAYI PEREMPUAN

Kebiasaan yang kita nampak sejak turun temurun di lakukan oleh ramai para ibu kepada bayi. Menyapu bedak talkum keseluruh badan termasuk bahagian kemaluan. Selain untuk mewangikan si kecil.. Kononnya untuk mengelakkan berlakunya ruam lebih lebih lagi di bahagian kemaluan.

Tiba masanya kita mengubah cara tersebut sebab ia sangat berisiko terutama kepada bayi perempuan. Kenapa bahaya menyapu bedak talkum di bahagian kemaluan bayi perempuan.

Dari sumber yang saya baca.. Bedak Talkum boleh menyebabkan kanser ovari. Jangan ingat bayi atau kanak kanak tidak boleh mengidap penyakit kanser ovari. Baru baru viral seorang kanak kanak 8 tahun tak silap saya menderita kanser ovari & telah pun meninggal dunia tapi kes kanak kanak tu saya tak pasti apa punca dia mendapat kanser ovari cuma saya nak jelaskan usia bukan penentu di jangkiti kanser ovari ni.

Kenapa bedak talkum boleh menyebabkan kanser ovari korang boleh baca dari printscreen di bawah..

Jadi adalah lebih baik mencegah dari merawati bila dah terkena penyakit tersebut. Tak perlu menyapu apa2 bedak talkum untuk elakkan ruam cuma kena selalu tukar diapers & cuci jer. Jangan biar anak anak korang lama terendam dengan kencing dalam diapers tu. Itulah salah satu punca penyebab ruam.

Semoga info ini memberi manafaat kepada semua ibu bapa. Ubah amalan yang berisiko.. Amalkan cara yang lebih selamat untuk mengurangkan risiko pasa si kecil.

AWAS! INI SEBAB WANITA HAMIL HARUS ELAK MAKAN SUSHI

Bagi wanita wanita yang sedang hamil tentu nak jaga kandungan sebaik mungkin agar anak yang di kandung nanti membesar dengan sihat & lahir dengan sempurna kan. Mana ada ibu bapa yang harap anak dalam kandungan menghadapi apa2 masalah kesihatan apatah lagi bila lahir. Semua mengharapkan yang terbaik.

Sebab tu la kena jaga dari awal kandungan supaya janin membesar dengan baik. Kena jaga pemakan semasa mengandung jangan ikut tekak jer.. Yer betul kadang kadang ibu mengandungi mengalami mengidam makanan tu ini.. Tapi gejala mengidam ni sebenarnya boleh di kawal. Sebab ia cuma nafsu.. Apa yang rasa memudaratkan tu banyak banyak Isghtifar supaya dapat di elakkan agar tidak memudaratkan bayi dalam kandungan.

Antara makanan yang perlu ibu ibu yang sedang hamil perlu elakkan adalah Sushi. Kenapa tak boleh makan Sushi??

Ibu hami di nasihatkan untuk mengelak makan daging mentah contoh Sushi atau makanan yang kurang masak kerana ia mengandungi toksoplasmosis iatu parasit yang akan menyebabkan jangkitan serius kepada janin dan juga E.coli sebab a juga merbahaya kepada ibu hamil & kandungannya

Jadi kepada ibu ibu yang sedang mengadung tu.. Elakkan yer makan makanan yang berasaskan daging mentah atau kurang masak bagi menjamin kesihatan yang baik kepada anda & juga bayi yang di kandung.

Semoga info ini dapat memberi manafaat kepada semua wanita & ibu ibu yang sedang hamil.

GAMBAR TERKINI ANAK SHAHIEZY SAM & SYATILLA MELVIN

Semua orang tahu pasangan selebriti terkenal Shahiezy Sam & syatilla Melvin baru menimang cahaya mata  lebih kurang 3 bulan lepas. Ni rasanya baru lepas pantang kot Syatillia melvin.

Pasangan selebriti terkenal ni di kurniakan seorang baby boy yang sangat comel siap berlesung pipit lagi. Serius melting tengok gambar si syeriv samheizy anak kepada pelakon terkenal ni memang jatuh cinta ok!

Baby ni memang susah nak cari yang tak comel. Apatah lagi yang berlesung pipit macam ni. Geram rasa macam nak cubit cubit jer tau. Mesti korang pun nak tengok kan? Meh la saya tunjuk gambar comel syeriv samheizy.

Mesti ramai mak mak mula berangan nak buat menantu kan? Apapun semoga Syeriv samheizy ni membesar menjadi anak yang soleh, anak yang baik & anak yang menjadi tiket ke syurga buat kedua ibu bapanya.

Korang rasa Syeriv Samheizy ni akan mewarisi bakat seni mak bapak dia tak? Of course la kan.. Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. Apapun yang di pilih Syeriv Samheizy ni moga memberi manafaat kepada bangsa & agama.

Sembelit dan Baby Syamim

Salam dan hai .. masaalah sembelit pada anak kecil pula , biasalah kan .. kehidupan berkeluarga ni memang tak dapat lari dari masaalah kecil begini , Baby syamim .. berusia 1 tahun 2 bulan sekarang… walaupun masih lagi meneruskan penyusuan ibu , tetapi syamim dan mula makan , macam-macam makanan dia makan .. termasuklah kadang-kadang tumpang sekaki makan dengan kakak – kakak bertiga tu.

syamim 1 tahun 2 bulanWalaupun begitu  biasa lah di umur seperti syamim tu akan belajar untuk makan pelbagai jenis makanan , tetapi makanan rutin nya adalah bubur nasi ditambah dengan sayur sayuran dan protein .

Disebab kan syamim suka makan juga , masaalah sembelit ni datang. Perut dan usus mjasih belajar untuk menerima makanan tersebut.

Apa petua yang mama dan papa buat jika bayi sembelit ya ?

Antara petua yang saya praktikkan adalah membeli bayi minum lebih banyak air kosong ( tapi baby tak suka ) kurangkan beri makan nasi tapi lebihkan buah buah da sayuran , seperti betik , bayam untuk mendapatkan serat yang mencukupi ( tak berjaya juga ) Jika antara dua di atas tak berjaya , apa lagi , cuba lagi petua lain , seperti 1 hari , sebotol vitagen .. tapi masih tak baik sembelitnya .. saya terus cari susu yang sesuai untuk usus , saya bukan gantikan susu ibu dengan susu tepung ya , tetapi saya jadikan susu tepung itu sebagai supplement sahaja , sehari secawan dah mencukupi sehingga syamim kembali membuang dengan selesa tanpa tangisan.

Serius kesian sangat tengok syamim menangis meneran dan di ikuti dengan najis yang berdarah. Sedih ..

Jika bayi tengah menagis tu .. apa mama dan papa kena buat ? biasanya .. saya hanya mampu menenangkan syamim dengan memujuk supaya dia dapat meneran juga. Di ikuti dengan urutan secara membulat di bahagian perut bayi. Dan satu lagi tips yang biasa saya amalkan adalah , baringkan bayi dan kita angkat ke dua dua kakinya macam kayuh basikal ke atas menghala ke arah kita , untuk mengaktifkan dan memudahkan lagi najis itu keluar. Selalunya apa yang saya buat berjaya.

Sekarang syamim dan tiada sembelit , tetapi demam panas pula. Berturut – turut .. sampai nampak turun sikit berat badan nya tu. Tapi … tak apa la .. biasalah budak baru nak besar kan ..

Mood nak menulis mai dah .. hihihi .. insyallah kalau ada masa boleh duduk depan laptop ..    xoxo

 

Cukur rambut bayi di kedai “ane”

Bukan tak nak cukur rambut bayi masa bayi baru lahir. Selepas baby syamim di lahirkan , ada lah juga buat kenduri arwah dan doa selamat sambil untuk cukur rambut syamim tu. Tapi mak cik bidan yang biasa cukur tu cakap dia tak boleh buat. Sebab mata dah kelabu. Nak cari bidan lain tak cukup masa. Jadi masa tu buat kenduri arwah dan doa selamat je lah. Tak cukup pun rambut syamim.

Sekarang musim panas , rambut syamim pula lebat sangat-sangat , panjang sampai masuk dalam telinga , selalu berpeluh , baru je lepas mandi dah berpeluh kesian pula tengok dia.

Akhirnya dengan berat hati , bawa lah syamim ke kedai ane .. berdiri lama juga di depan kedai ane tu .. sampai ane panggil masuk. Mula-mula saya cakap nak potong sikit jek .. panjang sangat.

Ane pulak .. sibuk cadangkan botakkan terus , nanti rambut cantik la bla ~ bla ~

erm .. setuju je lah …

Duduk situ terus baca bismillah . risau lah syamim meragam ke apa-apa ke ..punya takut ni..

cukur rambut bayi

Nasib baik lah .. syamim ok .. siap senyum-senyum pandang kakak-kanak yang agah syamim dari belakang , sampai anne suruh kakak-kakak duduk diam , risau terkena kulit.

Ane guna mesin kejap jek …  berapa kali sogok jek dah habis rambut syamim.

Cukur rambut bayi di kedai "anne"

Fuh lega .. takut , risau jadi apa-apa semua ada.
Cukur rambut bayi di kedai "anne"

Ane trim sikit kasi comel 😛  syamim good boy ….. ayah senang hati dengar syamim baik macam ni.

Cukur rambut bayi di kedai "anne"Lepas syamim turn ibu pula. Biasa lah ibu yang baru lepas lahirkan anak rambut akan gugur tahap melampau. So pendek kan jugak. Syamim pula tunggu ibu sampai ” berkemwore” dengan maksunya.

Anak perempuan tak berapa kisah pasal rambut semasa kecil. 🙂 tapi anak lelaki kisah jugak la .. suka tengok rambut lelaki kemas-kemas.

Pusat Bayi Tersembul

Kadang-kadang rasa takut juga bila jaga anak kecil sorang-sorang dan kuat menangis , lelaki pula tu .. almaklumlah biasa jaga anak perempuan saja. Lagi pun setiap anak lain ragam nya. Alhamdulillah ..dulu walaupun saya begelar ibu pada usia muda (sekarang pun muda lagi ) ketiga-tiga anak perempuan saya jenis tidak meragam. Sangat baik.. berbeza dengan anak lelaki seorang ni. 🙂

2013-12-12 19.55.13

Tak tahu apa yang tak kena. Baby syamim kuat menangis , minum susu pun muntah .. dan kadang-kadang mengamuk sampai tak nak meyusu. Pusat nya yang normal seperti di atas. Tapi bila baby syamim menangis kuat , pusat baby akan tersembul seperti gambar di bawah.

2013-12-12 19.55.22

Saya dah bawa jumpa doktor , tapi doktor  hanya buat temujanji sebulan akan datang .. mungkin tak ada apa-apa penyakit yang teruk kata mereka. Saya selalu tuam perut baby dengan bunjut herba yang di buat sendiri. Selalu juga sapu minyak telon dan minyak bawang putih. Rasanya baby syamim kembung perut ( masuk angin ). Jadi saya cuba beri sejenis ubat  di panggil GRIPP WATER. Pun baby masih menangis terutama bila cuaca sejuk. Saya pernah tulis cara elakkan bayi kembung perut , tapi semua tips saya sendiri tak berkesan. Kelakar pula. Jadi kena cuba tips dari orang lain.

2013-12-13 11.57.16

Mujur ada kawan ajar saya jaga anak lelaki. Kebanyakkan anak mereka lelaki.. petua yang di kongsi yang baru saya tahu adalah memulas pusat baby menggunakan jari. Lipat jari dan pulas ke pusat mengikut arah pusat. Susah sikit nak terangkan , kalau anak ada masaalah tanya pada orang tua atau bidan , diorang tahu.

Lega dah 2 hari saya buat , pusat syamim nampak cantik .. tak tersembul dan urat yang timbul semakin mengecil .. syamim kurang sikit menangis. Tapi kadang-kadang meragam tak nak tidur bawah. Tu ok la … setakat nak bermanja , ibu tak risau .. ini menangis sampai biru muka. Cuak wehhh …

Balik rumah sendiri ( petua masuk rumah baru )

image

Allhamdulillah , tiada apa yang lebih baik dari tinggal di rumah sendiri , terasa lebih tenang jiwa ni. Nak buat apa pun senang ..

Banyak petua orang dulu yang mak perturunkan jika nak bawa bayi baru ke rumah lain setelah bayi di lahirkan.

Antaranya :

Bawa air dari tempat asal dan mandikan setelah sampai ke rumah baru.
Pakaikan bedak comot comot.

Dan macam macam lagi.

Satu pun saya tak ikut huu ..

Cuma masa bawa balik Syamim risau juga la , di Taiping kuat meragam juga.. risau dia tak biasa di rumah Kl , risau meragam naya.

Tapi .. elok jek ..

Lega sangat – sangat .. tapi saya buka yassin la juga berulang kali sepanjang malam hari pertama saya balik tu.

Psssttt .. rumah sebelah dah hampir 6 tahun tak de penghuni. 🙂

Mana lah tahu ada penghuni lain , gossip dari jiran2 boleh tahan menyeramkan. Macam2 cerita , tu baru tinggal rumah tak sampai sebulan.

Feling – keletihan ya amat .. kemas rumah .. sapu habuk2 sampai terlupa masih dalam pantang. Adoiyai ..

Kita guna theme baru .. yeayy ..

Amaran !! Update secara langsung dari Android Phone , Segala ” typo ” tidak di sengajakan. Harap Maaf 🙂